Nekada davno prodavao se uredjaj pod imenom "ASKA - električna pastirica" i radila je na dve baterije od 4,5V (ako ih se ko još seća). Na svim izlazu davala je oko 15kV i služila je da stoku koja priđe ogradi "odbaci". E jedan takav uređaj je stavio u svog keca jedan moj kolega sa fakluteta, nkon sto su mu nebrojeno puta obili auto zbog radio kasetofona.
dok je skroz suprotno kod nas...znam, posto sam radio kao obezbedjenje objekata i lica...u nekim situacijam zastite objekata smo dobili naredjenja da "ni po koju cenu ne smemo da upotrebimo vatrenu silu u pravcu napadaca..."
O.K. nije ni bitno, zanimljiva je cinjenica da ne mozes da zastitis svoju imovinu.
to je tacno,u nasoj zemlji nema zakona koji te stiti od lopova i prevaranata, vjerovatno zato sto su i vlastodrsci u toj grupi
na zapadu ako ti lopov provali u kucu imas pravo da ga ubijes a da neodgovaras za to, privatna svojina je na zapadu svetinja
Ma zapad je truo
Shala iu kojoj ima istine (mislim na Divlji Zapad )
Kod nas posto smo malo zapad a puno sever , posto imamo osiguranja (svi, samo budale ga nemaju) od strane policije i osiguranja smo usmereni na pasivnost prilikom slicnih incidenata.
Nek nose sta hoce , sve ce biti nadoknadjeno, jedna kap krvi je previsoke cene a kamo li zivot, pa makar bio i lopovski.
Da napomenem da delim ove stavove u potpunosti, jer zasigurno da niko nebi bio lopov tih razmera da bude provalnik da mu je u drustvu u kojem zivi omogucena egzistencija.
Svedski lopovi rade drugacije, smekaju vas i kad odete na odmor, dodju kamionom firme za selidbe , lepo kulturno obuceni kao radnici iz takve firme, isprazne ceo stan , cak i prozore operu da neizgleda sumnjivo
Prepadi i napadi kokosarskog tipa su skoro u 100% slucajeva vezani sa "turistima" sa "istoka" (Za njih smo i mi istok )
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Varaju se oni sto misle da smes lopovu bilo sta. Smes da mu skuvas kafu ali nema nasilja osim ako ne mislis da zaglavis umesto njega. Zapad je mnogo zaguljen po pitanju zastite po sistemu "uradi sam". Za USA ne znam. Zamislite samo koliko je onda tesko da se na sudu dokaze samoodbrana cak i ako je bilo tako. Ali, ako niko ne vidi. . .
bio je jedan momak iz budve,mladji od mene 2-3 godine,uvuko se u lose drustvo (narkomani i dileri) nabavio pasos i otiso u italiju,tamo su valjda pokusali da opljackaju neku zlataru (bila je zatvorena),gazda naiso i poceo da puca na njih koji su bili nenaoruzani,ovog momka je ubio a jos 2 ranio, i nikom nista, digla se prasina par dana,kasnije ko da nista nije bilo
Ovde se pre nekoliko godina desilo da je jedan juvelir pucao u ledja i ubio lopova iz lovackog karabina dok je lopov bezao. Pucano je bilo sa prozora i opasno je zaglavio. Ovde ima mnogo oruzja i legalnog i na crno ali je jako nezgodno kad ga neko upotrebi. I u ovom slucaju je lopov bio stranac (Poljak) ali nije proslo bilo kako. Eto vidis.
ovo je bilo slicno,dobro vjerovatno je i ovaj pritvoren na neko vrijeme, ali je poslije bilo problema za indentifikaciju ovog momka jer je imao poljski pasos,na neko lijevo ime,cini mi se da je to bilo prosle godine u proljece
Znate li za slučaj u jednoj od beogradkih opština kada je tip svog (tada popularnog) Golfa II zaštitio tako što je u jastuče stavio gomilu ispravljenih udica za pecanje, a jastuk stavio na vozačko sedište. Jednu noć, pošto se aktivirao alarm, sišao je da proveri šta se dešava i video svog golfa sa otvrenim vratima i sa krvavim tragom oko njega. Naravno, jastuka nigde nije bilo. Otišao je zatim u najbližu stanicu hitne pomoći i tražio ime tipa koji se javio tu noć sa karakterističnim povredama i tražio njegove podatke. Kasnije je podigao tužbu protiv njega i na kraju je izgubio spor - jer naš zakon ne predviđa štićenje imovine tako što bi se onom ko imovinu otima nanosile fizičke povrede.
znam i ja sam cuo za tu pricu ali sam mislio da je izmishljotina...
Bez obzira ja mislim da bi trebalo doneti zakon o privatnom vlasnistvu kao sto je u USA(ako neko nepozvan dodje na tvoj posed ubijes ga ko zeca i ne odgovarash )
neka prica ko shta oce ali divlji Zapad kako neko zove taj zakon mislim da je u Srbiji lopovluk uzeo toliko maha da je to nesto strashno...
ja da sam sudija odma bi oslobodio nekog ko ubije provalnika ili ko zgazi peshaka van peshackog prelaza, ja kad idem peshke u vek prelazim na prelazu i prelazim samo na "zeleno" ja ne pravim razliku kad sam u kolima i kad sam pesak crveno je crveno
Ali ovoj nashoj domacoj "stoki"(to je stoka a ne narod) ne mozes da objasnis!!!
Hitler je bio lud, a znate li kako je resio postovanje saobracajnih propisa i znakova-svako ko bi krshio pravila bio bi izveden pred sud i ubijen
posle 3-jice vise nikome nije palo na pamet da prodje na crveno
Znam da sam otisao u off ali...
Evo šta se je desilo momku od jedne moje kolegice prije mesec dana su mu pokušali lopovi ukrasti Seat Leona 1.9TDiTop Sport (kojega je kupio lani u prolječe novog 21000EVRA) i odvukli su ga do neke garaže i nisu ga mogli da upale(Amateri) i ostave ga tamo drugi dan ga nađe policija i kola vrate tom momku naravno bila je oštečena brava za paljenje i razbito staklo na vratima i to je sve osiguranje platilo i sredilo popravak i sad u sredu mu dođu opet lopovi i ukradu ga opet ali ovaj put uspješno nema traga za kolima niti če biti tako da kad se oni nakane na jedno avto on ode pa kad bi imao neznam kakvu zaščitu
A najviše se kod nas kradu takva avta TDI W,Seat;Audi to ako kupiš imaš odmah šansu 50% da če ti ga ukrasti
Sto se tice te kradje bar smo mi u CG mirni jer lopov nezna jeli to auto vec ranije bilo ukradeno(jeli regularno),tako da iako ga ukrade takvog nema gdje iz crne gore a ako ostane kod nas brzo se sazna ko ga je ukro a onda kuku ti je njemu,tako su mom komsiji ukrali BMW 530d koji je isto bio nelegalan i nisu imali gdje s njim i pokusali su da ga ucijene da im da 2-3000 eur za auto ili ga nece vidjet, i on pristane,ocigledno da su bili amateri,dogovore se da mu kuci dovezu auto, on ih je saceko sa jos par krkana i taman tad sam ja prolazio tuda pjeske kad ih je on sve (njih 3) postrojio uza zid,jedan od njih se upiso od straha u gace, ja sam samo produzio jer ko zna sta im je radio pa poslije mene ko svjedoka,a inace je taj neki krimos, ima kucu 1000 kvm odma 50m od moje
a sad kad sam bio na jahorini postavili su rampu na ulazu i policijski punkt a tamosnja policija ima spisak onih sto kradu kola u okolini tako da oni nesmiju da predju rampu inace ih odma hapse jer su navodno prije (oko nove godine) nestala neka auta,jedan od tih je i brat od jedne moje drugarice (nije "drugarice" nego drugarice),ali on inace krade po federaciji, nekad ukrade auto cisto radi zezanja parkira ga u neku sumu i ostavi tamo a poslije par dana cita u novinama podvig policije kako je uspijesno vratila auto gazdi
Kad smo kod ASKE i elektricne zastite kola, ja sam upravo dobio super ideju - na napravim ENS (enektroneuralni stimulator) i montiram ga na metalnu drsku menjaca. Onda ako neko hoce da mazne auto, a ja dodjem ujutro i zateknem ga kako jos uvek pokusava da pusti menjac :-) . ENS moze jeftino da se nabavi - to su oni "AbTronic" stimulatori za trbusnjake sto se reklamiraju po TVu. Ako se misic ili nerv stimulise strujom prave frekvencije (pravougaoni ili naizmenicni stimulus od 50-70Hz /bas su baksuzno odabrali frekvenciju struje u mrezi, ali tad to nisu znali/), to izaziva niz njegovih ponovljenih ekscitacija - grcenje u slucaju misica. Ako se sve lepo kalibrise i nadje napon koji "prolazi" kroz patosnicu i sediste, i frekvencija koja zadrzava misice sake na ivici tetanickog grca, coveku bi, teoretski, mogla da bude paralizovana, u zgrcenom polozaju, saka i podlaktica (misici koji pomeraju prste) - mozda ne do jutra, ali desetak minuta sigurno (posle bi doslo do zamora). Najprostije bi bilo da se "AbTronic" zakaci na relej, koji je vezan za bobinu, pa na kontakt elektrodu (nesto metalno sto lepo stane u saku, najbolje metalna drska od rucne, jer se ona lepo obuhvati). Ovo sa bobinom bi verovatno bilo malo preterano, ali nije problem napraviti namesko parce eletrike kome mogu da se podesavaju parametri (na Bioloskom faksu se vezbe drze na rucno radjenim stimulatorima). Ovde moram da dam jedno ozbiljno upozorenje - ako impulsacija prodje kroz srcani misic, srce moze da padne u fibrilaciju, sto dovodi do prestanka rada istog i smrti (ako se pre toga kroz srce ne isprazni veeeeeeliki kondenzator - princip rada defibrilatora, ondosno "pegli" iz doktorskih serija). Mada u Srbiji verovatno mozemo da proturimo pricu da je lopova izdalo srce bas u trenutku kad je hteo da nam digne auto...
P.S. Joj, koje dizanje teme iz "mrtvih"... Tek sad vidim datume...
(\__/)
(='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Ajd kad si vec digo:
najopasniji 220V 50Hz
sa strujom od 50 mA moze da nastupi smrt
Taj uredjaj je jako nezgodan zbog potrebe da se ogranici struja kao i da ima odgovarajucu frekvenciju i na kraju da ne prodze kroz vitalne organe!
Znaci nista ruka-noga. ruka-ledja i slicno. Eventualno straznjica-noga ili dve elektrode u sedistu....
Napominjem da je jako opasno raditi nesto tako jer lako mozes usmrtiti nekog (a i sebe) iz neznanja ali na sudu sa predumisljajem!
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
Comment