naizmenicna - 63Hz, da pudemo potpuno precizni. Voltaza - svaka koja moze da savlada otpor "provodnika". Tehnologija je vrlo uznapredovala po ovom pitanju, postoje razni "tejzeri" koji bace coveka u stanje slicno epilepticnom napadu, a da ne remete direktno rad srca. Elektroneuralni stimulatori su prvo poceli da se koriste u medicinske svrhe, pa onda u razne (cesto i vrlo bizarne) namene. Fora je da aktiviranje celije izaziva promena potencijala (ukljucivanje ili iskljucivanje struje) pod elektrodom - ako imas jednu lokalizovanu elektrodu, i jednu na velikoj povrsini, imaces efekat samo pod lokalizovanom elektrodom. Pulsevi su takve amplitude da su taman dovoljni da izazovu aktiviranje celije - nema ni govora velikoj kolicini struje koja prolazi kroz telo (sto se desava prilikom strujnog udara), pa remeti rad svih ekscitabilnih celija i pravi gadna termicka ostecenja. Cela stvar nema mnogo veze sa pozicijom elektroda, nego sa povrsinom istih - "AbTronic" moze da se stavi na grudni kos, a da ne izazove infarkt, jer deluje samo na misice neposredno ispod elektroda (don't try this at home). Naravno, nikako ne preporucujem ugradnju rucno radjenog ENSa u kola kao odbranu od lopova, ali cu sigurno pokusati da napravim jedan i vidim da li je izvodljivo (u kontrolisanim eksperimentalnim uslovima, naravno). Kao bolje resenje, uzeti OGROMNI kondenzator, staviti malu elektrodu na strateski bitno mesto na sedistu, i staviti "tajni" prekidac koji nije mnogo vesto skriven. Ostaviti jos par tajnih prekidaca, od kojih je jedan bitan za rad vozila, a ostali rade razne druge grozne stvari (puste narodnjake "do daske" preko radija, na primer... Ili isprskaju lopova necim smrdljivim). Struja bi mogla da bude i dobar nacin ze odbranu kola od grebanja kljucem - ako je kondenzator dovoljno veliki :-) . Samo bih svaki put morao da se setim da nekako uzemljim sasiju pre nego sto je dodirnem, mozda neki lanac koji se spusti na zemlju kad aktiviram centralnu bravu...
Slaba zaštita od provale kod novih modela
Collapse
X
-
(\__/)
(='.'This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/
-
-
Jedno pitanje:
kandzetinu sam vec uzeo, auto ima alarm i immobilizer motora koji su fabrichki ugradjivani. Sve dok se ne alarm i blokada deaktiviraju preko daljinca (plivajuci kod) auto nece da startuje, chak ni sa originalnim kljuchem, dakle klasichna "blokada". Moje pitanje je koliko je ovo dovoljno u smislu "elektrichne" zashtite? Mislim, dokazano najbolja kombinacija je mehanichka zashtita (kandza pre zedera) zbog vizuelnog efekta, a neka elektrika kao backup sistem. Medjutim, nisam upoznat sa efikasnoshcu ovog fabrichkog immobilizera, mozhda neko zna koliko je to dovoljno ili da ipak ugradim dodatni prekidach napajanja negde u kabini?
Mislim, da se ne lazhemo: svaki auto se danas mozhe ukrasti, samo je pitanje potrebno vreme za "operaciju". Postoje tu i razne "interesne grupe", ovi "iskusniji" u svom poslu imaju specifichnu "ciljnu grupu", uglavnom veoma skupocene automobile a neretko "nabavljaju" automobile po narudzbini!
Prichajuci o ovome setih se da sam pre par nedelja na nekom hrvatskom kanalu koji "ide" na satelit gledao lika koji je pred kamerama objashnjavao kako se danas lako drpishu automobili. Dakle, neki famozni ondashnji "obijach" kojeg je kontaktirao novinar kako bi razbio iluzije svima koji veruju da su im automobili 101 % sigurni. Liku je lice bilo skriveno tokom emisije, a demonstarirao je na licu mesta koliko mu treba vremena da provali u Audi A3, BMW i mislim da je bio neki Peugeot/Renault - sve novi modeli "sa sve" alarmima i blokadama motora! U A3 je "ushao" za nepune 5 sekunde a motor startovao josh nekih 5-6!Bilo je za neverovati kako su svi ti sistemi i blokade ustvari samo reklama prodavca zbog kojeg kupac stekne osecaj lazhen sigurnosti da mu je pokretna imovina zashticena, a u principu onog momenta kad ostavite auto na ulici postaje isto tako lak plen kao i da je ostavljen otkljuchan i da je josh kljuch u bravi...
Comment
-
-
Secam se te emisije,mislim da je bila na HRT-u ali sam uhvatio samo kraj.U svakom slucaju posle one setnje po ulici i onako lakog otvaranja automobila mislim da bi svi trebali da se zapitamo koliko smo se potrudili da obezdedimo svoj auto.Cinjenica je da se dosta vozila krade svakog dana ali da se ne lazemo koliko realno automobila ima jos neku zastitu sem fabricke.Vidjao sam dosta Golfova cetvorki,Pasata i Audija koji nemaju cak ni alarm a kamo li neku mehanicku zastitu ili blokadu pa se posle ljudi cude kad im nestane auto.Kada bi svako pored alarma imao jos neku zastitu ne verujem da bi se kola tek tako krala.
Citajuci post sa predhodne strane o udicama na sedistu to me je podsetilo na moj slucaj od pre pet godina kada sam imao Jugica.Naime kreten je otvorio auto u nameri da skine kasetofon i pojacalo ali iako je iscupao srednji deo konzole ispred menjaca, nije mogao da je odnese zbog sajli koje su bile povezane sa komandama za ventilaciju na konzoli,pa je na kraju samo skinuo dugmice sa kasetofona cisto da mu rad ne bude uzaludan,
E sad posto to nije bio prvi put da mi obijaju auto kako bih sledeci put opametio lopova uzeo sam parce sper ploce,zakucao u nju dosta eksera i uvukao je u jastuce,Pa bih svaki put kad parkiram auto na neko mracno mesto doticno jastuce izvukao ispod vozacevog sedista i stavio ga na njega i kao za inat od tada mi niko nije obijao auto ali kada sam jednom oterao kola u servis za pranje i vratio se posle sat vremena zatekao sam jednog od radnika iz servisa kako kuka jer je izbusio zadnjicu.Dok su njih dvojica prali auto jedan je nasao ono jastuce ispod sedista i podmetnuo ga ovom drugom koji je seo u auto da obrise inst. tablu.Ne znam tacno sta je posle bilo ali mislim da je morao do lekara.
Comment
-
-
Najprostije bi bilo da se "AbTronic" zakaci na relej, koji je vezan za bobinu, pa na kontakt elektrodu (nesto metalno sto lepo stane u saku, najbolje metalna drska od rucne, jer se ona lepo obuhvati
dalje, drugi problem koji vidim je da sam napon po sebi nije opasan niti utice na misice- radi se o struji i to naizmenicnoj koja "trese".
potrebna je i odgovarajuca niska frekvencija..
treci problem koji vidim je da je ta izmena konstrukcije vozila podlozna homologaciji, a i sto se samih pravnih normi tice mislim da je takva upotreba protivzakonita.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Postoje tu i razne "interesne grupe", ovi "iskusniji" u svom poslu imaju specifichnu "ciljnu grupu", uglavnom veoma skupocene automobile a neretko "nabavljaju" automobile po narudzbini
imali su i mrezu pomocnika i koliko se secam iz napisa o tom slucaju i u ZG policiji...
uhvaceni su tek posle 10tak perfektno ukradenih X5 posto su dosli strucnjaci iz Minhena, iz same fabrike i podmetnuli mamac auto pa otpratili operaciju od pocetka do kraja.
bio je poprilicni skandal o tome, o curenju poverljivih informacija i uredjaja iz samog BMWa.
tako da se slazem da svaki auto moze da nastrada, samo se razlikuju verovatnoce i potraznja na crnom trzistu.
ukradeni auto za koji nema kupca je bezvredan za lopove.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by brickza pocetak prvi problem koji vidim je da je rucica menjaca prakticno masa vozila, pa bi dovodjenje bilo kog napona dovelo do kratkog spoja.
Originally posted by brickdalje, drugi problem koji vidim je da sam napon po sebi nije opasan niti utice na misice- radi se o struji i to naizmenicnoj koja "trese".
Originally posted by brickpotrebna je i odgovarajuca niska frekvencija..
Originally posted by bricktreci problem koji vidim je da je ta izmena konstrukcije vozila podlozna homologaciji, a i sto se samih pravnih normi tice mislim da je takva upotreba protivzakonita.) Mozda ovo zahteva novi topic "Alternativne metode zastite vozila, sa predlozima"...
(\__/)
(='.'This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/
Comment
-
-
Zna li neko odgovor na pitanje koje sam postavio ranije, da se citiram:
...auto ima alarm i immobilizer motora koji su fabrichki ugradjivani. Sve dok se ne alarm i blokada deaktiviraju preko daljinca (plivajuci kod) auto nece da startuje, chak ni sa originalnim kljuchem, dakle klasichna "blokada". Moje pitanje je koliko je ovo dovoljno u smislu "elektrichne" zashtite? Mislim, dokazano najbolja kombinacija je mehanichka zashtita (kandza pre zedera) zbog vizuelnog efekta, a neka elektrika kao backup sistem. Medjutim, nisam upoznat sa efikasnoshcu ovog fabrichkog immobilizera, mozhda neko zna koliko je to dovoljno ili da ipak ugradim dodatni prekidach napajanja negde u kabini?
Pozz =]
Comment
-
Comment