Što bezbedniji za oko 5-6000e?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mx5 sale
    CBC Veteran
    • 20.12.2007
    • 129
    • beograd

Ja bi im predlozio 123 da ne razmisljaju i jos ce da im ostane para!

Comment

• srdjan_p
      CBC Senator XXL
      • 01.12.2004
      • 1915
      • ZR

Alfa 145...

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by r1cer
        A da li je reno modus mali gradski auto kao punto? I koliko kosta taj modus?
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Koja se u tvom slucaju pokazala kao bezbedan auto!
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• r1cer
            CBC Senator XXL
            • 22.01.2006
            • 363
            • Beograd

Originally posted by Srdjan
            A da li je reno modus mali gradski auto kao punto? I koliko kosta taj modus?
            Jeste mali gradski auto a cena mu je više ka 6-7k eura i po meni ok izbor ako neko traži tako nešto. Ne treba ulaziti u to zašto neko hoće mali auto umesto velikog to je već za neku drugu priču...

Comment

• Car
              CBC Senator XXL
              • 07.07.2005
              • 900
              • Beograd

Kakva alfa 145, ili xantia kad se radi o bezbednosti?
              Na euro ncapu xantia je prosla vise nego jadno, alfa 145 ako je u rangu fiata iz devedesetih je isto toliko neprihvatljiva.

Volvo i Saab su oni koji standardno vode racuna o bezbednosti, godinama (decenijama?) unazad. Poslednjih godina i renault pravi dobre rezultate cak i sa malim vozilima. Clio verovatno moze da se uklopi u tu cifru.

Nema tu sta da se preterano bira. Vecina proizvodjaca je tek u poslednjih dve ili tri godine uspela da postigne prihvatljive rezultate kad se radi o bezbednosti, a za auto star dve, tri godine 6000 evra nije dovoljno.

Primera radi, Fiat Stilo 2005. godiste je po euro ncapu na nivou Volvoa S40 iz 1997. Za 6000 evra taj volvo mozda i moze da se nadje, ali dobar fiat stilo iz 2005. ne moze.

Comment

• neshaoct
                Banovan
                • 18.08.2007
                • 1754
                • Beograd, Rakovica

Originally posted by Car
                Primera radi, Fiat Stilo 2005. godiste je po euro ncapu na nivou Volvoa S40 iz 1997. Za 6000 evra taj volvo mozda i moze da se nadje, ali dobar fiat stilo iz 2005. ne moze.
                Los ti primer...

Ne mozes porediti automobile iz razlicitih klasa...Volvo S40
                spada u '' large family car '', a Stilo u '' small family car ''...Uvek ce vecim automobilima
                [ osim ako nisu iz Kine ] biti lakse da bolje prodju na testu...
                Imas i novije automobile, a u istoj su klasi sa Stilom...npr.
                Hyundai i30 [ 2007 ] 4 zvezdice...kao i Stilo, ali par godina ranije...
                Ili Honda Civic [ 2007 ] isto 4 zvezdice...
                Renault se hvalio, cak takvu i reklamu snimio sa svojih 10 modela, koji svi imaju 5 zvezdica...Npr. Megane iz 1998. je imao 4...a Megane vec iz 2002. godine celih 5...
                VW Golf je jos 1998. imao 4 zvezdice...
                Sa njima moze da se poredi Stilo, i kao sto vidis ima i gorih, ali i boljih...
                Ali, zato i Fiat ima nov model u toj klasi, i nov Bravo je osvojio svih 5...kao i npr. Peugeot 308...

p.s. A, oko Saab automobila...
                Saab 900 [ 1997 ] nema ni cele 2 zvezdice...
                Saab 9-3 [ 2000 ] ima 4
                Saab 9-3 [ 2002 ] ima svih 5...
                Ali, svi oni spadaju u ''large family car''...u istu klasu gde i Bmw serije 3, ili Ford Mondeo...
                Find Euro NCAP latest ratings for recently tested vehicles sorted by publication date, star rating and make with standard equipment or safety pack

Euro NCAP results on recent small and large Family Cars and MPVs, that scored well in the area of child occupant protection

Comment

• Car
                  CBC Senator XXL
                  • 07.07.2005
                  • 900
                  • Beograd

Bas u tome i jeste stvar, poredim razlicite klase jer otvarac teme nije precizirao koliko "veliki" auto zele kumovi, osim da zele sto bezbedniji do 6000. evra.
                  Znam i ja da to tako ne ide, ali u ovom slucaj izbor je ili neki noviji a manji auto, ili stariji a veci. Od tih nesto starijih volvo S40 ima stvarno dobre rezultate.
                  Nisam nista lose rekao protiv fiat stila, osim da cenovno ovde ne moze da upadne.

Comment

• Marko001
                    CBC Senator XXL
                    • 09.09.2006
                    • 1070
                    • Belgrade

Bio bi im sasvim dovoljan i auto B klase poput punta, clia,corse, a naravno jos bi bilo lepse ako bi bio veci, znaci vazno je samo da nije bas neki iz A segmenta autic poput saxa,106 itd... a primer punta II sam naveo ja, zbog cene, jer je neki limit 6000 evra...

znaci do sad su glavni predlozi:

-volvo S 40
                    -megane 1
                    -yaris 1
                    -clio 2
                    -punto 2

Ovi zaista svi imaju 4*, pomenuta je i xsara, ona ima 3*...

Sto se tice Milenkove nesrece, da, putnicka kabina uopste nije ostecena, bio je vezan, ja kad sam to cuo i video, pomislio sam (po autu) da je on samo lakse povredjen, jer stvarno auto izgleda (samo prednji deo se zguzvao a kabini nista) kao da vozacu nista nije bilo... tako da mi uopste nije jasno kako je udario glavom u krov i nazalost poginuo...

Comment

• TAZZ
                      Banovan
                      • 30.05.2005
                      • 1409
                      • NBGD,SERBIA

SAAB 9000 96-97. godina...Moze se uzme za 5500-6000 evra...
                      Jest da spada u LARGE FAMILY ali... SIGURAN AUTO...
                      Sve te zatezache i predzatezache ima... prepun opreme, VELIK auto...
                      Mislim samo predlog...
                      Ako je limit 6000 evra...

"...The Saab 9000 is still one of the world’s foremost cars in terms of trustworthiness. In three successive biannual reports between 1989 and 1994, the folksy insurance company declared the Saab 9000 to be Sweden’s safest car. The results of the Folksam survey were confirmed by studies undertaken by the American Highway Loss Data Institute (HLDI) and the Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Even though cars of more recent design have been launched on the market, the Saab 9000 still does very well in safety appraisals. In the latest IIHS report dated September 1997, for example, the Saab 9000 was awarded top mirks for the lowest level of ‘Driver death rates’ in the ‘Midsize Luxury Car’ category..."

Preuzeto sa SAAB HISTORY

Auta koja stvarno mogu ako dodje do |NE DAJ BOZE, spase zivot onih koji se nalaze u njemu... Ojachanja u vratima za boche sudare... ovo ono... Dobar izbor...

Comment

• Marko001
                        CBC Senator XXL
                        • 09.09.2006
                        • 1070
                        • Belgrade

Koji je to 9000, jel to ovaj? http://www.euroncap.com/tests/saab_900_1997/2.aspx

taj je dobio samo 1 ipo zvezdicu...

Comment

• 230
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2007
                          • 775
                          • Semberija

Ne, to je 900.

U Fifth Gear-u su dokazali u realnoj situaciji da je bezbedniji novi mali auto, nego stari veliki. (Modus koji je u suštini Klio i Volvo 940)

Savetujem svima da pogledaju test.

Moj glas ide porodici Reno.
                          155+75=230
                          VIVA LA VITA!!!

Comment

• TAZZ
                            Banovan
                            • 30.05.2005
                            • 1409
                            • NBGD,SERBIA

naslednik SAABa 9000 je SAAB 95, dosta toga je slichno...

Ja ipak verujem... SWE i USA osiguravajucim kucama...
                            Kad se pricha... Auto do 6000... znachi polovan auto...
                            Ajd probajte da sudarite PUNTO, MEGANE i SAAB 9000...
                            nisam siguran u rezultate... Vishe mislim da bi SAAB bolje proshao...
                            Nadjite mi MODUS za 6000... i takva auta novije generacije... TIPA 2005,2006 godishte kod nas...
                            brkamo babe i zabe...
                            To shto smo gledali MODUS i VOLVO... razlika u koncepciji samo 15tak godina...
                            sudarite 95icu 98-99 i 2001-2002 punto, renault, ma da... ja ne kazem da je SAAB naj naj naj, ali razmishljajmo objektivno za 6000 shta...???

SAAB 9000 AERO ju JEZIVOM SUDARU, i FRONTALNI I SIDE IMPACT u 1 SEKUNDI!!!

KOLIKO je ovo realno da se desi... 1 u 1.000.000...

Comment

• jevtic
                              CBC Senator XXL
                              • 26.11.2006
                              • 729
                              • beograd

inače na osiguranje automobila u razvijenim zemljam ne utiče samo koliko je taj auto bezbedan u sudarima već i to kakvi ga ljudi voze. recimo razni hot hatcevi su dosta skupi da se osiguraju zato što procentualno oni mnogo više učestvuju u sudarima nego recimo neki porodični automobili kakav je recimo volvo. inače to ide dotle da čak i boja ima veze sa osiguranjem koje će se plaćati.
                              ex - fabia 1.9 tdi
                              golf 2.0 tfsi

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Sto se tice Milenkove nesrece, da, putnicka kabina uopste nije ostecena, bio je vezan, ja kad sam to cuo i video, pomislio sam (po autu) da je on samo lakse povredjen, jer stvarno auto izgleda (samo prednji deo se zguzvao a kabini nista) kao da vozacu nista nije bilo... tako da mi uopste nije jasno kako je udario glavom u krov i nazalost poginuo
                                e tu je razlika stvarnog zivota i raznih testova.
                                u Volvo ili Saabu ili Mercedesu se ne gine u takvim slucajevima po pravilu sto je dokazano kroz praksu nebrojeno puta (i kroz medicinske statistike koje se vode decenijama od strane osiguranja).
                                konstrukcijom se usmerava kretanje tela tako da ostane u sedistu.

tipican primer su sama sedista, i kako su sa namerom konstruisana.
                                na primer imaju posebne podupirace koji sprecavaju iskliznuce tela.
                                imaju sedista sa duplom bravom/ duplim sinama tako da ne mogu sedista da se odvoje od poda.
                                itd.

isto tako, nosaci pojaseva u visini glave su sakriveni ispod sigurnosne obloge.

pedale kocnice, kvacila , gasa su od plastike i lome se (mekse su od kostiju ljudske noge, proracunate tako) da zastite donje ekstremitete.

itd, itd.

mnogo detalja koji se niti testiraju, niti se vide na testovima poput Euro NCAP, niti su takvi da se mogu zanemariti u stvarnim nesrecama.

nije nikakva tajna da proizvodjaci pod uticajem marketinga brinu o broju zvezdica na testu i sa namerom prilagodjavaju vozila samom metodu testiranja.

sa druge strane, uslovi Euro NCAP testa su previse blagi u odnosu na stvarni saobracaj, i vec mnogi postavljaju javno pitanje da li je vreme da se Euro NCAP potpuno promeni posto sada prakticno svaki auto je ili 4 ili 5 zvezdica (osim retkih izuzetaka).

sta se desava pri brzinama 100+ km/h se na takvom testu ne proverava. a zbirne brzine 100, 120 ili 150 km/h , direktni udar 2 auta suprotnog smera kretanja, su te za koje je potrebno da auto bude garant prezivljavanja.

sa druge strane, osim izgleda kabine kao jedne strane medalje, druga strana medalje je koliko je energije u stanju da karoserija guzvanjem zaustavi pre uticaja na putnike.

nije nikakav problem napraviti cvrstu kabinu za bilo koju brzinu testiranja ili sudara, ali u nasem telu unutrasnju organi bukvalno plivaju i imaju vrlo limitirane iznose ubrzanja koje mogu podneti.

ljudi medicinske struke su izvrsili mnogobrojna testiranja i objavili koja sila dovodi do smrtonosnog ishoda, koja do teskih povreda, itd..

treca strana medalje koja dosta utice, ne presudno ali dovoljno da se ne moze zanemariti, je odnos masa 2 auta u medjusobnom sudaru.

a to je sudar koji je potpuno razlicit od testiranja udara u cvrstu i NEPOKRETNU prepreku koji je osnova Euro NCAP.

naravno noviji auto je po pravilu sigurniji po konstrukciji od starijeg, bilo koje marke bilo koje klase.

tehnika bezbednosti napreduje, ali i papreno kosta razvoj i primena.

najveci faktor bezbednosti kada dodje do guzvanja lima je sreca, dzabe najbolji auto ako se pogode okolnosti na nacin da dovede do tragicnog ishoda.
                                mali ili veliki postaje tada nebitno, uvek je a sta bi bilo kad bi bilo, sa milijardu varijacija.

izbeci uopste situaciju da se dodje u losu situaciju, najbolja zastita.

u tom kontekstu, traziti auto sto novije konstrukcije koji se uklapa u finansije a da je sto vece mase/ dimenzija guzvajucih zona.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X