Mali problem(a mozda i veci!),potreban savet!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Mali problem(a mozda i veci!),potreban savet!

PS ne moras da platis, cak i ako te tuze, lako mozes dokazati na sudu da od tog i tog datuma nisi bio u posedu vozila. isto vazi i za policiju, kada te pozovu, samo izjava kada si kome prodao vozilo.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• RedboX
      CBC Senator XXL
      • 28.11.2006
      • 1537
      • Novi Beograd

Uradi li sta?
      I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• doorsy
        CBC Senator
        • 31.10.2007
        • 248
        • Beograd

U vezi onog mog problema sa onim likom i kaznama,isao sam u Ljermontovu i pandur mi doslovce rekao da idem da nadjem auto i da mu skinem tablice(to hocu ali ne mogu da ga nadjem) ili da oteram auto kuci(to mi je bas seljacka fora,ne bih se sa tim zezao),i da,ako imam njegove podatke napravim ovlascenje bez njega i overim ga u opstini tako da od tog dana budem donekle miran(sto sam i uradio,napravio ovlascenje tako da mu dozvoljavam samo da upravlja vozilom,bez onih klauzula tipa da ga otudji,registruje,proda...) jer sve sto stigne cu morati da platim posto nemam nikakav dokaz da auto vise nije moj...da vadim kopiju saobracajne pa da je odjavljujem nema svrhe jer je ionako nevazeca(30 dana od isteka registracije),a ovaj nije registrovan godinu dana...ili kad ga nadjem da zovem komunalce ili parking servis da ga odslepuju na otpad jer auto koji stoji bez tablica smeju da otudje(ako je ovo tacno nije losa varijanta-samo da ga sklone sa ulice,to mi je i poenta)...trazio auto ali ga nisam nasao,on je tu negde ili u 19 (negde dole ispod petlje za Gazelu,kod Sava centra)ili u 21 blocku(to je kod Interkontinentala),moracu ponovo da se promuvam(molim nekoga ko zivi na nbg za pomoc pri trazenju ),na adresi kreten vise ne zivi...ujaka pritisnuo pa je on platio "doplatnu kartu",i sad nista...cekam...
        Hvala svima koji su me posavetovali,mada mislim da ce mi biti potreban jos poneki savet jer u principu nista nisam jos resio...molim boga samo da se na ovome zavrsi nasa konverzacija ovde,pozz!

Comment

• Mihajlo_J
          CBC Član
          • 28.05.2009
          • 63
          • Beograd/Mirijevo

Nedavno (juce ) sam prodao auto i takodje sam imao polemiku sta i kako da uradim. Naravno, kupac nije imao kesa za pun prenos, a i do isteka registracije je ostalo vise meseci, pa smo odradili ovlascenje.

Evo linka.....

http://s174.photobucket.com/albums/w115 ... enje-1.jpg

Vaznost ovlascenja je do isteka registracije. Jedna od stvari koja me zanima, ako neko zna odgovor, moze li sada kupac da proda automobil i da da ovlascenje na period koji je duzi nego ovlascenje koje on ima?!
          I da li su stavke u ovlascenju dovoljne da mene ograde od "stvari" koje pocini kupac upravljejuci vozilom?

U slucaju da dodje do nekih problema, ja nije da nisam u fazonu stangle, ali je to poslednji metod kom probegavam

Posto sam ostao bez kola, planiram da ih uzmem i takodje bih uzeo na ovlascenje...

OFF

Usput, hvala zopu81 za sve savete i info koje mi je dao ovih dana
          "Vozim 30km/h u trecoj i svi mi se ubacuju!! Ne daju mi da ubrzam!!!!!" :shock: :idea:

Comment

• doorsy
            CBC Senator
            • 31.10.2007
            • 248
            • Beograd

Drugari iako sam prosli put pozeleo da nam se razgovor oko ovoga ovde zavrsi a nastavi nekom drugom,veselijom,pricom,zelja mi nije uslisena...da izlozim u cemu je stvar
            U cetvrtak mi stigne na kucu plava koverta sa pozivom od suda.Posto nisam bio kuci burazer odbije da je primi,te i je oni proslede u postu...kao da sam znao o cemu se radi razmisljao sam da li da odem a onda,iz jednostavnog razloga sto znam da nizasta nisam kriv odem danas da je uzmem...sadrzaj koverte je ukratko sledeci...Sud mi salje obavestenje(jer ja ne znam kako drugacije da ga shvatim) da je onaj covek kome je moj nerecni ujak dao auto bez ikakvog papira( u daljem textu cu ga nazivati KRETEN) udario nekoga na Nbg-u,da je to bilo prosle godine,da je kriv,da terete i mene(jer ga kao vlasnik,posto se i dalje vodi na mene,nisam registrovao,niti imam polisu) i KRETENA( jer je napravio sudar)i sad osiguravajuce drustvo ocekuje da refundira cifru stete od mene i KRETENA,a posto sam cuo da ne zivi vise na toj adresi koju je dao saobracajcima naplata ce od njega ici mnogo teze...da se razumemo ja ne nameravam da platim bilo sta jer nisam kriv ni za sta,ali neki detalji iz moje price(koja je istinita od reci do reci) su pravno klimavi,te se plasim da ce to sve pasti na moju grbacu...dalji text sam otkucao na osnovu sadrzaja koverte i iz nje izvukao najbitnije te cu ga ovde iskopirati...Dakle:

TUZILAC: Udruzenje osiguravaca Srbije/Garantni fond,Beograd

Tuzeni: 1. JA
            2. ONAJ KRETEN

TUZBA ( sa predlogom za izdavanje platnog naloga)

OSNOV: regres, vrednost 92.000,00din

Drugotuzeni je upravljajuci vozilom (mojim), za koje prvotuzeni kao vlasnik nije imao zakljuceno obavezno osiguranje od odgovornosti za stetu pricinjenu trecim licima u smislu cl.73 tacka 2 Zakona o osiguranju imovine i lica, izazvao saobracajnu nesrecu dana 19.08.2009. godine u Beogradu, u kojoj je osteceno vozilo to i to, vlasnistvo tog i tog.

Za nezgodu je odgovoran drugotuzeni.

U skladu sa cl.99 st.2 tacka 1 Zakona o osiguranju imovine i lica a na osnovu pripadajuce dokumentacije, tuzilac je iz sredstava Garantnog fonda ostecenom isplatio stetu u iznosu od 92.000,dinara.

DOKAZ:
            - zapisnik o uvidjaju saobr. Nesrece;
            - uverenje MUP-a
            - zapisnik o ostecenju vozila
            - obracun visinske stete
            - uplatnice za kopiju zapisnika
            - sporazum o vansudskom poravnanju
            - nalog o isplati stete.

Isplatom navedenog iznosa, shodno cllanu ZOIL-a tuzilac je stekao pravo regresa prema PRVOOPTUZENOM(tj. Meni) a shodno clanu 154,174,176,939 ZOO i dr. pravo regresa prema DRUGOOPTUZENOM(tj onoj kretencini) i to solidarno, shodno clanu 414 ZOO, sa pravom na pripadajucu kamatu od dana isplate stete ostecenom shodno clanu 186,189,190 i cl. 277,394 i 939 ZOO.
            Sa iznetog, tuzilac predlaze da taj sud, primenom odredbi cl 454,455,457 i 458 ZPP-a, izda sledeci:

PLATNI NALOG

USVAJA SE tuzbeni zahtev te se obavezuju tuzeni da SOLIDARNO tuziocu Udruzenju osiguravaca Srbije-Garantnom fondu, na racun br. Taj i taj,koji se vodi kod te i te banke, plate na ime regresa iznos od 92.000,00 din sa zakonskom zateznom kamatom pocev od 23.10.2009. godine do konacne isplate, a sve u roku od 8 dana od prijema prepisa platnog naloga ili da u istom roku izjave prigovore protiv platnog naloga.

Upozoravaju se tuzeni da ce sud bez odrzavanja rocista resenjem odbaciti kao neblagovremene prigovore podnete posle zakonskog roka za njihovo podnosenje iz prethodnog stava izreke.

OBAVEZUJU SE tuzeni da tuziocu isplate iznos od 12.000,00din. Na ime naknade troskova izdavanja platnog naloga u roku od 8 dana od dana prijema prepisa platnog naloga.

Ako se platni nalog pobija jedino u pogledu odluke o troskovima, ova se odluka moze pobijati samo zalbom protiv resenja, u roku od 8 dana od dana prijema prepisa platnog naloga Visem sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

RESENJE

1. sud usvaja predlozeni platni nalog
            2. troskovi tuzioca odradjuju se u iznosu od 12.000,00din
            3. protiv ovog resenja moze se podneti prigovor u 2 primerka u roku od 8 dana od dana prijema platnog naloga, ovom sudu
            4. u pogledu odluke o troskovima moze se podneti zalba u istom roku Visem sudu u Beogradu, a preko ovog suda
            5. neblagovremeno podnet prigovor i zalbu sud ce odbaciti.

PRVI OSNOVNI SUD U BEOGRADU
            ULICA USTANICKA BR 14
            Dana 21.04.2010. godine

U PRILOGU DOBIO:

- zapisnik o uvidjaju saobracajne nezgode iz Ljermontove ( po kojoj je sve jasno, ovaj kreten je kriv jer je udario od pozadi vozilo koje je stojalo na semaforu jer mu je kao pozlilo i uzeo telefon da zove nekoga, sporazumno su sacekali miliciju,ni jedan nije bio pijan niti drogiran)
            - slike sa lica mesta
            - izjave oba ucesnika
            - skica mesta nezgode
            - zapisnik o ostecenju vozila iz DDOR NS
            - obracun stete iz nekog akcionarskog drustva za osiguranje ‘Milenijum’
            - fotokopije uplatnica ostecenog(za izdavanje zapisnika MUP,taksa za MUP)
            - Sporazum o vansudskom poravnanju izmedju ostecenog i Udruzenja osiguravaca Srbije.

E sad, ima i ovo, citiram:

Na zahtev nekog tamo( isto je prezime kao ostecenog,u nekom su srodstvu), MUPRS-Policijska uprava za grad Beograd-Uprava za upravne poslove-Odeljenje za registraciju vozila i vozacke dozvole, na osnovu clana 161 zakona o opstem upravnom postupku, IZDAJE:

UVERENJE

Na osnovu sluzbene evidencije sa kojom raspolaze Odeljenje za registraciju vozila i vozacke dozvole ustanovljeno je da (JA, ulica ta i ta), je vlasnik motornog vozila (reg. br,marka…) registrovano do 11.07.2008 godine.
            Uverenje se izdaje radi dokaza o osiguranju i u druge svrhe se ne moze koristiti.
            Taksa u iznosu od 400,00din uplacena je i dokaz o uplati je prilozen.

NAPOMENA: Proverom kroz JIS-MUP RS utvrdjeno je da vozilo na dan udesa nije bilo registrovano!

To je to...i sad,imam od Vas samo jednu molbu u vidu saveta...STA SAD DA RADIM??? Ujedno bih zamolio nekoga ko poznaje licno nekog dobrog advokata za te saobracajne probleme da me poveze sa njim jer ovo sam ne mogu da izguram...kapiram da treba da pisem zalbe na presudu ali kakve i u kojoj formi,na sta da se pozovem,sta smem reci,sta ne smem,gde da idem,eto,uglavnom sve...ljudi,sta da kazem,odlepio sam nacisto!
            Molim postovane clanove da mi ako mogu pomognu savetom jer se nista drugo ne moze uciniti,takodje bih molio da se saveti svedu na konkretne primere koji su pravno potkovani,primedbe tipa ma ja bi njega motkom mi nista ne pomazu a oduzimaju mi dragoceno vreme.
            HVALA SVIMA UNAPRED,bicu ja cesto online jer mi je koliko sam skapirao preostaje za zalbu ili bilo kakvu akciju jos 3 dana...POZDRAV!

Comment

• cybland
              CBC Veteran
              • 11.04.2009
              • 131
              • Beograd

'Ajde prvo da te malo ispravim. Za podnošenje bilo kakve žalbe imaš rok od osam dana od datuma preuzimanja rešenja, tj. od danas. U svom prethodnom postu si napisao da si uradio ovlašćenje u opštini. Da li se udes desio pre ili posle datuma na ovlašćenju? Da li si na ovlašćenju naveo da je korisnik ovlašćenja odgovoran za sve štete koje nastanu njegovim korišćenjem vozila? Čak i ako je sve ovo ispunjeno postoji mali problem što sud ne mora da uvaži to ovlašćenje ali bar imaš neki papir kao polazni osnov za odbranu. Da ponovim ono što sam te savetovao pre 7-8 meseci, pod hitno nađi advokata. Čini mi se da će se inače cela priča slomiti na tvojim leđima.

Comment

• doorsy
                CBC Senator
                • 31.10.2007
                • 248
                • Beograd

Da,u pravu si,juce nisam bas trezveno razmisljao,bas sam se uznemirio,pa skontah lose rok...Nazalost sudar se desio 19.08.2009. a meni je ovlascenje zavedeno 25.09.2009...u njemu sam naveo da svu odgovornost oko upravljanja vozila ili eventualne posledice vezane za vozilo snosi kreten...e sad,ja sam u textu ispustio da moze da ga registruje,odjavi,itd vozilo,vec stoji da samo moze da upravlja njim,jel sam se tu zeznuo?
                Ajd da pitam neke stvari koje mi nisu bas jasne:
                1. dakle tamo stoji: tuzilac je stekao pravo regresa prema prvooptuzenom(tj meni) po neka 4 clana ZOO i pravo regresa prema drugooptuzenom(kretenu) i to SOLIDARNO...e sad,sta znaci ovo solidarno,obicno ta rec ne povlaci obavezu da se nesto uradi vec to cinis na osnovu moralnih kodexa i savesti zar ne? Drugo,da li je moguce da mene gone po 4 tacke a njega po 1, jel izgleda da sud mene smatra vecim krivcem za ovu situaciju???
                2. obavezuju se TUZENI da SOLIDARNO tuziocu isplate na ime regresa 92.000,00din SA ZAKONSKOM ZATEZNOM KAMATOM,pocev od 23.10.2009 do konacne isplate...znaci ispada da se nas obojica dogovorimo ili sta koliko ce ko da skupi i da?Koja je stopa zatezne kamate,o tome nema reci?Kako kamata moze da tece od tog datuma prosle godine kad ja pojma nisam imao da se ovo sve desilo do juce???
                3. Sta u principu znaci VOZILO JE ODJAVLJENO? Kad sam bio u Ljermontovoj prosli put rekli su mi da ne brinem jer ako ga nije registrovao na vreme( a to je isteklo 11.07.2008!!!) vozilo je automatski odjavljeno?Kako mogu da mi naplate neregistrovanje vozila u tom slucaju??

Za advokata se slazem,trazim nekoga po preporuci ili preko prijatelja,sa kim prvo mogu da popricam i objasnim situaciju...UFFFFFF

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Bojim se da solidarno znači koga pre nahvataju, njima je svejedno.... Ne znači pola pola....
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Vocko
                    CBC Senator XXL
                    • 25.04.2005
                    • 4556
                    • nBGd

Onda cemo da ga najurimo, sta drugo da se radi

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa će biti uterivanje duga, pa 29. i tako...
                      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• doorsy
                        CBC Senator
                        • 31.10.2007
                        • 248
                        • Beograd

Pa da,od prinudnog naplacivanja nema nista,a razmisljao sam o tome juce...da nadjem govedo i da mu noge prebijem pa da ga odvucem ili do banke da ispovrti kintu ili do SUP-a pa da ispricam zasto sam mu noge prebio...stvarno vise ne znam sta da radim...
                        @ Vocko ajde popodne da se promuvamo tu po bloku,to je bulevar Avnoja,da probam da lociram auto pa cu da pozovem Parking servis da ga odvezu na otpad ili uniste...jos ako lociramo i kretencinu extra!

Comment

• Vocko
                          CBC Senator XXL
                          • 25.04.2005
                          • 4556
                          • nBGd

Eone daj nam bilo koje drugo resenje, koje nije nasilno, pa da probamo da ga primenimo, ali nesto sumnjam u ishod

@doorsy - Zvrcni me, mozemo posle mog posla odmah da odemo.

Comment

• doorsy
                            CBC Senator
                            • 31.10.2007
                            • 248
                            • Beograd

Ovo sa odnosenjem vozila naravno nije resenje ovog problema ali je mozda nekog buduceg...da li imam pravo to da uradim,jel mi treba nesto od papira,pretpostavljam neki dokaz da sam ja vlasnik?Ja nemam ni saobracajnu ni kljuceve,nista....znaci samo proverom u sup-u mogu da utvrde da jesam,e sad,da to nije u mom trenutnom slucaju malo nezgodno?Jel se za te poslove obracam Parking servisu ili nekom drugom?

Comment

• cybland
                              CBC Veteran
                              • 11.04.2009
                              • 131
                              • Beograd

Originally posted by doorsy
                              Da,u pravu si,juce nisam bas trezveno razmisljao,bas sam se uznemirio,pa skontah lose rok...Nazalost sudar se desio 19.08.2009. a meni je ovlascenje zavedeno 25.09.2009...u njemu sam naveo da svu odgovornost oko upravljanja vozila ili eventualne posledice vezane za vozilo snosi kreten...e sad,ja sam u textu ispustio da moze da ga registruje,odjavi,itd vozilo,vec stoji da samo moze da upravlja njim,jel sam se tu zeznuo?
                              Ajd da pitam neke stvari koje mi nisu bas jasne:
                              1. dakle tamo stoji: tuzilac je stekao pravo regresa prema prvooptuzenom(tj meni) po neka 4 clana ZOO i pravo regresa prema drugooptuzenom(kretenu) i to SOLIDARNO...e sad,sta znaci ovo solidarno,obicno ta rec ne povlaci obavezu da se nesto uradi vec to cinis na osnovu moralnih kodexa i savesti zar ne? Drugo,da li je moguce da mene gone po 4 tacke a njega po 1, jel izgleda da sud mene smatra vecim krivcem za ovu situaciju???
                              2. obavezuju se TUZENI da SOLIDARNO tuziocu isplate na ime regresa 92.000,00din SA ZAKONSKOM ZATEZNOM KAMATOM,pocev od 23.10.2009 do konacne isplate...znaci ispada da se nas obojica dogovorimo ili sta koliko ce ko da skupi i da?Koja je stopa zatezne kamate,o tome nema reci?Kako kamata moze da tece od tog datuma prosle godine kad ja pojma nisam imao da se ovo sve desilo do juce???
                              3. Sta u principu znaci VOZILO JE ODJAVLJENO? Kad sam bio u Ljermontovoj prosli put rekli su mi da ne brinem jer ako ga nije registrovao na vreme( a to je isteklo 11.07.2008!!!) vozilo je automatski odjavljeno?Kako mogu da mi naplate neregistrovanje vozila u tom slucaju??

Za advokata se slazem,trazim nekoga po preporuci ili preko prijatelja,sa kim prvo mogu da popricam i objasnim situaciju...UFFFFFF
                              Druže, cela ova priča "uslovno" nema veze sa samim udesom i ko ga je skrivio. Oni (osiguranje) terete tebe i njega po Zakonu o osiguranju. Tu si ti , kao vlasnik vozila, prvooptuženi jer si stavio u promet (dao na korišćenje) vozilo za koje nije izvršeno obavezno osiguranje od auto odgovornosti. On je drugooptuženi jer je koristio vozilo koje ne poseduje polisu obaveznog osiguranja (nije plaćeno osiguranje). Plaćanje ovog osiguranja je zakonska obaveza vlasnika vozila. Zato tebe terete po 4 tačke a njega samo po jednoj i zato si ti u obavezi da platiš nastalu štetu.

Znači, kao što su ljudi već rekli, Osiguranje tereti tebe, kao vlasnika vozila, za iznos koji je moralo da isplati jer ti nisi izvršio uplatu obaveznog osiguranja a dozvolio si da vozilo ide u saobraćaj. Obzirom da je za nastanak štete kriv KRETEN, on može da saučestvuje u plaćanju. Kamate uvek teku od datuma nastanka obaveze plaćanja. Ovo što oni traže da platiš nije novčana kazna pa da je vezana za datum obaveštavanja već je u pitanju tvoja obaveza da refundiraš osiguranju iznos koji je ono moralo da isplati na ime nastale štete, a ta tvoja obaveza nastaje onog trenutka kada je osiguranje izvršilo isplatu znao ti to ili ne. U uobičajenoj situaciji, tu obavezu vlasnika vozila da refundira štetu koju je njegovo vozilo prouzrokovalo, bez obzira ko je vozilom upravljao, preuzima osiguranje sa kojim je vlasnik vozila sklopio ugovor o osiguranju od odgovornosti (obavezno osiguranje). Kako u tvom slučaju tog ugovora nema to si ti dužan da izvršiš plaćanje.

To što su ti u Ljermontovoj rekli da je vozilo odjavljeno u stvari znači da je registracija istekla i da vozilo zakonski ne može biti upotrebljavano na javnim putevima. Tebi oni i neće naplatiti neregistrovanje vozila već sasvim druge stvari. Na žalost, bojim se da, čak i da platiš ovu presudu, cela priča nije gotova jer još nisi dobio eventualnu presudu po pitanju Zakona o bezbednosti saobraćaja. Tu će on biti prvooptuženi (onaj ko je direktno izazvao povredu bezbednosti) a ti bi mogao biti uključen kao drugoopuženi, tj. onaj koji je svojim (ne)delovanjem omogućio da do povrede bezbednosti dođe. Ovo sve ne mora da se dogodi, možda tebe i ne budu/nisu teretili, ali me nebi iznenadilo ukoliko dobiješ još neku presudu.

U svakom slučaju želim ti sreću.

Comment

• Eon
                                Moderator
                                • 10.03.2005
                                • 4225
                                • Beograd-NBG-44
                                • Superb 2.0 4x4 DSG

Za žalbu je potreban iskusan advokat, a ne početnik.
                                Ako zakasniš, moraćeš da platiš ODMAH!!!! Ili sledi zatezna kamata.
                                Solidarno znači da pošto njega ne mogu da nađu, ti platiš sve pa posle potražuješ od njega.
                                Za njega je najbolje da mu pošalješ obaveštenje pred utuženje (opet potreban advokat), pa ako treba i da ga tužiš.
                                Ako te osiguranje dobije, i neplatiš u roku, pokreću postupak izvršenja, a to može da se namiri i od vozila koje je u tvom vlasništvu (to jest nezvanično njegovom)...
                                Ne zezaj se sa savetima mnogih ljudi, već uzmi profija. Ovako ćeš se sludeti, a vreme prolazi. Batali to traženje, mada bi ti dobro došlo da imaš njegovu ličnu adresu (za ne daj Bože), ako budeš morao da mu pošalješ obaveštenje pred utuženje ili ga tužiš pa sud mora da mu dostavi poziv!!!!!
                                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                                X