Prodaja registrovanog vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • oliver
    CBC Član
    • 18.02.2005
    • 69
    • montenegro

Re: Prodaja registrovanog vozila

Originally posted by ZoranM
    Razmisljam da kupim auto Peugeot 307 registrovan u Rumi. Situacija je sledeca:
    Prvi vlasnik, koji je upravo iz Rume, pre 2 godine prodao je auto coveku iz Vranja. Medjutim nije uradjen prevod vlasnistva (verovatno da se ne bi placao porez) nego je uradjeno klasicno ovlascenje. Nisam pogledao jos uzivo auto i ovlascenje, ali je 99% uradjeno kao ovo sto je kolega okacio na forumu: http://s174.photobucket.com/albums/w115 ... enje-1.jpg
    Sad ja razmatram da kupim auto pri cemu bih uredno platio porez i izvrsio prevod vlasnistva. Pitanje je da li ja mogu da snosim odgovornost sto prethodni vlasnik nije postupio na isti nacin (ako uopste poreska uprava moze to da otkrije) i da li u ugovoru treba da ucestvuje i vlasnik iz saobracajne (i na koji nacin)?
    Hvala unapred.

Kod nas u CG ovo ovlascenje ti ne vrijedi nista osim ako imas neku debelu vezu. Prevesti se moze samo uz kupoprodajni ugovor potpisan od vlasnika i placen porez ia vlasnik mora licno da odjavi tablice.
    ne popravljaj ako nije pokvareno

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Ni u Srbiji ovlaštenja data u CG ne vrijede ništa, ni uz debelu vezu (eurića)!

Comment

• mistermobil
        CBC Senator XXL
        • 09.11.2008
        • 469
        • pecinci

Originally posted by Franjo
        Originally posted by mistermobil
        Vredi li sudsko ovlascenje kao dokaz na sudu da niste upravljali vozilom u odredjenom periodu i da je neko drugi napravio kazne za paking,tj ovlascenik.
        To ovlašćenje važi samo kao dokaz prilikom kontrole, da ima dozvolu vlasnika da može da upravlja (koristi) njegovo vozilo. Za svu štetu odgovara vlasnik, pa i na primer u slučaju velike štete koju to lice napravi u alkoholisanom stanju, jer ne smije dati vozilo alkoholičaru. Primer je vulgaran, ali otprilike je tako i u krivičnom postupku teško bi se opravdao, da nije znao kakvom licu daje vozilo na korištenje. To pitanje bi pokrenulo i osiguravajuće društvo radi naplate pričinjene štete u vezi obaveznog osiguranja.

O prevodu vlasništva mnogo je pisano i to je jasno zakonom regulisano.
        Otkud tako nesto ako je u ovlascenju napisano da svu stetu nastalu za vreme upravljanja vozilom snosi ovlasceno lice?
        Ko leti,vrijedi
        Ko vrijedi,leti
        Ko ne leti,ne vrijedi..
        (Grunf,TNT..)

Comment

• ZoranM
          CBC Početnik
          • 13.11.2009
          • 4
          • Novi Sad

Hvala svima na odgovorima. To ovlascenje koje sam linkovao nije mi poslao prodavac pomenute 307. Rec je o ovlascenju koje je postavio jedan kolega sa foruma, a ja sam na osnovu razgovora preko telefona zakljucio da je i kod mene slicna situacija. Procitacu detaljno naznacenu temu o prevarama i poslusati savete. Svakako cu proveriti ovlascenje, a ako mognem okacicu ga i na forumu.
          Ako sve bude u redu sa autom, tj. dokaze se da nije kraden i ako se odlucim na kupovinu, sklapanje ugovora dolazi u obzir samo uz ucestvovanje vlasnika iz saobracajne, uz neki model ugovora koji bih sastavio sa advokatom.

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Nakon svih provera koje sam naveo, postupi u smislu člana 12. Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, koji propisuje postupak promene vlasništva:
            - Ako se promena vlasništva vozila dokazuje ugovorom zaključenim između fizičkih lica, potpis tih lica overava sud ili organ uprave, a ako je ugovor zaključen između pravnih lica, potpis overava prodavac. Kad se vozilo prodaje preko posrednika ili komisionara, potpis ugovora i račun overava posrednik, odnosno komisionar.

Prema tome, slobodno možeš koristiti uslugu registrovane agencije za te poslove, koja ima gotove obrasce ugovora za tu namenu, ili po volji sačiniti ugovor kod advokata. Nikako pasti na foru "posrednika" kao u slučaju Dražić Slobodana i smešan papir koji je sačinio nezakonito kao POSREDNIČKI UGOVOR, jer nije ovlašćen za te poslove.

Prilikom potpisa ugovora zahtevati kopije svih dokumenata na osnovu kojih je izvršena prva registracija, a koji su obavezni po Pravilniku.

Ugovor stupa na snagu nakon potpisa i izvršene overe, i ima trajnu važnost, ili do opoziva, odnosno raskida. Ugovorom se određuju rokovi izvršenja, između ostalog i rok plaćanja. Ako je rok plaćanja odmah, to se može konstatovati na samom ugovoru ili posebnom potvrdom, uz potpis vlasnika vozila da je ugovoreni iznos primio.

Comment

• ZoranM
              CBC Početnik
              • 13.11.2009
              • 4
              • Novi Sad

Ipak sam odustao od tog automobila, shvativsi koliko rizika takav vid kupovine nosi i koliko je ljudi, nazalost, osteceno.
              Kako stoji situacija verovatno cu kupovati automobil iz uvoza, od pravnog lica - uvoznika. Po broju sasije sam nasao na inernetu da se poklapa godiste i cak nasao sajt gde se vodi evidencija o prodatim (kilimetraza se poklapa). Rec je o uvozu iz Francuske, auto poseduje JCI papir (proverio preko telefona da je ocarinjen u carinarnici Djerdap-Kladovo), kupoprodajni ugovor (verovatno sa racunom) i ostalu dokumentaciju neophodnu za uvoz; kao i servisnu knjizicu.
              Ostalo je jos da pogledam auto i proverim ga u servisu. Zanima me jel ima jos neka provera koju mogu da izvrsim pre ili posle toga i na sta jos da obratim paznju? Je li potpis i pecat prodavca dovoljan za sklapanje ugovora ili ne bi bilo lose da to sve overimo u sudu. Proverio sam firmu u registru privrednih drustva, uvoznik je iz Pozarevca - Casa family, ako je neko imao iskustva sa istim.
              Zahvaljum!

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Originally posted by ZoranM
                ... auto poseduje JCI papir (proverio preko telefona da je ocarinjen u carinarnici Djerdap-Kladovo), kupoprodajni ugovor (verovatno sa racunom) i ostalu dokumentaciju neophodnu za uvoz; kao i servisnu knjizicu.
                Kod koga si proverio da je ocarinjen? Svi dokumenti u vezi uvoza moraju biti overeni od strane carine, potpisima i službenim pečatima. Iako servisna knjižica nije obavezna dokumentacija, ako ne poseduje, dovodi u sumnju transakciju, jer vozila uglavnom poseduju i iz nje se vidi kako su održavana i vlasništvo vozila.

Kada mi je oduzeto vozilo, krenuo sam u obilazak placeva u Beogradu, Subotici i Novom Sadu radi kupovine drugog (trećeg, jer mi je yugo bio u kvaru) vozila, neophodnog za posao i druge potrebe. Većina vozila nije posedovala servisnu knjižicu, jer su navodno zadržane na carini. Veoma bitna stvar je podmirenje carinskog duga. Svi su mi govorili, da ću vozilo dobiti za tri dana nakon uplate. Razlog je taj, što nije tačno ono o plaćenoj carini. Postaje tačno, kada sa tvojim parama izvrše uplate obračunate carine i pdv. Niko nije pristao da odmah izvršim uplatu u njihovo ime, platim ugovorenu cenu vozila i vozim na registraciju. Još sumnjivije su bile ponude već registrovanih vozila, zbog nepotpune dokumentacije.

Je li potpis i pecat prodavca dovoljan za sklapanje ugovora ili ne bi bilo lose da to sve overimo u sudu. Proverio sam firmu u registru privrednih drustva, uvoznik je iz Pozarevca - Casa family
                Dovoljan je potpis i pečat na računu te firme, ako glasi na tvoje ime i nije potreban ugovor. Ako se sklapa ugovor, obavezno overiti u sudu. Na računu mora da se prikaže cena vozila, iznos carine i pdv, sve pojedinačno i ukupan iznos računa, posebno overeno potpisom i pečatom da je izvršeno plačanje, ako se plača gotovinski i odmah. Ako je način plačanja odloženo, tada u tu svrhu služe potvrde o izvršenoj uplati. Uz račun obavezno uzeti kopije potvrda o plaćenoj carini i pdv.

Prilikom registracije napravi kopije svih dokumenata, da imaš za sebe, zlu ne trebalo!

Comment

• ZoranM
                  CBC Početnik
                  • 13.11.2009
                  • 4
                  • Novi Sad

Proverio sam da je auto ocarinjen preko telefona carinarnice u Kladovu. Nije 100% sigurno, ali uliva poverenje, a dokumetna cu da lepo pogledam i proverim sad u subotu kad budem razgledao auto. Sklapanje ugovora dolazi u obzir samo ako se sva placanja izvrse na licu mesta, kako bih preuzeo auto i isti omah odvezao na rezistraciju. Hvala.

Comment

• dr house
                    CBC Početnik
                    • 10.06.2009
                    • 5
                    • Pozarevac

Citao sam i citao, ali posto se prvi put nalazim u situaciji da menjam svoj auto za drugi, ipak bih da proverim da li mi je razmisljanje pravilno i ako moze par saveta.

Do sada sam kupio dva automobila koja sam odmah preveo na sebe. U oba slucaja sam odmah sklapao kupoprodajni ugovor, a agencije su zavrsavale posao oko odjave auta, nosenja tablica i sl. ako sam dobro shvatio sklapajuci ovlascenja sa prodavcima da to mogu da urade u njihovo ime, tako da sam ja samo odlazio da podignem tablice i saobracajnu.

E, sad menjam sadasnji auto za drugi. Ja cu odmah da izvrsim prenos, ali covek sa kojim treba da se menjam ne zeli to da uradi. Uglavnom, bio sam vrlo cvrst po pitanju sklapanja kupoprodajnih ugovora za oba automobila i placanja poreza po principu svako za svoj auto, na sta je covek pristao. Ipak, da li je potrebno da potpisemo jos nesto, npr. neko ovlascenje sa kojim bi on vozio auto do isteka registracije (a koje bi trajalo samo do isteka sadasnje registracije) sa mojim tablicama i saobracajnom a da ih posle registruje na svoje ime ili je ugovor dovoljan, tj. da li uopste moze da ne prenese kola na svoje ime narednih devet meseci kada ima samo kupoprodajni ugovor?

Auto mi se stvarno svidja, a opcija zamene mi itekako odgovora, ali bih se ipak zastitio tako da auto koji prodam vise ne bude moj problem.

PS. Do sada nijednom nisam ugovor overavao u sudu i nisam imao nikakvih problema. Da li je to sada obavezno ili je dovoljno sve zavrsiti u agenciji?

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by dr house
                      Ja cu odmah da izvrsim prenos, ali covek sa kojim treba da se menjam ne zeli to da uradi... tj. da li uopste moze da ne prenese kola na svoje ime narednih devet meseci kada ima samo kupoprodajni ugovor?

Auto mi se stvarno svidja, a opcija zamene mi itekako odgovora, ali bih se ipak zastitio tako da auto koji prodam vise ne bude moj problem.
                      Nisi pažljivo čitao, ili si preskočio postove u kojima je to obrađeno.

Čl. 270. ZOBS (novi) Motorno, odnosno priključno vozilo upisuje se u jedinstveni registar vozila i izdaje se saobraćajna dozvola i registarske tablice, na zahtev vlasnika ako su ispunjeni sledeći uslovi:
                      1) da postoje dokazi o poreklu i vlasništvu vozila u pisanoj formi, kao i izmirenim propisanim troškovima za registraciju vozila, kao i poreske i cariniske obaveze za to vozilo

Čl. 271. Vozilo se registruje na vlasnika.

Čl. 274. stav 2. Vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan je da u roku od 15 dana odjavi vozilo ako je uništeno ili otpisano ili da prijavi promenu bilo kog podatka koji se upisuje u saobraćajnu dozvolu

Porez po zakonu plaća dosadašnji vlasnik vozila, bez obzira na odredbe ugovora i ugovor overava Uprava prihoda. Na osnovu ugovora ne može da vozi narednih 9 meseci, jer si nakon 15 dana počinio prekršaj, neprijavljivanjem promene vlasnika vozila.

PS. Do sada nijednom nisam ugovor overavao u sudu i nisam imao nikakvih problema. Da li je to sada obavezno ili je dovoljno sve zavrsiti u agenciji?
                      Ugovor sačinjen u agenciji (posrednik, komisionar) overava agencija i pravosnažan je nakon plačanja propisanih dažbina (porez i takse) po donetom rešenju, što će overiti Uprava prihoda.

Ako ste isto registraciono područje ne morate odjavljivati vozilo, već samo izvršiti promenu imena vlasnika na osnovu overenog ugovora. Tom prilikom možete tražiti zamenu reg. tablica, ali ćete nove platiti, a možete zadržati postojeće.

Ako ste različito reg. područje, najbolje je odmah izvršiti odjavu i vratiti tablice i sa probnim voziti do vašeg prebivališta, gde ćete izvršiti preregistraciju, da se ne bi kasnije ganjali.

Sve je isto regulisano važećim propisima.

Comment

Working...
                      X