pitanja oko uzimanja auta na kredit ili leasing

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JNC
    CBC Senator XXL
    • 19.12.2006
    • 1332
    • Beograd

Zaboravih jos nesto, uslovi lizinga su mnogo povoljniji, znaci na kraju kad preracunas ucesce, rate i to sve ispadne povoljnije na lizing, a to sto se vodi na lizing kucu, pa nije to valjda problem, neces da prodajes ili sta ja znam, uzimas ga za posao.

Comment

• Azrael
      CBC Senator
      • 29.06.2006
      • 278
      • Kragujevac

Jedina stvar zbog koje sam ja veliki protivnik lizinga je sto nisi vlasnik vozila, nego samo korisnik, sto u ovoj zemlji zna da bude mnogo zeznuta stvar! Moj prijatelj koji je kupio nov auto na lizing je zbog ugradnje plina imao veoma velikih problema jer nije pitao lizing kucu koja je vlasnik auta i zbog toga je nastala citava peripetija, cak nije mogao da registruje auto 2 meseca, samo zato sto nije bio vlasnik vozila! I zbog toga bih ja a to savetujem svakom, pre uzeo auto na kredit nego na lizing, jer ne bih voleo da nekom placem da me zaebava!

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kredit ako je privatno lice, finansijski lizing zaboraviti uopste, operativni lizing (iliti zapravo lizing) ako je firma u pitanju- moje misljenje.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Vladd
          CBC Senator XXL
          • 09.07.2006
          • 581
          • NBG

Cujem da se pojavio proporcionalni lizing, to je prava stvar, da li je neko prelistavao moto revije..

Poz.

Comment

• JNC
            CBC Senator XXL
            • 19.12.2006
            • 1332
            • Beograd

Originally posted by brick
            kredit ako je privatno lice, finansijski lizing zaboraviti uopste, operativni lizing (iliti zapravo lizing) ako je firma u pitanju- moje misljenje.
            bas tako

Comment

• srle1
              CBC Senator XXL
              • 08.02.2005
              • 320
              • Beograd

Ma samo operativni naravno!
              Ko leti vredi, ko ne leti ne vredi!

Comment

• ada
                CBC Senator XXL
                • 04.06.2005
                • 2375
                • Novi Sad
                • Svasta nesto

Originally posted by Vladd
                Cujem da se pojavio proporcionalni lizing, to je prava stvar, da li je neko prelistavao moto revije..

Poz.
                sta je to?
                Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• jevtic
                  CBC Senator XXL
                  • 26.11.2006
                  • 729
                  • beograd

zasto se kod lizinga placa pdv?

koliko sam ja upoznat kola koja se registruju na firme oslobodjena su poreza a kad se auto uzima preko lizinga on se zapravo registruje na lizing kompaniju odnosno na firmu i prema tome firma bi mogla da trazi povracaj pdv...
                  ex - fabia 1.9 tdi
                  golf 2.0 tfsi

Comment

• doc
                    CBC Senator
                    • 25.08.2006
                    • 240
                    • BGD/KG

pomesao si pdv i porez koji je doticni zamenio (20%)...
                    ranije je firma mogla da bude oslobodjena od poreza uz izjavu, a sad platis pdv, pa trazis povracaj (ne daj Boze) ili umanjis pdv sledeci put kada ga placas (u zavisnosti od prometa firme).
                    Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• zvrle
                      CBC Senator XXL
                      • 01.11.2005
                      • 961
                      • Beograd, Batajnica
                      • Golf 4

Koja je razlika izmedju finansijskog i operativnog lizinga?
                      “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• marioj
                        CBC Član
                        • 07.04.2008
                        • 13
                        • Pozarevac

Pozdrav,

vec duze vreme pratim forum, ali posto se jedva razumem u automobile uglavnom skupljam informacije.

Ali, evo ako nekoga zanima (a da ne otvaram novu temu), ovih dana sam kupovao vozilo za firmu na lizing, tako da sam sto obisao sto cuo se sa 6 lizing kompanija. Ako je dozvoljeno pominjati konkretna imena, mogu da dam i konkretne primere.

Dakle, ako nekoga zanima kakvo je trenutno stanje sa lizingom, pitajte, pa i ja malo da budem od koristi.

Comment

• Dren
                          CBC Senator XXL
                          • 24.08.2005
                          • 1068
                          • Sarajevo

Originally posted by zvrle
                          Koja je razlika izmedju finansijskog i operativnog lizinga?
                          U jednom je sticanje vlasnistva nad predmetom lizinga cilj, a u drugom nije... Taj drugi ti je samo npr. 5-godisnji rent-a-car... Ne bas tako, ali najjednostavnije receno... Vratis im auto i bog te veselio...

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

@marioj:
                            Reci detaljno na sta si naisao i kako su se ponasali prema tebi.
                            Nadam se da me u skorije vreme ceka ista golgota pa da znam na sta mogu da naidjem...
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• marioj
                              CBC Član
                              • 07.04.2008
                              • 13
                              • Pozarevac

Originally posted by prolupator
                              @marioj:
                              Reci detaljno na sta si naisao i kako su se ponasali prema tebi.
                              Nadam se da me u skorije vreme ceka ista golgota pa da znam na sta mogu da naidjem...
                              Samo da ga ne preteram.

Ja sam malo imao srecu, posto sam se ranije vec neobavezno raspitivao, pa sam otprilike znao sta da ocekujem.

Ovako... Prvo razjasni sebi da li ti se isplati da placas kasko, raspitaj se koliki je za konkretno vozilo i obavezno ga uracunaj u cenu. Na ovo sam obratio paznju posto je par mojih prijatelja odustalo kad su dosli do teme kaska. To je posebna tema, ali mislim da je kasko u ovom slucaju potpuni bezobrazluk, posto je vrlo znacajna stavka u racunu, bez obzira da li ces ga placati pri registraciji ili na rate. Uostalom, u vecini lizing kuca traze da se odlucis da li ces na kraju otkupiti vozilo ili neces, pa na osnovu toga formiraju rate. Na pitanje cemu onda kasko ako cu ga na kraju sigurno otkupiti, nisam dobio nijedan suvisli odgovor. Na kraju, meni se isplatilo i sa kaskom, pa sam progutao knedlu.
                              Dalje, broj rata. Skoro svuda posle trece godine otkupna cena naglo pada. Koliko sam ja shvatio tri ili cetiri godine je optimum, s tim da se prilicno isplati (sto cu ja uraditi) da posle trece godine otplatis ranije i uzmes vozilo.

Konkretno, od (po mom misljenju) losijih ka boljim iskustvima.

UniCredit: Sve moze, sve je dogovorno, dok nisam stigao do dogovora, kad je sve ispalo toliko rastegljivo, da ni neku naznaku ugovora nisam mogao da vidim dok ne potpisem nesto, naravno ni tu bas nije bilo sigurno sta. Tako i ne mogu da kazem da li su povoljni i koliko u odnosu na ostale. Mislim da ni oni ne znaju.

ProCredit: Trazili su mi najvise dokumentacije. Krenulo je slicno kao u prethodnom slucaju, ali sam onda napravio iznenadni proboj i dokopao se konkretnih stvari. Rata im je u rangu ostalih, ali su im "drugi troskovi" (pretpostavljam obrade i jos necega) skoro 7% sto mi je bilo malo previse. Uzgred ugovor u obliku u kome ces ga potpisati ne vidis dok ti ga ne stave na sto da ga potpises.

RAIFFEISEN: Ili ja imam neki kosmicki problem sa citavom tom organizacijom (bankom i sada lizingom) ili su oni jednostavno takvi. Svaki put kad udjem u isti desava se isto: skroz neljubazno, kao da ja treba da budem srecan sto ce mi oni uzeti pare, potpuno neiformativno (sve moze, ali ne mora da znaci), i na sve to uvek naletim na nekoga ko pokusava da mi smuva bitne informacije fazonima tipa - samo da nadjem olovku, sad bas moram po ovaj papir i sl. - a kad se vrati brzo predje na drugu temu, kao da cu ja zaboraviti sta sam pitao. Uglavnom (uz velike napore i prilicno moje maste), ucesce moze da bude prilicno malo, rate podesive, kasko mozes da ukljucis u rate, ali kamata moze da bude promenljiva, a sta se desava pri otkupu ostalo mi je potpuno nejasno.

S: Tu sam pricao samo telefonom, ali sam (vrlo ljubazno) dobio potpunu informaciju. Rata je nesto niza nego sto je prosek, uslove sam momentalno dobio na faks, moze i dogovor, ali tada sam prvi put cuo za njih pa je ovo ostao jedini kontakt.

INTESA: Profesionalno do maksimuma. Rata je ubedljivo najniza (paznja, nesto je veca ako nisi klijent banke, a ja nisam), ali je zato otkupna cena ubedljivo najvisa (po principu, sto ne platis na mostu, platis s kamatom na cupriji), pa tako na kraju ispadnu skuplji.

VB i HYPO: Ovo moram da stavim zajedno, posto su u pitanju nijanse. Na oba mesta su i ljubazni i profesionalni, sve informacije ti odmah stave na sto, na sve sto ti nije jasno odmah dobijes odgovor. VB ima za nijansu nizu ratu, ali za nijansu vece troskove obrade. Ja sam na kraju izabrao HYPO, ali cisto zato sto mi je bilo prakticnije, tj. blize.

E sad... Kasko je obavezan kod svih. Kamate (realne) kod ovih ozbiljnijih su od 10,5 do 11% (na godisnjem nivou, na 48 rata, bez uracunatog kaska). U odnosu na moja raspitivanja od pre godinu dana, obim dokumentacije je manji, a postupci prilicno skraceni. Ali, kad dodas kasko, ovaj oblik lizinga uzasno lici na kredite bez obaveze da stavljas na nesto hipoteku ili trazis garante. Posto nisam imao na sta da stavim hipoteku, lizing mi je bio jedini izbor.

Ako su ti potrebni kalkulatori imam od poslednjih 5, mogu da ti posaljem na mail, pa mozes i konkretnije da racunas svoje potrebe. Takodje, imam i spisak potrebne dokumentacije.

Na sta obratiti paznju: OBAVEZNO trazite i pitajte sve sto vam padne na pamet. Trazite da vidite na papiru svaku stavku koju cete placati, kao i primer ugovora.

Ako treba jos konkretnije, kazite.

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Dobar text...

Posalji sta mozes na yggyyggy@gmail.com

Hvala
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X