S: Tu sam pricao samo telefonom,
pitanja oko uzimanja auta na kredit ili leasing
Collapse
X
-
Originally posted by deki-asconaI ja pitam gluposti!
Ponekad sam stvarno moron....
A evo i dva korisna linka:
http://www.nbs.yu/export/internet/ciril ... 57_fl.html
http://www.kombeg.org.yu/komora/udr_ban ... lizing.htm
Comment
-
-
Originally posted by AlexRSDruze a jel moze malo opsirnije o tom otkupu vozila... ja sam mislio da kad isplacas sve rate auto je automatski tvoj...
Operativni lizing
Ako se automobil uzima za potrebe firme (jedan ili više), operativni lizing je verovatno najbolje rešenje. U tom slučaju automobil se praktično iznajmljuje od vlasnika (lizing kuće) i on neće biti prikazan kao zaduženje firme u bazi Kreditnog biroa.
Takođe, vozni park firme se neće tretirati kao imovina u poslovnim knjigama (ne plaća se porez; moja napomena: ovo nije tacno, porez mora da se plati, ali se odbija; zgodni deo za mala preduzeca je sto se ne racuna ceo porez odjednom pa ne moras da cekas povracaj poreza od drzave), a apsolutno sve rizike vlasništva preuzima ponuđač lizinga. Nakon isteka dogovorenog perioda (od 24 do 60 meseci), na osnovu dodatnih ugovornih prava, korisnik ima mogućnost da vozilo otkupi po realnoj tržišnoj vrednosti, koja može da varira od slučaja do slučaja.
Nedostatak ovog načina finansiranja je upravo ovo poslednje navedeno, jer nakon isteka roka finansiranja od recimo 5 godina, korisnik može otkupiti ”svoj” automobil koji je rentirao za nekih 20-40% vrednosti novog vozila. (Moja napomena: sada ti odmah predloze za koliko mozes da otkupis vozilo i to se ukljuci u ugovor; mala mana: ogranicen si brojem kilometara koji mozes da predjes, npr, 25.000 godisnje ako uzimas auto na 4 godine).
Finansijski lizing
Kod finansijskog lizinga stvari su manje-više opšte poznate. Proverava se bonitet klijenta, polaže obavezni depozit od 30% i nakon toga se zaključuje ugovor o finansiranju.
Troškovi finansijskog lizinga su malo veći, jer se celokupni PDV na vozilo plaća odmah, ali vozilo, nakon isteka dogovornog perioda, postaje vlasništvo klijenta. Osim toga, maksimalni period otplate može biti i veći od 60 meseci.
Zbog toga ovaj način finansiranja ima pogodnost da korisnik lizinga otplaćuje automobil i nakon isplate poslednje rate postaje njegov vlasnik. Nakon isteka trajanja lizinga moguće je prodati automobil star 5-6 godina i povratiti deo sredstava.
(Moja napomena: ovde nema nikakvih ogranicenja za kilometrazu, ali se ovaj vid lizinga vodi kao kreditna zaduzenost i utice na uzimanje drugih kredita.)
Comment
-
-
U svakom slučaju operativni lizing je trenutno hit - očigledno je da kod nas to najviše paše firmama - sitna para za početak, nema ulaza u knjige, a i rata ide na trošak...
Doduše operativni lizing može biti ponekad dobro rešenje i za fizička lica: najveći broj vozila moguće je dobiti već sa 5% depozita... + troškovi prve registracije što može da bude vrlo zgodno... Na primer ako vozilo košta 15.000eur prva uplata može da bude oko 12.711,86*5%=635eur depozit + oko 500eur troškovi prve reg.+troškovi obrade oko 2% oko 300eur
Ukupno oko 1.500eur za ulaz u priču... nije mnogo u svakom slučaju... a i kad ti dosadi auto posle par godina, vratiš ga i depozit daš za sledeći (novi model) i tako u krug...Ko leti vredi, ko ne leti ne vredi!
Comment
-
-
@ marioj
Ti si auto kupovao na firmu koliko sam shvatio, ajde napisi sta ti je sve od dokumentacije trebalo i koje sve uslove firma treba da ispuni da bi dobila kredit/lizingDon't mess with da Big Dogs, if u piss like a Puppy!
Comment
-
-
Originally posted by goxee@ marioj
Ti si auto kupovao na firmu koliko sam shvatio, ajde napisi sta ti je sve od dokumentacije trebalo i koje sve uslove firma treba da ispuni da bi dobila kredit/lizing
• Profaktura isporučioca predmeta lizinga
• Popunjen i potpisan zahtev za odobrenje finansijskog lizinga
• Overena fotokopija dela finansijskih Izveštaja za poslednju godinu i to:
Bilans stanja 2006.
Bilans uspeha 2006.
Statistièki aneks 2006. i napomene uz finansijske izveštaje
• Izvod o registraciji privrednog subjekta kod Agencije za privredne registre (ne starije od 15 dana)
• Fotokopija overenog OP obrasca preduzeća
• Poreski bilans 2006.
• Potvrda iz RUP o izmirenim poreskim obavezama 2006.
• Fotokopija Potvrde i izvoda o izvršenom evidentiranju za PDV i PIB broj-a
• Uverenje Trgovinskog suda da pravno lice nije osuđivano (ne starije od 15 dana)
• Fotokopija liène karte ili pasoša direktora (ovlašćenog lica) i original na uvid
• Zaključni list sa stanjem na 31.12. za poslednju godinu i sa stanjem na zadnji dan prethodnog meseca tekuće godine
• Saglasnost za Kreditni biro (potpisan i pečatiran od strane ovlašćenog lica)
• Specijalno punomoćje za sudsko poravnanje
DOKUMENTACIJA IZ BANKE
• Potvrda o prometu na svim računima banaka sa dugovnim i potražnim saldom za prošlu godinu
• Potvrda o prometu na svim računima banaka sa dugovnim i potražnim saldom za tekuću godinu
• Karton deponovanih potpisa iz banke
DOKUMENTACIJA POTREBA ZA REGISTRACIJU VOZILA:
• Ovlašćenje za registraciju
• Faktura dobavljaca
• Rešenje iz trgovinskog suda lizing kompanije
• Rešenje iz trgovinskog suda(diler)
• Rešenje iz trgovinskog suda(kupac)
• Carinska deklaracija
• Račun carine
• Izjava kako je vozilo ušlo u zemlju
• Ugovor
Uslovi: Nisam siguran, ali mislim da firma treba da radi 1 godinu, da bi videli bar jedan zavrsni racun. Ja sam sve (sem naravno onoga sto je trebalo da se overava, ali sam nosio fotokopije tih papira) spremio unapred, tako da su oni samo gledali papire i nisu postavljali neke posebne uslove. Uglavnom, ako im obezbedis svu potrebnu dokumentaciju, ne bi trebalo da bude nikakvih problema.
PS. Saglasnosti i punomocja potpisujes kod njih, gde ne pise da je potrebna sudska overa dovoljna je fotokopija.
Comment
-
-
Pa, nije ovo puno.
Vecinu dokumentacije vec imas. Finansijske izvestaje, poreske bilanse i zakljucne listove ce ti knjigovodja iskopirati za 15 minuta. Fotokopije potvrda, izvoda i licne karte = 5 min. Overa fotokopije OP obrasca = 5-15 minuta od zavisnosti od guzve u sudu. Isto za uverenje trgovinskog suda. Izvod o registraciji ti je 5 minuta za podnosenje zateva i 2-3 dana cekanja da ti stigne na adresu. Dokumentaciju iz banke zatrazis i svratis sutra da ti je daju. Ostalo dobijes od prodavca i lizing kompanije.
U principu, za sve ovo izgubices 1 dan.
Pretpostavljam da ces ipak duze birati vozilo, a tako i treba da bude.
Poruku izmenio: sri98
Comment
-
Comment