lizing

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

to o cemu pricas i jeste lizing robe (auta) a ne lizing para/kapitala (sto je kod nas slucaj).
    ali, to sto si opisao je jako skupo, 200 kanadskih $ je vise od pola ovdasnje prosecne plate i atime automatski tako skup auto ne bi mogao da dodje u obzir jer previse opterecuje prihod ondosno prelazu 1/3 plate.

za nas nivo razvijenosti , produktivnosti i plata mesecna rata ne bi smela da predje 40-60 evra pa ti sada izracunaj da li je to dovoljno za novi auto.

zato i kazem, u svetu nije uobicajeno da u siromasnim zemljama sa siromasnim stanovnistvom i ispodprosecnim platama postoji opsta i masovna kupovina novih automobila.

jednostavno, kod nas vazi ona "jare,pare i kusur" filozofija precesto, i zabrovalja se realnost i realne mogucnosti...pricam i vecini, o proseku.

ja zaista ne znam kako ce onaj ko jedva moze da odvoji 40-50 evra mesecno za auto da finansira ne samo nabavku kroz kredit ili lizing vec i upotrebu auta a sto je veci trosak od same nabavke (gorivo, redovno odrzavanje). i pri tome imam u vidu da pop;rilican broj ljudi nema svoj stan/kucu odnosno nije resio to daleko skuplje i komplikovanije pitanje od zivotnog znacaja.

ne znam, meni je auto sporedna investicija, prvo kuca/stan, poslovni prostor (ili nesto za rentiranje) da se obezbedi penzija/stalni prihod pa tek onda sta preostane za auto. i to neki koji ne zahteva previse finansija...
    novi mozda, ali uz sve ono prethodno pomenuto pa jos istvoremeno je ipak cini mi se prejak zalogaj jos uvek za sve osim veoma male grupe ljudi, mozda nekih par procenata ukupnog stanovnistva koje zivi od plate. (mislim tih sa platom koja to omogucava je jos uvek malo kod nas).

mozda i gresim u proceni, ali mislim da jos dugo vremena ovde nece auto biti lako dostupna stvar kao sto je to na zapadu u smislu postojanja viska para za zelje za novim autima sa svim resenim drugim zivotnim pitanjim.

neka je kuca stan samo 80.000 evra i novi auto samo 20.000 evra i to je vec 100.000 evra sto treba zaraditi kroz platu za 10-20 godina kao visak sto ostane posle placanja svih normalnih zivotnih troskova.
    a ako se uzme kredit jos povrh svega toga i jedno 60-70.000 evra za kamate. ukupno 150.000+ evra.

i to za econo klasu stana i auta....za malo luksuznije/vece to ocas posla skoci na 400.000-800.000 evra a mozda predje i milion evra potebnih da se ulozi. a ne verujem da ce plate ovde rasti tako brzo da to postane uobicajeni 10godisnji prihod nekog veceg broja stanovnistva.

mozda sam samo pesimista, sta ces..

mislim da je to prekrupan zalogaj za zemlju koja ima ovakvu opstu ekonomiju i da su ocekivanja da se ovde moze preko noci ziveti tim standardom tesko ostvariva (bar jos koju deceniju).

uh, odoh u off
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• maki
      CBC Senator XXL
      • 03.10.2004
      • 878
      • Budva, CG

pazi, ni na zapadu vecina nemoze da zaradi milion za 10 godina, troskovi zivota rastu srazmjerno sa zaradom, ti kad imas vecu platu,raste i apetit, tako da ti dodje na isto,samo sto je nekome jugo luksuz, a nekom MB S500
      HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141

znam, zato sam i rekao malo luskuznije, malo bolje od proseka od uobicajenoga.

za nas prosek i nasu razvijenost je taman Jugo, Lada, Dacia adekvatna cena novog automobila. ono ostalo je luksuz i mislim da tako treba posmatrati nabavku novog automobila u smislu kredita/pozajmica druge vrste odnosno zelje za vise nego sto se realno moze finansirati.

na zapadu je razlika sto tih milion na 10 -20 godina i nije tako retko i nije nedostizno za one malo efikasnije od proseka.

ovde su prilike za tako nesto jos uvek veoma ogranicene usled opste slabe razvijenosti i opste niske kupovne moci sirokih slojeva.
        strane banke su taman osetili ovdasnje zelje da se imitira luksuz i standard zapadnog zivota a uz lokalni slabo produktivni rad i lokalne plate i trljaju ruke... a nas narod hrli iako su kamate i opsti uslovi izrazito nepovoljni.
        ali svako okrece svoj dinar najbolje kako ume, jedino zivot ko na holivudskom filmu nije tu eto iz coska kao sto mnogi misle (koliko cujem iz kontakata i ocekivanja da vlasti ovo ili ono u smislu plata).

bice i kod nas novih luksuznijih automobila kada vecina bude efikasno radila, valljda..

nego ne rece koliko se trazi za kamate u CG, baza je euro pretpostavljam za recimo 3godisnji kredit ?
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• maki
          CBC Senator XXL
          • 03.10.2004
          • 878
          • Budva, CG

ovde za manje kredite znaci oko 2000 eur na 2 godine ide kamata od 16-18% godisnje fixna kamata je u pitanju, jedina prednost je sto se relativno brzo dobijaju, tako je bilo prosle godine, za auta su krediti na 5 godina i kamata je od 10-12% godisnje, za lizing najpovoljnija sto sam ja nasao za nizu klasu auta je 9,5% za skuplja auta je 10,5% godisnje a inace su po 11-12%, prave zelenaske kamate

ima i varijanta u drzavnoj banci ali ti treba debela veza za npr. 5000 eur na godinu dana 6% kamata i to opadajuca

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141

au, pa to jos gori uslovi nego kod nas..QQ otkuda tolike kamate na euro

jos ajde nekako da prodje do max 5% (na euro bazi) godisnje mada i to je onako "domacinski" podosta.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• maki
              CBC Senator XXL
              • 03.10.2004
              • 878
              • Budva, CG

Otud sto su to sve "privatne" banke iza kojih stoje domaci politicari, uzmu kredite od drzavne banke po 6% a daju ih gradjanima po 12-18%, a posteni narod kad hoce u drzavnoj banci da digne kredit, nema para, a sa druge strane mali broj banaka a vecinski vlasnik svega su Slovenci tako da oni diktiraju sve uslove a kako nema konkurencije moze im se,samo od mene nece vidjet ni centa mamu im lopovsku

Comment

• Wiz
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3104
                • Nish

Vec si im dao Maki ,zar ne

Comment

• maki
                  CBC Senator XXL
                  • 03.10.2004
                  • 878
                  • Budva, CG

nisam njima,dao sam curi , ja sam je upozoravao,ali zensko ko zensko tvrdoglavo i to ti je,mada jos uvijek ima sanse, jos nista nejavljaju u vezi sa odobravanjem lizinga,a i ja neplacam rate nego ona, ko joj je kriv kad neslusa

Comment

• dranix
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 3079
                    • Antwerpen/Belgium
                    • Saab 9-3

Gledaj ovako Maki sta sam sinoc cuo da je uradio jedan moj drugar ne razmisljajuci. Kupio je Ladu Nivu na lizing i cena je bila 7.500 evra a na kraju ce ga kostati 13.000 jer mora da placa kasko osiguranje a auto treba da sluzi samo povremeno (za lov). Isplata ostatka odjednom je moguca tek posle 2 godine pa tu mozda spase nesto, ali.... Dajte bre ljudi. Lizing je jedino mozda povoljan kad se radi o taxi i vozilima za logistiku gde se gazi strahovita kilometraza svakodnevno. Ostalo je klasicno dranje a zna se ko je i zasto odran. Nego, zaradices ti Maki to sve dok se ona bude ********la sa novim autom. Samo dok uletis u masinu (ako vec nisi).

Comment

• maki
                      CBC Senator XXL
                      • 03.10.2004
                      • 878
                      • Budva, CG

znas kako,sad cekam za ovu drugu kompaniju u februaru ili martu da me zovu, ponudili su mi vecu platu,tako da 2 plate i isplaceno auto ali necu joj ga isplacivat,nek se muci 2 godine da vraca rate kad nije htjela da slusa pa poslije ce da vidimo, jedino ako bude stani pani pa da uletim jos nesto

nije mi jasno zasto nebi moglo da se odplati u prve 2 godine, nek obracunaju sve sa kamatom za resto od te 2 godine a ostatak normalno i eto

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

Pa ne znam. Kazu ne moze. I ja sam samo cuo pricu iz druge ruke.
                        Inace covek ima lovu ali sta vredi kad je ispao som. Mogao je to ladno da kupi kesom i da ga bog vidi. Ovako...

Comment

• maki
                          CBC Senator XXL
                          • 03.10.2004
                          • 878
                          • Budva, CG

meni je od svega toga(na stranu losi uslovi) najvece cimanje ta obaveza da moras svaki mjesec u banku da uplacujes ratu (u sustini svaki takav stil placanja me opterecuje), znam da je to zapadni sistem da nas izdresiraju i uvedu neka pravila i disciplinu, isto tako i sa onim zivotnim osiguranjem,ja reko mogu li ja odma da uplatim 10-15000 pa nek stoje za penziju, rekli mi nemoze,moras svake godine da uplacujes, tako i radim,sta cu

Comment

• dranix
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 3079
                            • Antwerpen/Belgium
                            • Saab 9-3

Osiguranje mora tako svake godine ali ostalo ne mora. Pa zar ne moze da skinu sa racuna svakog meseca sami? Das im dozvolu za to i gotovo. Znas sta rade majmuni ovde? Recimo das dozvolu da ti se skida mesecno pausal za struju i gas koji je odredjen na osnovu potrosnje u prosloj godini. I nista, oni samo ubace po koju "vanrednu" fakturu i na kraju kad je godisnji obracun vrate ti "visak". Ako odes i reklamiras kazu "pogresio kompjuter". Svako se snadje kako da se kreditira besplatno. Ja ipak uplacujem virmanom mesecno. Ne mrzi me. Bagra bre. Monopol je cudo. I jos je sve kao legalno

Comment

• maki
                              CBC Senator XXL
                              • 03.10.2004
                              • 878
                              • Budva, CG

meni nema odakle da skinu , pare na mom racunu su samo u tranzitu tu ,sve jedno isto nebih nikome davao dozvolu da moze da mi uzima pare sa racuna,samo ja licno

Comment

• Dren
                                CBC Senator XXL
                                • 24.08.2005
                                • 1068
                                • Sarajevo

Originally posted by maki
                                meni je od svega toga(na stranu losi uslovi) najvece cimanje ta obaveza da moras svaki mjesec u banku da uplacujes ratu (u sustini svaki takav stil placanja me opterecuje), znam da je to zapadni sistem da nas izdresiraju i uvedu neka pravila i disciplinu, isto tako i sa onim zivotnim osiguranjem,ja reko mogu li ja odma da uplatim 10-15000 pa nek stoje za penziju, rekli mi nemoze,moras svake godine da uplacujes, tako i radim,sta cu
                                Mala digresija, ovakav slucaj je u zivotnim osiguranjima moguc, zavisi od kuce do kuce, ali generalno postoji... Cak je i za osiguravajuce kuce povoljniji sto se tice rizika, jer 100% svojih para das unaprijed, na npr. 15 godina, a ako ti se sta desi, isplate ti tvoje pare... Ne znam gdje si osiguran, ali zastupnik koji te je osiguravao nije dobro savladao materiju...

Za GRAWE znam konkretno, kod njih se takav program, koji se upacuje unaprijed zove G-11 ( za razliku od "normalnih" G-1, G-3, i SafeLife-a...), te je i pripisana dobit veca u % jer je veca i glavnica s kojom rade od prvog dana, a ne da svake godine dobiju npr. 1/15 ocekivanih para...

Comment

Working...
                                X