Imao sam udes,koju opciju prihvatiti u osiguranju?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nele85
    CBC Član
    • 11.01.2011
    • 21
    • Nis

Re: Imao sam udes,koju opciju prihvatiti u osiguranju?

To nisam znao,imao sam informaciju da ako popravljas moras da pravdas racune......znaci ako popravljam svojim parama posle da bi refundirao pare moram da prilozim fiskalne racune,tako su mi rekli! A ako je totalka oni ti obracunaju koliko je to,tj. koliko se nagodis na kraju sa njima i daju ti pare pa ti posle radis sta hoces,popravljas sa tim parama,prodajes pa kupujes novo,sve jedno!

Comment

• nele85
      CBC Član
      • 11.01.2011
      • 21
      • Nis

A opciju njihovog servisa mi jos uvek nisu ponudili za sada,nisu mi ni napomenuli tu mogucnost!

Comment

• bax76
        CBC Senator XXL
        • 07.11.2006
        • 605
        • BG

Imas tri varijante.

1. Radis u njihovom servisu, tj. sa kojim saradjuju, ovde oni salju garanciju servisu da ce platiti, i ti popravljas vozilo, dok oni medjusobno zavrsavaju sa troskovima. Ovde ne vidis pare...
        2. Radis u svom servisu, ovde im nosis fiskalne racune, na osnovu kojih onda oni uplacuju pare na tvoj tekuci, koliko su vec procenili.
        3. Trazis vansudsko poravnanje, tu dobijas kes na ruke(racun), obicno ovde najgore prodjes, to ti se ispalti ako ne zelis da popravljas auto...

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Originally posted by 206
          Zasto mislis da je negde drugde drugaciji princip? Taj i takav nacin racunanja stete i umanjenja u procentima bazirano na starosti nije srpski izum.
          Ako možeš, obrazloži ovo nekim pravilnikom ili uredbom o naknadi štete. Ja znam da decidirano zakon o obaveznom osiguranju to ne objašnjava, a podzakonski akti postoje vezano za naknadu materijalne i nematerijalne štete na licima. Ovo mi nije oblast kojom se bavim, ali je dosta teorijski nedefinisano u našem Zakonu USA i EU zakoni to definišu na način da vozilo mora biti dovedeno u prvobitno stanje, gubitak vrednosti na vozilu nadoknađen, kao i troškovi nastali u vezi sa tim i izgubljena zarada....

Ima toga mnogo, ali pomozi članovima!
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• 4motion
            CBC Veteran
            • 07.01.2009
            • 112
            • Beograd
            • Opel Kadett E 1.3NB 5b

vidi ovako, po tom zapisniku AO koji su ti izdali, ti nemozes da popravis auto ni u jednom njihovom servisu jer ces mnoge delove TI doplacivati (50%)
            Samo jos nesto da ti kazem, amortizacija gume je do 50%, tako da je idiotizam da ti stave zamortizacija gume 60%.
            Dakle, tvoj auto je totalka i kraj price.
            Zasto, zato sto samo novi air bagovi i tabla kostaju preko 1000e. Ruke su ti 41sat X 1500,00din (po satu u nekom servisu) = 61,500.00
            Lak materijal, farbanje 10-15000hiljada + mnogi drugi delovi dati u zapisniku.
            Ono sto treba i moras da trazis od DG je kompletna defektaza vozila u servisu, a ne samo vizuelna defektaza od strane procenitelja.
            O njihovom trosku oteras auto da ti urade predracun po defektazi tog servisa. E onda im taj predarcun sa datim satima iz osnovnog zapsinika predas i kazes da je to konacna cifra "popravke" tvog vozila.
            Ako je ta cifra veca od njihove procenjene cifre za totalku, onda nema popravke.
            Da si u Beogradu, pomogao bih ti, ali dole sam nemocan.
            I na kraju, ne gubi zivce, drkaj ih jos malo, uzmi pare, prodaj auto i jebiga.
            Ako auto ide u totalku, isplacujuti do 60% vrednosti kola....a pocetnas cifra vrednosti tvojih kola je cena po oglasima u Srbija za to tvoje vozilo
            Ako imas dosta fabricke opreme, naglasi i to, jer onda je u startu tvoj auto bio skuplji.

Srecno

Comment

• skijash
              CBC Senator XXL
              • 07.09.2007
              • 1354
              • Beograd
              • wrx

Ček, zar se ne isplaćuje za totalnu štetu iznos u visini vrednosti vozila po katalogu?

Comment

• Misko M
                CBC Senator XXL
                • 17.03.2007
                • 652
                • BG Vozdovac

NE, isplacuju ti max 60-70% trzisne vrednosti automobila i to umanjeno za sve ono sto ti ostaje od delova-kola !

Comment

• SALE
                  CBC Senator XXL
                  • 04.01.2005
                  • 841
                  • Banovo Brdo

Meni su isplatili punu vrednost iz kataloga, a auto sam popravio za manje para, sa polovnim delovima i povoljnim majstorima.
                  U Dunav osiguranju

Comment

• nele85
                    CBC Član
                    • 11.01.2011
                    • 21
                    • Nis

Hvala puno na savetu 4motion, u ponedeljak idem kod advokata koji je dobar caletov prijatelj pa cu videti sa njim koja su moja prava posto sam cuo dosta razlicitih prica a za sada nigde nisam nasao zakonsku osnovu za sve to sto oni rade,mislim na procenu totalke po katalogu i sve ostalo, tu nesto dosta skripi jer u nijednom zakonu ne stoji da on moze da ti isplati 60-70% trzisne vrednosti jer ti si ostecena strana i zasto bi ti imao problem posle da prodajes slupani auto! Auto ce najverovatnije u totalku kao sto i ti kazes ali nemoze da radi Dunav jedno a Delta drugo,znaci da tu nesto smrdi,zato cu sve razresiti sa advokatom!

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Originally posted by Eon
                      Ako možeš, obrazloži ovo nekim pravilnikom ili uredbom o naknadi štete. Ja znam da decidirano zakon o obaveznom osiguranju to ne objašnjava
                      Rado, ali zaista ne drzim u glavi sve odredbe svih Zakona i podzakonskih akata vezano za osiguranje. Kljuc cele price je amortizovana vrednost. Kazete da su duzni da vam dovedu auto u stanje u kojem je i bio pre udesa - pa za 10 godina star auto bi onda trebalo da vam daju 10 godina staro zamensko krilo, zar ne? Ili da vam racunaju cenu novog, umanjenu za amortizovanu vrednost, odnosno procenjeni procenat od cene novog dela. Da nije tako,

Po istom principu se radi umanjenje za cenu delova po osnovu raubovanja kao i umanjenje vrednosti vozila koja se isplacuje u odnosu na katalosku vrednost novog auta - drugim recima za totalne stete, kradje itd. se i isplacuje kataloska vrednost auta - naravno, umanjena za amortizaciju vezanu za starost auta. Ne ocekujete valjda da vam za auto star 10 godina isplate katalosku vrednost istog kada je bio nov?
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Očekujemo da ga poprave u svom, našem, nekom, ovlašćenom, neovlašćenom ili bilo kom servisu da bude kakav je bio. Ne bolji nego kakav je bio i da me to ne košta ništa para, živaca kako tako, jer sam platio OBAVEZNO osiguranje, čemu to onda inače služi ako moram doplaćivati?
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

To sto trazis osnovno osiguranje maltene nikada nece pokriti - dozivis udes, i da te popravka ne izadje nista, i dobijes auto u identicnom stanju kao pre. Obavezno osiguranje je zakonski obavezno pre svega zbog drugog ucesnika u udesu, bitnije je pokrice za onog drugog ucesnika i stetu koju ti njemu mozda naneses u slucaju da si kriv, pa tek onda sluzi da pokrijes svoju stetu...glupo zvuci, ali se na to tako gleda, jer da nije Zakonom propisana obaveza osnovnog osiguranja, on ne bi mogao da naplati stetu i bude obestecen u slucaju da ucestvuje u udesu u kom nije kriv, a drugi ucesnik nije osiguran, jer to nije hteo...

Ako hoces onu varijantu da apsolutno nista ne pipas oko auta i dobijes ga nazad kakav je i bio, pa cak i nadoknadu tipa troskova rent-a-kara za taj period, treba ti dobro ugovoren kasko, poznavanje propisa i opet dobra mera zivaca. Problem je sto se ljudi ni oko kaska ne informisu dovoljno, pa nalete ne glupave uslove i ostanu osteceni cak i pored skupo placene polise, a kamoli sa osnovnim...

Comment

• Misko M
                            CBC Senator XXL
                            • 17.03.2007
                            • 652
                            • BG Vozdovac

"Obavezno osiguranje je zakonski obavezno pre svega zbog drugog ucesnika u udesu, bitnije je pokrice za onog drugog ucesnika i stetu koju ti njemu mozda naneses u slucaju da si kriv, pa tek onda sluzi da pokrijes svoju stetu" !?

...ovo sad moze da se protumaci kao da u slucaju krivice i stete na svom vozilu mozes naplatiti neku stetu ?
                            A koliko sam ja upucen i svi se u osiguranju toga drze ko biblije, AKO SI KRIV SAM SVE POPRAVLJAS ! jedino ako imas dodatno placen kasko onda ti on pokriva tvoju stetu ako je tako ugovorom dogovoreno !?

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Al ste zapenili, hteo sam da kažem iako te primoravaju da platiš osiguranje i sami odredjuju koliko će to biti, opet nadereš. Jasno je da tako piše u zakonu da je to osiguranje onome drugom ali i onaj drugi je valjda uplatio to isto ili slično osiguranje...Isto tako pričano o onome ko nije kriv i kome osiguranje plaća popravku kao u ovom slučaju iz teme i čovek nadere... U praksi se to retko dešava da imaš gubitak sem živaca i vremena što pogubiš, obično je dovoljno za popravku. Kumst je da nema gubljenje vremena i živaca za isti rezultat, ali to će se načekamo...
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• 206
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Originally posted by Misko M
                                "Obavezno osiguranje je zakonski obavezno pre svega zbog drugog ucesnika u udesu, bitnije je pokrice za onog drugog ucesnika i stetu koju ti njemu mozda naneses u slucaju da si kriv, pa tek onda sluzi da pokrijes svoju stetu" !?

...ovo sad moze da se protumaci kao da u slucaju krivice i stete na svom vozilu mozes naplatiti neku stetu ?
                                A koliko sam ja upucen i svi se u osiguranju toga drze ko biblije, AKO SI KRIV SAM SVE POPRAVLJAS ! jedino ako imas dodatno placen kasko onda ti on pokriva tvoju stetu ako je tako ugovorom dogovoreno !?
                                Bas kao sto si rekao, malo sam pisuci recenicu izgubio kontekst...

Comment

Working...
                                X