Pomoc oko naplate osiguranja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mare2e
    CBC Član
    • 21.06.2013
    • 26
    • Lazarevac
    • 307sw 2.0

Evo ovako, zvali me danas iz servisa da se dogovorimo ...

Pitao sam ih da li mogu da od osiguranja trazim da svaki polovni deo koji u servisu skinu
    a koji je bio original Fiat vrate polovni Fiat a ne neki "mala privreda".

Odgovor je bio DA, jer imam pravo da zahtevam da mi se auto vrati u prvobitno stanje
    a pod to spada zamena i ugradnja polovnih ali polovnih Fiat delova.

Znaci ne morate prihvatiti bilo koje delove, vec samo one koji kvalitetom odgovaraju na vasem automobilu.
    Ukoliko servis niti osiguranje ne mogu da nadju taj deo ne morate da prihvatite njihovu ponudu vec mozete
    insistirati da ukoliko ne mogu da nadju polovana neka nabave nov deo.

Nije moranje da uzmete haubu ili krilo "male privrede" jer su limovi tanji od original Fiat limarije.
    Tako da ne morate da razmisljate hoceli se ulubiti ako se neko slucajno nagne ili totalno deformisati u slucaju grada.

Isto vazi i za bilo koji drugi deao ....

Comment

• mare2e
      CBC Član
      • 21.06.2013
      • 26
      • Lazarevac
      • 307sw 2.0

kad sam kreno onda da ispricam i zavrsnicu moje price....

Dobijam SMS od banke da je legla uplata nesto vise od 100 000 dinara (pretpostavio sam sta je) a danas stize i koverta sa "objasnjenjem" ....

Odnosno dobijam predlog Van Sudskog Poravnjanja na 100 000 dinara sto nije ni blizu realne cifre.
      Pise i PODVUCENO "molimo Vas potpisite i dostavite nam jedan primerak" HAHHAHHAHA
      a ispod ako se ne slazete imate 8 dana da podnesete zalbu ... sto upravo i radim ...

Nazovem da vidim kako su dosli do cifre od 100 000 i saznam da je gospodin nasao na polovniautomobili.com punto od 1500 eura i uzeo ga kao merilo trzisne vrednosti .... svi ostali su od 1850 do 2300 ali njemu se svideo taj od 1500

E sada smesno je sto mi pokazuje punto od 1500 eura koji je postavljen 09.07.3013 a predlog za vansudsko poravnjanje poslat 05.07.2013 HAHHAH poceli su i buducnost da predvidjaju

Kaze mozemo da proglasimo totalnu stetu, reko OK a koliki je ostatak .... .pa znate ostatak je 34,6% na 1500 izadje nekih 100 000 ali to nije bitno mozete da ulozite zalbu, mislim nema razloga da ne potpisete jer cemo Vam mi doplatiti razliku ....

NE POTPISUJTE NISTA AKO NISTE ZADOVOLJNI IZNOSOM
      jer necete moci da dobijete razliku ako ste se vec slozili i potpisali predlog poravnjanja
      to je samo jedna od fora da Vas navuku na tanak led jer se sve desava kada nazovete telefonom
      a taj razgovor ne mozete da dokazete niti se on smatra validnim na sudu

SAMO PAPIR

Sve u svemu prosek od 5 vosila sa pomenutog sajta je 2080 eura a 65,4% od 2080 je 1360 eura po kursu od 114 je 155 040 dinara ..... eto kako neko moze da nasedne na njihovu pricu ....
      dodju mi jos 50% od sume koju oni priznaju ili ti 55 000 dinara

za 8 do 10 dana javljam jesu li prihvatili zalbu i kako sam je napisao

P.S.
      Fiat Bogunovic
      sa orig delovima trazi 500 000
      sa neorig delovima trazi 280 000

a moj servis trazi 170 000 .....
      Last edited by mare2e; 10.07.2013, 15:27.

Comment

• rekordan
        CBC Član
        • 31.05.2009
        • 99
        • Nis

Fiat Bogunovic
        sa orig delovima trazi 500 000
        sa neorig delovima trazi 280 000

a moj servis trazi 170 000 ....

Ja ne znam odakle Vama ove cene, ali s obzirom da imam iskustva u tome, mogu da Vam kazem da to sto je uplacno je procena osiguravajuceg drustva koja ze za sada konacna, sa njihov strane. Potpisali, ili ne, Vi imate pravo da ulozite zalbu na to njihovo resenje, koja nekad uspe a nekad i ne.

Zalba u vecini slucaja uspeva, za neki mali iznos, jer se tada ukljucuju i sudski vestaci, koji kostaju u toku vodjenja postupka, i to Vas, a osiguravajuca drustva uglavnom ne vod racuna o tome koliko ce kostati troskovi postupka na kraju, jer idu logikom da daju minimalno, a posle ko se zali, zalio se, i oni cine mali procenat u odnosu na one koji se nisu zalili. Sve troskove nadoknadicete po zavrsetku spora.
        Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!

Comment

• mare2e
          CBC Član
          • 21.06.2013
          • 26
          • Lazarevac
          • 307sw 2.0

Nisam siguran koji ste deo propustili oko cena.
          Predracuni su od FIAT BOGUNOVIC - BEOGRAD i sa orig Fiat delovima je 506 847 dinara a
          sa Lukas delovima 284 111 dinara. Predracun na polovne delove NE MOZE se dobiti kod njih.
          Znaci te cene su od OVLASCENOG servisera a radni sat je 1600 dinara dok je kod
          Fiat VESIC iz Obrenovca sat 1800 dinara po recima procenitelja.
          x 47 sati rada koliko je osiguranje procenilo izlazi 75 200 do 84 600.
          Ostale koji farbaju u supama i podizu kola na panjeve nisam kontaktirao niti me
          interesuje njihova satnica a niti osiguranje zakonski moze da me/nas natera gde cemo da popravljamo
          automobil, vec je predmet rasprave samo jesu li to novi ili polovni delovi u zavisnosti od starosti automobila.

Sto se tice zalbe ...
          Neka odbiju slobodno. Novac koji je uplacen zakonski ne mora biti vracen ukoliko se potrazuje veca cifra ali cu im sigurno vratiti jer zelim da im uzimam dnevnu kamatu od 0,3% pa da im nabijem troskove procenitelja i troskove advokata.
          Sve je veoma lako, proglasili su totalnu stetu sa ostatkom od 34% znaci meni isplacuju 66%.
          Fiat punto 2001 ELX po trzisnoj vrednosti nije 1500 eura vec 2000-2300 eura a 66% od 2000-2300 eura nije 900 eura vec 1419 eura sto je 163 000 ... nije za nesto malo vec za 550 eura.

Vestaci u toku sudjenja mogu da kostaju mene ali posto dobijam ovaj slucaj ne kostaju me vec samo privremeno investiram novac u vestaka koji mi pomaze da dobijem ono sto je moje + dnevna zakonska kamata od 0,3% dnevno ....

Sve u svemu, Peugeot 407 / 2005 treba da stigne ovih dana iz nemacke
          tako da nije frka za kola mozemo da se sudimo koliko zele ... a zasto se ne bih sudio kada mi se
          novac svakim danom uvecava za 0,3% ... 0,3% od 1419 eura je 4,25 eura ili ti 127 eura mesecno ....

{svasta covek nauci za 15 dana od advokata, procenitelja i autoservisa}

Comment

• chobo13
            CBC Senator XXL
            • 01.05.2009
            • 1274
            • pozega,srbija
            • AUDI,VW

ima covek agenciju u cacku i radi naplatu stete po bilo kom osnovu od osiguravajucih kuca.sve sam njemu prepustio i na cifru od 40000rsd uzeo je 6000rsd procenta.steta nije bila velika,ali su mi iz osiguranja ponudili nepunih 20000rsd za vansudsko poravnanje.ipak je kasnije i bilo vansudsko poravnanje na cifru od 40000rsd jer ja nisam hteo da idem dalje sa tuzbama.ipak je na kraju bilo realno poravnanje. covek se razume u posao i radi ga korektno.ne treba zaliti i dati mu procenat koji trazi jer zna posao.
            i on mi uvek kaze,ne bitno od situacije,pisite evropski izvestaj i obavezno slikajte celu situaciju,bez obzira ko je kriv.osim u slucaju kad ima povredjenih,naravno.
            u tvom slucaju idu na blef pa sta bude,ali da si dosta naucio o toj oblasti,verujem ti da jesi.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

tako da nije frka za kola mozemo da se sudimo koliko zele ... a zasto se ne bih sudio kada mi se
              novac svakim danom uvecava za 0,3% ... 0,3% od 1419 eura je 4,25 eura ili ti 127 eura mesecno ....
              Ostalo sve podržavam ali mislim da ovo nije dobro izračunato...
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715
                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Dobro je to izračunao Dora, ali mislim da je nemoguće da zakonska zatezna kamata bude 0,3% dnevno. U tom slučaju, mesečna kamata bi bila 6,6%, a godišnja 72,9%. To je nemoguće.... Nijedna država (pa čak ni banana država Srbija) ne može da propiše toliku zateznu kamatu.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Pa to sam i rekao, nisam sumnjao u tačan izračun nego u procenat, rekao bih nula manjka u startu ili viška u krajnjoj cifri... Čisto da se ne nada zaradi od 120+ evra na 1500 evra na mesečnom nivou. Ja bih pprvi krenuo da zelenašim

Ja se stalno hrvem sa tim uterivačiam dugova pa čak i ove smrdibube iz infostana i čuvena kancelarija zakonskih uterivača dugova (to ću tek da opišem) priznaju da je kamata (takva) nezakonita.

Aktuelni propisi, propisi na engleskom jeziku, propisi u pripremi. Najveća baza propisa u Republici Srbiji.

Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Bingodalton
                    CBC Senator XXL
                    • 12.11.2012
                    • 316
                    • Novi Sad
                    • GP 1.9 JTDM Sporting

Originally posted by tomamega View Post
                    Dobro je to izračunao Dora, ali mislim da je nemoguće da zakonska zatezna kamata bude 0,3% dnevno. U tom slučaju, mesečna kamata bi bila 6,6%, a godišnja 72,9%. To je nemoguće.... Nijedna država (pa čak ni banana država Srbija) ne može da propiše toliku zateznu kamatu.
                    Ako je dnevna 0.3% (4.257 eur), principom kamata na kamatu dodjemo do mesecne kamate od 9.4%, a to je ono sto je kolega racunao na mesecnom nivou.

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Nije ovde toliki bitno da li se kamata racuna konformnom metodom ili ne, vec iznos kamate. U Dorinom linku je podrobno objasnjeno da se zatezna kamata vezuje za referentnu kamatu NBS, i na to se dodaje jos neki procenat. Po onom kalkulatoru, zatezna kamata je oko 20% godisnje, tj. Nesto vise od 1.6% mesecno. Sto takodje nije malo

Comment

• mare2e
                        CBC Član
                        • 21.06.2013
                        • 26
                        • Lazarevac
                        • 307sw 2.0

Da ... evo vidim da to nije kamata koju sam ja nasao, trebalo bi da bude 24 eura na mesecnom nivou.
                        Zatezna kamata pa kamata na kamatu je ukinuta 2012 ali se primenjuje na slucajeve pre donosenja novog zakona.
                        Eto jos jedna informacija o naplati materijalne stete ....

chobo13
                        pisali smo izvestaj, a policiju sam pozvao licno pa policajcu nije bilo jasno zasto slikam nezgodu sa svih strana ...
                        verovatno zato sto je u zapisniku moja steta procenjena na 50 000 dinara a sada ispade 163 000 ...

Verovatno takva vansudska poravnanja pale kod ljudi koji trenutno nemaju novca ili se stvarno ne razumeju u svoja prava.
                        Sudsko ili vansudsko poravnanje, zahtevam jos 58 000 dinara, sem sto im je razlika u sudskom poravnanju + vestacenje + advokat + troskovi dolaska na sudjenje + izgubljene dnevnice + kamata na osnovicu.

Comment

• chobo13
                          CBC Senator XXL
                          • 01.05.2009
                          • 1274
                          • pozega,srbija
                          • AUDI,VW

ok.mnogo ljudi ne zna sta treba da uradi tog momenta,pogotovu oni koji nisu krivi za nezgodu.ti si dobro postupio.
                          zato kazem,opunomocim coveka koji radi od procenta i sto vise naplati veci mu je dobitak...a ja ne dangubim dragoceno vreme sa kojekakvim strucnjacima i ucenjivacima...

Comment

• rekordan
                            CBC Član
                            • 31.05.2009
                            • 99
                            • Nis

Nazovem da vidim kako su dosli do cifre od 100 000 i saznam da je gospodin nasao na polovniautomobili.com punto od 1500 eura i uzeo ga kao merilo trzisne vrednosti .... svi ostali su od 1850 do 2300 ali njemu se svideo taj od 1500

Ne znam zasto je to tako receno od strane doticnog gospodina, ali znam da se za obracun vrednosti motornih vozila koristi katalog AMSSa, koji izlazi 2 puta godisnje, i merodavan je kako za obracun poreza na prenos tako i na procenu stete.

Pokusacu na primeru tvog punta da objasnim nacin obracuna stete:

Kataloska vrednost za to godiste je 3 vrata 5 vrata
                            12.440 eura 12.940 eura
                            amortizacija odnosno umanjenje za 12 godina 84,8% 10.550 10.970
                            ostatak, odnosno trenutna rednost vozila 1.890 1.970
                            Od ove vrednosti se oduzima 34% za koliko se smatra da trenutno
                            vredi slupano vozilo 640 670
                            i dolazi se do cifre koliko maksimalno osiguranje moze da isplati stetu 1.250 eura 1.300 eura
                            (gledao sam stariji katalog pa pretvarao u evre, pa mozda nije bas u cent tacno, ali odstupanje nije vise od 20-30 eura)

Ukoliko popravka kosta vise od navedenih iznosa, proglasava se i isplacuje totalna steta.
                            To je maksimalan iznos do koga se moze doci, a zasto su oni uplatili samo 100.000 din ne znam, ali sudski moze da se ostvari samo do navedenih iznosa. Licno mislim i da pravilno srocena zalba na njihovo resenje, dovodi do navedenih iznosa bez suda i natezanja sa advokatima. To ti je vansudsko poravnanje o kojem pricamo.
                            Ovo je sve u skladu sa Uslovima osiguranja, za koje potpisom na polisi potvrdjujemo da smo upoznati, a ta klauzula je ispisana tako sitnim slovima da se jedva vide.

Generalni stav osiguranja je da "iz stete ne moze biti vajde" pa se tako i ponasaju.

Jedini koji totalnom stetom mogu da zarade su vlasnici starih "ladja" koji imaju veliku katalosku vrednost, a na trzistu ne vrede ni 100 eura.

100.000 din koji su ti isplaceni nemoj da im vracas, jer kamatu na vec isplacena sredstva, sigurno neces moci da potrazujes.

Mozda ti bas nisam mnogo pomogao, da naplatis vise, ali to su okviri u kojima mozes da se kreces

Hteo sam tabelarno da prikazem cifre, ali mi ne uspeva. Cifre se odnose na vozilo sa 3 odnosno 5 vrata.

Comment

• mare2e
                              CBC Član
                              • 21.06.2013
                              • 26
                              • Lazarevac
                              • 307sw 2.0

rekordan, hvala na odgovoru i definitivno si mi pomogao oko nekih stvari ali se sad javlja nekoliko pitanja.

Kataloska procena :
                              Zar su svi Fiat Punto ELX u istom stanju kako limarijski tako motor i enterijer ?
                              Zar svi vrede 1950 eura ili neki ne vredi ni 500 a opet drugi nije presao ni 50 000km, sto znaci da je nov.

AMSS kaze da moj automobil vredi od 115 000 do 249 000.

Procenitelj u zapisniku kaze da je auto prosecan po svim stavkama sem recimo stavke tapacirung/enterijer nadprosecno.
                              Takodje procenitelj mi kaze da ih ne zanima AMSS vec samo trzisna vrednost automobila ....

E sada .. jel to oni racunaju kako im odgovara cas katalosku vrednost cas trzisnu vrednost i smeju li to ?

U zapisniku o nastaloj steti kaze :
                              Zbog uvecane vrednosti vozila zaracunava se ucesce ostecenika-vlasnika za zamenjene delove : nove limarije 50%

Kako je sada vrednost vozila uvecana ako je ono 1950 eura odnosno procenjeno je na 1350 eura (ako se uzme da ja 105 000 din 66% od 1350 eura - 156 600 din **racunali su evro po 116***)

Razumem da imaju pravo da poture papir za vansudsko poravnanje pa ko prihvati prihvati.
                              Novac imam pravo da vratim ali i da zadrzim jer to nije adekvatna novcana nadoknada za moj automobil.
                              Ukoliko oni meni isplate(kao sto jesu) 105 000 a trebaju jos 58 000 ,kamata im ide na 58 000 and ne 163 000 ... jos jedan njihov potez u slucaju da dodje do sudskog spora. Jer se u tom slucaju sudimo za 58 000 a ne 163 000.

Comment

• rekordan
                                CBC Član
                                • 31.05.2009
                                • 99
                                • Nis

1. Kataloska procena
                                Ovo se radi upravo zato sto bi slobodna procena napravila haos u procenama, pa se zato smatra da svi imaju priblizno istu vrednost za starija vozila, sa amortizacijom, u konkretnom slucaju, 84,8%. U katalogu postoji tablica kako se obracunava amortizacija i u prvim godinama, dok je auto jos vredan, ona zavisi i od broja predjenih kilometara a kasnije se taj uslov gubi.

2. AMSS
                                Na osnovu cega to kaze ne znam, ali je moguce zbog toga sto ima mnogo modela Punta u tom godistu

3.Procenitelj
                                Moze on tebi da kaze sta hoce, ali je bitno sta je napisao u zapisniku, a napisao ga je upravo po katalogu. Na pitanje "smeju li to" mogu da ti kazem da oni ipak imaju jedan deo slobode u odlucivanju, u slucajevima kada si ti nesto dodavao na autu, pa to uredno atestirao, onda on moze za neki iznos da uveca vrednost, ili ako si udaren ranije u neki deo vozila koji nije vezan za trenutnu stetu, onda moze da umanji vrednost.

4. U zapisniku...
                                Mislim da ovo nisi dobro razumeo za povecanje vrednosti. To je bilo u vreme kada si insistirao na popravci sa originalnim delovima, pa ti je onda on stavio u uslov da ces ti da u ceni tih originalnih delova da ucestvujes sa 50%, a onda je to zaboravljeno i da bi on ispostovao rok za nadoknadu stete, napisao je totalnu stetu.

5. Mislim da se nismo razumeli za vrednosti, pa cu pokusati da razjasnim. Sadasnja kataloska vrednost tvog vozila, sa umanjenjem od 84,8% je 15,2% od pune cene i iznosi priblizno 1970 eura. To je iznos na koji bi recimo platio porez na prenos vozila. Osiguranje isplacuje totalnu stetu ukoliko vrednost popravke prelazi 66% od ove sume, a to iznosi 1300 eura i to je suma koju od njih treba da dobijes za totalnu stetu. Ostalih 34% odnosno 670 eura se smatra da je vrednost slupanog automobila koji ostaje kod tebe. Nekada je taj odnos bio 70-30 ali eto ucinili su nam uslugu da uzmu vise para.
                                Ako su tebi isplatili 105.000 a evro racunali na 116, onda su ti isplatili 900 eura, a to je 400 manje od one moje procene, sto znaci da je uzeo neku manju katalosku vrednost, i to ti je osnova po kojoj mozes zahtevas doplatu. Nemoj ni moju procenu da uzimas zdravo za gotovo, i tu sigurno postoji neki propust, ali ne za 400 eura.

Novac koji si dobio se smatra akontacijom do isplate pune stete i svakako ga zadrzi jer nista nemas od toga da im ga vratis, niti ce oni placati bilo kakvu kamatu do okoncanja vansudskog ili sudskog poravnanja.
                                Ovakav nacin isplate se koristi uglavnom kod nematerijalnih steta (povreda), gde ne moze u prvom trenutku da se odredi iznos stete, pa se konacni iznos isplacuje nakon zavrsetka lecenja, bilo sudskim ili vansudskim putem.

Comment

Working...
                                X