Politika osiguranja...pitanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Rockwell
    CBC Član
    • 08.05.2006
    • 45
    • Kraljevo

Politika osiguranja...pitanje

evo ovako...nocas sam imao udes
    ko je kriv nemam pojma jer sam bio poprilicno osamucen pa nisam nista razumeo pandura
    isao sam glavnim putem solidno brzo...stizem do raskrsnice iz koje se sa moje leve strane naglo ukljucuje iako ima znak stop vozac drugog auta i tada pocninje moje naglo kocenje...videvsi mene on mesto da stane, on je dodao gas nadajuci se da ce mi pobeci i tako izazvao da se zalupim u njega sa svojom levom/prednjom stranom/ivicom u njegovu desnu/zadnju stranu/ivicu.
    ko po policiji nosi krivicu pojma nemam videcu za 7 dana kad stigne izvestaj...sta vi mislite?

e sad ono drugo
    nisam do sada nikad imao slicna iskustva pa ne znam sta i kako dalje sledi. citajuci ostale forume ovde saznah da svoju stetu naplacujem od osiguranja drugog vozaca ako je on kriv?!
    e sad meni nije jasno kako to tako...zasto ja recimo da placam osiguranje u dunavu (vazi za dobro), a on recimo platio u nekoj shupi, verovatno i manje od mene i sad ja treba da se zezam sa njihovom nerealnom procenom i naplatom, a u slucaju da sam ja kriv on dobija pare od mog osiguranja bez problema?!
    pa zar nebi trebalo moje osiguranje da pokriva troskove za moj auto, a ne za tudj...jesam li ja osigurao moj auto ili tudj?! ovo je bilo pitanje zasto se to tako radi...inace sam procitao osiguravajuci list i video da pise "za stetu trecim licima"!

po mojoj logici sledeci put kad registrujem auto treba da me bude briga gde da "osiguram" auto, mislim tudj auto, samo neka bude jeftino!!!

i jos nesto...kako ide sto se tice prekrshaja i tako to, koliko sve jos to kosta otprilike...mozda je neko imao slicno iskustvo pa da znam sta me ceka...tj. koliko kinte da spremim...brza voznja mi ne gine, a ako se ja proglasim krivim sta jos sledi?

pozdrav
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Kako mi se cini iz opisa on je kriv, ali to ne umanjuje stetu na tvom automobilu.

Ukoliko zapisnik pokaze da si i ti kliko toliko kriv, mozes se nadati podeljenoj odgovornosti, tj. krivi ste i ti i on. To najvise zavisi u opisanoj situaciji od procenjene brzine tvog kretanja, da li si prekoracio ogranicenje i koliko.

I da, njegovo osiguranje placa stetu na tvom automobilu i obratno, takav je zakon u ovoj zemlji. Nije dobar zakon, ali je zakon.
    Uostalom, obavezno osiguranje i ne sluzi da bi se ti, eventualno, naplatio u slucaju stete, vec da drzava uzme pare. Pomiri se s tim, to ne mozes promeniti.

Sto se kazne tice, koliko se secam, od par hiljada din do par desetina hiljada din. Zavisi i da li ste prosli alko test i ti i taj drugi, a tu je presudan opet i zapisnik i sve okolnosti. Zavisi, dakle, od volje sudije u koju kategoriju prekrsaja sve to podpada.
    A mozes dobiti i uslovno (ne stvarno) oduzimanje dozvole na 3,6 ili vise meseci sve zajedno sa novcano kaznom i sudskim troskovima.

Meni lici da nisi kriv i da neces placati kaznu ako nisi leteo (jurcao) preko svake mere... a pitanje je da li taj lik ima neku vezu u sudu... takva nam drzava...

Sve u svemu, najveca steta je steta na automobilu, sve ostalo boli ali ne toliko...

Poz i srecno
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• SALE
      CBC Senator XXL
      • 04.01.2005
      • 841
      • Banovo Brdo

Nisi kriv i nema nikakve kazne ako si prosao alko test sa 0.
      Ja sam udario auto posle 37 metara kocenja i nisam bio kriv posto je on sekao moju traku, a ogranicenje je bilo oko 50 (nisam bas siguran). Jedino sto zbog tolikog traga kocenja osiguranje nije htelo da mi isplati 100% stetu nego su umanjili na 70%, mozda sam mogao sa njima da se preganjam oko toga ali mi se nije mnogo cackalo posto lako moze da se dokaze koliko sam isao.

Comment

• alt+64
        CBC Senator XXL
        • 27.02.2006
        • 571
        • bgd

Po opisu, on je kriv 100%, ali imas ovde (mrzi me da trazim) dve teme o mojim sudarima gde sam ni kriv ni duzan 2 puta sam placao svoju stetu (drugi put je cale jer je bila malo veca) tako da ako imas ikakvu vezu medju pandurima, ovo je pravi trenutak da je iskoristis

Comment

• Rockwell
          CBC Član
          • 08.05.2006
          • 45
          • Kraljevo

hvala na odgovorima
          videcu za tu vezu, da jurim sudiju ili saobracajca koji je vrsio uvidjaj?
          inace alko test i meni i njemu pokazao 0
          moj trag kocenja je oko 15-20m ne secam se bas.
          otprilike sam isao 80 kad sam zapoceo kocenje, a ogranicenje je 50.

za 7 do 10 dana cu znati ishod pa javljam, a za auto joooj samo sto nisam zaplakao kad sam video stetu!
          auto je u voznom stanju ali je ruzan pfffff, pojma nemam koliko ce kostati popravka!
          slikacu pa cu okaciti slike ovde da podelim tugu sa vama

a sto se tice osiguranja tj. politike osiguranja kod nas, sledece osiguranje trazim da bude sto jeftinije...(doduse i ne znam kolike su razlike)...sobzirom da nemam nikakvu korist da biram "dobro" osiguranje.
          razocarao sam se keve mi.

pozdrav

Comment

• zola_
            CBC Senator XXL
            • 24.06.2006
            • 319
            • Novi Beograd

zakon je svuda u svetu da tvoje obavezno osiguranje tebe ogranicava od troskova stete koju si naneo drugom vozilu, a sto se naplate tice mislim da je najgora varijanta da od osiguranja uzimas kes (koliko oni procene) pa da sam popravljas, u njegovom osiguravajucem drustvu ces moci da pogledas spisak servisa sa kojima oni saradjuju i uz neki papir koji dobijes u osiguravajucem drustvu odes u servis, i nemas frke sa placanjem... to je iz mog iskustva

Comment

• Nikola
              CBC Senator XXL
              • 29.09.2004
              • 975
              • Indjija/Vojvodina

Pre nego sto odlucis da uzmes neko levo osiguranje, i time zagorcas zivot nekome kome si pre toga naneo stetu tvojom krivicom, da te pitam, znas li uopste koje je covek imao osiguranje?
              .:Cuore Sportivo:.
              Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sledece osiguranje trazim da bude sto jeftinije...(doduse i ne znam kolike su razlike)...sobzirom da nemam nikakvu korist da biram "dobro" osiguranje.
                sada je jos svez sok ali kada prodje vreme stvari mogu da izgledaju nesto drugacije...

ako (hipoteticki) ti si taj koji skrivi stetu, svoju odgovornost ti delis sa svojim osiguranjem.
                ako ti izaberes lose osiguranje na tebi ce preostati da ti sam ponese teret odgovornosti prema onome koga si ostetio.
                bez obzira na osiguranja, ako si ti krivac ti mozes da budes dalje tuzen i gonjen za svaku stetu koju si ti izazvao a ne pokriva (nece, ne mozen, neka pravna manguparija) to tvoje lose osiguranje.

time sto kupujes dobro osiguranje sebi olaksavas mirni san ako ikada dodje do tvoje odgovornosti.

ovo pogotovu kao procenu treba imati na umu ako se vozilo namerava koristiti i u insotranstvu gde su mnogo veci limiti za formiranja odstetnih zahteva.

sistem osiguranja protiv stete nanete trecim licima je opste prihvaceni sistem auto osiguranja sirom sveta tako da ma koliko ti se ne svidjalo to su opsta pravila igre vazeca kako ovde tako i u drugim zemljama.

iz opisa situacije, nisi kriv i neces imati nikakvih posledica.
                to sto si isao brze je nesto sto mora da dokaze druga strana ako smatra i zeli da izbegne odgovornost, ili da podeli odgovornost.

trag kocenja nije nikakvo merilo brzine kretanja, odavno cisto sa tehnicke strane. pravno ne znam koliko se kod nas jos robuje tim pausalnim procenama.

(vozila sa ABSom i nemaju prakticno trag kocenja osim nekoliko metara neposredno pred samo zaustavljanje bez obzira na prethodnu brzinu kretanja, takodje trag kocenja vise zavisi od stanja podloge i stanja guma nego od brzine kretanja. meriti trag kocenja bez merenja sila trakcije je nasumicno pogadjanje iz zrna pasulja, makar pravnici i to umeju da osmisle kao nekakav dokaz iako to nije.)

da ne idemo predaleko u detalje, miran si ako se sve dogodilo bas tako i znaci na putu pokazuju tvoje prvenstvo. nema nikakvog razloga za bilo kakvu kaznu jer brzina kojom si vozio (sve i da jeste prekoracena) nije uzrok zasto je taj drugi auto prosao kroz stop znak.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Dren
                  CBC Senator XXL
                  • 24.08.2005
                  • 1068
                  • Sarajevo

On je kriv zbog uzimanja prava prvenstva, mada mogu i tebe ganjati po osnovi da je udes mogao biti izbjegnut da si vozio dozvoljenom brzinom... Nije nevazno koliko brze si isao... Naravno, te stvari bi se morale dugotrajno dokazivati na sudu, pomocu sudskog vjestaka saobracajne struke...

Pokusaj se konsultovati (pogotovo ako imas nekoga u krugu poznanika, ili kucnih prijatelja) sa nekim advokatom koji ima iskustva sa sporovima oko udesa, da vidis sta mozes ocekivati...

U svakom slucaju znaces vise kada ti stigne papir... Uvijek imas i rok za zalbu/prigovor, i po mom iskustvu, uvijek se treba zaliti, ako nista drugo, sud umanji kaznu, samo da bi stavio slucaj ad-acta...

Comment

• Rockwell
                    CBC Član
                    • 08.05.2006
                    • 45
                    • Kraljevo

Originally posted by Nikola
                    Pre nego sto odlucis da uzmes neko levo osiguranje, i time zagorcas zivot nekome kome si pre toga naneo stetu tvojom krivicom, da te pitam, znas li uopste koje je covek imao osiguranje?
                    Originally posted by brick
                    ako ti izaberes lose osiguranje na tebi ce preostati da ti sam ponese teret odgovornosti prema onome koga si ostetio.
                    dobro, slazem se...moje reagovanje je bilo posle citanja zalbi korisnika sa ovog foruma na neke osiguravajuce kuce pa iz tog razloga sam dao moje misljenje...

inace i ja i on nismo imali osiguranje kod sebe tako da ne znam gde je osiguran, a nije znao ni on da kaze...calov auto, a on polozio pre mesec dana i peti put seda u kola. policajac je rekao da nema veze sto nemamo kod sebe i da ce oni proveriti.

Comment

• Rockwell
                      CBC Član
                      • 08.05.2006
                      • 45
                      • Kraljevo

pfff napokon sam uzeo zapisnik
                      poslali me u sud (tuzilastvo) po kopiju koju nisam ni platio, a kazu da je u supu 1000din

nisam stigao da idem do osiguranja pa cu sad neki dan

nego...u zapisniku nigde ne pise ko je kriv, a ona teta iz suda mi kaze da se postupak koji oni vode minimum za godinu dana zavrsava!!!

kako ce oni iz osiguranja meni da plate stetu ako jos nije dosudjeno ko je kriv?! mada je iz nacrtane i opisane situacije sve jasno ali konacna odlika je konacna odluka

i sta bre ima da se sudi godinu dana za takvu glupost?!! nasmejao sam se sudiji u lice kad je to rekao...spominje zalbe ovo ono...zasta bre zalba, pa sve je nacrtano i objasnjeno...ccc
                      al dobro sta je tu je, zakon je zakon

pozdrav

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Pise ti uz podatke o ucesnicima u nezgodi.

Kod cijih podataka stoji kvalifikacija prekrsaja, taj je kriv, a to je onaj koji je prvi naveden u zapisniku.
                        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Nikola
                          CBC Senator XXL
                          • 29.09.2004
                          • 975
                          • Indjija/Vojvodina

Jel postoji neki zakonski rok u kojem osiguranje mora bar da da procenu stete na autu koju su spremi da plate. Npr. napravili su zapisnik o steti ali jos nisam dobio materijalnu procenu. Zapisnik o materijalnoj steti sacinjen pre 30 dana.
                          .:Cuore Sportivo:.
                          Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• Ljubo
                            CBC Senator
                            • 18.10.2005
                            • 278
                            • Kraljevo

@Rockwell

Zemljače, na kojoj si to tačno raskrsnici imao udes?

Comment

• Rockwell
                              CBC Član
                              • 08.05.2006
                              • 45
                              • Kraljevo

raskrsnica koja vodi iz karadjordjeve prema vatrogasnom

Originally posted by sri98
                              Pise ti uz podatke o ucesnicima u nezgodi.
                              Kod cijih podataka stoji kvalifikacija prekrsaja, taj je kriv, a to je onaj koji je prvi naveden u zapisniku.
                              kvalifikacija prekrsaja nema nigde u zapisniku, ali on stoji prvi na listi ako to nesto znaci.

bio sam danas do mog osiguranja WINER STEDISE gde mi je vlasnik izasao 100% u susret, zvao osiguranje drugog ucesnika u nezgodi inace POLIS OSIGURANJE i sa njima dogovorio sve...sutra dolazi procenitelj stete iz Beograda da snimi situaciju. koliko sam cuo razgovor, ekipa sa druge strane telefona je bila veoma ljubazna, danas sam zvao, a sutra vec dolaze...svaka cast

pozdrav

Comment

Working...
                              X