Pa malo je (novijih) automobila sa lancem, a i lanac bi trebalo da se menja, pa ni to ne ispada bas jeftino. Jedino sto si sigurniji da nece da prezubi...
Pomoc oko promene zupcastog kajsa - Renault Thalia
Collapse
X
-
Pa moj auto je star godinu dana i ima lanac, znaci noviji je model a i almera ima lanac, a sto se tice te pumpe pa to je bas glupavo, na mojoj mazdi pise prekontrolisati lanac na 240hiljada i zameniti po potrebi znaci nista pumpa i to. Znaci na vagenima(koji je spomenut da se menja pumpa sa svakim kaisem) treba menjati na svakih 80-90k kilometrara(ako se na toliko menja kais), pa po meni je to onda znaci totalni krs. Kupi japanca sa lancem i cao, kakvo menjanje pumpe na 100hiljada, pa auto ima toliku garanciju, pa ljudi prelaze stotine hiljada kilometara i ne menjaju pumpu i nista vitalno, pa ja imam golfa 2 presao boga oca(kod mene 200hiljada) i zanenio mu samo jednom pumpu(pre 30-35k).
Comment
-
-
Pa sve je to super, nisu skupi delovi par hiljada dinara(kvalitet valjda dobar) ali platis za ruke pet puta za jednu zamenu lanca, a da nepricam sto od skupoce delova za Japance svi moji prijatelji toliko osiromasise da opet kupe japanca.
Ali dosta off-a, o zameni zupcastog za thaliu nemam pojima pa da se ne prepucavamo ovde vise, i onako ima tema za to.
Comment
-
-
Ma dobro, to za cenu odrzavanja je odavno jasna prica. Cena, barem po Srbiji, vise zavisi od godista i klase auta i mesta na kome odrzavas nego od te kategorizacije francuski, japanski, nemacki ili neki peti auto.. Uz naravno neke izuzetke.
Comment
-
-
Mislim da nije previse off.
Pricate gluposti a ne znate kako to uzivo izgleda na kom autu.
Nije slucajno da se zamena zupcastog vezuje za zamenu pumpe jer je pokrece isti kais a vreme je normalno (mozda ne u Srbiji) skuplje od pumpe. Norme NISU za Srbiju nego za odredjeni brand i razvijene zemlje gde se rad (vreme) debelo ceni.
Nemojte da se zanosite sa lancem previse i on se menja zavisi kako se vozi. Saab predvidja zamenu seta lanca na 70k ako se vozi onako za sta je taj auto predvidjen. Drugo je sto lanac moze da traje dosta duze od toga a narocito ako se ne ide visoko u obrtaje.
Povoljan je recimo nacin na koji se lanac nateze koji je sam po sebi jevtiniji od spanera za kais. Ima i jevtinih spanera za kais takodje.
Nije nikako svejedno koji je lager u njemu jer je spaner vazniji od kaisa koji su danas super dobri ako su markirani a ne toliko skupi. Ovo u smislu da je spaner dosta osetljiv element.
Naravno da treba dobro izvagati zasto se kupuje bas taj auto a ne neki drugi i koliko to kroz eksploataciju kosta. Da bi se napravio "pravi" izbor treba zaista mnogo toga znati. Zato smo ovde.
Ja iskreno jos uvek sumnjam da vecina nas kapira sve sta je ko napisao otkad postoji forum i sta je time mislio da kaze. Svako zasto ima svoje zato samo je problem sto kad se manje zna nismo ni svesni sta trebamo da pitamo a onaj ko zna nema pojma da ne znamo osnovne stvari. Inace bi nam rekao. Najgore je misliti tj. podrazumevati nesto.
Comment
-
-
Ja samo znam da mi je lanac "fetis" vec duze vreme i da ce kod sledeceg auta to biti jedan od kriterijuma za izbor (sreca pa sada kod Fiata nisam puno platio zamenu kaisa, a racunam da ce mi ova jedna zamena biti i poslednja tj. kada dodjem do 100.000 auto ide u druge ruke)
Comment
-
Comment