Opravka vozila nakon saobracajke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dren
    CBC Senator XXL
    • 24.08.2005
    • 1068
    • Sarajevo

Trebalo bi da plate sve sta se dogovorite i ti potpises... Da je njima sto manje, a da si ti zadovoljan... Sta god ti ponude, dobro razmisli, savjetuj se, pa onda potpisuj, nemoj da te uhvate na brzinu, jer na "prvu" uvijek nude premalo, pa ako prodje, prodje... Ako bas budu seruckali, fino budi spreman i da im kazes da se vidite na sudu, pa ce nakon duzeg procesa platiti i sve sudske i vjestakove troskove... Naravno ako ti ne gori pod nogama za pare... I ako gori, nemoj da oni to namirisu...

Mozes im reci i: Ne interesuju me vase pare, necu ni da ih vidim, dobicete racun iz ovlastenog servisa sa uradjenim radovima i materijalom, pa platite direktno njima... Obicno ljudi hoce da uzmu u dzep npr. 1000 EUR, pa da srede auto za 600, i da im ostane jos 400. takve popravke su obicno lose, a na pomen racuna iz ovlastenog servisa, obicno razvezuju kesu za vise para ali da to sredis negdje drugo... Ako imaju svog limara i lakirera, raspitaj se ovdje kakvi su im ti, pa ga mozes i tamo voziti, a ako ne budes zadovoljan radom, a ti im ga vratis...

U svako slucaju, prvu ponudu ne prihvataj ni ako ti na prvi pogled OK zvuci...

Comment

• TAZZ
      Banovan
      • 30.05.2005
      • 1409
      • NBGD,SERBIA

Beshe Novembar 2001...

Imao sam Udes, sa FIAT ARGENTOM 2.0...

Totalna shteta...

Odvaljen auto...
      Totalku je proglasio naravno agent osiguranja... Slikao Auto, i naravno JA SA NJIM... Sve detaljno, ispucao sam u tom momentu ceo negativ, 36 snimaka... SVAKI DETALJ, i ono shto nije bilko od toga, a izgleda da jeste...

Ponudili mi 30.500 dinara ili 1000 DEM...

Kataloshki auto je vredeo 62.000 din, odnosno skooooro 2100 DEM...

Napisao zalbu, naveo da je auto registrovan 20 dana pre udesa, naveo da imam rachune od TAXI-ja, Rachun Parking servisa od 4500 dinara za uklanjanje vozila, jer je auto ishlo na vanredni teh. pregled, jer je bilo teshko povredjenih u udesu... Tada Devojka sad supruga, je radila po ugovoru o delu u MUP_u, i izostala je sa posla 3 nedelje, tako da sam i to naveo kao gubitak novca... nekih 12.000 dinara...Njenu povredu, KONTUZIU LOBANJE, naprsnuce od 6 cm... shto spada na granicu lakshih i tezih povreda, 3 dana je bila na Neurohirurgiji...

kad sam im sve sabrao bila je tu cifra od oko 90.000 dinara...

Zahtevao sam da ponovo provere svoju ponudu, jer se tom ponudom ti odrichesh svih materijalnih i NE MATERIJALNIH posledica koje SU PROIZASHLE ILI MOGU PROIZACI IZ SHTETNOG DOGADJAJA!
      Zahtevao sam 70% te cifre, jer sam ja Osteceni u tom udesu, sa Devojkom(verenicom u tom momentu)

Posle 15 dana od podnoshenja ZALBE, stigao je odgovor na 65.000 dinara ponuda!

Naravno PRIHVATIO SAM...

Znachi moze se dogovoriti sa njima!

Samo ... Nikad ne molish... ZAHTEVASH da preispitaju svoju odluku, jer tebi pripada odshteta po zakonu, nema shta da se moli...
      Ako je udarac odnapred... i ako je bilo prodora u Motorni prostor... IH hladnjak, ovo ono...trap...gume... Felne... Motor oshecen...
      Pazi da ne ide samo limarija!

Pozdrav Igor...

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Originally posted by Dzalf
        Zasto bi trazili moje ucesce u naknadi stete kada ne postoji ni promil moje krivice? I kakve veze ima starost auta sa svim tim - valjda oni trebaju da nadoknade kompletnu stetu koju procene bez obzira na starost auta?!
        Pa prvo sto ce ti reci je da ne mogu postojeci hladnjak koji je unisten da zamene novim jer je tvoj bio vec 30% amortizovan i tako dalje...
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Dren
          CBC Senator XXL
          • 24.08.2005
          • 1068
          • Sarajevo

Jest, ali ti to ne moras da prihvatis... Zato im i kazes da ti ne znas gdje da nadjes ispravne hladnjake za Alfu osim kod ovlastenog, a njihov racun ce im stici na placanje...

Mislim da je ov TAZZovo iskustvo najbolje uputstvo kako s njima... Naslazi im u zahtjevu boga oca, sve zivo i mrtvo sto mozes potkrijepiti papirima i ciframa, cak i kada nisi to direktno platio, ali se moze podvesti pod slupan auto, pa kada se ta cifra nagomila, i oni sebi budu sretni da to zavrse sa 70% te sume, a ako ti mozes za te pare fino srediti auto kod majstora od povjerenja, i tebi je to OK... Zato sam i rekao nikada ne prihvatis prvu ponudu...

Comment

• RANK
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 1635
            • Beograd
            • FIAT MAREA WEEKEND 1

@eon

a onda kao ja zahtevas da ti obezbede amortizovan hladnjak u istom stanju kao i tvoj, ali da se ugradi u ovlascenom servisu koji ce proceniti da li je on zaista ispravan itd,itd.

uglavnom, kad pocnes da nabrajas sve ostecene delove, a kod npr branika to je i podbranik, zabice, nosaci, srafovi i sto qraca i kad dodjes do podloski sa sve kataloskim brojevima svakog i najmanjeg dela, ponestaje im argumenata za neko zavlacenje.

dakle, stalozeno, detaljno, sistematicno, i sve potkrepljeno dokumentacijom. niko te nece juriti da ti ostvari tvoja prava, moras sam.

BTW, ja sam naplatio i 50L benzina iz rezervoara koji je pukao, jer sam fotografisao baru benzina ispod auta i to potkrepio racunom sa pumpe od par dana ranije. i to je steta koju MORAJU da nadoknade, jer ni ja nista nisam dobio besplatno.
            "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Dren
              CBC Senator XXL
              • 24.08.2005
              • 1068
              • Sarajevo

Na ovo nemam ni ja sta da dodam...

Comment

• TAZZ
                Banovan
                • 30.05.2005
                • 1409
                • NBGD,SERBIA

@ Eon

Preterujes.

Menja se krilo jer je zguzvano... i traze da doplatish jer je bilo amortizovano???
                Farbaju auto, ali morash da doplatish 50% za `aubu koja je bila amortizovana...

Ma daj ... PLZ. Razmisli malko pre nego li kuckash!

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

valjda oni trebaju da nadoknade kompletnu stetu koju procene bez obzira na starost auta?!
                  steta je na bazi nekih tabela, postoji amortizacija vozila i time umanjenje vrednosti, pa tako i stariji auto manje vredi i manja je automatski steta.

ti si imao stariji auto, a npr zelis da ti poprave auto sa novim delovima.
                  e tu nastaje ta razlika amortizacije ili kako se vec zove, pa je tvoje ucesce u steti ako se menjaju delovi za nove a valjda nema ucesca ako se krpe stari delovi.
                  ili tako nekako...to ce znati precizno procenitelj da ti objasni.

oni ce nadoknaditi stetu koju procene, tu nema dileme, samo je pitanje koliko ce da procene s obzirom da je radni vek auta (po toj amortizaciji) maximalno 10 godina, a tvoj auto je stariji, tj potpuno amortizovan i nema (prakticno za njih) vrednost.

malo je sve to nedefinisano tj zakomplikovano, uglavnom oni pogledaju stetu i procene neku vrednost po nekoj njihovoj tabeli/ racunici.

ti se saglasis unapred na fiksnu sumu pa sta ispadne.
                  ili se ne saglasis i pokrenes sudski spor.
                  s tim da je tada na tebi da obezbedis dokaze da si u pravu, sto obicno znaci da angazujes vestaka itd...

sve to kosta, i to ti moras da placas unapred, sve troskove a onda shodno presudi Suda eventualno nadoknadise te troskove i stetu ili ti izgubis spor i ti platis osiguranju te troskove postupka.

to kod nas moze da traje mesecima i godinama, i svo to vreme ti si taj koji avansno placa sve troskove ukljucivo i popravku auta.

barem je tako bilo pre nekoliko godina, mozda je sada nesto poboljsano nisam bas u toku ali se bojim da nije mnogo odmaklo nabolje.

ako ti je to jedini auto koji imas na raspolaganju, uzmi u obzir i vreme kada ces biti bez auta u kalklaciju ispaltivosti ovog ili onog postupka.

to sto nisi nimalo kriv uopste ne isteresuje osiguranje, to nije tvoje osiguranje vec onoga koji je i napravio stetu, a osiguranje zeli da sto manje plati, sto vise oteze isplatu, i da usudjujem se da kazem prevari sto vise moze bez pardona.

osiguranje, postenje i moral ne znam da je moguce u istoj recenici.
                  evenutalno birokratska korektnost, mada i u to sumnjam tj otezace isplatu na dane i nedelje umesto u roku od 24 sata ako je sve kristalno jasno cija je krivica za udes.

moje iskustvo je sa pocetka 2000.te godine, jos iz onog rezima tako da o osiguranjima ne mislim nista lepo.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• TAZZ
                    Banovan
                    • 30.05.2005
                    • 1409
                    • NBGD,SERBIA

Alo ljudi...

Dodje lepo Agent osiguranja...

Ovo se menja, ovo se menja, ovo se popravlja, ovo se farba, ovo menja, ovo pegla ...

I to je to.
                    Sa tim zapisnikom se ode kod njihovog servisera, da se to odradi, ono kazu koliko je to novaca, tachnije daju profakturu.
                    I to je to
                    Ako Servis kaze da treba da se nabavi deo neki josh, onda se kontaktira osiguranje i agent da se eventualno izmeni spisak, ali je Veeeeoooooma bitno da se dobro napravi zapisnik.ONO SHTO BI SE REKLO SISTEMATSKI, MENI JE BIO NA 2 STRANE!!! GUSTO ISPISAN, POBROJANO SVE SHTA TREBA DA SE ODRADI
                    I ondak na kraju Predlog-preporuka... SHTETU OBRACHUNATI I ISPLATITI KAO TOTALNU!
                    Ono delova koji se menjaju, NE PLACAS! Farovi, Krila Hauba...

To shto je Amortizovano nema veze!

Bitno je da se naglasi da Hocesh Vozilo u TOTALNO ISPRAVNOM TEHNICKOM STANJU! ne trazish novo Vec ISPRAVNO I SIGURNO VOZILO!
                    Vrata, Hauba te ne interesuju, ali ne dozvoljavash polovne Farove jer ne zelish da imas ne ispravnu svetlosnu signalizaciju. Lezaj Tochka takodje, samo nov, i tako to, stakla `Auba, krila... ovo ono ... nije ti bitno, ali mehanichki sklopovi... ih...

To utiche na Bezbednost!

Ovlashcene i zvanichne servise ja mislim do 6 Godina starosti prihvataju, preko toga u Njihov servis! Tako je bilo 2005 chini mi se kad sam imao manje grebanje auta.Nije moglo u GRAND MOTORS( Imao Fiestu) Vec u Njihov... Neki AS LEDINE (Takovo Osiguranje).

Pozdrav Igor

Comment

• Dzalf
                      CBC Član
                      • 28.07.2006
                      • 85
                      • Beograd/Zarkovo

@ TAZZ

Upravo sam to i pitao, i sad smo dosli do sustine pitanja!
                      Znaci posto je auto stariji od 6 godina sta je bolje - terati u servis tipa tog AS ledine i sve prepustiti njima, u skladu sa zapisnikom, pa neka onda oni medjusobno vide o kojoj se cifri radi ili da teram kod majstora kog znam pa da se posle ganjam sa racunima. Hvala svima koji su dali svoje misljenje.
                      Btw. ukoliko teram u servis sa kojim imaju ugovor, mene ne bi ni trebalo da interesuje koja je cifra, jer bi oni posto imaju ugovor valjda trebalo da odrade sve po zapisniku, jel tako. I ukoliko mora da se menja deo, onda oni to valjda resavaju medju sobom - inace zasta imaju ugovor, ako se ne tice isplate.
                      Naravno nisam ni mislio da ih pustim dok im ne ukazem i na najmanju sitnicu nastalu kao posledica sudara. I naravno da se podrazumeva da cu da zahtevam tehnicki ispravno vozilo.
                      Jos jedno pitanje - ja sam tehnicki odradio zbog registracije neposredno pre sudara. Da li cu nakon opravke morati ponovo da ga proveravam na tehnickom (da li su ga doveli u tehnicki ispravno stanje) i ko snosi troskove ukoliko mora da se proverava - ja ili OK?
                      Jednom Alfa, uvek Alfa!

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

To nemoras niko te ne pita niti proverava

Comment

• TAZZ
                          Banovan
                          • 30.05.2005
                          • 1409
                          • NBGD,SERBIA

@Dzalf

Ajde Batice daj Sliku neku majke ti da vidimo to...
                          Bilo bi lakshe...

To cheshanje koje sam imao sa Fiestom, zavrshilo se tako shto...

Agent lepo popisao shta treba da se radi, ja reko OK, bila neka cifra oko 250 evra ( Retrovizor koji i nisam imao- otkinut pre toga, Suvozacheva vrata i zadnji deo auta, iza vrata kao trebalo da se farba).

Imao srece, kupio samo retrovizor, na preporuku AS LEDINE, jer oni nisu imali, a ja lepo nashao koliko koshta nov, sa sve predrachunom...
                          AS Ledine DAO Predrachun za radove sa Retrovizorom, i lajsnicama, na nekih 19000 dinara ...

Takovo osiguranje me je pitalo shta zelim, ja reko ja bi to radio u Ovlashcenoim od GRANDA, oni rekli nema problema isplatili mi tu cifru koju je AS ledine navelo na moj rachun, uzeo Retrovizor, ispravio Lajsnice, Ispolirao auto, i u Dzepu ostalo 170 evra...

Moj sluchaj!

Sa Fiestom, Argentu sam vec Opisao.

Samo treba biti OK sa jima, i najmanju sitnicu zahtevati da se upishe, ako je bilo prodora u motorni prostor, To je malko zahebanije, pa treba da se obavezno Konsultuje i neki Mehaniochar pre pregleda Auta...

Moje mishljenje!

Pozdrav Igor

Comment

• Dren
                            CBC Senator XXL
                            • 24.08.2005
                            • 1068
                            • Sarajevo

I tehnicki trazi da plate, samo vidi s njima dal da im donosis racun, ili oni imaju svoj tehnicki...

To pravdaj time da hoces da vozis provjereno bezbjedan auto, kakav je bio i prije sudara.

Comment

• Dzalf
                              CBC Član
                              • 28.07.2006
                              • 85
                              • Beograd/Zarkovo

@ TAZZ

Cekaj sad sam naposletku i malo zbunjen!
                              Kao prvo ako sam dobro razumeo ti si prvo terao auto u AS Ledine, tamo su ti napravili predracun i tek onda si rekao da bi voleo da radis u grandu a oni prihvatili racun od AS-a ili si im prvo rekao da ces u Grand a oni te poslali u AS?! Ili...
                              Drugo, znaci oni su tebi dali novac na ruke iako si radio auto u servisu koji ima ugovor sa njima? Ja sam mislio da ukoliko radis auto u servisu u koji te oni posalju, taj servis njima dostavlja racun i onda oni placaju direktno servisu, tako da ti nemas nista sa tokom novca. Ili mozda gresim?
                              Jednom Alfa, uvek Alfa!

Comment

• TAZZ
                                Banovan
                                • 30.05.2005
                                • 1409
                                • NBGD,SERBIA

AS LEDINE- TAKOVO OSIGURANJE je bilo...

Lik koji me ocheshao polisa TAKOVO...

Lepo otishao u AS LEDINE gde me je poslao Agent Osiguranja TAKOVO.

Tamo napravili predrachun na 19.000 dinara... Trazio sam predrachun!
                                Taksativno navedeno... Farbanje=toliko, Gitovanje i proprema= toliko, Lajsne= toliko, Retrovizor = Toliko... SUMA 19.000...

U osiguranju sam rekao da zelim ja lepo da to odradim u GRAND motors( FORD FIESTA) poshto tamo odrzavam auto...

*Agent rekao OK, ali mi taj rachun ne mozemo da prihvatimo...Oni su preskupi, a Vozilo je starije od 6 godina...
                                Ja reko
                                *OK, a od AS LEDINE koji je Vash servis?
                                On kaze
                                *To DA!

Reko
                                *OK izvolte Predrachun od AS LEDINE, kam gi parice?
                                Kaze
                                *OK, u roku 15 dana uyplata na Tekuci rachun.
                                Dao Broj rachuna, 16 dan nazvao i rekao
                                *KAM GI PARE?

*Kaze proverite popodne ... proverio, 19.000 Uplatilac TAKOVO OSIGURANJE AD

Jasnije???

Comment

Working...
                                X