Ovlashcenje i/ili prenos vlasnishtva

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Iskren da budem, ja se nikada nisam usudio da kupim auto od nekoga samo "na ovlashcenje". Mislim, mozhda sam preterano paranoichan kad su te stvari u pitanju, jerbo je u nashoj drzhavi zakon, odnosno primena istog jako fleksibilan pojam, sve i kad postoje jasne i nedvosmislene pravne legislative.

Npr. uzmite ove "crnogorce" koji se voze po Srbiji - i tako godinama, ljudi se lepo navozashe a da li uopshte postoji, i kako je pravno opravdanje da drzhavljani Srbije, sa stalnim (i jedinim) prebivalishtem u Srbiji voze 'de facto' automobile stranih registarskih tablica? Lichno nemam nishta protiv, ali eto, uzimam to za najbanalniji i najochigledniji primer da je ovde sve moguce...

Dakle, takve stvari su ovde uobichajene, pa tako i chinjenica da se automobili kupuju i prodaju preko ovlashcenja, koje je, ako sam dobro zapamtio, nedovoljan dokaz vlasnichkih prava nad automobilom, u punom smislu te rechi. Ovo shto nesho pricha - verovatno chovek pricha tj. tumachi situaciju kako slovo zakona to nalazhe, shodno svojoj struci. Ono shto se pak radi u svakodnevnoj praksi je neshta sasvim drugo, i po tom pogledu trebace jako puno vremena dok narod neke stvari "uklaviri" i dok oni silni zakoni koje svaki dan izglasavaju ne pochnu zapravo da se primenjuju u praksi... To jest, ako uopshte nameravamo da "uhvatimo" korak sa tom Evropom...
    http://www.bmw.tv

Comment

• dintel011
      CBC Senator XXL
      • 12.03.2005
      • 348
      • Beograd, Vidikovac

Ako u ovlascenju pise da ovlasceno lice moze prodati vozilo SAMOM SEBI, onda mozes sam da napravis ugovor kad odlucis da ga preneses, i to u bilo kojoj agenciji, ti se potpisujes i kao kupac i kao prodavac.
      Sa ovakvim ovlascenjem imas sva prava kao i vlasnik:

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

Koliko mi je poznato jedina kvaka je sto na ovlascenju nisi mogao da budes ovlascen da preneses na samog sebe kako kazes. To je uvek bio problem.
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

Originally posted by M-power
          Neso, ne znam zasto ne sa ovlascenjem kad je navedeno da taj ovlasceni moze otudjiti auto.
          100X kupovao i prodavao samo sa ovlascenjem.
          I, kad si kupovao takav auto, prilikom placanja prevoda, cije ime si pisao na uplatnici ?
          Ime coveka cije ime je u saobracajnoj, ili ime onog coveka od koga si kupio...koji ima ovlascenje ?

Ovlascenje, i njegova masovna pojava je samo jedan od proizvoda improvizacije tokom 90-tih...
          Kao sto se npr. i cek koristio kao nacin prezivljavanja tokom 90-tih, iako je izdavanje ceka na nacin kako su tada svi radili, ustvari kriminal...

Danas je stvar sa cekovima dovedena u red, pa bi trebala i sa ovlascenjima...

Zamisli kad bi svi radili preko ovlascenja... :
          - Prodam auto dobrom prijatelju.
          Ostvarim prihod od te prodaje.
          Drzava zeli svoj deo kroz porez na prenos apsolutnih prava.
          Bas zato sto sam ja kao prodavac ostvario prihod, duzan sam da platim prevod.
          Medjutim, sve to izbegnem dajuci ovlascenje.

- Posle nekog vremena, i taj moj dobar prijatelj prodaje auto...koristeci ovlascenje koje ima...
          Treci, po redu, ''vlasnik'' kupuje auto od tog mog dobrog prijatelja, i takodje prave ovlascenje...
          Moj dobar prijatelj je ostvario prihod, ali ni on nije dao deo drzavi, jer je takodje prodao ''na ovlascenje''...

- Posle nekog vremena i taj treci ''vlasnik'' odluci da proda auto...
          I on proda nekom svom dobrom prijatelju kojeg zna ceo zivot, tako da mu ovaj [ cetvrti vlasnik ] veruje, i kupi i on samo na ovlascenje...
          Treci vlasnik prodajom takodje ostvari prihod, ali ni on nije dao deo drzavi kroz porez na prenos apsolutnih prava, jer je i on sve zavrsio preko ovlascenja...

Na taj nacin...koristeci ovlascenja, drzava bi uvek ostajala bez svog dela od 2,5%

Dokle se moze ici u tom lancu sa ovlascenjima ?
          Treci, cetvrti, peti, sesti, sedmi kupac/prodavac....gde je granica ?
          Da li ovlascenje ''vazi'' samo ako je u pitanju prva prodaja, ili isto tako vazi i za npr. sedmu prodaju istog auta ?
          Ako je to potpuno ispravan akt, zasto ne bi vazio i za sedmu prodaju po redu ?

Nije valjda da je drzava napravila takav sistem, koji ti omogucava da joj uvek uskratis njenih 2,5% [ koliko iznosi stopa na prenos apsolutnih
          prava ]...itd..itd...

Jedna zanimljiva paralela :
          Zasto nikada niste videli da je neko kupio stan na ovlascenje ?
          Vrednost pojedinih automobila i stana je potpuno uporediva stvar, a i da nije...vrednost tu nije od znacaja...
          Isto je u pitanju prodaja...isto dolazi do promene vlasnika...pa, kako samo za automobile ima ovlascenja, a za stanove nema ?

Zato sto vlasnik stana postajes tek kada se upises u registar nepokretnosti. Da bi se upisao, mora da bude izmiren porez na prenos apsolutnih prava... I, zato svi taj porez placaju...zato nema kupovine i prodaje stana na ovlascenje...

Mozda da se slicno uvede i za automobile...

Comment

• neshaoct
            Banovan
            • 18.08.2007
            • 1754
            • Beograd, Rakovica

Originally posted by dintel011
            Ako u ovlascenju pise da ovlasceno lice moze prodati vozilo SAMOM SEBI, onda mozes sam da napravis ugovor kad odlucis da ga preneses, i to u bilo kojoj agenciji, ti se potpisujes i kao kupac i kao prodavac.
            Sa ovakvim ovlascenjem imas sva prava kao i vlasnik...
            I, kad odlucis da ga preneses, i da platis prevod auta, cije ime pises na uplatnici ? Svoje ?

Comment

• dintel011
              CBC Senator XXL
              • 12.03.2005
              • 348
              • Beograd, Vidikovac

@M-power
              Kako ne moze kad moze

@neshaoct

Upisujes ime koje se vodi u saobracajnoj, i na uplkatinici i na ugovoru i ti se potpisujes umesto njega, ne razumem sta tebi nije jasno, jesam okacio ovlascenje koje je overeno i tu sve lepo pise za sta me je covek ovlastio i sta sve radim u njegovo ime?

To sto ti nisi video da je neko kupio stan od prodavca koji je ovlascen od vlasnika - ne znaci da se to ne radi.
              Sto se tice nekretnina i one se prodaju na ovlascenja i to je mnogo pravno cistija stvar nego kada kupujes nekretninu od investitora koji je do juce bio krojac ili poslasticar i pokazuje ti livadu i kaze ti, evo tu ce biti tvoj stan. Vidis ono drvo, e tu ti je prozor.
              A to sto vise od pola Beograda nije uknjizeno to je posebna prica i da ne zaglibim jos vise u of.

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Ne secam se cije pisem.
                Naravno da ne mislim ovlascenje na ovlascenje. A to da drzava zaradi pare jer sam ja ostvario prihod. Koji prihod? Kad sam ja taj auto platio i platio porez na taj auto. U nekim drzavama nema placanja poreza preko poreza.

Naravno i ja sam uvek prenosio na sebe jer volim da se vodi na mene jer to uglavnom naplatim ali mi nije bilo veze da li taj sa ovlascenjem ima kupoprodajni ugovor ili samo ovlascenje od vlasnika. Kad mi ga je prodao i preveo se na mene bivsi vlasnik mi ne moze nista.

Vlasnik jedino moze da odhebe tog sto mu je dao ovlascenje i da ne zeli da proda auto.

@dintel ..secam se da nije moglo. Mnogo puta sam hteo da uradim ali je bilo da ne mozes da ovlastis sam sebi da prodas auto. To je jedino sto me je nerviralo i odbijalo od ovlascenja. Verovatno je sada situacija drugacija...ali opet ne vidim poentu zasto ne bi kupio auto od nekog ko ima ovlascenje da mi ga proda
                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

...To sto ti nisi video da je neko kupio stan od prodavca koji je ovlascen od vlasnika - ne znaci da se to ne radi.
                  Sto se tice nekretnina i one se prodaju na ovlascenja i to je mnogo pravno cistija stvar nego kada kupujes nekretninu od investitora koji je do juce bio krojac ili poslasticar i pokazuje ti livadu i kaze ti, evo tu ce biti tvoj stan....
                  Nisi me razumeo...

Naravno da vlasnik nekog stana moze ovlastiti neko lice da proda njegov stan... [ preduzme odredjeni pravni posao ]
                  Imas mogucih milion takvih situacija...
                  Npr. vlasnik je u GER, tamo zivi i radi, i naravno da ne mora dolaziti u SRB da bi prodao stan...
                  Napravice Ugovor sa Agencijom za promet nepokretnosti, i dace njima ovlascenje da mu prodaju stan pod tim i tim uslovima...

Ne pricam o tom ovlascenju [ koje moze biti posebno ili generalno, i daje se nekom drugom licu da ono nesto uradi za svoj racun, ili/i u tvoje
                  ime ]...

Ali, kada ta Agencija proda stan...tj. kad nadje kupca i dogovore se oko cene..onda se pravi Ugovor sa kupcem...a ne ostaje se na ovlascenju...
                  Kupac nece ''imati ovlascenje'' na stan, vec ce imati klasican prodajni Ugovor...

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

...jesam li okacio ovlascenje koje je overeno i tu sve lepo pise za sta me je covek ovlastio i sta sve radim u njegovo ime?...
                    To sto je nesto overeno nije najvaznija stvar.

Npr. prodas mi auto, i napisemo u Ugovoru cenu od 50.000 dinara.
                    Naravno, auto vredi mnogo vise...i ja sam tebi isplatio npr. 5.000 eura, odnosno preko 400.000 dinara...ali, smo u Ugovoru napisali mnogo manje.
                    Otisli smo, i overili taj nas prodajni Ugovor.

Posle toga, treba platiti prevod auta...
                    Da li ce mi u Poreskoj Upravi uzimati kao osnovicu 50.000 dinara [ cenu iz Ugovora koji je overen ], i odrediti mi iznos prevoda 2,5% od tih 50.000, ili ce odbaciti tu cenu iz Ugovora kao nerealno nisku, i kao osnovu mi izeti katalosku vrednost tog automobila, pa onda od tog iznosa izracunati 2,5% ?

Svi znamo da ce uzeti katalosku vrednost kao poresku osnovu...
                    A, sto ?
                    Kako drzava sme protiv overenog Ugovora, i iznosa od 50.000 koji u njemu pise ?
                    Uostalom, drzava mi je i overila taj Ugovor, zasto sada nece da prizna cenu od 50.000 kao osnovicu, vec uzima ''tamo neki'' katalog...

Comment

• neshaoct
                      Banovan
                      • 18.08.2007
                      • 1754
                      • Beograd, Rakovica

Originally posted by M-power
                      ...A to da drzava zaradi pare jer sam ja ostvario prihod. Koji prihod? Kad sam ja taj auto platio i platio porez na taj auto. U nekim drzavama nema placanja poreza preko poreza....
                      To sta ima u nekim drzavama za nas nije bitno, jer mi ne zivimo u tim nekim drzavama...vec u Srbiji...

Kad god bilo koji gradjanin ostvari prihod, drzava uzima svoj deo.
                      Sve se to vodi kao prihod...
                      Primis platu - drzava uzima deo
                      Prodas akcije - drzava uzima deo
                      Ostvaris dobit u svojoj firmi - drzava uzima svoj deo
                      Prodas stan - drzava uzima svoj deo
                      Prodas auto- drzava uzima svoj deo
                      Dobijes na Bingu - drzava uzima svoj deo

Kad si kupio auto, ti nisi bio obveznik poreza na prenos apsolutnih prava.
                      Obveznik je prodavac.
                      Druga je stvar sto svi kod nas rade naopako, pa kupac placa i prevod, jedino sto onda ne sme da pise svoje ime na uplatnici [ jer nije on obveznik poreza ], vec pise ime prodavca...

Comment

• neshaoct
                        Banovan
                        • 18.08.2007
                        • 1754
                        • Beograd, Rakovica

Ja od tebe nikada ne bih kupio auto, gde ti imas ovakvo ovlascenje...
                        Mozda sam previse obazriv...ali bih trazio da auto bude tvoj, tj. da u saobracajnoj pod stavkom ''podaci o vlasniku vozila'' pise tvoje ime...

Comment

• limited
                          CBC Početnik
                          • 09.06.2008
                          • 2
                          • bg

A gde se uplacuje porez na prenos od 2,5 %

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

...u mesno nadleznoj poreskoj upravi...

Odes u zgradu Opstine na cijoj teritoriji prodavac ima prebivaliste, i tamo sigurno ima neka kancelarija za te stvari...

Comment

• overspeed
                              CBC Senator XXL
                              • 24.05.2005
                              • 2779
                              • Kosovska Mitrovica

...uglavnom u kancelariji Uprave prihoda.
                              http://www.bmw.tv

Comment

• dintel011
                                CBC Senator XXL
                                • 12.03.2005
                                • 348
                                • Beograd, Vidikovac

Originally posted by neshaoct
                                Ja od tebe nikada ne bih kupio auto, gde ti imas ovakvo ovlascenje...
                                Mozda sam previse obazriv...ali bih trazio da auto bude tvoj, tj. da u saobracajnoj pod stavkom ''podaci o vlasniku vozila'' pise tvoje ime...
                                Ti volis da uteras pare drzavi, ja ne, zato nikada necu da placam ono sto mogu da izbegnem. Ne secam se tacno al mislim da je prenos bio 150e i uvek cu pre da ih pojedem,popijem ili .... nego da platim drzavi.
                                E sad kad bi kupac zahtevao da moje ime bude u saobracajnoj, pa nije problem - upravo zato i sluzi ovlascenje da ne moram da se cimam sa prethodnim vlasnikom, samo sto bi kupac u tom slucaju mogao da bira, hoce li da odmah prevede na sebe ili hoce na mene pa na sebe, naravno sve na njegov trosak.

Comment

Working...
                                X