CITROEN ZX

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • @lix
    CBC Senator XXL
    • 17.12.2004
    • 875
    • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Pa koliko sam ukapirao, tu nema neke narocite elektronike koja se bavi ovim poslom. Sve je mehanicki uredjeno. Kada klasicni auto sa prednjom vucom uleti ostro u krivinu desava se da on jednostavno "kliza preko nosa", tj. vuce prednji deo iz krivine, pa se problem u pocetku resava "dodavanjem" volana tj. okretanjem u smeru krivine, vise nego sto bi u normalnim uslovima bilo potrebno. U najekstremnijim situacijama dolazi do pojave odizanja zadnjeg tocka, i to onog u koju se krivinu ulazi (leva-levi). Ovo je naravno jako opasno, moze da izazove i prevrtanje automobila. E sad, ZX sa ovim sistemom kad naleti na jaku krivinu on mehanickim putem zaokrene osovinu pa tako vodjen auto prakticno se bolje namesti u krivinu (kao da je driftuje) sto u krajnjem ima rezultat da je auto sa sva cetiri tocka na zemlji tj. ne prevrce se.
    Moram da napomenem da od ZX-a pa na ovamo Citroen ostvaruje vrlo znacajne pobede na relijima sirom sveta. Naravno da je imao i puno uspeha i sa HP vesanjem ali ovo je druga prica - druga kategorija vozila.
    Što više za što manje

Comment

• boki01
      CBC Veteran
      • 27.10.2005
      • 100
      • Jugoslavia

Najlepse sa tom ZX-ovom zadnjom osovinom je sto je EFIKASNA i JEDNOSTAVNA, a to je ono cemu svi teze

Ta osovina je kod svih modela ZX-a! Snimite test koji sam ovde okacio pa ga uvecajte i procitajte, bice vam jasnije!
      Ljubitelj Francuza i dizela

Comment

• @lix
        CBC Senator XXL
        • 17.12.2004
        • 875

To ZX, znao sam da mora da ima nesto posebno i sa ovim modelom. Ej, ipak je to Citroen
        Što više za što manje

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Zato me iznenadio broj prodatih modela ZX-a po evropi. Naztalost vreme nastanka modela i njegovo gasenje manje vise su se poklopili sa sankcijama kod nas pa je tako i taj model prilicno zaboravljen...
          https://t.me/pump_upp

Comment

• @lix
            CBC Senator XXL
            • 17.12.2004
            • 875

Ne znam da li ste primetili ali cini mi se da ih je sada sve vise kao polovnih automobila (kao i XM-a). Gledam oglase, sve ih je vise a znam sigurno da ranije ih nisam vidjao na drumovima
            Što više za što manje

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Ne ne samo se ti vise interesujes za te automobile. Tako ti je i samnom cim se za nesto dohvatim a toga nigde a svud je oko mene

Comment

• @lix
                CBC Senator XXL
                • 17.12.2004
                • 875

Moguce, iako ranije nisam primecivao, Dijana na svakom koraku
                Tiha mi je zelja jedan HP citroen, nekako XM bi mi najvise legao a i cini mi se da je najjeftiniji od svih. Medjutim nikako para na gomilu.
                Mada posle ove teme nekako mi je i ZX prirasao srcu, ali gledam oglase, skuplji je od XM-a (u proseku)
                Što više za što manje

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Za XM samo serija II znaci posle polovine 1994. Najlaksi nacin raspoznavanja ti je Citroenov znak na sredini haube...

Comment

• boki01
                    CBC Veteran
                    • 27.10.2005
                    • 100
                    • Jugoslavia

Pa ono sto vam ja mogu reci za ZX, a sto je i mene iznenadilo kada sam prvi put seo u ovaj auto, je:

1 - Jako je udoban, pravi Citroen. Ma to je milina, auto pliva po putu kao ladja tako da je bilo vise ljudi, cak i jedan vlasnik BX-a koji nije verovao kada sam mu rekao da ZX nema hidrauliku..

2. Jako dobro lezi u krivinama. Verovatno je to zasluga upravo te specificne zadnje osovine. Ma prosto da neverujete. Neki dan sam iz Loznice isao za Sabac ali preko planine Cer. Nas trojica smo bili u autu, a krivine sve na lakat, put uzak i ja malo da se pokazem pred drugarima kad sam ga pritisnuo po krivinama, a on ni milimetar da prokliza - Ide kao po sinama!

Meni nije zadovoljstvo da nagazim gas po pravom putu. To svako zna. Na otvorenom putu se najcesce drzim u granicama ogranicenja i dozvoljene brzine, ali po uskim, krivudavim putevima volim da ga sprzim - Da mi malo proradi adrenalin

Comment

• gordi014
                      Moderator
                      • 02.10.2004
                      • 1049
                      • Valjevo, Srbija
                      • PEUGEOT 206 XS 1.6

Produkcija ZX-a od 1991.god. = 1.841.509

Cenovnik iz 1994:

-ZX 16 V Volcane 37.720 DM.
                      -ZX 1,6 Avantage 25.770 DM.
                      -ZX 1,4 i Reflex 22.610 DM.

Comment

• CSI
                        CBC Član
                        • 09.08.2005
                        • 40
                        • SCG

zx

Pozdrav,
                        evo sad sam video ja sam mislio da je neko sve obriso, sto je izdvojen sad citroen kao podforum, ja sam mislio da je ovo neko obrisao ...
                        Nego cesto vidim na netu da neko 1.9d iz Loznice prodaje. To je tvoj auto boki?
                        Nisam ni znao za ono na zadnjoj osovini - iskreno zvuci mi ne realno - ali moje iskustvo - neko ce reci da sam sanjao - i ja bih, auto put brzina 130km/h i dodajem gas u 5 do daske pun auto kao oko stvari, nas 4 kad posle par sec izlete pas (macka) i ja cimnem volan desno iz trece trake, auto poce da se zanosi ja levo i ... meni se tu svest (blago receno, nesecam se vise od tog trenutaka pa do ... ) ... auto se okrene u rikverc ja refleksno pipnem kvacilo, auto se kretao par stotina metara u rikverc (otac profesionalni vozac svestan sve vreme stavio ruku na volan i upravlja, ljudi u njivama na 15km od Jagodine se krste i misle da se snima film/njihove reci), posle par sekundi krene auto da se ispravlja prednji tockovi nailaze na zakosen travnati teren pored zute trake i auto se samo ispravi kosina pocne da me vuce na dole (... e tu sam opet dosao sebi) ja dajem gas motam na levo da se popnem ali Dz. izletim kroz ogradu i udjem u njivu ...
                        E ziv i zdrav nista kolima nista meni ...
                        da sam imao ukljucenu kameru uzeo bih kintu ...
                        I jos nesto onaj cenovnik iz 94 gde si nasao ako mogu da dobijem adresu pogotovo ako ima cene drugih automobila .....

SEE YOU ALL CSI
                        CSI

Comment

• gordi014
                          Moderator
                          • 02.10.2004
                          • 1049
                          • Valjevo, Srbija
                          • PEUGEOT 206 XS 1.6

Cenovnik je iz neke stare auto revije, nesećam se tačno koji je časopis u pitanju. Bile su samo cene ZX-a !?

Comment

• starac vujadin
                            CBC Senator XXL
                            • 27.08.2005
                            • 2617
                            • Stari grad

ZX i Xsara su odlicni, ali potcenjeni automobili. Najveci uspeh i najcenjenija verzija je bila ZX break td. Godinama referenca u odnosu na koju su svi ugledali.
                            Vozio sam nesto duze Volcane 1.9 i 2.0 8v. Odlicna kola, udobnost super, jedino me menjac nervirao.
                            Pokretna zadnja osovina je bila odlicna stvar u normalnoj i umereno brzoj voznji, sve dok se ne dodje u granicno podrucje lezanja vozila, a kada se predje granica auto pocinje da se ponasa kao rwd i to vrlo naglo i neukrotivo.

Comment

• boki01
                              CBC Veteran
                              • 27.10.2005
                              • 100
                              • Jugoslavia

Pa u ovoj temi se uhvatila prasina?

Ako ima neki nezadovoljni korisnik ZX-a, prijatelj bi rado kupio jednog do 2500 eura

Comment

• Maki_M
                                CBC Član
                                • 09.10.2006
                                • 39
                                • Nis

Uhvatila se prasina?
                                Ma daj Boki, cini ti se.
                                www.citroenforumsrbije.com

Comment

Working...