Mercedes 190E DTM

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kova
    CBC Član
    • 11.01.2008
    • 39
    • Hrvatska,Zagreb

Mercedes 190E DTM

KRALJ DTM-a

Ljuti boj sa BMW-om, Audiem, Alfom, Opelom, Fordom…

Evo tako…..idemo malo i o DTM-u pisati…sigurno ste svi vi malo stariji pratili utrke DTM-a…gledali kako 190-ke, M3-ice, Alfe 155-ice prolazile kroza zavoje….daleko ispred Audia Quattro V8…hehe….šala…bila su to vremena kada malo tko nije znao za te aute. Tko bi samo mogao zaboraviti ovakav prizor. Cijela pista puna živčanih mašina od 375+ ks-a koje su samo čekale da dođu u blokadu.

Da bila su to vremena. A u ovom sportu Mercedes je bio itekako dobar, ako ne i najbolji, jer sa rednim četverocilindrašem od dvije i pol litre sa 4 ventila po cilindru bio je vrlo konkurentan i izvrsno se nosio sa recimo Alfom V6 TI koja je razvijala kojih 420 konja. Vrlo respektabilno, zar ne? Ili sa Audiem V8 quattro sa nekih 400 konja. Opel Calibra 2.5 V6 sa 420konja pri nećete vjerovti 10 750 rpm. Pa onda Ford Sierra RS500 i naravno na poslijetku BMW E30 M3 sa 365 ks-a.

Znaći vratimo se mi na Mercedes 190 . Kako bi se ikako mogao natjecati u DTM Mercedes 1895. 190E 2.3-16 homologira u grupi A i do 1993. je zabilježio 52 pobjede na njemačkom prvenstvu DTM-a, 51 najbrži krug, 32 pole pozicija, prvi u poretku konstruktora itd. Kako samo spoznajemo i kako je zapravo bilo možemo zaključiti da su bili favoriti. Prva natjecateljska verzija je bila pogonjena motorom 2.3-16 od 255 konja da bi 1989. snaga narasla na 330 ks-a a da bi 1990 u 190-ku bilo smješten 2.5-16 motor od EVO II sa skromnih 375 ks-a.

E sad nije bilo tako lako doći do te konjaže iz tako malenog obujma od samo dvije i pol litre bez ikakvih prednadbijanja. Znači prvi 2.3-16 je dakako bio dorađivan kod specijalista za takve stvari. Formula 1 Cosworth je motor naturpijao na nekih 300-tinjak konja koji su bili razvijani na 8,750 rpm, dok kasnije dolazi 2.5-16 sa 340 ks-a pri 9,000rpm. Zanimljivo , zar ne? Osim što je motor prošao kroz temeljitu doradu na red je došla aerodinamika. Stavljeni su bolji, lakši, širi spojleri koji su imali funkciju podešavanja, bolje kočnice i 18-inčne naplatke. I dobiveni auto se nazvao 190E 2.5-16 Evolution. Kako je konkurencija jačala tako je i mercedes trebao pratiti istim stopama. Prvo su obratili posebnu pažnju spojlerima i pokšali su ih dovesti do savršenstva i uspjeli su. Na drugi red je došla elektronika koja je zamijenjena i stvljena nova. Novi ispušni i usisni sustav kako bi se olakšalo disanje. I 190-ka je razijala 375 ks-a na 9,500rpm. Osim što je rezultiralo većom snagom i okretajima odrazilo se i na radni vijek te je mašina mogla izdržati skromnih 600 km i svaka reparacija je tada koštala 30 000 maraka. Šest brzinska getriba je stavljena kako bi se što bolje brzine prilagodile trci, ugljična vlakna su postavljena kako bi se uštedilo na težini i kako bi težište auta bilo što bolje.

jel bi netko htio sjest ovdije?

Dolazimo do posljednje etape motora. Kako su se na DTM-u pojavile Alfe i Audii sa 420 konja i sa pogonom na sve kotače Mercedes je bio prisiljen napraviti što ubojiti auto kako bi se vratio na vrh. Sada motor razvija 380 konja, 190-ka je bila gurana pred sam limit svog potencijala. Mašina spuštena što je niže mogla biti , suhi karter i elektronska tehnologija ovjesa koja joj je pomogla da Alfa i Audi nemaju nikakve prednosti sa svojim 4x4 pogonom. Bolji aerodinamčki kit je bio stavljen te je 190-ka nazvana Class 1 autom.

Vračamo se na utrke i postignuća. Prvu sezonu (1985.) Mercedes je tek upoznavao novi bolid pa su dobri rezultati izostali. Sljedeće godine na prvoj utrci u Zolderu 190E 2.3-16 završava ka 7. , 10. i 11. Nažalost ni to nije nešto naročito , ali na Nurburgringu V. Wielder pobijeđuje sa Mercedesom za tijesnu sekundu ispred K. Thima u Roveru Vitesse. (trećeplasirani zaostaje 46 sekundi) . U Berlinu (utrka nakon Nurburgringa) Mercedesi završavaju kao prvi i treći, a do kraja sezone je brem jedan 190E među prvih 5. Sljedeće godine BMW M3 ulazi u DTM trkališta i tada počinje prava bitka, već na prvoj utrci sezone 1987. Dva BMW-a M3 su ispred 190E i to tako da je razlika između prvog i drugoplasiranog manje od sekunde, a Mercedes stiže sa 24 sekunde zaostatka .

Slično je i u ostatku sezone, gdje BMW dominira vrlo, vrlo uvjerljivo. Nešto bolja situacija je sljedeće sezone , u kojoj Ford Sierre Cosworth RS500 predstavljaju najveću opasnost. 1989. počinje opet BMW-ovim pobjedama , dok Klaus Ludwig nakon BMW-ovog Hockenheima opet donosi pobjedu Mercedesu. Ronald Asch u 2.5-16 EVO pobjeđuje u Maintzu, ado kraja godine na pobjedničkom se postolju izmjenjuju vozači BMW-a i Mercedesa. 1990. godine uz BMW-ove M3, Mercedes se mora boriti i protiv moćnih Audijevih V8, a slično je i 1991. godine Mercedes sa EVO II potpuno dominira DTM scenom, a 1993. je posljednja sezona modela 190 uopće( te godine Talijan Nicola Larini u Alfi 155 pomeće konkurenciju). Sljedeće godine Mercedes se osvećuje drskim talijanima novom C klasom.

malo konkurenata...
    ALFA 155 TI
    protiv ovog se morao boriti merc u zadnjim etapama sezone...hmmm..420 konja iz 2.3 litre...al zato je unutra fučkao turbo... .al zato im je C klasa w202 vratila pljusku....

i malo skripta za one radoznale..

AUDI QUATTRO V8

400konja...opet dosta...al Meca je to progutala..

OPEL CALIBRA V6

420konja pri 10 750 rpm...hmmm....ko u****vavč....fora..

evo i skripte ak će nekog zanimat

FORD SIERRA RS500
    među najjačim konkurentima.....a zna se....Cosworth.....

I napokon BMW M3 DTMnajbolji protivnik....svaka čast...lijepo se je držao..

i evo skripte...

written by : kova

odavde mi se najviše sviđa BMW.............NOT....Borat copyright...

Originally posted by kova
    odavde mi se najviše sviđa BMW.............NOT....Borat copyright...

Kova welcome

Inace Alfe su dosle krajem sezone ali ja mislim da nisu bile 2.3 turbo nego 2.5 v6 atmsoferske.

Izvlacilo ih je najvise pogon 4x4 ali je 190te kodine imao aktivno kompjuterski kontrolisano vesanje kao forumula

Cuvena je ona pobeda Klausa Ludwiga na teskoj kisi sa zadnjom vucom i tim aktivnim ogibljenjem. To je bilo u sezoni 1993 imam tu knjigu iz nemacke kuci, uglavnom 1993 je bilo u pobedama 50:50 alfa 155 / merc 190. Najbolji fazon, 190 je dobio alfe na njihovoj pisti u italiji koja sluzi kao fabricki test poligon (imam taj video).

Kad je 1994 izasla w202 DTM alfe su otisle u penziju. Perverzan auto, V6 motor se pomera po sinama napred nazad da bi se idealno podesilo teziste.

Mislim da se od 1991 turbo mnozi sa koeficijentom 1.5 - 1.6 ako se ne varam pa turbo masine 2.3 idu u klasu 3.5 atmosferskih motora gde nemaju sta da traze

Comment

• kova
      CBC Član
      • 11.01.2008
      • 39
      • Hrvatska,Zagreb

jbg ne znam...ja sam to vadio iz boršura a i gledao sam neke dokumentarce pa snimao....a pitaj boga di mi je više to....

a za alfe sam čuo tj. porčitao da su bile verzije V6 Ti 2.3 i 2.5 atmosfreci..al jbg.kak je pisalo na španjolskom nisam ništ razumio osim mjernih jedinica...

pa i napisao sam da je 190-ka imala novi i bolji ovjes...elektronski ovjes preko kompa...

P.S....ne mogu podnijeti ALFU......jednostavno ne volim to talijnasko sm....

Comment

Hajde da se vidimo ja i ti, dam ti sve kataloge originalne pa da iskeniras i da stavimo sve po godinama kako je islo. Moj je skener HP totalni je shit...

Comment

• kova
          CBC Član
          • 11.01.2008
          • 39
          • Hrvatska,Zagreb

a jbg...to i nebu bilo tako jednostavno....prikovan sam za metropolu...škola,treninzi...

imam ti ja punoooo brošura,časopisa na našem forumu....al brijem kad bi to stavio tu opteretio bi server....

Comment

• vaskemica
            CBC Veteran
            • 22.01.2008
            • 108
            • Srbija,Kragujevac

To bi bila odlična ideja,svi podaci na jednom mestu.
            Nije dozvoljen link prema drugom forumu, promenio Dora

Comment

• kova
              CBC Član
              • 11.01.2008
              • 39
              • Hrvatska,Zagreb

evo na našem forumu....

56k modem no no no no.....

btw treba se regati...al isplati se.....

Comment

• vaskemica
                CBC Veteran
                • 22.01.2008
                • 108
                • Srbija,Kragujevac

Pošto sam veći deo ovoga već skinuo na svoj kopm. mogu sve lepo poslagati i okačiti da mogu svi gledati.

P.S.Ako autor materijala nema ništa protiv
                Nije dozvoljen link prema drugom forumu, promenio Dora

Comment

• kova
                  CBC Član
                  • 11.01.2008
                  • 39
                  • Hrvatska,Zagreb

ma nemam kaj bi imao..pa nebi pričao o ovome da imam nekaj protiv...držao bih za sebe..al opet koji će ti onda to ***** kad ne smiješ s nikim podijeliti...

al shaq se neda..neće na naš forum i točka...

Comment

Originally posted by kova
                    ma nemam kaj bi imao..pa nebi pričao o ovome da imam nekaj protiv...držao bih za sebe..al opet koji će ti onda to biiiip! kad ne smiješ s nikim podijeliti...

al shaq se neda..neće na naš forum i točka...
                    Ma hocu, ali pored toliko foruma gde sam uclanjen necu daleko stici. Kad otvorite klub prvi cu da vam uplatim clanarinu

Forum vam je super, bio sam da ga pogledam i malo citao tekstove, i za SEC iz Japana i za one w124 cabrio modele, ali sam zaboravio da se uclanim. Ti, Kova, si se stvarno opasno potrudio da w201 sekcija bude ubedljivo najjaca .Sad pomozi malo i nama

...medjutim ovo je "Cannonball - The place where real tuners live" cini mi se da tamo nemas nikog da ti napravi custom EFI kad kupis ono sto smo pricali, pa si dosao kod nas.

Naravno dobrodosao si i svi tvoji prijatelji sa vaseg foruma. Kazem forum ovaj ili onaj manje je bitno. Bitno da se druzimo i da nesto napravimo na kolima (npr ona 4 leptira) te isprobamo na cesti kako to ide, da ne ostane sve na slikama i informacijama sa interneta i prici sta smo videli po parkinzima

Naravno da si dobrodosao i nadam se da se vidimo na nekom susretu ovde ili tamo ili u ZG kad budem kod bio kod rodjaka cisto ovako da popijemo kafu i da se ispricamo

Nisi mi rekao sta treniras?

Comment

• kova
                      CBC Član
                      • 11.01.2008
                      • 39
                      • Hrvatska,Zagreb

ajd drago mi je da se razumijemo....je istina...malo tko se tamo bude uključio u raspravu mehanike....svi će manje više reči uuuu ****no zgleda,koja bolještina od auta....a nitko zapravno neće pitati kak je to naprevljeno,koji je sistem i tak....recimo ti si valjda jedini koji nije pitao kolko konja auto ima....svi nadobudni klinci samo ih zanimaju brojke..a nikog fizika,teorija i praksa....

ma na kavi se bumo našli.....barem o čemu imamo pričati....

još ak ti nabaviš prije mene 2.5-16 znaš kome ide prvi đir...

a treniram ti vaterpolo....dobrih 8 godina...

Comment

Pa drago je i meni da si razumeo izmedju redova. Bas to sam hteo reci, ti se trudis oko sajta maximalno, ubacujes slike, pises tekstove, a vecina na to samo napisu ****no izgleda, ovo, ono takvih ja znam milion.

Sutra kupe BMW ili Lanciu ili jos gore Daciu Logan pa pljuju po Mercedesu...

Stara kanta, bolje si kupi Astru i tako to - novo je novo itd itd

Cast casnim izuzecima, naravno

Mi ovde sto smo se okupili zanima nas i da sami nesto pravimo. Vec smo zapoceli neke zajednicke projekte ima tamo u radionici

Kad vam je susret u Biogradu?

Comment

• kova
                          CBC Član
                          • 11.01.2008
                          • 39
                          • Hrvatska,Zagreb

pa no....ma ja sam i mislio ako bog da para i zdravlja otvorit neku firmu sa dijelovima i takvim stvarima za aute...al kako je danas konkurencija jaka to i nije lako....treba puno kapitala a mlao pameti....prije je bilo obrnuto....jbg...

a meeting u biogradu je 6.4...ja cimam kolegu s našeg foruma da mora obavezno doć...vozi 2.5-16...

Comment

Originally posted by Kova
                            ma ja sam i mislio ako bog da para i zdravlja otvorit neku firmu sa dijelovima i takvim stvarima za aute
                            Ako ti treba ortak za biznis javi

planirao sam sa mojim rodjakom iz ZG doci u 4tom u Pulu na neku mini regatu da malo uhvatim boju.

Ja sam letos bio u Razancu, na Pagu isao sam sa 190kom, Biograd je nedaleko odatle

Comment

• kova
                              CBC Član
                              • 11.01.2008
                              • 39
                              • Hrvatska,Zagreb

Originally posted by shaq
                              Originally posted by Kova
                              ma ja sam i mislio ako bog da para i zdravlja otvorit neku firmu sa dijelovima i takvim stvarima za aute
                              Ako ti treba ortak za biznis javi
                              a kaj misliš na kog sam ciljao...

Originally posted by shaq

planirao sam sa mojim rodjakom iz ZG doci u 4tom u Pulu na neku mini regatu da malo uhvatim boju.

Ja sam letos bio u Razancu, na Pagu isao sam sa 190kom, Biograd je nedaleko odatle
                              ja ti ljetujem blizu pule...pa ak budeš na ljeto tam javi...

Poruku izmenio: shaq

Comment

Working...
                              X