Sta ciniti ako nafta ode sa 145$ na 500$ za barel?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JNC
    CBC Senator XXL
    • 19.12.2006
    • 1332
    • Beograd

Malopre se cuo sa ortakom koji je trenutno u Omanu, i kaze corba 14 dinara .

Comment

• subicd
      CBC Senator XXL
      • 20.06.2008
      • 463
      • Novi Sad

A koliko je litra vode tamo

Comment

• Kolja
        CBC Član
        • 07.02.2006
        • 50
        • Novi Pazar

Ja bas nesto o tome i ne razmisljam jer 40km od mene tj u Leposavicu placam 1L benzina od 50-65din....Dva puta mesecno sipam pun rezervoar,duplo jeftinije nego li kod nas

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

A u litri tog "benzina" kojeg placas toliko ima jedno 2dl vode, isto toliko soka od kivija ili neke slicne gluposti To nije benzin...

Eh, da svi zivimo u Venecueli...skoro procitah, ovde ili negde sa strane, da Venecuelanci zezaju Amere komentarima o ceni nafte, u stilu "oh, morao sam da napunim pun rezervoar u mom SUV-u, istresao sam 2$ za to"

Gorivo u Venecueli 0,02$ za litar...
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

@ Kolja:

Samo da se nadovezhem na ovo shto je napisao 206, prochitaj moja dva posta na ovoj stranici u temi o poskupljenju goriva, da se ne ponavljam:

http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... zin#542583

http://www.bmw.tv

Comment

• skyline
              CBC Senator XXL
              • 31.07.2007
              • 3149
              • Cacak

Originally posted by djukic
              Nije ni to tako lose kao sto se misli. Idu kola i na metan a svi znamo sta se oslobadja kada krava prdne ili konj naravno. E sad treba to patentirati i skupiti u neki rezervoar...
              4 krave je dovoljno da se podmire potrebe jednog auta za metanom, dobijenim iz njihovog izmeta

dakle, bacimo se na stocarstvo
              ja kod dede vec imam 4 krave, samo jos da obezbedim postrojenje za preradu
              Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• AlNik
                CBC Veteran
                • 18.07.2008
                • 144
                • Beograd

Ja samo da naribam sw.bricku na nos to sto je nafta pala ispod 100 dolara. Drugim recima - ja sam u pravu, on nije. Duvanje nafte je bilo spekulativno. Hvala svim podrzavaocima.

Comment

• Horsepower
                  CBC Senator XXL
                  • 29.12.2005
                  • 2000

Ovde kod mene je gorivo sad skuplje nego sto je bilo kad je barel bio skoro $150.

Comment

• mugos
                    CBC Senator XXL
                    • 18.09.2007
                    • 555
                    • BG/sada Novi Beograd

Ma vas j... uragani pa zatvarate rafinerije preventivno.
                    Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• Blackeyed
                      CBC Senator XXL
                      • 06.07.2005
                      • 402
                      • Novi Sad

Ovo je totalno ludilo, kako je pukla ova kriza u USA, nafta je pocela da pada, sada je ispod 90$...

Trenutna cena nafte (i jos nekih energenata): http://www.bloomberg.com/energy/

Sada treba biti faca i prognozirati koja ce biti cena nafte na kraju 2008...
                      "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• skyline
                        CBC Senator XXL
                        • 31.07.2007
                        • 3149
                        • Cacak

ako je cena nafte na svetskom trzistu toliko drasticno pala, zasto je kod nas opala za svega par dinara
                        Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Kanarinac
                          CBC Senator XXL
                          • 08.10.2004
                          • 2870
                          • BG,Weedikovac

Zato shto mora odnekud da se puni budzet i na kraju krajeva ovo je Srbija!

I love my

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nije jos nafta nesto posebno pala, male oscilacije sezonski.
                            sadasnjih 90 dolara je ekvivalentno 120 dolara pre 4 meseca po vrednosti.

nafta TEK kada i ako padne na nivo pre poskupljenja a to je raspon 10-20 dolara moze se kazati da je zaista pala i vracena na prethodni nivo.
                            SAD su blizu de facto bankrot stanja mnogih sto ima posledice domino efekta po mnoge korisnike nafte, a sa tako velikim kolapsom opada i potrosnja energenata.

jos jednom su se potvrdila sva predvidjanja da ce stanje zdravlja SAD (i Kine) najvise uticati na obim potrosnje a time i potraznju/ cenu.

SAD imaju smanjenu potrosnju cak i do 10% kolicinski u odnosu na samo pocetak ove godine.

toliki pad nije bio ocekivan.
                            sada je najmanja svetska briga koliko ce nafte trositi SAD, mnogo veci rizici i opasnije efekti se valjaju iza brega...
                            a nafta ce opset nastaviti uzlaznu putanju trenda porasta cene cim se koliko toliko stabilizuje SAD i ponovo pokrene potrosnja i privredni ciklus/rast/ , u narednim mesecima.

nafta je sada taman tamo gde je procenjivana kao realni deo vrednosti- opseg 90-100 ondasnjih dolara sa pocetka godine.

kako krene grejna sezona u Evropi i posebno SAD videce se i koliko ce mirovati na ovom nivou cena pre nego sto se nastavi putanja povecanja cena.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• AlNik
                              CBC Veteran
                              • 18.07.2008
                              • 144
                              • Beograd

Kako te ne mrzi? Vec sam ti jednom rekao da je spekulativno dignuta cena i gle cuda - izduvalo se. A ti i dalje teras po svome. Istina, sada malo manje pricas o peak oilu, a poceo si da shvatas poentu - stanje US ekonomije. Ovo da je 90 dolara pre 4 meseca isto kao sada 120 nije istina.

Poruku izmenio: sri98

Comment

• Eon
                                Moderator
                                • 10.03.2005
                                • 4225
                                • Beograd-NBG-44
                                • Superb 2.0 4x4 DSG

Sve sami strucnjaci... Trenutno je svetska ekonomija na ivici recesije, pretpostavlja se da ce naredne godine da se smanji privredna aktivnost u svim delovima planeta, a samim tim i potreba za energentima. Pogledajte samo koliko je pao celik, aluminijum... Mozda je nafta trebalo i vise da padne. Opet, svake godine izmedju letnje i zimske sezone opadne traznja zbog manje putovanja kao i tek zapocinjanja nekih procesa proizvodnje u fabrikama...

Plasim se da neko opet nece udariti kontru, ali tvrdim i da americka ekonomija bankrotira, cena nafte se nece vratiti na nivo od pre godinu dana!
                                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                                X