Ja bas nesto o tome i ne razmisljam jer 40km od mene tj u Leposavicu placam 1L benzina od 50-65din....Dva puta mesecno sipam pun rezervoar,duplo jeftinije nego li kod nas
A u litri tog "benzina" kojeg placas toliko ima jedno 2dl vode, isto toliko soka od kivija ili neke slicne gluposti To nije benzin...
Eh, da svi zivimo u Venecueli...skoro procitah, ovde ili negde sa strane, da Venecuelanci zezaju Amere komentarima o ceni nafte, u stilu "oh, morao sam da napunim pun rezervoar u mom SUV-u, istresao sam 2$ za to"
Gorivo u Venecueli 0,02$ za litar...
The difference between men and boys is the price of their toys
Nije ni to tako lose kao sto se misli. Idu kola i na metan a svi znamo sta se oslobadja kada krava prdne ili konj naravno. E sad treba to patentirati i skupiti u neki rezervoar...
4 krave je dovoljno da se podmire potrebe jednog auta za metanom, dobijenim iz njihovog izmeta
dakle, bacimo se na stocarstvo
ja kod dede vec imam 4 krave, samo jos da obezbedim postrojenje za preradu
Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
Ja samo da naribam sw.bricku na nos to sto je nafta pala ispod 100 dolara. Drugim recima - ja sam u pravu, on nije. Duvanje nafte je bilo spekulativno. Hvala svim podrzavaocima.
nije jos nafta nesto posebno pala, male oscilacije sezonski.
sadasnjih 90 dolara je ekvivalentno 120 dolara pre 4 meseca po vrednosti.
nafta TEK kada i ako padne na nivo pre poskupljenja a to je raspon 10-20 dolara moze se kazati da je zaista pala i vracena na prethodni nivo.
SAD su blizu de facto bankrot stanja mnogih sto ima posledice domino efekta po mnoge korisnike nafte, a sa tako velikim kolapsom opada i potrosnja energenata.
jos jednom su se potvrdila sva predvidjanja da ce stanje zdravlja SAD (i Kine) najvise uticati na obim potrosnje a time i potraznju/ cenu.
SAD imaju smanjenu potrosnju cak i do 10% kolicinski u odnosu na samo pocetak ove godine.
toliki pad nije bio ocekivan.
sada je najmanja svetska briga koliko ce nafte trositi SAD, mnogo veci rizici i opasnije efekti se valjaju iza brega...
a nafta ce opset nastaviti uzlaznu putanju trenda porasta cene cim se koliko toliko stabilizuje SAD i ponovo pokrene potrosnja i privredni ciklus/rast/ , u narednim mesecima.
nafta je sada taman tamo gde je procenjivana kao realni deo vrednosti- opseg 90-100 ondasnjih dolara sa pocetka godine.
kako krene grejna sezona u Evropi i posebno SAD videce se i koliko ce mirovati na ovom nivou cena pre nego sto se nastavi putanja povecanja cena.
Kako te ne mrzi? Vec sam ti jednom rekao da je spekulativno dignuta cena i gle cuda - izduvalo se. A ti i dalje teras po svome. Istina, sada malo manje pricas o peak oilu, a poceo si da shvatas poentu - stanje US ekonomije. Ovo da je 90 dolara pre 4 meseca isto kao sada 120 nije istina.
Sve sami strucnjaci... Trenutno je svetska ekonomija na ivici recesije, pretpostavlja se da ce naredne godine da se smanji privredna aktivnost u svim delovima planeta, a samim tim i potreba za energentima. Pogledajte samo koliko je pao celik, aluminijum... Mozda je nafta trebalo i vise da padne. Opet, svake godine izmedju letnje i zimske sezone opadne traznja zbog manje putovanja kao i tek zapocinjanja nekih procesa proizvodnje u fabrikama...
Plasim se da neko opet nece udariti kontru, ali tvrdim i da americka ekonomija bankrotira, cena nafte se nece vratiti na nivo od pre godinu dana!
Comment