Sta ciniti ako nafta ode sa 145$ na 500$ za barel?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Ja jedva cekam.

Jedva cekam da ona izdrko**na od "najvece svetske demokratije" prdne u cabar, a upravo to ih ceka upravo zbog velike energetske zavisnosti i CELE ekonomije bazirane na jeftinoj energiji. E pa ne moze ceo svet da zivi ovako a oni samo po svome, dosla maca...

A i guzve ce biti manje

Vodonik, na primer, nema sanse da zazivi iz prostog razloga sto je proizvodnja vodonika energetski intenzivnija nego dobitak energije iz proizvedene kolicine. I to debelo. Da ne pominjem infrastrukturu potrebnu za rafinisanje, distribuciju, i tehnologiju za skladistenje, transport i upotrebu istog...

Fuel cells su promasaj, sto i najveci zagovornici te tehnologije do sada lagano priznaju. Teske, neefikasne, komplikovane...

Elektroautomobili, sami po sebi i samo na struju - NIKAD nece zaziveti, energetski neefikasno, neprakticno, i ako nista drugo POTPUNO razlicito po konceptu od SUS motora. Ja bih radije pesacio nego vozio trolejbus, ili placao 5 EUR za litar benzina.

Sta cemo raditi sa 500$ naftom? Nista. Ko moze kupovace benzin, ko mora vozice na TNG, dok se malo ne usavrsi neko alternativno gorivo...

Ja licno mislim da je buducnost hibrid SUS motora na etanol (eventualno biodizel, ali slaba vajda od ovoga...) i elektropogona, nesto kao Lexus hibridi. Ali, proizvodnja etanola da se ne bazira na fermentiranju neke biljcice (jer je to jednostavno nemoguce za potrebe cele planete, sta cmo jesti?) vec na njegovom dobijanju upotrebom bakterija. Metoda za dobijanje etanola iz djubreta i vode upotrebom bakterija, i to jedno 10x efikasnije i energetski manje intenzivno nego klasicne metode - vec postoji. Kompanije kao GM dobro razmisljaju o tome da se preorijentisu sa automobila na proizvodnju upravo bacteria-made etanola.

Sto je jos lepse, mozete kupiti jednu kolonijicu bakterija pa od sopstvenog djubeta praviti sebi etanol

Eto, prosto, sta se brinete, cemu panika?
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• madic
      CBC Senator XXL
      • 07.10.2007
      • 844
      • Beograd

Originally posted by marinac
      Pa i nije Srbija bogata vodom, nego su nas tako trovali u komunisticko vreme, da nas nauce da nista ne radimo, jer smo bogati.
      Pa ja koliko znam imamo jedno milion izvora.
      To za komunizam ne znam, već je bio na zalasku kad sam ja rođen.
      Znam u šta su me ubeđivali u školi.

Comment

• Gruja
        CBC Senator XXL
        • 09.02.2006
        • 614
        • Bgd
        • Alfa 75 TS

Originally posted by 206
        Elektroautomobili, sami po sebi i samo na struju - NIKAD nece zaziveti, energetski neefikasno, neprakticno, i ako nista drugo POTPUNO razlicito po konceptu od SUS motora. Ja bih radije pesacio nego vozio trolejbus
        Nazalost nisam siguran... Kazem nazalost jel volim SUS motor, pa taman i slamu sagorevao, samo nek rezi...
        Uzasavam se pomisli da cu jednog dana mozda voziti 'zujalicu', fen, usisivac.. kako god.. brrrr

Elem, bice jeftine struje vrlo brzo, i to iz gotovo neogranicenog izvora...

Fuzione elektrane vec probno rade, i po recima EFDA (European Fusion Development Agency) od pre par godina, prva komercijalna el. energija iz fuzionih elektrana se ocekuje oko 2020. a siroka komercijalna upotreba iste oko 2050.
        Trenutni razvoj situacije moze da pojaca ulaganje u razvoj i brzi dolazak ovog vida el. energije, tako da mozda dobijemo i elektricne automobile ( setite se EV1, nije bio neefikasan, samo naprasno ugasen...)
        Ako ne mi, ono nasa deca...
        Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• RANK
          CBC Senator XXL
          • 28.02.2007
          • 1635
          • Beograd
          • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by madic
          Ne znam koliko je taj auto na vodu perspektivno rešenje s obzirom da će u skorijoj budućnosti situacija sa vodom biti ista kao sad sa naftom.
          ma perspektivno je, samo sprovedes kisnicu u rezervoar...
          "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• 206
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Originally posted by Gruja
            Fuzione elektrane vec probno rade, i po recima EFDA (European Fusion Development Agency) od pre par godina, prva komercijalna el. energija iz fuzionih elektrana se ocekuje oko 2020. a siroka komercijalna upotreba iste oko 2050.
            Do te 2050 nafte vec odavno nece biti, tako da ce alternativa morati da se pronadje dosta pre toga.

Comment

• madic
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 844
              • Beograd

Gledao sam dokumentarac o EV1 (Who killed the electric car) i koliko se sećam on je sa jednim punjenjem mogao da pređe oko 80-90 km što je po meni dovoljno za gradsku upotrebu, barem većini.

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Dok se elektropogon ne usavrsi toliko da nudi uporedivu autonomiju kao benzin i brzinu punjenja koja se meri minutima umesto satima, nema nista od toga.

Comment

• audex
                  CBC Član
                  • 09.07.2008
                  • 90
                  • BGD

Originally posted by 206
                  Do te 2050 nafte vec odavno nece biti, tako da ce alternativa morati da se pronadje dosta pre toga.
                  Alternativa postoji - BioEtanol koji se dobija od KUKURUZA i ŠEĆERNE TRSKE.

Ako niste znali osam od deset automobila u Brazilu su “flex-fuel” što znači da kao gorivo mogu da koriste benzin, etanol ili njihovu kominaciju.

ETANOL je za 40% jeftiniji od BENZINA!!!!

Comment

• madic
                    CBC Senator XXL
                    • 07.10.2007
                    • 844
                    • Beograd

Da ali šta onda?
                    Znaš koliko će skočiti cena hrane?
                    A mislim da je ipak lakše štedeti na gorivu nego na hrani.

P.S. Ako ima zainteresovanih mogu da postavim linkove za "Who killed the electric car".

Comment

• deki-ascona
                      Bio nam je drug! RIP
                      • 10.04.2007
                      • 2118
                      • NI , Trosharina

Pa bice repriza nasih sankcija, vec smo imali generalnu probu .
                      Za one zaboravne: 92-93 plata od 60 DM, a litar benz. u jednom trenutku 5 DM na ulici. Nismo se bas vozikali, al se vozilo. Dok nismo poceli da dovozimo iz Bugarske po kanisterima.

Ako barel skoci na 500$ , onda cemo moj klinac i ja da se opasno svadjamo ko ce da se ukljucuje u struju u garazi: njegov trotico ili porodicni auto, posto ce i struja da poskupi 500x, jer nash EPS kao da je tudji , a ne nash.

Kol'ko li ce litar da bude u Bugarskoj?
                      Originally posted by Valent Vudriga
                      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• audex
                        CBC Član
                        • 09.07.2008
                        • 90
                        • BGD

Originally posted by madic
                        Da ali šta onda?
                        Znaš koliko će skočiti cena hrane?
                        A mislim da je ipak lakše štedeti na gorivu nego na hrani.

P.S. Ako ima zainteresovanih mogu da postavim linkove za "Who killed the electric car".
                        Možda nisi fino pročitao da od 10 Brazilianaca 8 vozi auta “flex-fuel” što znači koristi ETANOL
                        i koliko znam još niko nije umro od gladi iz tog razloga a nisu baš toliko gladni i mršavi

Meni se čini da su svih sedam fino nahranjene? Od njih sedam pet vozi “flex-fuel”

Znači koliko zasadiš toliko se vozaš i klopaš

Comment

• muamua
                          CBC Veteran
                          • 25.02.2006
                          • 194
                          • muamua

.........

pozdravio vas POBESNELI MAKS...bilo bi lepo gledati taj film ponovo
                          ...leva traka nije za sporu voznju...

Comment

• audex
                            CBC Član
                            • 09.07.2008
                            • 90
                            • BGD

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Vidi ga ovaj...kukuruz i etanol...

Znam da moze da se dobije iz kukuruza, secerne trske, drveta, iz milion stvari - ali nije poenta da ostanemo gladni da bi imali cime da se vozimo.

Vrati se malo unazad pa procitaj moj post na temu proizvodnje etanola na malo drugaciji nacin.

Comment

• audex
                                CBC Član
                                • 09.07.2008
                                • 90
                                • BGD

Ako nafta sa 145$ ode na 500$ za barel tek onda ima da ostanemo gladni jer ćemo odvajati od usta za lital dva nafte

Comment

Working...
                                X