Biodizel saveti i preporuke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • skyline
    CBC Senator XXL
    • 31.07.2007
    • 3149
    • Cacak

Re: Biodizel saveti i preporuke

http://charlesroring.blogspot.com/2008/ ... iesel.html

FUEL STABILITY

One great environmental advantage of biodiesel is its rapid biodegradability. However, this advantage requires particular attention regarding the stability of the fuel. If biodiesel is exposed to a specific "oxidation stress", i.e. high temperatures and frequent contact with (atmospheric) oxygen, or the influences of UV radiation or contact with non-ferrous metals, it ages faster than conventional diesel. In this case, the double bonds in the fatty acids of the biodiesel are broken and they react with oxygen. That is the starting point for the polymerisation of the fuel, i.e. long-chained molecules form which thicken the fuel and lead to blockages in the injection pumps and filters. To completely prevent this effect, which occurs only under extreme conditions, environmentally friendly additives are added during the production of biodiesel, so-called antioxidants.

Biodiesel based on rapeseed oil (RME) has a naturally high resistance to oxidation. This must be preserved for as long as possible. A positive side effect: this also improves the storage stability and thereby the storage capability.
    Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• painter
      Banovan
      • 04.03.2010
      • 738
      • beograd,m.mostanica

Nemam sad vremena da proucavam biodizel. Poceo sam zimus pa sam prestao zbog istrazivanja HHO-a. Skyline,osnovao sam ekolosko udruzenje,pa bi smo mogli da napravimo "projekat biodizel" da ljudima priblizimo tu temu. To bi bila ekoloska radionica gde bi smo pricali,demonstrirali postupak proizvodnje,upotrebe,i eventualno podelili neki stampani materijal. Ako si zainteresovan da ucestvujes ili barem da mi preneses znanje potrebno da to obavim(sam cu teze i duze uciti) javi se.

Comment

• dieselman
        CBC Senator XXL
        • 14.11.2005
        • 833
        • tt

..nije mi jasno to oko ekologije pa mi treba pojasnjenje...ako iz nekog restorana uzmete otpadnu masnocu i preradite je u biodizel to je ok sa aspekta da je potroseno toliko manje dizela...ali sto se zagadjenja tice ,isto cadjave samo sto iza bd mirise na palacinke...opcija 2:ako zbog biodizela treba da odredjenu povrsinu zasejemo sojom ili uljanom repicom naustrb ljudske ili stocne hrane ja tu ne vidim ekologiju niti bilo sta dobro u globalu?

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Kvariš koncepciju zelenima. Ovde nema ulja iz restorana brze hrane, jer se koriste do maximuma. A proizvodnja biodizela više zagađuje okolinu od nafte. Jedino što pomaže nezavisnosti energetskog kompleksa zemlje!
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• skyline
            CBC Senator XXL
            • 31.07.2007
            • 3149
            • Cacak

biodizel cadi, i oseca se na krompirice, ali ne zagadjuje

@eon - po cemu proizvodnja biodizela vise zagadjuje okolinu od nafte?

i ulja ima
            uistinu, jeste iskorisceno prilicno, ali sasvim upotrebljivo

@painter - moj cilj nije ekologija vec samo ekonomija , isto kao i upotreba LPG-a, ali mi je drago sto ta alternativna goriva su uz ekonomski aspekt i sasvim cista za prirodu
            pricacemo na temu tvog projekta
            Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• painter
              Banovan
              • 04.03.2010
              • 738
              • beograd,m.mostanica

Da da,mislio sam na upotrebu stare,vec upotrebljene biljne i zivotinjske masti,nisam naglasio,sorry.
              Biodizel ne samo da ne zagadjuje okolinu vec ne truje ni vozaca. Malo je poznato da Ljudi koji ceo uivot voze dizelase i prelaze dosta km,krace zive. Nije to neka razlika ali ja svaki dan cenim a kamoli par godina. Nafta ima mnogo vise stetnih uticaja nego sto se zna u javnosti. Mada nije sve zbog nafte,problem na zdravlje ostavljaju i vibracije starijih dizelasa...
              Ja sam uvek za spajanje zdravog i korisnog(u svakom smislu)

Comment

• dieselman
                CBC Senator XXL
                • 14.11.2005
                • 833
                • tt

..moze li neko objasnjenje kako i zasto biodizel ne zagadjuje okolinu prilikom sagorevanja..kakva je razlika u izduvnim gasovima D2 i BD?...mozda BD ne trosi kiseonik i sagoreva bez cadji i drugih cvrstih partikala?...ima li neko precizne podatke?

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

razlika je u tome sto se racuna da je za proizvodnju biodizela utrosena biljna masa ( uljana repica,suncokret ....) i da je ta biljna masa za vreme svoga rasta apsorbovala u sebe CO2 iz vazduha.Kada se sagori biodizel takvog porekla, ne stvara se dodatni CO2 ,nego se u vazduh vraca ista kolicina koja je i preuzeta za vreme rasta biljaka ( i to je zaista tako ).
                  Sagorevanjem fosilnih goriva ubacuju se u atmosferu kolicine CO2 koje bi vrlo dugo ili vecno ostale zarobljene u sedimentima.
                  Problem biodizela je najvise socijalno-ekonomski . jer bi masovno uzgajanje na povrsinama namenjenim za hranu dovelo do poskupljenje hrane, i povecavanje broja gladnih ljudi u svetu.
                  Idealna povrsina za uzgajanej Biodizela su Okeani.Gde ce najverovatnije ako se nesmisli neki drugi vid masovne proizvodnje enregije , uzgajati genetski modifikovane alge i drugi organizmi koji ce sluziti za proizvodnju bio-goriva.I za te alge isto vazi kao za svako bio-gorivo.. sav CO2 koji se utrosi-sagori ,kruzi u prirodi i vazduhu,bez dodavanja novih kolicina.

sto veci udeo biodizela u gorivu , to se sve vise smanjuju stetni produkti .. do neke minimalne donje granice naravno.

opet neke studije pokazuju blagi porast azot-kiseonicnih jedinjenja NOx (do 10 % ) u izduvnim gasovima kod biodizela.

u svakom slucaju ,manje se zagadjuje ..kad bio bio osetno jeftiniji za proizvodnju ,zasto da ne...

google je keva :

Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Dzoni_mkv
                    CBC Senator XXL
                    • 29.04.2007
                    • 875
                    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Koliko su mene ucili u osnovnoj skoli biologiju, biljke vrse fotosintezu i uzimaju CO2 tokom tog procesa, i za to im potrebno sunce. Pitanje: sta se desava nocu? Sta biljke koriste nocu "za celisko disanje"? Ja koliko znam kiseonik i stvaraju CO2 kao i sva ziva bica, dok opet ne svane i nema suncevih zraka, pa prema tome one su za vreme svog rasta vec iskoristile taj kiseonik koji su napravile, tj tu imamo zatvoreni krug sa CO2 a kada se od istih tih biljaka napravi bio-gorivo imamo dodatni CO2.
                    + socijalno-ekonomski aspekt. Nimalo ekoloski ako se malo vise udubis.
                    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

jedino stare sume sa zrelim ili osterlim stablima su CO2 stabilne,to jest koliko upiju preko dana toliko oslobode tokom noci,ali cak i one prave pozitivnu razliku. to jest vise upiju CO2 nego sto oslobode. kod mladih biljaka , narocito jednogodisnjih .. razlika je velika. to jest kolicina otpustenog CO2 je beznacajna.
                      Da je drugacije,na planeti zemlji atmosfera bi se sastojala samo ili uglavnom od CO2 .

Comment

• Dzoni_mkv
                        CBC Senator XXL
                        • 29.04.2007
                        • 875
                        • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Naravno da je vise O2 nego CO2 slazem se, mislim drugacije ne bi ni moglo, nego je pitanje da li je u konacnom zbiru za tu bio-masu od koje pravimo bio-gorivo vise CO2? Ako kazemo biljke koje su utrosene za stvaranje bio-mase za proizvodnju goriva su napravile XXX O2 i XXX CO2 u procesu rasta + kolicina CO2 dobijena sagorevanjem iz bio-goriva, sta je na kraju CO2>O2 ili CO2<O2 ili CO2=O2? E to je ono u cemu se naucnici (u zavisnosti koju stranu zastupaju) bas i ne slazu oko bio-goriva. U krajnjem zbiru po nekom istrazivanju ima vise CO2, ali ako bi imali vise "jednogodisnjih biljaka" tj vise zasejanih povrsina mogli bi to da preokrenemo u korist O2 e to je ono sto trenutno nije pa zato bio-goriva nisu bas nesto ekoloska KOLIKO IH PREDSTAVLJAJU, plus sto bi onda imali problem sa cenama hrane i nedostatkom iste.Jos ako dodamo bio-masu koja nije "biljna" vec zivotinjskog porekla.......opet vise CO2.
                        Mada je potpuno nebitna cela prica oko CO2 jer povecana koncetracija uopste nema toliko veze sa zagadjenjem koliko je to postao "porez na budale". Danas u zemljama koje daju subvencije za ekoloske projekte, nema sanse da dobijes bilo kakva sredstva van CO2 price. Jednostavno je to preuvelicano, nikako ne mozes da izmeris tacno i super razlog za uvodjenje poreza, taxa, regulativa itd. kako bi se punile kase i placala besposlena i preglomazna birokratija. Evo sam si naveo primer za alge, to vec moze da radi i to je jedini svetao detalj, ali majstori vec 20 godina rade "istrazivanja" tj preispanje iz supljeg u prazno a fondove punimo mi, kupovinom novih, snaznijih, ekoloski efikasnijih automobila koji imaju rok trajanja od 5 godina jer posle toga treba zameniti gomilu onih "plivajucih zamajaca" EGR ventila, blue-eko-ultra-giga-turbo tecnosti za pranje (ekolosko naravno) auspuha itd itd.
                        Zato treba bataliti tu pricu sa eko aspektom bio-goriva i fokusirati se na ekonomsku racunicu i prosto energetsku nezavisnost. Ipak, treba biti obazriv i regulistati to polje da se ne desi da umesto da cela Vojvodina seje psenicu, zaseju uljanu repicu pa mozemo da se vozimo, ali da gladujemo. Dakle koristiti bio-gorivo kao supstitut fosilnim gorivima dok koristimo masine koje rade na ista i polako prelaziti na hibridne varijante (vec se to desava) dok se ne omasovi i postane isplativ svima (i prozivodjacima, i lobijima i drzavi a najmanje kupcima) neki ekoloski (u pravom smislu te reci) izvor energije.
                        You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

slazem se sa tobom 100% za sve sto si napisao.

Posto je biodizel ,uglavnom dobitak sa koje god strane ga posmatrali,ja bih predlozio da ovu temu prepustimo lljudima koji nesto konkretno rade u vezi biodizela.
                          i da buduci postovi idu iskljucivo u u tom pravcu.

Comment

• JAPANX
                            CBC Senator XXL
                            • 10.08.2006
                            • 2159
                            • Beograd

koliko znam, nije problem CO2 nego karbon monoksid koji vezuje kiseonik za sebe i pravi CO2

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

Pa da ali cim je vezao jos jedan molekul kiseonika opasni CO postaje CO2,koji uopste nije toliko opasan koliko je ta prica naduvana,opet iz ekonomskih razloga.(kaobojagi CO2 je uzrocnik globalnog zagrevanja) Ja ne podrzavam proizvodnju biodizela na plodnim poljima nego reciklazu upotrebljenih masti u biodizel,a moze i plantaze algi. Obzirom koliko je biodizel kod nas popularan,i to je dovoljno. U stvari gde god da pogledamo videcemo "gorivo" koje se baca! Upotrebljena ulja,razredjivace,lisce,granje,plastika,papir... A kukamo kako je gorivo(i ogrev) skupo. A o zagadjenju da ne govorim.

Comment

• skyline
                                CBC Senator XXL
                                • 31.07.2007
                                • 3149
                                • Cacak

sto se CO2 kao "smrtonosnog gasa" tice, pogledajte The Great Global Warming Swindle

dakle, ekologija je samo marekting i veliki posao, nista vise, ali necemo sad o tome

dakle, ekonomski aspekt i kao sto rekose, energetska nezavisnost

biodizel nije jedino gorivo koje moze da se proizvede u kucnoj radinosti
                                sto se biodizela tice, vrse se opsezna istrazivanja da se izvuce i iz otpadne zelene mase i jos nekih totalno neverovatnih obnovljivih izvora, ne mogu tacno da se setim kojih, ne pamtim bas sve

mimo toga moze se proizvoditi etanol, ali je proces dosta komplikovaniji za bavljenje u garazi od biodizela

sto se obnovljivih izvora tice, tu je i metan
                                jedan od ova 2 druga sa kojima sam vrsio test je odradio istrazivanje na temu tih obnovljivih cistih izvora goriva, djubriva.... i reciklaze

nasao je podatak da je izmet od 4 krave sasvim dovoljan izvor metana za jedan auto, a da se ostatak nakon razlaganja uz dodavanje nekih supstanci koristi kao fantasticno prirodno djubrivo sa boljim svojstvima nego (skupo) kupovno vestacko

metan se takodje moze dobiti i u kompostatoru u koji se baca pokosena trava, lisce.... samo je malo problem sakupiti , zbog nezaptivenosti

dakle, samo treba malo zagrebati ispod povrsine i obratiti se majci prirodi, ona je doktorirala na kruzenju prirodnih materija i reciklazi

Comment

Working...
                                X