Biodizel saveti i preporuke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • painter
    Banovan
    • 04.03.2010
    • 738
    • beograd,m.mostanica

Re: Biodizel saveti i preporuke

A metan iz septickih jama i kanalizacije?? Pa mi sami proizvodimo gorivo ali ga bacamo!
    Odosmo van teme...

Comment

• skyline
      CBC Senator XXL
      • 31.07.2007
      • 3149
      • Cacak

slazem se da odosmo u off

jedan od vecih problema oko proizvodnje BD, naravno pored samog procesora i ovladavanja procesom je i nabavka metanola koji je nakon cuvene zozovace i slicnih "rakija" zaveden na listu opasnih supstanci i ne moze se kupiti u slobodnoj prodaji sto umnogome otezava proizvodnju cak i za sopstvene potrebe

jedan od pravnih lekova je registrovanje poljoprivrednog gazdinstva

ima li ko drugih ideja kako nabaviti tu neophodnu supstancu?
      Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

Mislim da ja mogu da ga kupim preko auto servisa i-ili preko ekoloske organizacije. Ali papreno je skup! Ili se lose secam? Mislim da je 1l preko 200 dindzi? Treba oko 200ml za litru BD a to je 50 din. plus ostali troskovi...

Comment

• skyline
          CBC Senator XXL
          • 31.07.2007
          • 3149
          • Cacak

extra ako mozes ti da nabavis.

max 60din bi trebalo da izadje litar, bas zbog metanola
          ali ostali troskovi nisu veliki

ok, kosta procesor, ali i on dobar deo moze da se odradi od starog bojlera uz dodatak protocne pumpe
          a ima ih i da se kupe gotovi, kostaju oko 1000e

mada, sto se mog slucaja tice, metanol je najveca stavka, jer ulje je besplatno a struje ne moze ne znam koliko da se potrosi
          Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• dieselman
            CBC Senator XXL
            • 14.11.2005
            • 833
            • tt

..ima nafte kod lupeza za te novce

Comment

• low rider
              CBC Senator XXL
              • 03.04.2006
              • 613
              • Beograd

Originally posted by Dzoni_mkv
              Koliko su mene ucili u osnovnoj skoli biologiju, biljke vrse fotosintezu i uzimaju CO2 tokom tog procesa, i za to im potrebno sunce. Pitanje: sta se desava nocu? Sta biljke koriste nocu "za celisko disanje"? Ja koliko znam kiseonik i stvaraju CO2 kao i sva ziva bica, dok opet ne svane i nema suncevih zraka, pa prema tome one su za vreme svog rasta vec iskoristile taj kiseonik koji su napravile, tj tu imamo zatvoreni krug sa CO2 a kada se od istih tih biljaka napravi bio-gorivo imamo dodatni CO2.
              Ne valja ti matematika . Biljke u procesu celijskog disanja ne potrose sav O2 koje izdvoje iz vode, da nije tako sad bi lezali ispod stola uguseni. Biljke su najveci prozivodjaci O2.
              U procesu fotosinteze biljke fiksiraju atmosferski CO2 u secere, odnosno svoju biomasu, koja je dalje osnov u lancu ishrane svih zivotinja.

Comment

• skyline
                CBC Senator XXL
                • 31.07.2007
                • 3149
                • Cacak

Originally posted by painter
                Jes',pa ugradis HHO generator i vozis se jeftino a ekoloski!
                moze malo pojasnjenje?
                videh na kratko da ima veze sa H2O , al nisam ulazio u detalje

Comment

• painter
                  Banovan
                  • 04.03.2010
                  • 738
                  • beograd,m.mostanica

"Navijam vodu na svoju vodenicu"
                  Pogledaj temu "HHO- znamo li nesto o tome".
                  Ukratko: HHO je jedan od skracenih naziva za gas dobijen elektrolizom vode(vodonik i kiseonik u proporciji 2:1). Ako se dodaje motorima s unutrasnjim sagorevanjem(elektroliza na licu mesta) poboljsava sagorevanje goriva pa time smanjuje emisiju stetnih gasova,smanjuje potrosnju goriva,produzava vek motoru i motornom ulju,vozilo "glatkije" ide itd.

Comment

• milan nogulovic
                    CBC Početnik
                    • 25.09.2010
                    • 4
                    • pančevo

to je jaka cena metanola ima i jeftinije i moze se nabaviti, može se i kompenzovati za ulje proverio sam to.znači da svakome bude dobro.nezaboravite ja već pravim biogorivo za svoje potrebe ali problem je meni sa uljem nalazim ga ali su mu je kiselinski broj veliki.ko imA rabljeno ulje možemo da se menjamo.

Comment

• milan nogulovic
                      CBC Početnik
                      • 25.09.2010
                      • 4
                      • pančevo

za ovu temu o biodizelu zajednički jezik i sa kim mogu da komuniciram su momci PAINTER, SKYLINE, EON izgleda mi da bi nas četvorica mogli da detaljno porazgovaramo o diodizelu ali ja neznam kako a stvarno sam zainteresovan da sa vama stupim u kontakt.milan pančevo

Comment

• painter
                        Banovan
                        • 04.03.2010
                        • 738
                        • beograd,m.mostanica

Pa za pocetak preko privatnih poruka ili e-mail-a,recimo. Vidim sve se vrti oko metanola,ako ga nadjemo jeftinije lako cemo ostalo. Ja imam mnogo dobrih ideja(inovativnih),sto moze da se upari i s biodizelom...

Comment

• subancbf
                          CBC Član
                          • 27.03.2008
                          • 17
                          • Alibunar

U zemlji Srbiji pricamo o biodizelu kao o tehnoloskom cudu. Proizvodjaci mu prilaze sa dozom tajnovitosti, a potrosaci sa dozom sumnje. Ali para je motivacija i jednima i drugima da se okusaju....
                          U EU vecina zemalja od 2003 u dizel ubacuje min 3% a max 7% biodizela i to zato sto zakon tako nalaze. Srbija je trebala u 2010 da uvede 2.75% biodizela u dizelska goriva, ali nije to uradila jer nema jos zakonsku podlogu za tako nesto. Ovih meseci se upravo realizuje zakonska regulativa, pa bi 2011 trebala biti godina stabilizacije proizvodnje biodizela.
                          Sto se tice upotrebe, kvaliteta, tehnologije proizvodnje, sirovina, i ostalih nama interesantnih pitanja, ja cu izneti neke cinjenice koje tu vladaju.

1. Biodizel u kucnoj radinosti moze biti, ali cesto nije istog kvaliteta kao u velikim postrojenjima.
                          2. Biodizel iz otpadnih ulja (ulja iz restorana ili mesavina nekih drugih termicki obradjenih ulja) ne moze zadovoljiti vazeci EN 14214 standard.
                          3. Proizvodjaci automobila odobravaju upotrebu bio dizela po standardu EN 14214 u svim novim dizelskim vozilima do 7% (kako se zakonska granica povecava povecavaju je i oni ali nece ici iznad 20%)
                          4. Proizvodjaci automobila su sva dizelska vozila od 1996-2004 (u glavnom sva) pripremili za upotrebu biodizela u svim procentima.
                          5. CRDI motori, i eur V motori imaju porblem sa biodizelom. Jedni zbog specificne tezine biodizela,, dok drugi zbog viska NOx u izduvu. Prvo se prakticno za sada ne moze resiti a da se ne odstupi od EN 14214 standarda, a drugo se resava ubacivanjem nekih NOx absorbera.
                          6. Mnoge auto kuce i danas prave vozila koja mogu ici i na biodizel u svim procentima, ali ih obicno oznace. Kod VW je oznaka 2GO.
                          7. Prema zakonima koji treba da se usvoje u 2011 svako ce moci da proizvodi biodizel za svoje potrebe u odredjenoj kolicini, i imace dozvolu za kupovinu odredjene kolicine metanola.
                          8. Biodizel se moze prati vodom, ali u kucnoj radinosti sigurnije ga je prati metodom "suvog pranja".
                          9. Ako se ne dodaju aditivi, i najkvalitetniji biodizel ce posle 6 meseci oksidirati izazvati oksidaciju svega na sta naidje.
                          10. Ako se ne skladisti pravilno (tako da ne moze upijati vlagu) svaki biodizel ce posle 60 dana biti veoma kontaminiran vodom koju je tada skupo i tesko izbaciti napolje.
                          11. Zavisno od sirovine, temperatura stinjavanja moze biti cak od 25 stepeni do -10 stepeni. Teorijski okviri su i siri, ali nasa praksa je pokazala upravo ovo. Ulja od soje, suncokreta, repice, masline, ricinusa i lana imaju tacku tinjivosti od -8 pa do
                          -18, dok masti imaju problem cesto i na 10-12 stepeni u plusu)
                          12. Aditivi mogu poboljsati svojstva biodizela, pogotovo kada je u pitanju kristalizacija i tinjivost, medjutim u praksi se cesto ne dobiju zeljeni rezultati pa biodizel i dalje ne predstavlja zimsko gorivo.
                          13. Svojstva mazivosti su kod biodizela znatno bolja nego kod fosilnih dizelskih goriva. Pumpe crkavaju mozda zbog gustine biodizela, a ne zbog njegove "suvoce". Koristeci biodizel mazivost se poboljsava do 60%.

MATEMATIKA:

za proizvodnju 1lit biodizela od svezeg ulja (ne koristenog) prema nekim trzisnim maloprodajnim cenama racunica je sledeca:

0.2dl Metanol x 66din/lit = 13.2din
                          0.0035kg NaOH x 150din/kg = 0.52din
                          0.002kg sredstva za suvo pranje x 750din/kg = 1.5din
                          0.003kw/h struje x 7din/kwh = 0.02din

15.24din/lit

Na ovo se dodaje cena sirovine (ulja, masti) i time se dobija krajnja cena 1 litre biodizela.

Licno sam zastupnik upotrebe biodizela. Licno ga proizvodim i trosim. Svakome ko zeli dodatne informacije, napisacu ovde na forumu sve sto znam i sto moze pomoci u razvoju svesti i sirenju CINJENICA o upotrebi biogoriva.

Vrlo je interesantna kombinacija HHO i Biodizel Traktor Belarus 82KS iz ranih '80ih nam je u oranju trosio 12lit/h nafte po ceni od 106din, a sa dodatkom HHO generatora to je palo na 8lit/h (biodizela) i upotrebom biodizela koji nas kosta 16din/lit ovaj traktor je postao vrlo ekonomican
                          Svetu su potrebni ljudi koji se nedaju ni kupiti ni prodati. Koji se ne stide zlo nazvati pravim imenom i koji su časni i pošteni u dubini svoje duše.

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Samo ti baci recept, pa da ljudi probaju da li je po ukusu njihovih vozila.
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• subancbf
                              CBC Član
                              • 27.03.2008
                              • 17
                              • Alibunar

Recepti postoje razni, tehnike dobijanja su razne, katalizatori razni a i sirovine razne....

Ali evo jedan konvencionalni najcesce koristen metod, i metod koji je najpristupacniji vecini ljudi u kucnim uslovima.

1. Zagrejati litar ulja na temp od 50 stepeni
                              2. Dok se ulje greje pomesati 0.2dl metanola sa 3.5gr NaOH ili 5gr KOH na temp min 20 stepeni
                              3. Kad je ulje zagrejano, i NaOH rastvoren u Metanolu potpuno, vrlo sporo dodati metanol u ulje, mozda iz 3 puta po malo i mesati sve vreme.
                              4. Ostaviti to da se mesa i greje 1.5h
                              5. Sve ostaviti da odstoji bar 1h
                              6. Ako je reakcija uspela, na dnu ce se odvojiti gusci i tamniji glicerol u kolicini od oko 15-20%

Time ste dobili sirov biodizel. Njega sada treba oprati, a za to vam treba vec neki stalak za suvo pranje i sredstvo za suvo pranje. Ili neki nacin da ga operete vodom, ali ga onda treba i osusiti. Ako ga ne operete bice veoma agresivan (kaustican) zbog ostataka NaOH.

tokom rada obavezno nositi naocare i rukavice, Natrijum Metoxid je izuzetno opasan. Ubija vam zivce tako da ne osetite njegovo delovanje na kozi. Ako udisete isparanja u vecoj meri mozete oslepeti. Ako vam se prospe na ruku, odmah oprati tekucom vodom.

Ako niste ostvarili dobro mesanje i jednako zagrevanje jedan deo ulja ce se esterifikovati a drugi ce i dalje osati ulje, ili se saponifikovati. Da biste proverili da li je to bar 96.5% biodizel (metil ester) ili je mozda 50% metil ester a 50% i dalje obicno ulje, mozete kupiti testere za biodizel i oni ce vam pokazati da li je to sto ste dobili biodizel ili nije.
                              Svetu su potrebni ljudi koji se nedaju ni kupiti ni prodati. Koji se ne stide zlo nazvati pravim imenom i koji su časni i pošteni u dubini svoje duše.

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

tokom rada obavezno nositi naocare i rukavice, Natrijum Metoxid je izuzetno opasan. Ubija vam zivce tako da ne osetite njegovo delovanje na kozi. Ako udisete isparanja u vecoj meri mozete oslepeti. Ako vam se prospe na ruku, odmah oprati tekucom vodom.
                                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X