Zanima me koliko su u stvari pouzdani turbo punjači(na izduvne gasove ali i oni drugi), šta je bitno za njihov dobar rad i koliko su te spravice uopšte trajne odnosno da li postoji nekakvo pravilo kada se menjaju i da li sve to zajedno utiče na izdržljivost samog motora?
Turbopunjac - trajnost i pouzdanost?
Collapse
X
-
-
Kad te boost cuje
Ma najvaznije za turbo je da kad se zavrsi sa torturom, malo ohladi (lagana voznja) i tek se onda gasi auto, a sto se tice menjanja i izdrzljivosti... ma vozi misko
SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...
-
-
Re: TURBO
Originally posted by TETAKZanima me koliko su u stvari pouzdani turbo punjači(na izduvne gasove ali i oni drugi), šta je bitno za njihov dobar rad i koliko su te spravice uopšte trajne odnosno da li postoji nekakvo pravilo kada se menjaju i da li sve to zajedno utiče na izdržljivost samog motora?Nego Tetak, mozes li ti da obavis test voznju na Volvu pre uzimanja?
Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Sto se tice Turbo punjaca (ovi na izduvne gasove) opste prihvaceno misljenje je da turbina moze da ide 150-180 000 km bez remonta ili zamene. Najvaznije je imati dobro reseno hladjenje/podmazivanje uljem i kako rece Saabo imati ugradjen turbotajmer koji ce ga ohladiti posle zaustavljanja kola i iskljucivanja motora.
Sto se tice mehanickih kompresora (pokretanih od remena) njihov vek trajanja je prakticno neogranicen. Treba samo proveravati nivo ulja i po potrebi dolivati. Postoje modeli koji imaju resen sistem ulja kao kod Turba, znaci vuku ulje iz motora i vracaju ga u karter ali takvih je malo u upotrebi i za specificne potrebe.
Glavna razlika u izdrzljivosti/dugotrajnosti je rezultat toga sto se turbina okrece na 120-150 000 i vise obrtaja a Kompresor na max 15-16 000 obrtaja. Turbini je za rad potrebna sto veca temperatura i ta temperatura u isto vreme negativno utice na materijal.
Turbo punjac se zove tako zato sto da bi kompresovao vazduh ima dve vrste lopatica
-turbinu
-kompresor
Kompresor ili supercharger ili blower radi samo sa kompresionom stranom on nema turbinu koja pokrece kompresorne vijke. Njih pokrecu zupcanici.
Zato i ne treba ova dva aparata zvati turbo-neshto. Samo jedan je turbo-kompresor, drugi je samo kompresor (suprecharger,charger,blower) bez prideva turbo.
Naravno da proizvodnja vece snage zahteva vece naprezanje od svih delova u motoru. Ako je sve napravljeno sa merom i pametno, vek motora se skracuje za oko 10%(cak i ako se ugrade na atmosferni motor koji nije bio projektovan za njih), sto je prakticno nista ako znamo da motor bez generalke moze da predje 250-300 000 uz duznu paznju, naravno.Boost or bust...
Comment
-
-
Samo ima jedna stvar a to je da ove cifre oko kilometraze vaze za manje kvalitetne automobile. Ovo mozda vazi za VW, ali za Volvo i Saab sigurno su cifre daleko vece! Tu bi Boost i Brick imali sta da kazu. Pa cekamo njihov komentar.Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
nemam direktno iskustvo ali ako smem da primetim iz posrednih saznanja nenad je jako dobro objasnio i procenio ono sto se zove prosek.
zivotni vek turbine jako puno zavisi od vrste i narocito od redovnosti zamene ulja i pridrzavanja tog pravila o cekanju minuta dva pre gasenja motora.
koliko znam stariji tipovi turbo kompresora sa uljanim hladjenjem su isli oko 150.000km, ovi moderniji sa vodenim hladjenjem (od 1988) su povecali to sve na oko 180-200k km a ovaj o kome se prica je verovatno bar toliko ako nei vise jer motor ima bolji menadzment ubrizgavanja i kontorle temperature gasova a i danasnja ulja su mnogo kvalitetnije od onih pre 20tak godina. pricam strogo o turbinama na Volvou, one prve Garetove, kasnije od 1988 Micuibsijeve i delimicno KKK.
koliko znam ako turbina nema previse lufta na dodir/osecaj, ne pisti i ne pravi cudne zvuke prilikom rotacije i nigde ne zapinje a nema plavog dima iz izduva velika je verovatnoca da je sa turbinom i autom sve ok.
a cak i da sama turbina ne valja, generalni remontje kod nas oko 300 do 500evra pa ako se sumnja pri kupovini na turbinu moze za toliko da se obori nabavnacena i uradi servis turbine na like new.
btw, cuo sam za slucajeve da su turbine na B230 FT motorima u AMerici izdrzale i po 250.000km bez kvara ili bilo kakvog posebnog servisiranja.
ovaj konkretan V40 turbo ima samo 163 konja sto znaci da je turbina veoma malo opterecena kao i motor.
Volvo 850 turbo ima prosecan vek motora ( i turbine) oko 220.000km statisticki do prvog servisa (nesto sto zahteva da se bilo sta dira na motoru), a to je ista familija motora samo je u V40 sa jednim cilindrom manje.
cekamo boosta da iz prve ruke oceni i proceni...volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ma vozio sam ja ovaj moj potencijalni V-40 i to ljudi zaista ide a potrudio sam se i da malo zavirim ispod haube i auta pa sam primetio i jedan mali hladnjak u koji idu cevi iz turbine i ka njoj....Sama turbina je potpuno zaklonjena motorom i može se videti samo odozdo i sve to deluje čisto i zdravo a ne ispušta nikakve suvišne zvuke!Ja u stvari turbinu i ne čujem ali je osećam, za razliku od Lancie delte turbo koju sam jedno vreme(pre 15 g.) vozio, gde se turbina lepo čula (a neću da grešim dušu i osećala)
!
Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
koliko znam ako turbina nema previse lufta na dodir/osecaj, ne pisti i ne pravi cudne zvuke prilikom rotacije i nigde ne zapinje a nema plavog dima iz izduva velika je verovatnoca da je sa turbinom i autom sve ok.
prvo pitanje: koja turbina se ugradjuje u passat b5 tdi,bora tdi i skodu oktaviju, superb?
zasto to pitam?! pa zato sto se kod VW vozila cuje karakteristican zvuk turbine...znaci CUJE SE...u odnosu na opel gde se vise cuje (klasicni) zvuk (zveketanja) dizela...?! sada mi nije jasno jos jedna stvar: kako da se turbina ne cuje (zzzzzzzzzsssssssss -namerno sam stavio malo) kada se okrece 120k-150k/min?Injection is good,but I'd rather be blown!
Comment
-
-
sta se cuje, mehanicko udaranje metalnih delova medjusobno ili se cuje zvuke vazduha.
obe varijante ukazuju na potencijalni problem, dodir metala pri 100.000 + obrtaja znaci da ce ubrzo doci do raspada turbo kompresora i to verovatno do faze totalne havarije. razlog je obicno istrosenost lezajeva sto je posledica nekvaliteta u izradi u konstrukciji ili neredovnom menjanju ulja (recimo).
kada se vazduh cuje to znaci da on osciluje, odnosno nema adekvatne osobine protoka fluida (umesto laminarnog postoji turbulentno kretanje) a sto je cisto bacanje energije, manja efektivnost rada turbine, manje snage motora, sporiji odziv turbine i na kraju kraci radni vek turbine usled vibracija (vazduh koji se cuje je pod pritiskom i udara u zidove trubine, nije to jako ali kada je dugo vremena ...)
pri svemu tome treba definisati pojam "cuje se" jer nije svaki zvuk turbine nepravilan i nije svaka jacina zvuka nesto sto ukazuje na problem.
veoma lagani zvuci neposredno oko trubine nisu opasni ali ako se u kabini auta u voznji cuje turbina to vec daje motiva za dalje ispitivanje porekla toliko jakog zvuka.
isto je i sa uljem koje prolazi kroz semeringe turbine u inerkluler- ako je to mala kolicina ulja reda casice za rakiju onda je to normalno i dobro stanje turbine. ako se zatekne u IC pola litre ulja onda bas i nije turbina u top stanju.
itd, ako se zna sta se ocekuje kada je ispravno stanje lakse se procenjuje zateceno stanje ne samo trubine nego i drugih komponenti motora i uopste auta.
ne treba da zaboravimo da cim auto izadje iz salona on pocinje da se trosi, i da je to normalan nezaustavljiv proces tokom vremena i predjene kilolmetraze. shodno tome zgodno je proceniti preostalu upotrebnu vrednost auta pri kupovini, odnosno sa zatecenim stanjem istrosenosti skolopova koliko je ocekivani radni vek u buducnosti poznavajuci prosecne vrednosti trosenja i habanja tog konkretnog modela auta.
ovo mislim da vazi generalno za bilo koji model auta, ali je ta procena cesto teska bez merenja i rasklapanja.
pored svega tu je i faktor zamora materijala, bilo da se auto vozio ili stajao parkiran, kvalitetno odrzavao ili nije uopste odrzavao- recimo gumeni delovi imaju ograniceni radni vek.
gume na autu se obavezno menjaju posle 6 godina bez obzira na saru, zupcasti se menja posle 5 godina bez obzira na kilometrazu itd.
ima jos pravila ali i ova osnovna mogu da pomognu za laksu evaluaciju stanja auta.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Moj prijatelj iz SLO ima Škodu 1,8T sa kojom je do sada prešao 460000 km bez ikakvih intervencija na motoru.On vozi jako oštro i na putu od BGD do LJubljane bilo je jako malo mesta gde je vozio ispod 200 kmh.Turbinu je zamenio na 300000 km u Užicu gde je ugradio potpuno novu koju i sada vozi.U autu ima ulje gradacije 0-40.VW turbina koju ova Škoda ima, jako lepo radi i ima brz odziv.U toku rada se u kabini čuje jako tiho zujanje a on kaže da se to tako čulo i kada je auto bio nov!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
Comment