Medjunarodna vozachka dozvola - naziv dovoljno govori treba li je imati kad se putuje u neku inostranu drzhavu To shto je u CG ne trazhe, a u BiH takodje, je iz nekih drugih razloga. Iz istih onih iz kojih se u te susedne, ali inostrane drzhave putuje samo sa lichnom kartom. Medjutim, jednom su mi u toj istoj BiH trazhili medjunarodnu vozachku, i srecom pa sam je imao
Znachi, ne treba u principu, ali sve zavisi kakav je dan imao chika policajac koji te tamo zaustavi =]
Zato preporuchujem da je imash, bez obzira da li ce ti je neko trazhiti na granici ili nece.
Ne znam kakve su to "nove" vozachke koje ce vazhiti svuda u svetu?! Moguce da nisam obaveshten, ali mislim da se nishta "revolucionarno" ne sprema po tom pitanju, "nashe" vozachke vazhe i sad u inostranstvu, uz vec pomenutu medjunarodnu vozachku dozvolu, i bez problema sa istom mozhesh da vozish od Portugalije do Mongolije. Nisi mi bash bio jasan, ali kakvo pitanje takav i odgovor
A drugi deo je da li će naše nove vozačke dozvole (nove lk, novi pasoši, nove tablice - Srbija) važiti i u inostranstvu, ili ćemo opet morati da se zezemo sa tim međunarodnim (čitaj krađom 2000 din za 3 godine važenja)? I kada će početi da izdaju vozačke dozvole sa SRB obeležjima?
Moje iskustvo sa medjunarodnim dozvolama je da je super kada pandur oce da te zeza (uglavnom na Balkanu) ali u svim policijama jedino priznaju kao validnu nacionalnu vozacku dozvolu! Cudno ali je tako - Internacinalna je samo informacija - a nacionalna je vozacka - koliko sam shvatio to je zbog mnipulacija prilikom izdavanja iste (ne izdaje je drzava - ne stoji iza nje) U Evropi ni ne postoji medjunarodna vozacka (za njihove vozace) ili ja bar ne znam za nju...
Na kraju krajeva nisu dzabe bacali francuski na starim vozackim
ne treba ti za MK, ako se nije nešto novo dogodilo pa odjednom zatrebalo.
nova vozačka, sa uskladjenim kategorijama (novim), je već trebalo odavno da bude izdavana...za nadati se da će uskoro početi.
inače medjunarodna dozvola se odavno ne koristi u Evropi, isto kao što niti zeleni karton praktično ne postoji niti je igde ikome potreban.
u Evropi je dovoljno posedovati tablicu na vozilu i time si automatski osiguran.
ipak, ako misliš da ti treba medjunarodna vozačka neće štetiti ako je imaš, a verovatno neće ni koristiti ako neko poželi da prekorači ovlašćenja službenog lica i da te maltretira.
naći će ti da nemaš protivpožarni aparat, da ti leva i desna sijalica fara ne sijaju istom jačinom, da su prljave tablice, da ti oznaka SRB nije pravilna jer na nalepnici piše i neka reklama/brend ili nije u mm tačno odredjenih dimenzija, ili su ti gume nedovoljno napumpane ili auto pretežak pa te potera na vagu, ili.... ****** uvek nadje izgovor.
za barem 100 ulazaka i prolazaka kroz MK niko mi nikada nije tražio medjunarodnu vozačku a jasno je da sam iz Srbije po tablicama.
niti u etnički albanskim opštinama gde je lokalna policija komplet albanska čak niti za vreme najgore krize (bombardovanje i ostale faze teškog nepoverenja za sve što ima veze sa BG pa i tablice) u "kritičnim" zonama unutar mesta tj grada van glavnog puta.
sto se tice MK, medjunarodna nije potrebna, ali nije je lose imati. meni je prosle i pretprosle godine nisu trazili, ali me nisu pustili bez oznake SRB.
medjutim raspitivao sam se i za grcku vaze drugacija pravila, i cesti su slucajevi da je grcki policajci traze.
ja se danas oprostih od 2000,oo i izvadih novu. vidim da jos nisu izbacili francuske prevode sa dokumenta....
da li grcki policajci znaju francuski?
zašto bi izbacili francuski original ??
prevod je na sprski kao i u drugim zemljama prevod na lokalni jezik.
naravnod a grčki policajci znaju francuski, kako bi inače proveravali bilo koja dokumenta bilo koga stranca. kako bi pasoš proveravali koji je takodje na francuskom.
upravo zato što dokumenta i jesu na jednom dogovorenom jeziku koji je svima razumljiv i za koji su svi obučeni da čitaju širom Evrope postavlja se pitanje čemu služi medjunarodna vozačka u Evropi.
Poštovani,
Za korišćenje vozila u Makedoniji potrebna Vam je međunarodna vozačka
dozvola!
O proceduri dobijanja i gde se tim povodom u Novom Sadu možete obratiti
- pogledajte naš sajt www.amss.org.yu
S poštovanjem,
Vaš AMSS
poosto sam rodjen u Makedoniji i svake godine idem tamo vise puta po vise dana u nekoliko gradova nikad nije bilo problema sa Srpskom vozackom
jedino traze zeleni karton za osiguranje a sa njim se ide u celom svetu kosta 1020 din za godinu dana pa je vadim kad je registracija i ne razmisljam kad treba da idem negde
dogovor izmedju drzava regulise postovanje zvanicna dokumenata druge drzave i u to ne ulazim i to se resava na mnogo visokim nivoima
slobodno mozes da ides u makedoniji ako je i vozilo na tvoje ime - sa ovlascenjem je druga situacija
pise da sa ovlascenjem u inostranstvu moze da upravlja drugo lice ali ako je i vlasnik vozila prisutan kao suvozac tj uopste u vozilu -ovo je u grubim crtama
Comment