o Stilu...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Sto_mu_gromova
    CBC Član
    • 27.03.2008
    • 18
    • Mars

Ajde i ja malo da kazem nesto o ovom automobilu. To cinim pre svega zbog buducih vlasnika, a i onih koji su imali lose iskustvo sa njim.

Pre nego sto nastavim zelim da istaknem da sam vozio i vozim sledece automobile: Opel Corsa 1.2 (2000), Daewoo Matiz 1.0 (2000), Tojota Jaris (2003), Citroen C3 1.4 (2004), Pezo 307 1.6 (2004), Honda HRV 1.6 (2003), Honda CRV 2.0 (2008) i naravno Stilo 1.6 (2002).

Trenutno C3, 307, CRV (2008) i Stilo vozim.

Od svih automobila ne racunajuci normalno Hondu CRV najvise mi odgovara ****ni FIAT. Sediste, volan, menjac, naslon za ruku, zvucna izolacija, muzika... Da mi je neko pricao da cu voziti zabare pre samo godinu dana rekao bi mu pa ti nisi normalan! Cak i da mi ga poklone, koliko sutra bi ga prodao. Medjutim...

U nedostatku odgovarajucih ponuda za Opel Corsu (2003) u trenutku kupovine automobila odlucio sam da unesem u pretrazivace polovnih automobila odgovarajuci iznos koji sam spremio za kupovinu auta. Izbacio mi je dosta automobila marke FIAT model Stilo. Taj auto nisam ni primecivao na ulicama do tada. Medjutim vizuelno mi se dopao model sa 3v, pogledam nivo opreme i shvatim da za taj novac ne mogu da pronadjem nista vise od toga niti slicno tome. Ali FIAT... Ne smem u porodici ni da spomenem ime tog proizvodjaca...

Posto sam bio zaludan krenem u naucno-istrazivacki proces citanja svih tekstova na internetu vezanih za ovaj model. Mesec ipo dana sam citao i premisljao se oko kupovine ovog auta.

Na kraju svega sto sam procitao na internetu, po raznim stranim sajtovima, forumima, odlucim da krenem u poteru za Stilom. Shvatio sam sta treba da gledam, na sta posebno da obratim paznju, a sta moze da prodje i ako prijavljuje gresku nrp. airbag-a. Trazio sam najstarije 2003 godiste, benzinac 1.6, da nije presao vise od 80.000, da ima originalnu muziku koja radi kod nas (jer sam nailazio na uredjaje koji uopste ne hvataju nase radio stanice, a ne svidja mi se kada ugrade 1-DIN uredjaj na konzolu), da ima DYNAMIC nivo opreme, sto je vise moguce zezalica, kozni volan itd. (ovaj redosled navodjenja je po vaznosti).

Oko 20 automobila sam uzivo video. Tu je bilo svega i svacega. Poceo sam da sedim od nerviranja. Ponuda benzinaca je generalno mala. Ljudi su svakakve stilo autmobile pokusavali da mi uvale. Npr. kaze mi momak za jednog koji je bio stvarno na prvi pogled jako lep da je presao samo 76.000. Pogledam mu volan, a on skroz oguljen, pogledam mu menjac on skroz izlizan. Sedista u strasnom stanju. Ok, sve je relativno, svidjao mi se zbog nivoa opreme (imao je senzore za kisu i svetla, kao i komande na volanu, alu felne, dobra cena), jel mozemo da ga odvezemo u neki servis koji izaberem da ga prikljucimo na kompjuter, da pogledamo na kanalu kako izgleda itd. Covek mi je rekao moze ali 2000 eura je skuplji onda.

Bilo je tu jos mnogo cega, ali da ne davim sa tim pricama...

Na kraju odustanem od ovog auta. I krenem da kupim fiestu 2004 od jednog dobrog prijatelja u Mladenovcu. Malo presla, ful oprema, znam da je od prvog vlasnika i bila je bas jeftina. Medjutim, na putu prema Mladenovcu vidim jedan plac (necu da ga reklamiram) na kome je stajao jedan sasvim na prvi pogled pristojan Stilo 3v, 1.6 metalik sivi.

Koliko je presao ovaj stilo i koje je godiste? Covek mi odgovori oko 38.000 km, 2002 godiste

Naravno da mu nisam poverovao. Udjem u auto, a on kao nov. Volan kozni bez trunke ostecenja, dugmici svi kao novi izuzev centralnog dugmica na radio/kasetofonu. Farba sa sitnim ostecenjima, ali nista specijalno i krupno, uglavnom na braniku.

Otvorim, gepek, pogledam rezervnu gumu, pogledam ostale gume. Gume neistrosene, ali dosta ispucale... Na vratima stoji nalepnica sa servisa koji je radjen na 20.000 km. Pise april 2004. Znaci navodno je za dve godine presao 20.000? Ni jedan koji sam do tada video nije bio toliko ocuvan. Pogledam papire ime prvog vlasnika je isto kao ime na italijanskom zelenom kartonu izdatom 5-6 meseci ranije. Sagnem se ispod sedista pogledam konektore. Otvorim gepek ponovo, skinem sa strane one pregrade pogledam zadnje konektore... Sve regularno...

Jel mogu da ga vozim u servis na dijagnostiku? Covek mi odgovori da nema potrebe, ali ako bas insistiram nije problem. Odem, nakace ga na komp, ne prijavljuje nikakve greske, i kilometraza potvrdjena. Ne mogu sa sigurnoscu da tvrde da je bas ta, ali su veoma retki slucajevi kada se kilometraza steluje na motoru.

Na rupe se nista ne cuje, nemam nikakva skripanja, lupanja i slicno sto su pojedinci ovde iskusili.

Prvo nikada ne bih uzeo beli auto! Svi znamo da su to pandurski automobili ili autmobili preduzeca koji menjaju vozaca mozda i na dnevnoj bazi, a to je jako stetno po auto.

Tako da mi nije jasno Zverko zasto se cudis koliko je bio izakan tvoj bivsi stilo? Pogledaj samo nase pandurske francuske automobile. Zasto bi italijanski bili drugaciji? Dakle to ti je prva greska i zbog toga ne mozes da generalizujes stvari. To sto nisi imao srece prilikom kupovine polovnog automobila ne znaci da su svi Stilo automobili losi.

Stilo ima puno mana, ali bogami i mnogi drugi polovni automobili u klasi koji su dosta skuplji. Treba razmisaljti i o servisu, koji je neminovan kod polovnjaka. Fiatovi delovi su prilicno jeftini u poredjenju sa japancima, nemcima i francuzima. U AP sportu ceo far sa Stila kosta 5000 dinara. Ratkapne su od 700 do 900 dinara. Te cene neces naci nigde za druge automobile.

Od svih autmobila koje sam vozio Stilo ima najbolji menjac, a posebno je uzivanje koriscenje City serva. Na NS autoputu sam vozio 180 i imao sam utisak da vozim 100 na sat km. Nikakva posebna buka, nikakvo lupkanje, nikakve vibracije na volanu... Dakle, bitno je da budete jako pazljivi prilikom kupovine, jer kod nas stizu stilo automobili koji u italiji kostaju 4000 eur tops, i ne mozete da ocekujete neki specijalan kvalitet. Idite na italijanske sajtove i pogledajte cene Stilo automobila kod njih...

Nemate nista od toga sto cete u startu ustedeti 500 do hiljadu eura. To ce vas stici vrlo brzo. Bolje kupite i nesto skuplji auto, sacekajte, budite strpljivi pa mozda Vam i podje za rukom da nadjete kvalitetan auto.

Moje glavne zamerke na ovaj auto su preglednost, prilicno mali retrovizori sa diskutabilnom uglom koji pokrivaju, malo zadnje staklo, udobnost zadnje klupe na verziji sa 3 vrata, i naravno elektronika.

Imao sam sitne kvarove tipa sijalice, dopuna freona i krupniji kvar sa sajlom prozora. I to je sve od troskova za sada.

Ostalo, jednostavno auto koji pruza zadovoljstvo voznje, koji me je naterao da ozbiljno promenim misljenje o zabarima.

Toliko od mene. Necu ulaziti u bilo kakve dalje rasprave.

Evo i par fotki.

Comment

• chiki
      CBC Veteran
      • 19.04.2006
      • 158
      • Beograd

koliko si platio ovog lepotana?
      AR 159 1.8 TBI
      C3 1.4i GNV

Comment

• Dragon
        CBC Senator XXL
        • 15.11.2006
        • 963
        • Beograd

Lepo i realno si ovo napisao. Ne bih imao mnogo da dodam, osim da sam sada prvi put isao na duzi put sa njim - do Pefkohorija, ko Mirko Almighty Alvirovic, te da je Stilo sve super izdrzao.

Potrosnja malo iznad 5 litara, nisam ga mnogo gazio, ali ni stedeo.

Inace, imamo blizance, osim sto ja imam vise konja, a ti bolju opremu.

Parkiram tako ispred nase vile i dok sam pio kafu na terasi, stize jos jedan:

Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• reaper_HGT
          CBC Senator XXL
          • 05.09.2007
          • 888
          • Beograd

dragon kad si bio u pefkohoriju? mislim da sam ti vidjao auto tamo

Comment

• Dragon
            CBC Senator XXL
            • 15.11.2006
            • 963
            • Beograd

Jos sam ovde , a vracam se u nedelju, pa se vidimo na sledecem skupu.
            Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• mikisxy
              CBC Senator
              • 25.09.2008
              • 238
              • beograd

sad sam povezao

kao sto je vec navedeno ovde zverkov stilo(kupio tata)je kupljen u prilicno ofucanom stanju za povoljne pare!?izbusena limarija,enterijer ofucan ukratko izvadjena mu dusa.pa nije ni cudo sto je covek nesretan.od babe devojka nemoze

Comment

• BaneT
                CBC Senator XXL
                • 09.12.2005
                • 562
                • Beograd

stilisti interesuje me jel moguće čučnuti i uz koliko muke 3v štopaljke na 5v verziju stila. Šta bi sve moralo da se odradi? Jel neko radio ovo bo belom svetu?

Comment

• nidza
                  CBC Senator XXL
                  • 16.04.2008
                  • 496
                  • nbgd

Uz cirkularnu testeru možeš da staviš štopaljke i od spačeka, uz jednak estetski momenat.
                  Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• BaneT
                    CBC Senator XXL
                    • 09.12.2005
                    • 562
                    • Beograd

Paunoviću jel ti to mene *ebeš?

Šta se sve seče? Da li se pipa branik( da li su isti) dovratci? gepek? enterijer?

Comment

• neshaoct
                      Banovan
                      • 18.08.2007
                      • 1754
                      • Beograd, Rakovica

...velika je razlika u zadnjim svetlima kod te dve verzije Stila...
                      Nepremostiva razlika...

Comment

• nidza
                        CBC Senator XXL
                        • 16.04.2008
                        • 496
                        • nbgd

Originally posted by BaneT
                        Paunoviću jel ti to mene *ebeš?
                        Ja sam mislio da ti malo nas...

Radi se o tome da se ne sećam kad sam u poslednjih 20 godina video auto kome bilo koji svetlosni sklop (sem bočnih migavaca) nije deo ukupnog dizajna vozila i uopšte mi nije jasno zašto bi neko radio nešto tako besmisleno.

Postoje aftermarket svetla za većinu aktuelnih kola, ali sve što sam ikad video u svom životu da je neko nakačio na Italijana od tih stvari, samo je upropastio auto. Evo ti puna tema tih gluposti:

Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• BaneT
                          CBC Senator XXL
                          • 09.12.2005
                          • 562
                          • Beograd

iskreno meni je ogromna razlika u korist 3v varijante kad gledaš zadnji kraj, upravo zbog štopaljki. Nekako drugi auto. 3v agresivniji look ima, fenomenalan, pa mi pade na pamet dal može da se udenu na 5v štopaljke sa 3v verzije.

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

...nije samo razlika u svetlima, pa da se zamenom kao reši stvar...
                            Stilo sa 5 vrata ima potpuno drugačiji zadnji deo...

Comment

• BaneT
                              CBC Senator XXL
                              • 09.12.2005
                              • 562
                              • Beograd

tražio sam slike ali nisam našao ovako dobre. Imalo bi dosta posla, čudi me da neko nije probao do sada da se zeza satim, verovatno čekaju da se pojave na otpadima u veće broju

Comment

Working...
                              X