Naplata putarine - jEvropa i mi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

To sa naplatom po tezini je dosta realno....
    Ja mislim da je jos realnije da se to doda u cenu svih vrsta goriva,pa ko se vozi vise ( to jest ore drumove ) vise ce i da plati i kraj price..

Jedna zanimljiva stvar.....
    Sta bi se desilo kad bi na izlazu sa autoputa rekao..." nemam bre pare ,mislio sam da sam stavio pare u novcanik ali nisam...,nemam cime da vam platim )
    jer to je jedna od retkih usluga...koju prvo koristis,pa tek posle placas

sta mislite o tome...jel znate za neki primer?
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Uros Piperski
      CBC Senator XXL
      • 31.01.2005
      • 2978
      • Beograd

E jeste. Ljubazno bi se nasmejali i rekli bi "Nema problema gospodine/gospodjo. Zelimo vam srecan put"

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Probisvet
        CBC Senator XXL
        • 07.06.2005
        • 423
        • FRANCUSKA

Kad sam rekao onu posalicu u vezi konobara, ako se tako uzme, i 150 evra je dovoljno kao plata obzirom da pored plate dobije mozda i duplo, sto rece neko toliko su siromasi da su kuce podigli i voze dobra kola.

A koliko su posteni to sam i iskusio kad mi je naplatio 5 puta vise kod prve naplatne rampe posle granice sa hrvatskom prema Beogradu.
        Pa da znas da ih i ne zalim.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nemam bre pare ,mislio sam da sam stavio pare u novcanik ali nisam...,nemam cime da vam platim
          ako si domace lice (tablica) dajes licnu kartu na uvid, pise se zapisnik koji potpisujes zajedno sa sluzbenim licem i onda ODMAH placas u prvoj posti/banci.
          ranije je rok za placanje bio 24 sata od trenutka ulaska na autoput, znaci ukljucuje i vreme provedeno tokom putovanja a sada je taj rok produzen na 3 dana.

ako si stranac- pasos i auto ostavljas/deponujes a peske ides po pare...znaci negde u banku da organizujes transfer para, da unovcis putnicke cekove, ili podignes kes iz bankomata sa kartice itd.

onda se sa parama vracas i mozes da preuzmes svoj auto iz depozita.

u slucaju pruzanja otpora sluzbeno lice obezbedjenja napalte putarine poziva dezurnu patrolu policije i dalje oni preuzimaju postupak.

slicno , kao i u drugim zemljama sa ovakvim sistemom naplacivanja.

ako ne platis u roku od ona 3 dana, onda sledi sudski postupak pa prinudna naplata uvecana za troskove postupka a moze i corka da se zaglavi u krajnjem.

uglavnom nije za testiranje kako funckionise .
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141

A koliko su posteni to sam i iskusio kad mi je naplatio 5 puta vise kod prve naplatne rampe posle granice sa hrvatskom prema Beogradu.
            kada, koje godine ?

prilikom naplate se izdaje racun, jesi li ga dobio... ne moze i da hoce da ti naplati vise nego sto je tarifa.

ajde da pustimo price tipa rekla kazala o kucama i autima onako pausalne, ajmo imena ili konkretne primere ako ih znamo pouzdano.

ja samo kazem, da ko krade na naplatnoj rampi bilo firmu bilo putnike lako i brzo se uhvati i leti sa posla, i iza toga stojim jer znam.
            ne postoji sistemska varijanta oko kradje razmera da se napravi kuca, danas.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

boost, realnost jeste tuzna ali je takva kakva je. znam da sa strane izgleda cudno ali zato i jeste nuzna tranzicija komplet sistema na sasvim druge temelje...a to trazi vreme.
              ako ne zaboravimo, sve ove nase faze i probleme su prolazile razne zemlje o dNemacke, Italije, Francuske, Grcke, Madjarkse, itd samo neke tokom 50 i 60tih godina proslog veka a neke 90tih godina proslog veka.
              a neke u sta i mi spadamo sada prolaze.

dokle i koliko ne znam, ali sudeci po iskustvima iz okruzenja proces traje oko 15-20 godina (tolikoje trebalo zemljama danasnje EU, ne racunam ostrva, skanidaviju vec pretezno kopnenu/ centralnu Evropu geografski).

kod nas je proteklo nepunih 5 godina, predvidjeni rok /ugovoreni je 2007ma godina pa cemo videti da li ce moci da se ispostuje.

to bi bilo duplo brze i krace od vecine zemalja, ali je to slaba uteha za one koji su stekli naviku da je to nesto "prirodno", da "pripada" da je "normalno" iz svog ugla sagledavanja stvari.

mozemo da kukamo, da radimo da se stanje ubrzano menja ali je sigurno da tranzicija mora da se odradi i da ce to boleti podosta.

boost ako je za utehu, krece se na bolje a sto mozes i ti mozda da primetis, makar malo bolje svake godine a to je vec nesto u odnosu na ranije periode hoda u rikverc.

nije lepo, ali je realnost cesto nezgodna.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Probisvet
                CBC Senator XXL
                • 07.06.2005
                • 423
                • FRANCUSKA

Ma kakav racun kad iza mene kolona od dvadesetak automobila pa nisam lud da ih iznerviram. Kad sam napustao naplatnu rampu ovi iza mene su se utrkivali ko ce pre da me obidje

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

racun je tvoje pravo i tvoja obaveza posedovanja, i nema veze sa kolicinom automobila u koloni. racun se odmah automatski stampa cim predas karticu (koju radnik gurne u citac) , jos pre nego sto das novac i pre nego se podigne rampa. ne vidim potrebu da se bilo ko tu nervira, ili ne ispostuje predvidjenu proceduru.
                  a i sam radnik je duzan da uz kusur (ako ga ima) preda i racun.

ali...vidjao sam situacije da vozac kada dodje do kucice, preda karticu sa parama (i veci iznos nego sto treba) i odmah projuri i ne saceka niti kusur niti racun. to rade narocito stranci, kao bas je toliko hitno.

e tu nastaje problem jer radnik ne sme da poseduje u blagajni vise para nego sto je iznos po karticama, ne moze da uruci kusur pa stoga mora da pise poseban zapisnik i da opravdava taj visak para, ili da odmah razdvoji kusur od iznosa putarine pa putarinu razduzi a kusur zadrzi za sebe.

ali... nezgoda je sto sve to snima kamera i sto time rizikuje suspenziju sa posla.

radnik ima vise problema kada neko tako prodje bez uzimanja racuna i/ili kusura nego da je sve po proceduri. a te pare od kusura su previse malecne i previse retke da bi radnik olako rizikovao krsenje pravila.

znam da vozac ne treba da poznaje proceduru ali opet kao i za svaku uslugu ili robu bilo gde u EU svako zna da uvek sledi racun i da mora da uzme- a isto ponasanje vazi i ovde (treba da vazi).

time otpadaju situacije da je neko nekoga pogresno razumeo, bio zakinut, platio vise, ili platio manje ili druge vrste nerasciscenih racuna.

stara narodna kaze "pare su za brojanje"
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Wiz
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3104
                    • Nish

Meni se desavalo da mi cak vrate vise nego sto treba ili da kazu nema veze zqa 10-20 din na njihovu stetu,2-3X ali se desavalo

Comment

• BRABUS
                      CBC Senator XXL
                      • 15.10.2004
                      • 2399
                      • London

Brick...sve je to lepo u teoriji, po logici koju si izneo i pandur mora da pise kaznu uvek, kod doktora mozes da udjes kad ti je red, svaki papir u opstini ili sudu moras da dobijes.

Back to reality....zivot u Srbiji je nesto skroz drugo.

Kamera ima i na benzinskim pumpama, pa te kradu kako hoce....

Comment

• 206
                        Admin od ispočetka :)
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Ako su na naplatnim rampama svi vec tako posteni, i to toliko idealno funkcionise, kako onda jedan te isti lik koji radi kao inkasant na naplatnoj rampi (a radi tamo vec 7-8 godina), u poslednjih 3 godine smogne crkavicu da kupi, tim redom: Renault Clio 172, Audi S3, i Audi S4?

Ako vec ima para da kupi sve to, koji moj onda radi na naplatnoj rampi? Ako nije imao ranije, odakle mu sad? I dalje radi tamo, samo da se zna, vidjam ga najmanje 2x mesecno, a sat koji nosi kosta kao dobar auto.

Mutno mi je to, mutno...
                        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

Pa kod nas nepostoji institucija "poreklo imovine"...
                          To bi ovi iz USA najbolje znali da objasne...
                          Dodje ti poreznik i lepo pita...."odakle nova mecka"...
                          ti kazes kupila mi tetka...a oni odu kod tetke....

prosto ko pasulj...
                          kad ubijes coveka mozda se i spases apsane...ali ako neplatis porez...ode u zatvor samo tako
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Definitivno cemo mi jos dugo trpeti ovakve gluposti u ovoj drzavi, jer nije lako stici Evropu, a posebno ne sa ovakvim mentalitetom, kakav je nas.
                            A putarine i nisu toliko visoke trenutno, ali za koju godinu ce biti. Jer na teret tih putarina, neizbezno ide pored troskova puta na kome se ona naplacuje, i razvoj celokupne putne mreze, doduse delimicno. Pa ako smo mogli unazad da ruiniramo te puteve, kada se putarine bile smesne, sada moramo i da nadoknadimo!

Mada je najbolji nacin oporezivanja i taksiranja gradjana kroz gorivo, pa je tek na drugom mestu kroz putarine, a po meni je najlosije resenje kroz registraciju. Jer neki vozilo max koriste, a drugi ga cuvaju....
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• BRABUS
                              CBC Senator XXL
                              • 15.10.2004
                              • 2399
                              • London

Bas danas procitah u novinama...a uklapa se u ovu temu - u Nemackoj se godisnje izdvaja 7 milijardi evra za puteve. 2.2 milijarde (od 2.8 milijardi sakupljenih) dolaze iz puitarine za teretna vozila, a ostalo (4.8 milijardi) iz poreza za gorivo. Ostalih 38.6 milijardi iz akcize za gorivo ide u budzet

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

eh, a kod nas su te cifre oko 100 puta manje, ili tek 1% nemackih iznosa od putarine.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X