Idem na sudjenje, treba mi pomoc...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NpN
    CBC Veteran
    • 09.10.2007
    • 168
    • Novi Sad

Idem na sudjenje, treba mi pomoc...

Prvo zvanicni cinjenicni opis prekrsaja:

Dana... bla bla... u ulici... bla bla... Dogodila se saobracajna nezgoda u kojoj su ucestvovali vozac putnickog automobila reg oznake... bla bla bla... i vozac putnickog... bla bla bla...
    U ovoj saobracajnoj nezgodi povredjenih lica nije bilo. Nastala materijalna steta se procenjuje na oko 30.000.00 dinara.
    Do nezgode je doslo na sledeci nacin:
    Vozac putnickog vozila [tj. moja malenkost] navedenim vozilom se kretao kolovozom nekategorisanog puta na kojoj nema postavljene saobracajne signalizacije. Tom prilikom, isti ne propusta vozilo koje je doslo sa njegove desne strane, te prednjom desnom stranom svog vozila nalece i udara u prednju levu stranu putnickog vozila reg. oznake..... kojim je upravljao... bla bla... a koji se navedenim vozilom kretao kolovoznom trakom nekategorisanog puta od pravca ulice Nemanjine ka parking prostoru.
    Oba vozaca su alkotestirana aparatom "Dreger 7410", koji je nakom pravilne upotrebe pokazao da isti nemaju alkohola u organizmu [o.oo promila].
    Napred navedenom radnjom vozac [tj. ja] je postupio protivno odredbama clana 50. zakona o osnovama bezbednosti saobracaja na putevima i time ucinio prekrsaj iz clana 226. stav.3. tacka 5 istog zakona.
    Uvidjaj lica mesta saob. nezgode izvrsio je saob. policajac Taj i Taj.
    Lice mesta saobracajne nezgode je skicirano i fotografisano od strane saob. policajca i sacinjen je zapisnik i nastavak zapisnika o kontroli ucesnika u saobracaju - vozila, za prijavljenog vozila, u prostorijama SPI Kikinda, bez prisustva istog.
    Slike sa mesta:

E sad, iz mog ugla od te yebene zivice nisam nikako mogao da ga vidim, iza sebe imam 3m puta, pa skretanje opet, tako da ni brzina nije bila vise od sta znam 5-6 km/h, ali jednostavno nisam mogao da ga vidim. Da bih video da li neko nailazi morao sam da predjem, znaci izadjem haubom da bi mi oci presle ravan sa simsirom ili sta je vec prokleto zelenilo, a on je naleteo. Put je sirok toliko taman za jedno vozilo.
    Znaci nepregledno skroz zbog tog zelenila koje vidite na slici. Naravno, ja skrecem u desno, on ulazi i to je to. Nista nije polomljeno, malo mu je branik zaderan, ja polomim far i zmigavac, ali, opet, hvala Bogu nista strasno.

Prvo me interesuje taj clan koji sam prekrsio, a ono posle podebljano ako moze neko da mi pojasni, malo mi nije najjasnije?

Trece, jel ima neke sanse da se izvucem, da ne platim, s'obzirom da nema nikakve signalizacije [znam za pravilo desne strane, vozim vise od 6 godina], a put je totalno nepregledan?

Cetvrto, ako se ne izvucem, koju kaznu mogu da ocekujem?

Peto, sta da iznesem kao argumente, da li da probam da se vadim na simsir, jer na haubom moram da izadjem na pola puta da bih video da li neko ide?

Ae ako moze neki saveti, ili nesto, malo da razvijemo diskusiju...

Poz.
  • NpN
    CBC Veteran
    • 09.10.2007
    • 168
    • Novi Sad

Nasao sam clan 50:
    Član 50

Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom vozač je dužan da propusti vozilo koje nailazi s njegove desne strane.

Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smera, na raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

Izuzetno od odredaba st. 1 i 2 ovog člana, vozilo koje se kreće po šinama ima prvenstvo prolaza na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, bez obzira na to sa koje mu strane ono nailazi, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim znakom označen kao put sa prvenstvom prolaza dužan je da propusti sva vozila koja se kreću tim putem.

Vozač je dužan da propusti sva vozila koja se kreću putem na koji ulazi i kad taj put nije saobraćajnim znakom označen kao put sa prvenstvom prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanog puta na put sa kolovoznim zastorom ili ako na put ulazi sa površine na kojoj se ne vrši saobraćaj.

Vozač koji pri skretanju vozila preseca biciklističku stazu ili traku dužan je da propusti vozila koja se kreću po biciklističkoj stazi ili traci.
    A sta znaci "clan 226. stav.3. tacka 5 istog zakona."

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Sta ti nije jasno? Ukljucivao si se u saobracaj (iz garaze kako izgleda na fotki), a nisi propusto vozilo koje je vec bilo u saobracaju, a koje si morao da propustis. To nisi ucinio i eto sudara.
      Tek mi nije jasno koji ste djavo zvali policiju zbog 2 ogrebotne

Evo, ovde si se zaje....

Vozač je dužan da propusti sva vozila koja se kreću putem na koji ulazi i kad taj put nije saobraćajnim znakom označen kao put sa prvenstvom prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanog puta na put sa kolovoznim zastorom ili ako na put ulazi sa površine na kojoj se ne vrši saobraćaj.
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sasa km
        CBC Senator
        • 23.10.2007
        • 241
        • kosovska mitrovica

[quote="NpN"]Nasao sam clan 50:
        [quote]Član 50

quote]

mislim da ovo ide tebi u prilog ako si ti sa leve strane a on izlazi iz garaze ili sta je vec taj prolaz tako da je on trebao da tebe propusti zbog nepreglednosti

ako nisam u pravu ispravite me
        ALFA-naravno, molim jednu u fulu za poneti

Comment

• luka.l
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 490
          • Beograd
          • ВАЗ 21213

Ako nije pregledno duzan si da zamolis nekoga da izadje na put i osmotri situaciju za tebe. Sve je predvidjeno zakonom.
          - "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
          - "I vi ste dobro."

Comment

• neshaoct
            Banovan
            • 18.08.2007
            • 1754
            • Beograd, Rakovica

...ako nekad ne treba zvati Policiju, to je onda za ovakve ''sudare''...
            Jos samo nemoj reci da si ti bio taj koji je trazio Policiju...

Tvoje sudjenje ce trajati veoma kratko, gde ce najveci deo vremena biti potorsen na formalne stvari...npr. diktiranje u zapisnik da ste pristupili Sudu...da ste bili uredno pozvani, itd...itd...

I, naravno da ces ti biti kriv...

Comment

• deki-ascona
              Bio nam je drug! RIP
              • 10.04.2007
              • 2118
              • NI , Trosharina

Cekaj malo, pa taj drugi auto je izlazio iz garaze !! Ako je ono ispod zgrade garaza....ne verujem da ulica prolazi ispod zgrade.

Cak i da je izlazio sa parkinga to nije valjda nije ulica.

Nista ja tu ne kapiram. Meni se cini da kadet ide ulicom, a da onaj drugi izlazi odnekud.
              Originally posted by Valent Vudriga
              ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
              Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• NpN
                CBC Veteran
                • 09.10.2007
                • 168
                • Novi Sad

Originally posted by sasa km
                mislim da ovo ide tebi u prilog ako si ti sa leve strane a on izlazi iz garaze ili sta je vec taj prolaz tako da je on trebao da tebe propusti zbog nepreglednosti

ako nisam u pravu ispravite me
                Pa i ja tu propustam, tj. stanem zato sto prolazim tuda 3-4 puta dnevno, znam da se ne vidi da li neko ide.
                Ali on nije gledao, nije me uocio, i desilo se to sto se desilo.
                Ali na sudu cu tesko to objasniti izgleda.

Originally posted by luka.l
                Ako nije pregledno duzan si da zamolis nekoga da izadje na put i osmotri situaciju za tebe. Sve je predvidjeno zakonom.
                Jel predvidjeno zakonom cekati nekoga 15 minuta da naidje da pogleda umesto tebe? Pa mislim...

Ako je neki prolaz nepregledan, zasto nije predvidjeno zakonom da se na to mesto postavi ogledalo, to ja vas pitam? A ne idi, pa kako bude?
                Oj srbijo...
                Originally posted by neshaoct
                Jos samo nemoj reci da si ti bio taj koji je trazio Policiju...
                Pa znas kako... Kaze cica u fazonu, hoces da platis stetu ili da zovemo policiju... Ja nesto racunam, farbanje, novi far, nije slomljen ali je puko, nije strasno, a nova honda akord... Rekoh zovi muriju, neka plati osiguranje, a ja cu da platim svoju stetu [1400 dinara] i kaznu.
                Nekako mi to bilo jeftinije.
                Originally posted by neshaoct
                I, naravno da ces ti biti kriv...
                Pa kontam da mozda i necu nema ogledala, nepregledno je skroz... Mozda se izvucem sa minimum kaznom i to na rate
                Originally posted by deki-ascona
                Cekaj malo, pa taj drugi auto je izlazio iz garaze !! Ako je ono ispod zgrade garaza....ne verujem da ulica prolazi ispod zgrade.

Cak i da je izlazio sa parkinga to nije valjda nije ulica.

Nista ja tu ne kapiram. Meni se cini da kadet ide ulicom, a da onaj drugi izlazi odnekud.
                Vidi da ti objasnim... Prolaz JESTE izpod zgrade... Paralelno kako vidite mog kadeta, iza tog prolaza je ulica, normalna.
                On je ulazio na parking, a ja izlazio.
                Kadet ide "nekategorisanim putem" tj po parkingu, a honda isto.
                Nikakve signalizacije nema, niti ogledalo, niti ista sto moze da pomogne...

Koliku kaznu da ocekujem za ovaj prekrsaj... Nesto sam nacuo od 5 do 25 hiljada... Ako budem morao da platim dosta, jel vredi da tuzim nekoga zato sto tu nema ogledala....?

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Pa nista, obuci se lepo, izadji kod prekrsajca, kulturno objasni da si isao veoma sporo ali da si morao da izviris i to je bilo dovoljno za sr*nje.

Vadi se , pricaj svaki dan tuda prolazis, stalno se ljudi chukaju, fali ogledalo...

i dobijes 5000 na rate , to ti je kafana za dvojicu, nije to puno.

Najgore je da penish i da se svadjas, samo bez dizanja tona, lepa rec ..itd..

Comment

• TAZZ
                    Banovan
                    • 30.05.2005
                    • 1409
                    • NBGD,SERBIA

Mandatna kazna i nish vishe...

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

Originally posted by sri98
                      Sta ti nije jasno? Ukljucivao si se u saobracaj (iz garaze kako izgleda na fotki), a nisi propusto vozilo koje je vec bilo u saobracaju

Hm, ovo sam i ja pomislio, al on nije vozio hondu nego kadeta...

Ja mislim da treba da se vadis da je on izlazio iz garaze a ti da si isao, sta ja znam, vaznijim putem/stazom a on sporednim... i da je on tebe trebao da propusti, pokazi sudiji ove slike i ako imas jos neke, jer ovde na slikama deluje kao da ti ides putem a on da izlazi iz garaze...

inace ako su oba puta da kazem iste vaznosti onda si ti kriv prosto zbog pravila desne strane/ruke, tj. on je tebi nailazio sa desna a posto su oba puta iste vaznosti i bez signalizacije, ti njega treba da propustis kao sto i sam znas...

a to da si isao sporo, da nema signalizacije, da je nepregledno zbog zivice, time se ne mozes izvuci ali ti to mogu biti neke olaksavajuce okolnosti da ti da manju kaznu,ali ipak si kriv jer si onda trebao teoretski da stanes i da pozoves nekoga da pogleda za tebe da li i kad mozes da prodjes... sto naravno niko ziv ne radi

da je bio neki stariji auto niste trebali ni da zovete policiju

Comment

• RANK
                        CBC Senator XXL
                        • 28.02.2007
                        • 1635
                        • Beograd
                        • FIAT MAREA WEEKEND 1

bolje sto si zvao policiju, jer mozes bar da pokusas da dokazes da nisi kriv (tesko, ali pokusaj), a sa druge strane, kakva god kazna da bude, a najverovatnije ce biti minimalna, oko 5000, to je svakako mnogo manje nego da sredjujes akorda. koliko vidim, iz njega se nesto cedi, ima to da kosta.
                        "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• deki-ascona
                          Bio nam je drug! RIP
                          • 10.04.2007
                          • 2118
                          • NI , Trosharina

hehe, tako sam ja "iscedio" jednog pezoa od 10.000 eura, a asconi nista.
                          Nekad su se kola stvarno pravila od celika, a sad ih sklapaju deca po kini i japanu...

Comment

• NpN
                            CBC Veteran
                            • 09.10.2007
                            • 168
                            • Novi Sad

Originally posted by deki-ascona
                            Pa nista, obuci se lepo, izadji kod prekrsajca, kulturno objasni da si isao veoma sporo ali da si morao da izviris i to je bilo dovoljno za sr*nje.

Vadi se , pricaj svaki dan tuda prolazis, stalno se ljudi chukaju, fali ogledalo...

i dobijes 5000 na rate , to ti je kafana za dvojicu, nije to puno.

Najgore je da penish i da se svadjas, samo bez dizanja tona, lepa rec ..itd..
                            Ma da to sam i ja kontao, inace nikada se ne svadjam na sudu, onlaganica, osmeh i to...
                            Originally posted by Marko001
                            Hm, ovo sam i ja pomislio, al on nije vozio hondu nego kadeta...
                            Da, nazalost
                            Originally posted by Marko001
                            da je bio neki stariji auto niste trebali ni da zovete policiju
                            Hehe, kako sam bio popeezdeo, rekao sam u jednom trenutku "a i vi, ne mozete da vozite neki normalan auto, juga ili kadeta, ko sav normalan svet, morali ste hondu..." Naravno kroz salu...
                            Tek ce on meni "pa tebi je svejedno, pre ovoga sam vozio novu octaviu" =[quote="RANK"]de...
                            Originally posted by RANK
                            bolje sto si zvao policiju, jer mozes bar da pokusas da dokazes da nisi kriv (tesko, ali pokusaj), a sa druge strane, kakva god kazna da bude, a najverovatnije ce biti minimalna, oko 5000, to je svakako mnogo manje nego da sredjujes akorda. koliko vidim, iz njega se nesto cedi, ima to da kosta.
                            Branik, far, to sto se cedi, neke prskalice... Zato smo i zvali muriju, jeftinije mi je

Ok, u svakom slucaju, ja sam kriv, pokusacu da se izvucem bar na minimalnu sumu, i to je to.

Javicu vam kako je proslo.
                            Hvala i poz...

Comment

• muamua
                              CBC Veteran
                              • 25.02.2006
                              • 194
                              • muamua

..............

...ja se izvinjavam...zar izlazak policije na uvidjaj nije 12 soma dinara plus kazna???
                              ...leva traka nije za sporu voznju...

Comment

Working...
                              X