kakva su tvoja iskustva sa servisima za njih? Delovi za ovaj 850, moraju original ili ima i aftermarket proizvodjaca. Koliko kostaju za 850, filteri, kaisevi, diskovi, plocice i ostali potrosni materijal? Ima li svaki model klimu? Koliko prelaze motori? Imaju li metalnu ili plasticnu usisnu granu? Kakva je oprema? Vidim da ima neki GLE, GLT? Koji su se motori najbolje pokazali
sada ce uskoro 11 godina kako vozim Volvoe i za to vreme ja jos nisam nasao adekvatan servis. tacnije veoma vole serviseri da fantaziraju i naplacuju izmisljene varijacije na temu originalni delovi (a uvaljuju polovne koji kod Volvoa cesto izgledaju dobro kao novi) i pri tome cene odredjuju odokativno i po pravilu sa faktorom 4 (3-5 puta skuplje nego sto kosta na zapadu u proseku) uz vokabular koji necu da pominjem.
takodje slabo, po mojoj proceni, stoje sa dijagnostikom uzroka kvara i najcesce forsiraju zamenu celih sklopova umesto popravke samo onoga sto je zaista neispravno.
to su oni serviseri koji godinama servisiraju Volvoe i koji su potekli jos u nekadasnjem Univerzalu u davna SFRJ vremena.
jedan noviji serviser koji mi je cak i prilicno blizu ima velike reklame svuda, ogroman salon i znanje skoro pa ravno nuli i umesto popravki moguce je da pokvari auto a servis vrsi metodom zamene delova nasumice, proba i pokusaj pa da vidimo. nekoliko puta sam prisustvovao smesniim scenama, 2 puta sam ja poverio auto na servisiranje i oba puta su zeznuli stvar (nisu umeli cak ni auspuh, cev, da promene kako treba da ne otpadne posle njihovog servisa).
ja koristim usluge sasvim desetog servisera koji povremeno popravlja automobile raznih marki, vrlo cesto americke ladje novijeg doba dolaze kod njega, i koji (kada radi) ume da zavrsi bilo koji posao i do sada sam vrlo zadovoljan, ali samo ako on radi a ne segrti klinci.
on ima sve merne instrumente, ima knjige i softvere, ume da ih cita i voljan je da saslusa probllem i sagleda sa vise strana pre "cekicanja".
nezgoda je za mene sto ga moram loviti da ima vremena, moram da se oprostim od toga da ce auto biti gotov za jedan dan jer radi 50 poslova istovremeno i da moram da mu sedim za vratom ako mi postane hitno.
prednost je sto je vrlo smiren, meni je vrlo blizu (peske), vrloje povoljne cene rada i ima svoj kanal direktne dobave aftermarket delova iz EU kao prva ruka i ako neki deo ne odgovara mogu uvek da mu vratim bez ikakavog pitanja ili zamenim deo za drugi boljeg kvaliteta/marke.
srecom, sa ovim sadasnjim Volvom nemam problema pa sam samo 1 u 2 godine imao potrebe da ekstra pregledima osim one redovne zamene ulja i filtera.
uskoro treba da uradim veliki servis zamene zupcastih kaiseva i prateceg i spremam se na taj dogadjaj posto ovaj motor majstor jos nije video (ovo je prvi motor tog tipa koji ulazi u radionicu).
dakle, servis je ovde vrlo tanak a oficijelna podrska je NULA.
ovo za servis je po meni najvaznije pa sam to opsirno pomenuo.
delovi se pojavljuju aftermarket (ipak je to mlado godiste auta pa tek pocinju prve laste sa delovima van fabrickih OEM), uglavnom oko trapova, kocnica, amortizera i slicno.
za sam motor, a pogotovu elektronika mora OEM ili original Volvo, ili otpad pa original.
cene potrosnog materijala su koliko znam pristojne, niti vece niti manje nego za slicne aute slicnog godista i to moze da se kupi po raznim radnjama i skoro svi aftermarket imaju u ponudi adekvatna resenja.
to znaci recimo da ce kocione plocice kostati 2000-3000 dinara set za 850 dok za 940 kostaju 700-1000 dinara kao stariji model ili odnos 3:1 grubo.
filter vazduha za 850 ce biti oko 1500 dinara dok je za stariju generaciju oko 400 dinara. i ugrubo takav odnos ali sve zajedno opsti redovni servis na 20.000km moze da se odradi za 100 evra glatko.
klimu, bi trebao da ima svaki model ali treba proveriti konkretan auto. i to obicno potpuno automatska klima ide u paketu.
motori prelaze kako koji, dizel VWov oko 200.000 do prvih znaka slabosti a benzinci od 250.000km (turbo, obicno turbina tu negde izdrzi) do 350.000km do prvog servisiranja.
moj ima metalnu a za 850 ne znam precizno, pretpostavljam metalnu.
oprema je po pravilu vrlo dobra, cesto i full osim navigacije (to je bilo jos skupo u to doba za serijsku ugradnju) sto podrazumeva sve moguce servo i na struju, radio kasetofon CD, klima, siber, alu felne, grejanje sedista i retrovizora, i slicno.
GLE je sa orijentacijom na udobnost sto se opreme tice a GLT je slicno ali malo vise sa sportskim stihom i malo tvrdjim/direktnijim vesanjem.
ako nesto cesce prevozis obrati paznju da ima serijski automatsku regulaciju vesanja (visine u funkciiji opterecenja) posto 850 ima nesto manju nosivost- svega 440 kg pa nije bas za veca opterecenja sa klasicnim oprugama i amortizerima.
za 850 meni se cini najboljim motor od 2500 kubika i 170 konja sto se opsteg utiska tice (prosle nedelje sam se kratko vozao bas u jednom takvom sluzbenom) a za nase poreznike varijanta 2000 turbo.
izbegao bih ako moze 2000 kubika sa 10 ventila i 126 konja jer mi se to cini preslabo i anemicno za danasnji saobracaj.(to je najmanji i najslabiji motor).
sigurno sam te vec udavio ali ne kupuje se auto svaki dan pa da imas dopunske info za sagledavanje najbolje za tebe opcije izbora.
jedna sitnica- 850 je prednji pogon sa poprecno postavljenim motorom sto u praksi znaci da je prilicno komplikovan pristup u i oko motora ispod haube i da je samoodrzavanje limitirano time. posto vec imas auto slicne koncepcije pogona to ti mozda nece smetati ali ja volim da okosvakog dela motora ima bar 20-30 cm slobodnog prostora i da se sve moze raditi na motoru samo podizanjem haube bez dizalice i slicnih pomagala.
ako se moze naci i birati ja bih preporucio 850 sa malom kilometrazom (reda 150-200.000km) a ako je vece kilometraze (oko 300.000km) samo ako ima na papiru servisnu istoriju i ako je cena bas dobra.
ako nadjes neki sa ispod 100.000km to mozes smatrati tek uhodanim motorom. ah da uslov, ok stroga preporuka, je upotreba sintetickih ulja u svim sklopovima vozila do prvog dana pa i to moze da bude faktor ako pise u servisnoj knjizici. vec sam rekao da 850 jede gume, tako da obican atmosferski trosi prednje na 25-30.000km a turbo i na samo 10.000-15.000km uz ostriju voznju a zbog prednjeg pogona zahtevaju se gume premium kvaliteta. klasicni RWD Volvo je tu blazi, trosi gume na 40-60.000km ma kako ga vozio i zadovoljava se prosecnim gumama.
do godista 1997. modelska 1998. 850 mozes sam da iscitavas ECU kodove dijagnostike, mozes sam da resetujes racunara ako zatreba i odgovaraju mu delovi za sva godista od 91-97. od 98 do 2.000 je to prakticno novi auto na bazi S80 i ne odgovaraju delovi sa ranijih 850 (citati cena nabavke istih skace) a uveden je taj vec pominjani muliplex sistem. godiste modelsko se vidi u VIN broju sasije na 10.tom mestu po redu.
evo potrudio sam se za opsiran izvestaj =]
Comment