Imam predlog u vezi carinjenja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pele
    CBC Senator
    • 01.07.2006
    • 262
    • Požarevac

Imam predlog u vezi carinjenja

Pre par dana sa društvancetom nešto pričamo o ograničenjima za uvoz i carinjenje automobila, i pade nam na pamet jedna ideja.

Većina nas vozi krševe od 15 - 20 godina. Pa i više. Ne možemo da uvezemo i ocarinimo automobile starije od 2001, jer tada nije bilo Euro3 motora. Jeste, pojedinih proizvodjača, ali nikada nisi siguran 100 posto.

Ne može da se carine zbog povećanja broja krševa na putevima, i zbog izduvnih gasova.

Predlog je sledeći. Ja se obavežem da ću, ako mi država dozvoli da uvezem i ocarinim Opel Astru, koja mi stoji u dvorištu i ne vozi se, stranac, koja je 1995 godište, ima klimu, ABS , servo, ima katalizator i lambda sondu, znači ima bar Euro 1 ili Euro 2 motor i izduve, da ODJAVIM kadeta 85 godište, koji nema gore ništa od pomenutog, i da ga odvezem u BG ili gde već država kaže, napravi i dozvoli, ili ga prodati u staro gvoždje na reciklažu. I odnesem potvrdu.

Na taj način, ja sam podigao prosek starosti, nije došao jedan auto više na puteve, broj je ostao isti, a izduvi koje izbacuje astra su mnogo manji nego kadet deset godina stariji. Šta mislite o ovome? Znači, nemam mogućnosti za 2000 i mladje, imam za 95-96, a ovako ostajem da vozim krš od 22 godine, i da zagadjujem ogolinu, i da kvarim prosek starosti?

Ideje, predlozi?

Kako da ovo dospe da kompletne javnosti, a ne samo do internet populacije?
  • MOSLER
    CBC Senator XXL
    • 27.05.2005
    • 1064
    • Niš

Zanimljiv predlog moram priznati.U celoj ideji manjka samo jedna stvar.Euro 3 norme kod uvoza nisu uvedene kako bi se smanjilo zagadjivanje vazduha i broj krseva na putevima, vec samo da bi se koliko toliko doveo pod kontrolu deficit i inflacija koja je tada bila velika
    To je jedini razlog zasto drzava nece dozvoliti uvoz stranih vozila koja nisu euro 3 a koja su inace mnogo bolja od bilo kog novog Zastavinog pokretnog kontejnera

Comment

• Uzelac
      CBC Senator XXL
      • 03.12.2006
      • 1717
      • munZe

Slabo je Euro 3 ogranicenje po pitanju izliva kesa u inostranstvo.
      Pre bih rekao da je razlog ekoloske pirode, da ne bi bilo otpad evrope.
      Nemci prakticno za dzabe prodaju automobile starije od 15 godina jer u suprotnom moraju da plate za njegovo odlaganje. Bolje prodati za nulu nego biti u trosku.

Sto se tice ideje, odlicna je i podrzavam je, niko nije na gubitku a vozni park, prosek, se podize ~10 godina.

Postavla se pitanje samo sta sa tim starim kolima, i ona moraju negde da zavrse. Pitanje da li bi jednostavno prodavanje na otpad zadovoljilo, moguce da bi samo puna reciklaza tj. da zavrsi kao metalna kocka u nekoj presi bila 100% podrzana.
      work in progress

Comment

• starac vujadin
        CBC Senator XXL
        • 27.08.2005
        • 2617
        • Stari grad

Eh, Kadett "suza" u staro gvozdje...pa to vredi vise od Astre

Comment

• RANK
          CBC Senator XXL
          • 28.02.2007
          • 1635
          • Beograd
          • FIAT MAREA WEEKEND 1

ostaje ti samo da okupis grupu gradjana, osnujete stranku, povezete se sa mafijom i db-om, pobedite na izborima, a onda vam nece ni padati na pamet da bilo sta menjate, tako da ce ostati po starom. zasto bi se onda zamlacivao glupostima?
          "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• MOSLER
            CBC Senator XXL
            • 27.05.2005
            • 1064
            • Niš

Originally posted by Uzelac
            Slabo je Euro 3 ogranicenje po pitanju izliva kesa u inostranstvo.
            Pre bih rekao da je razlog ekoloske pirode, da ne bi bilo otpad evrope.
            Nemci prakticno za dzabe prodaju automobile starije od 15 godina jer u suprotnom moraju da plate za njegovo odlaganje. Bolje prodati za nulu nego biti u trosku.
            @Uzelac nemoj da si smesan, ovde govorimo o Srbiji a ne o Nemackoj.
            Gde si ti cuo da neko u Srbiji tera auto na otpad, nego svi voze krseve dok se ne raspadnu.
            Da drzava brine o ekologiji, omogucila bi njenim gradjanima jeftinije dodju do novih automobila,dozvolila bi slobodan uvoz naftnih derivata iz inostranstva umesto sto nas primora da vozimo kola na NIS-ovo gorivo puno sumpora, ne bi uvodila akcize na auto gas i odavno bi zatvorila Zastavu koja proizvodi zastarele i ekoloski neprihvatljive automobile koji uzgred ne posedeuju ni katalizator.Da li je potrebno da jos nabrajam
            Primarni cilj ove drzave je punjenje budzeta po svaku cenu a ne ekoligija i zivotni standard.

Comment

• alfaskorpion
              CBC Senator XXL
              • 24.02.2007
              • 361
              • Smederevo

Originally posted by RANK
              ostaje ti samo da okupis grupu gradjana, osnujete stranku, povezete se sa mafijom i db-om, pobedite na izborima, a onda vam nece ni padati na pamet da bilo sta menjate, tako da ce ostati po starom. zasto bi se onda zamlacivao glupostima?
              100% proveren recept , to mu doje kao ono URADI SAM

Comment

• bakara
                CBC Senator XXL
                • 29.01.2005
                • 977
                • nBGd

heh pa po toj metodi bi auto otpadi pravili odlican biznis, kupis nekog ficu za 100e i recikliras ga...isplati se?

Nece to da prodje dobro nas znaju...
                pozdrav

Comment

• Uzelac
                  CBC Senator XXL
                  • 03.12.2006
                  • 1717
                  • munZe

Originally posted by MOSLER
                  @Uzelac nemoj da si smesan, ovde govorimo o Srbiji a ne o Nemackoj.
                  Gde si ti cuo da neko u Srbiji tera auto na otpad, nego svi voze krseve dok se ne raspadnu.
                  Da drzava brine o ekologiji, omogucila bi njenim gradjanima jeftinije dodju do novih automobila,dozvolila bi slobodan uvoz naftnih derivata iz inostranstva umesto sto nas primora da vozimo kola na NIS-ovo gorivo puno sumpora, ne bi uvodila akcize na auto gas i odavno bi zatvorila Zastavu koja proizvodi zastarele i ekoloski neprihvatljive automobile koji uzgred ne posedeuju ni katalizator.Da li je potrebno da jos nabrajam
                  Primarni cilj ove drzave je punjenje budzeta po svaku cenu a ne ekoligija i zivotni standard.
                  Meni je smesno da si ti procitao da sam ja rekao da je primarni interes ove drzave ekologija. Da joj je apsolutno jedino vazno punjenje budzeta, kao sto se iz tvog izlagana moze procitati, onda bi dozvolila da se carini i uveze sta god, a ne bi ni postojale najave (ako vec nemamo nista drugo) da ce se carina smanjiti.

No, otisli smo predaleko od tebe, ovo nije rasprava o drzavi, vladi i budzetu.

Btw. weak point ove ideje jeste ono sto bih ja uradio odmah kada bi se ovo omogucilo, kupio krsh i pokusao da uvezem interesantnog stranca kakav se ovde ne moze naci, a jedino sto me u tome spercava jeste upravo euro3 norma za uvoz. A verujem da nisam jedini kome je to palo na pamet
                  work in progress

Comment

• milannik
                    CBC Senator XXL
                    • 23.12.2004
                    • 1455
                    • Niš

[quote="Uzelac"]
                    Meni je smesno da si ti procitao da sam ja rekao da je primarni interes ove drzave ekologija. Da joj je apsolutno jedino vazno punjenje budzeta, kao sto se iz tvog izlagana moze procitati, onda bi dozvolila da se carini i uveze sta god, a ne bi ni postojale najave (ako vec nemamo nista drugo) da ce se carina smanjiti./quote]

Hmm, meni se ipak cini da bi carina na astru g, 2002 god, recimo bila duplo veca nego za astreu f 94 god
                    A posto je danas jako lako zaduziti se za kupovinu auta, sto takodje drzavi, u neku ruku odgovara, svako ko ima 1000 evra za takavkrs, lako ce to dati kao ucesce za auto od 5-6 000 evra, i platiti drzavi vecu carinu

Comment

• Uzelac
                      CBC Senator XXL
                      • 03.12.2006
                      • 1717
                      • munZe

Originally posted by milannik
                      Hmm, meni se ipak cini da bi carina na astru g, 2002 god, recimo bila duplo veca nego za astreu f 94 god
                      A posto je danas jako lako zaduziti se za kupovinu auta, sto takodje drzavi, u neku ruku odgovara, svako ko ima 1000 evra za takavkrs, lako ce to dati kao ucesce za auto od 5-6 000 evra, i platiti drzavi vecu carinu
                      Ako ces "teras mak na konac" sigurno je da visestruko vise ljudi ima da kupi krsh od 3k nego auto od 7k. In a big picture, vise bi zaradili od krsheva. Pri tome, pomenuse NIS, vise bi benzina bilo potroseno (pri tome i mnogo vise trose ) i drzavni budzet bi definitivno bio max popunjen.

Da im je do budzeta, pustili bi i registraciju crnogoraca, sto mu dodje isto. Ovako, xy hiljada Srba placa registraciju i ostale dadzbine Crnoj Gori a "haba" Srbiju. Nemam nista protiv, nek se ljudi voze, ali ako pricamo o budzetu...
                      work in progress

Comment

• MOSLER
                        CBC Senator XXL
                        • 27.05.2005
                        • 1064
                        • Niš

Meni je smesno da si ti procitao da sam ja rekao da je primarni interes ove drzave ekologija.
                        Slabo je Euro 3 ogranicenje po pitanju izliva kesa u inostranstvo. Pre bih rekao da je razlog ekoloske pirode, da ne bi bilo otpad evrope.
                        Sam si sebe demantovao, inace glavni razlog za uvodjenje euro 3 norme kod uvoza nisam ja izmislio, to su reci jednog od tadasnjih ministara
                        Da joj je apsolutno jedino vazno punjenje budzeta, kao sto se iz tvog izlagana moze procitati, onda bi dozvolila da se carini i uveze sta god, a ne bi ni postojale najave (ako vec nemamo nista drugo) da ce se carina smanjiti.
                        Nigde nisam napisao "jedino vazno" nego "primarno"
                        Dalje, da makar malo poznajes ekonomiju ovaj nastavak citata nikada ne bi napisao.Kada bi drzava dozvolila uvoz svega i svacega doslo bi do velikog deficita, samim tim i do velike inflacije sto bi znacilo poskupljenje vecine proizvoda na nasem trzistu a to je upravo ono sto se zeli izbegnuti.U tu svrhu idu i najave o smanjenju carine na uvoz vozila, jer se odredjen broj ljudi upravo zato odlucio da saceka to snizenje pocetkom sledece godine.
                        No, otisli smo predaleko od tebe, ovo nije rasprava o drzavi, vladi i budzetu.
                        Da im je do budzeta, pustili bi i registraciju crnogoraca, sto mu dodje isto. Ovako, xy hiljada Srba placa registraciju i ostale dadzbine Crnoj Gori a "haba" Srbiju. Nemam nista protiv, nek se ljudi voze, ali ako pricamo o budzetu...
                        Svidja mi se sto si dosledan =]
                        Inace problem sa "Crnogorcima" je vruc krompir i ocigledno niko nece da ga uzme u ruke, jer koje god resenje da se pronadje uvek ce biti na stetu ili vlasnika "Crnogoraca" ili vlasnika auta sa SR tablama.Ovako dok se cuti, svi su zadovoljni.
                        I rest my case

Comment

• Pele
                          CBC Senator
                          • 01.07.2006
                          • 262
                          • Požarevac

Originally posted by RANK
                          Hvala na savetu, mislim da ću te poslušati

Jebi ga, nešto bi postojalo, neki vid kontrole, npr. da moraš da budeš vlasnik auta koji bi išao na otpad, da je u voznom stanju i da je registrovan, a ne neka školjka od fiće koja je trulela godinama ....
                          Nisam mislio na autootpad, već na klasičan otpad starog gvoždja ... Kod nas u PO recimo postoji jedan, sa presom. Tenkovi iz kasarne su tamo prodati. I radi presa, gledao sam kako gužva automobile, i idu u USS Steel ... znači reciklaža 100 0dsto... eventualno skineš menjač, ili šta misliš da bi mogao ovako prodati, ali auto otpadi su ionako već puni, a i ako bi radila takva procedura, ne bi ni bili potrebni delovi ..... Hajmo dalje, diskusija ...

Da ne bi došlo do (mnogo) zloupotreba ....

P.S. Moj kadet je reponja nije suza

Comment

• Uzelac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.12.2006
                            • 1717
                            • munZe

Originally posted by MOSLER
                            I rest my case
                            Ok, jeste, sve je kako ti kazes, samo da ti budes zadovoljan .
                            Poz
                            work in progress

Comment

• ada
                              CBC Senator XXL
                              • 04.06.2005
                              • 2375
                              • Novi Sad
                              • Svasta nesto

pa kao prvo nasi neznaju sta je euro3! nasi su tek naucili da citaju, pa ako im tamo neko kaze znate po brojevima sasije vas auto je ili nije euro 3 onda je tako. A izduvni gasovi! Sta je to. Nasi su u fazi skupljanja para da kupe jedan veliki usisivac koji ce da u**** sve izduvne gasove iz vozila i posalje u ko zna gde (moram biti fin). I na taj usisivac je trebalo da pise MADE IN SERIMO (serbia & montenegro) ali nas zeznuli crnogorci.E problem je nastao u tome da nemogu da napisu MADE IN SER jer znaju da ce da ispadne sranje. Tako da od te tvoje ideje nema nista osim taljigaj to sto imas i uzivaj.
                              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

Working...
                              X