Registracija za invalida

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shone190
    CBC Senator XXL
    • 10.12.2004
    • 1877
    • Beograd
    • Dodge Charger 8.1l

Re: Registracija za invalida

Imam jedno pitanjce. Otac moje devojke je vec duzi niz godina u invalidskoj penziji (preko 15 godina) zbog problema sa kicmom i kada sam mu pomenuo da moze to da "iskoristi" za povoljniju registraciju, pitao me da li znam nesto o tome ali mu nisam znao nista konkretno reci.

Interesuje me jel' neko zna, da li vec samim tim sto je poslat u invalidsku penziju (mislim da je u pitanju diskus hernija) ima odgovarajuci stepen invaliditeta za olaksice pri registraciji ili ne?

Pozdrav!

Comment

• Durango
      CBC Senator XXL
      • 01.02.2006
      • 590
      • Zemun, Srbija

Od placanja poreza na upotrebu motornih vozila oslobodjeni su vlasnici putničkih automobila i motocikla – vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenta telesnog oštećenja, ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta nogu od 60 ili više procenata.

Mislim da je njegov procenat invaliditeta maximum 70% obzirom da je diskus u pitanju, mada on to bolje zna....
      MERCEDES-BENZ - Geprüfte Qualität

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Evo kao invalid da, iako sam se relativno kasno ukljucio, dam odgovor onako iz glave.

Invalidi kojima je resenjem utvrdjena invalidnost od 80% (donji ekstremiteti 60%) imaju pravo na odredjena oslobadjanja prilikom registracije putnickih vozila.
        O pravima mozete vise procitati u vodicu koji se moze skinuti sa sajta Ministarstva za rad, boracka i socijalna pitanja.
        Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања | Република Србија

Inace nigde nije predvidjena nikakva potvrda, resenje ili bilo sta slicno iz Poreske uprave i slicnih institucija. Takodje nigde ne pise da je to pravo ograniceno na 1 put godisnje. Sta ako neko promeni auto?
        Inace usteda pri registraciji moze da bude veoma znacajna posto se ne placa porez na upotrebu vozila, ekoloske takse, komunalne takse a drumarina se placa samo 5%.
        Ja sam pre nekoliko dana resio da u policiji isteram svoje i nisam hteo da im donesem resenje Poreske uprave a trazio sam da mi pokazu gde to pise da treba , Inace su mi to trazili svaki put novo . Ispalo je da nigde ne pise da treba a kompromisom smo resili da im samo kopiram bilo koje staro resenje i da tako radim svake godine, tj. jednom izvadjeno resenje da koristim trajno.
        Ako ima nekih pitanja u vezi ovoga slobodno pitajte.
        www.paluba.info

Comment

• cale
          CBC Senator
          • 22.03.2009
          • 297
          • Backa Topola

Kao sto je Kuzman napisao , usteda je velika kod registracije,a ako je neko 100% invalid prilikom uvoza placa samo PDV ne i carinu, ali za povrat PDV-a ceka, ceka ,ceka ..... To govorim iz iskustva jer sam uvezao kola u Maju ove godine i jos nisam dobio ni pare nazad, iako sam pisao mail trazeci da mi odgovore kad ce da mi vrate pare, niko se nije ni potrudio da odgovori.!!! Drugi problem je sto tako uvezen auto ne moze da se proda , ako je novi 5 godina, a polovni 3 godine, i to pise u registraciji. Treca stvar je sto tako uvezen auto ne sme da vozi niko osim clanova uze porodice tj. roditelji, muz, zena, i deca, ako u kolima nije i invalid na cije ime je i uvezeno vozilo.. Ako se utvrdi da automobilom upravlja lice koje na to nema pravo, za to mogu da budu kažnjeni i vozač i invalid koji mu je dao svoj automobil.
          NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• shone190
            CBC Senator XXL
            • 10.12.2004
            • 1877
            • Beograd
            • Dodge Charger 8.1l

Bice veselo kad pocnu da stizu kazne invalidima koji imaju po 10-ak registrovanih auta, a ne voze nijedan od njih

Comment

• kuzmar
              Moderator
              • 18.12.2009
              • 783
              • Lazarevac
              • Pezo 207 1.6 HDI

Pa za ocekivati je da se tako nesto desi. Medjutim ne znam koliko je moguce da jedan invalid uveze vise od jednog automobila, tj. da u jednom trenutku ima 2 ili vise vozila koje je uvezao i koja se vode na ime samog invalida.
              Mislim da to nije moguce. Jedino moguce je da su na jednog invalida registrovana 2 ili vise vozila radi koriscenja popusta pri registraciji a to opet nema veze sa ovim delom koji se odnosi na odredbu da tim autom sme da upravlja samo vlasnik odnosno clan uze porodice. To su najcesce vozila kupljena ovde na koje je vec placena i carina i porez te se na taj nacin nije iskoristila mogucnost povlascenog uvoza. Inace da pojasnim. Ova odredba da vozilom moze da upravlja samo invalid ili clan uze porodice se odnosi na vozila koja su uvezene bez carine, odnosno bez carine i poreza. Ta se odredba ne primenjuje na vozila kupljena u Srbiji na koja je vec sve placeno pa se taj popust i ne moze iskoristiti. Shodno tome i ne podleze tim kaznenim odredbama.
              www.paluba.info

Comment

• shone190
                CBC Senator XXL
                • 10.12.2004
                • 1877
                • Beograd
                • Dodge Charger 8.1l

Nisam mislio na uvoz vec na cinjenicu da gotovo svaki invalid ima barem 5 auta na svoje ime, a kad kamera snimi auto, kazna stize njemu na adresu, a ne onome ko je upravljao vozilom

Comment

• kuzmar
                  Moderator
                  • 18.12.2009
                  • 783
                  • Lazarevac
                  • Pezo 207 1.6 HDI

To je onda nesto drugo. Ja jesam invalid ali imam samo 1 auto na svoje ime i to mi je dovoljno. A to sto sigurno ima onih koji su ``cinili uslugu`` da neko jeftinije registruje auto i sto sada mogu da dodju u tu situaciju, pa to je brate njihov problem. Neka ih sada nateraju da prevedu auto pa ce biti mirni.
                  www.paluba.info

Comment

• Durango
                    CBC Senator XXL
                    • 01.02.2006
                    • 590
                    • Zemun, Srbija

Bojim se da ce uskoro ograniciti da invalid moze da registruje na svoje ime samo jedno ili eventualno dva vozila, za koja ce imati prilikom svake obnove registracije popust, tj. biti oslobodjen odredjenih taksi kao i do sada....

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

Mislim da jee veoma moguce da se tako nesto uradi, Ali opet dovoljno je samo da se striktno primeni obaveza da nema voznje na ovlascenje pa ce automobili morati pri kupovini da se prevode i opet resen problem.
                      www.paluba.info

Comment

• Durango
                        CBC Senator XXL
                        • 01.02.2006
                        • 590
                        • Zemun, Srbija

Idealno resenje bi bilo da kao u Crnoj Gori i u BIH odrede fiksnu cenu za prenos vozila koja bi iznosila npr. 50-ak eura bez obzira na vrednost vozila.... Tako bi sigurno uveli neki red, jer sada auto promeni pet vlasnika, a i dalje se vodi na prvog...

Comment

• kuzmar
                          Moderator
                          • 18.12.2009
                          • 783
                          • Lazarevac
                          • Pezo 207 1.6 HDI

Kada je porez na prenos apsolutnih prava bio 5% kataloske vrednosti vozila mnogi su govorili da je skupo. OK, slazem se da je to malo mnogo. A kada je skinut na 2,5% opet je mnogo? Za auto trzisne vrednosti 3000-4000 evra kompletni troskovi prenosa ukljucujuci i agencijsku proviziju u nove tablice i saobracajnu ne prelazi 8000-9000 dinara. Sam prenos je negde oko 5000-6000. I opet je skupo?
                          Sta bi se desilo kada bi bila uvedena fiksna naknada za prenos? Desilo bi se da bi vlasnici automobila ispod 2000 evra imali opravdanje zasto ne zele da to i urade. Kao i do sada sto je uvek postojao neki razlog.
                          Da bi se to pitanje resilo moze jednostavan korak da se preduzme. A to je kada fiktivnim vlasnicima pocnu da stizu kazne na adresu svako ko prodaje auto ce zahtevati da se prenos odmah uradi. Verujem da niko ne zeli da odgovara za nesto sto nije ucinio, a ako ne insistira na prenosu onda i neka odgovara. Ipak ako se mora platiti, bolje platiti na mostu i 10000 nego na cupriji 50000. To je isti slucaj kao i sa prslucima. Od stupanja na snagu novog ZOBS-a mnogi su pojurili da kupe prsluke pa je u jednom trenutku u pojedinim mestima, ako ne i u celoj Srbiji, prsluk postao najtrazenija i najdeficitarnija roba. A zasto? Zato sto svi znaju da je kazna, ako se ne varam, 5.000 dinara. Za taj novac moze da se kupi vise od 10 prsluka, pa onda je bolje kupiti 1 i da ostane 50 evra u dzepu.
                          www.paluba.info

Comment

• marko16
                            CBC Član
                            • 27.09.2009
                            • 10
                            • lesak,Kosmet

Ujak mi je od komisije dobio potvrdu o 70% invalidnosti,boluje od cerebralne paralize.Interesuje me da li on ispunjava uslove da placa redovnu godisnju registraciju povoljnije i sta mu treba od dokumentacije?

Comment

• kuzmar
                              Moderator
                              • 18.12.2009
                              • 783
                              • Lazarevac
                              • Pezo 207 1.6 HDI

Invalidi sa 80% invalidnosti imaju pravo da budu oslobodjeni odredjenih dazbina pri registraciji putnickog automobila koji je u njihovom vlasnistvu. Isto pravo imaju invalidi sa najmanje 60% invalidnosti donjih ekstremiteta o cemu se prilaze potvrda iz fonda PIO.Da li konkretan slucaj ima pravo ne bih mogao tacno da kazem posto nisam dovoljno upoznat sa takvim slucajevima. Bolje poznajem situaciju kada su u pitanju RVI, posto sam i sam jedan od njih. Nadam se da ce se neko pojaviti ko bi mogao preciznije da odgovori.
                              www.paluba.info

Comment

• cale
                                CBC Senator
                                • 22.03.2009
                                • 297
                                • Backa Topola

Originally posted by Durango
                                Bojim se da ce uskoro ograniciti da invalid moze da registruje na svoje ime samo jedno ili eventualno dva vozila, za koja ce imati prilikom svake obnove registracije popust, tj. biti oslobodjen odredjenih taksi kao i do sada....
                                To je vec zvanicno donesena odluka, samo jedno vozilo moze da se uveze na invalida, a posle isteka 3 godine, ako je auto polovan ili 5 ako je novi , moze se uvesti ponovo na isto lice. Inace auto uvezen na invalida mora da bude i registorvano na to lice, a ne moze na neko trece lice, samo moze da se vozi na ovlascenje i to samo clanovi uze porodice. Ukoliko nema nikoga od porodice auto moze da vozi i trece lice ali samo ako je invalid tj. vlasnim u kolima!!!

http://srbija.aladin.info/auto/102-4763 ... a-invalide
                                NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

Working...
                                X