Mala skola voznje sa automatskim menjacem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DraxNS
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2006
    • 520
    • Bačka Palanka
    • Peugeot 307 SW

Mala skola voznje sa automatskim menjacem

Kako sam nedavno uzeo auto sa automatskim menjacem, jos uvek ne mogu skroz da se naviknem na sistem kontrole.

Naime, ako vozim "stilom" voznje koji sam imao sa rucnim menjacem, nabijam takvu potrosnju da mi nije dobro...

A ako vozim 1000% penzionerski... potrosnja je jedva u granicama prihvatljivog...

Kontam da tu ima jos problema osim menjaca, jer mi je nekako potrosnja ne deluje u skladu sa automoilom... ali definitivno utice i "tezina" noge na gas pedali.

Moje sustinsko pitanje je u stvari sledece: da li je bolje raditi lagana tj. umerena ali dugacka ubrzanja, ili ostra i kratka...

Ako dajem umeren gas i pratim BC onda mi je instant potrosnja recimo 20-tak litara ali zato vreme do postizanja zeljene brzine bude vece.... (uz ovo dodajemo i lagani start na semaforu)

A ako dam ostar gas, prilikom kretanja i prilikom ubrzavanja... onda mi BC pokaze instant potrosnju od 38-40 litara, ali tako brze postignem zeljenu brzinu...

Posebno je interesantno skontati pravu tehnologiju davanja gasa u gradskoj voznji/guzvi ... ako cu da vozim maksimalno stedljivo... bukvalno pravim "dzepove" (prazan prostor izmedju mog i drugog vozila) ispred sebe, a to ne zelim i ne volim kad drugi tako voze

Sve u svemu, ako ima iskusnijih... da mi preporuce koji i kakav stil voznje da koristim za voznju (prevashodno gradsku) sa automatskim menjacem... bilo bi super.... a da ta preporuka i iskustvo ostanu i za druge (novopecene) vozace sa automatskim menjacima
  • Horsepower
    CBC Senator XXL
    • 29.12.2005
    • 2000

Moj Fusion ima automatski menjac i kad ga vozim, sto je jako retko, gledam da umereno dodavam gas i dobivam odlicnu potroznju, u gradu obicno izvlacim oko 33 mpg (oko 7 L), a na autoputu i do 45 mpg (oko 5 L) sto i nije lose za auto sa 2.3L i 160 hp.

Comment

• DraxNS
      CBC Senator XXL
      • 24.10.2006
      • 520
      • Bačka Palanka
      • Peugeot 307 SW

bogami meni moja Omega po gradu ne pada ispod 12l ... 2.0/136hp
      na otvorenom pri ~120-130km/h je oko 7,5-8l mada na ravnom zna na momente da pokaze i 6,9l

Comment

• Shazalakazoo
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2007
        • 545
        • Beograd

Za tu Omegu mi 12l deluje sasvim ok...

Comment

• gti16v
          CBC Senator XXL
          • 05.08.2007
          • 343
          • BGD
          • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

12l po gradu za benzinca od 2000ccm i 1500kg, pa jos automatik, je sasvim ocekivana potrosnja... pa i da je sa manuelnim menjacem opet nebi bilo mnogo

Comment

• scarab26
            CBC Senator XXL
            • 27.09.2006
            • 353
            • bgd

tacno tako, to je potrosnja manuelnog po gradu

Comment

• Laki GSi
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2006
              • 2426
              • Beograd-Vozdovac

Citam ovo pa stvaram sliku kao da ti trosi 25/100
              To je bas onako kako treba,ni mnogo ni malo.
              Ne znam sta si pre ovog vozio pa ti je to sad nesto mnogo ali ovo sto ti kazes je skroz korektno.
              Vectra 1.8 automatic trosi skoro isto iako je malo laksa tako da teraj pun gas
              Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• DraxNS
                CBC Senator XXL
                • 24.10.2006
                • 520
                • Bačka Palanka
                • Peugeot 307 SW

Originally posted by Laki GSi
                Citam ovo pa stvaram sliku kao da ti trosi 25/100
                To je bas onako kako treba,ni mnogo ni malo.
                Ne znam sta si pre ovog vozio pa ti je to sad nesto mnogo ali ovo sto ti kazes je skroz korektno.
                Vectra 1.8 automatic trosi skoro isto iako je malo laksa tako da teraj pun gas
                Pa vidi...ovih 12-12,5 je kad se paazljivo vozi ... ide to i na 15-16-17 ako vozim "opusteno" odnosno onako kako mi lezi. (imam tesku nogu )

Prethodni (jos uvek neprodati auto) je Toyota Carina E 1.6/107hp koja nije prelazila 12l butana po gradu (oko 9l benzina)... znaci stvarno trosi kao upaljac... pa mi je skok od 3 do 5 litara na 100km po gradu malo velik... jeste auto tesko, jeste i automatik... .. valjda sam se bas jako navikao na Toyotinu malu potrosnju

Da ne kazem da mi je trenutna potrosnja plina oko 18l/100km i to kad pazljivo vozim....

Sustinski, skok potrosnje mi je veci od ocekivanog, pa sve trazim krivca prvo u sebi (prvi automatik), pa onda u kolima...

Zato sam i pitao koji je "stil" voznje najbolji za grad, posebno sto se tice davanja i dodavanja gasa.... jer kakve su guzve vec i kod nas... o nekim brzinama je iluzorno govoriti, ali se zato lovi svaki cm slobodnog prostora, sto opet na kraju uzrokuje potrebu stalnog forsiranja kickdown-a za brzo/brze uskakanje ili zatvaranje...

Sumarno, automatik je zaista komforniji za voziti... rucni daje bolju kontrolu... znaci definitivno sledeci mora biti neki tiptronik pa da imam najbolje od oba sveta

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Meni BMW trosi 3.25l na 100km po gradu kada mi je laksa noga na gasu... Naravno to samo pise na BC, ali realno je samo ono sto sipas na pumpi i to od cepa do cepa...

12l za Omegu stvarno nije puno. Automatik vozi normalno, onako nekidaj do kraja, treba malo vremena da se naviknes posto samo gasom odredjujes nacin voznje. Evo vec 15tak godina vozim razne automatike i uvek mi je najpovoljniji odnos potrosnje i voznje bio kada sam umereno stiskao gas i pratio saobracaj bez nekog opterecivanja u smislu pazljivog dodavanja gasa i slicno.
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• SOLOCO
                    CBC Član
                    • 22.10.2007
                    • 41
                    • NIS

Potrosnja ti je sasvim OK,ja isto imam omegu automatik 136hp i krece se 0d 12-14ltr po gradu,imao sam i sa manuelnim menjacem istu i trosila je oko 2 ltr manje,na otvorenom pri 120 oko 8,5.....sa obzirom na tezinu,proklizavanje automatika to je to....

Comment

• Bojan1212
                      CBC Senator XXL
                      • 15.07.2008
                      • 468
                      • Zemun
                      • Honda Accord

12L Pa ti vozis tenk
                      Zezam se, potrosnja mi se cini sasvim ok. Meni sa 2.0 Ascona koja je prilicno laksa tuce malo ispod 11l gradske sa manuelnim normalne voznje.
                      A ovo za Fusion. Ajde da je kvalitet goriva bolji, ajde sve ali 7l. To mi je bas Na otvorenom 5l Pa koliko trose neki auti tipa Smart?

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Pa smart ide u minus, malo malo pa napuni rezervoar NHF morao sam.

E sad sto se tice potrosnje i BC-a, u nekim trenutcima ubrzavanja pokaze 40-50l na 100km. Naravno gleda se prosek pa tako ispadne tih 12l.
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• DraxNS
                          CBC Senator XXL
                          • 24.10.2006
                          • 520
                          • Bačka Palanka
                          • Peugeot 307 SW

ok... recimo da sam ubedjen da mi je potrosnja OK i dalje ostaje kljucno pitanje "stila" voznje, za cega sam dobio skoro 2 odgovora

jednostavno jos uvek ne mogu skroz da se naviknem na to "proklizavanje" tj. kasnjenje odziva nakon stiskanja gas pedale... i tu ocigledno najvise gresim.... jasno mi je da gas pedalom kontrolisem kretanje i polako ulazim u stos.... samo jos uvek nemam to samopouzdanje u situacijama kad bi valjalo uskociti ili pobeci... a sto je krajnje jednostavno sa rucnim menjacem... posto je reakcija vozila instant...

Jeste lako voziti automatik, stavi ga u D i gas/kocinca.... ali mi jos fale "gradske" finese, da se npr. hitro presaltam iz trake u traku ili da se izvucem iz raskrsnice.... ili da sustignem sledece vozilo...

Imam osecaj da dajem previse jak gas u takvim situacijama, samo da bi izazvao brzu reakciju vozila, sto kako kad i bude kako sam ocekivao, ali onda nastupa momenat inercije ubrzavanja i postizanja vece brzine nego sto mi treba ili je bezbedno u datom momentu... Sto dovodi do mog subjektivnog osecaja da "cimam" auto preko potrebe, a sto opet znaci da ne znam ispravno da ga koristim.

Eto zato i ova tema postoji, ne bi li makar ovako "skratio" vreme ucenja na sopstvenim greskama

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

dalje ostaje kljucno pitanje "stila" voznje, za cega sam dobio skoro 2 odgovora
                            potrosnju smatraj vrlo umerenom, takoreci malom za tu kategoriju vozila.
                            Toyota koju pominjes je 2 kategorije manji i 3 kategorije laksi auto, i naravno da ima osetno manju potrosnju.
                            Carine je gotovo igracka u odnosu na Omegu ( po masi).

nisi nam rekao kljucnu informaciju, koju vrstu automatskog menjaca imas.
                            sa hidraulickim upravljanjem, sa eletktricnim upravljanjem preko softvera, sa lock up konverterom ili bez, ako je sa lock upom pri kojim brzinama voznje se aktivira...

negde do 17-18 litara benzina po gradu ja se ne bih posebno bavio temom nacina voznje, posto je skoro nemoguce predvideti odvijanje saobracaja.

za automatik sa 1500-1600kg mase se moze tolerisati do 20litara potrosnje pri stani kreni rezimu gustog gradskog saobracaja.

ako ti je bas stalo da potrosnju minimizujes pocni da koristis automatik kao manuelni.

imas ler (N) polozaj, imas prvu i drugu brzinu, eventualno i trecu posebno za izbor.
                            na svakom semaforu ili pri stajanju izbaci iz voznje (D) menjaca na ler (N) pa ce tako motor imati znatno manje opterecenje.

tada ne vrti konverter momenta i ne radi pod opterecenje hidro pumpa, u prevodu ne trosi energiju tj benzin za taj deo potrosnje pri stajanju auta.

sa druge strane, automatik se i uzima (ako se bira) bas zato da se skine obaveza menjanja brzina rucno i da se podigne komfor voznje.
                            potrosnja obicno nije relevantna kao primarna kod odabira automatika.

posto se radi o Omegi, kao starijem modelu, pretpostavljam da se radi o klasicnom planetarnom automatiku pa gore napisano vazi za taj tip menjaca.

najveca usteda goriva u gradu je sto ravnomernija brzina kretanja, zeleni talas sa sto manje kocenja a time i sa manje ubrzavanja.

svako kocenje je bacanje benzina bukvalno.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• DraxNS
                              CBC Senator XXL
                              • 24.10.2006
                              • 520
                              • Bačka Palanka
                              • Peugeot 307 SW

Nisam ekspert, ali kako sam u startu imao problem sa menjacem, tacnije sa ventilom 3. brzine, pretpostavicu da je menjac hidraulicki.

Imam, P R N D 3 2 1 od izbora brzina, dugmence za sportski rezim i za zimski rezim (oba off naravno).

Vrlo je interesantno kad pratim potrosnju tokom voznje... kad se ugreje auto... na "leru" znaci kad sam na semaforu i u D polozaju, trosi oko litar benzina.... tako da to ne smatram prevelikim opterecenjem u vidu potrosnje...

Ono sto kolje sve menjace (potrosnju goriva) je ipak gradska guzva... znam da je svako kocenje bacanje goriva.... tako sam vozio i Toyotu :-), znaci pustam da se auto sam dovoljno uspori... kocim samo kad moram... sto i sad cinim....

Za sad mogu samo da zakljucim iz dosadasnjih objasnjenja da je ipak najbolje lagano ubrzavanje i umerenije doziranje gasa tokom voznje, na ustrb "zustrine" voznje... Nekako mi je bilo matematicki logicnije da kratka intenzivna ubrzanja trose manje goriva (u proseku) nego "produzena" ubrzanja....
                              Da pojednostavim svoju "matematiku"... 35l trosim recimo 5 sekundi.... ili 18-22 litra u 15-17 sekundi za istu krajnju brzinu.... e sad posto su ovo odokativni vremenski periodi... ne mogu biti siguran u "racunicu".

A i da se ne lazemo... volim brate kad stisnem gas i malo se prilepim za sediste no... to kosta goriva... al vredi...

Sve ovo mi je bitno kako bi konacno mogao da svedem racunicu o potrosnji i autonomiji automobila... pa da mogu da planiram putovanja i ucestalost stajanja na pumpama.

Comment

Working...
                              X