Uticaj svetske krize na prodaju automobila

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • AlNik
    CBC Veteran
    • 18.07.2008
    • 144
    • Beograd

Citao sam clanak u Novostima, da je MMf sugerisao da se carine ne menjaju, ne znam da li ste informisani o tome?
    Ja nisam.. Ali da dodam jos jedan faktor - ocekuje se pad vrednosti zarada jer se ocekuje da i dinar ide dole, a ako dinar ne ode dole - otici ce cene gore u evrima (kao do sada sto su isle gore u evrima jer Jelasic nece da pusti dinar da ode na realnu vrednost)

@Eon
    Nijedna nacija nije najpametnija sama po sebi, a i da jeste to je nebitno - bitno je ko su ljudi koji rade u odredjenoj industriji. To je obicno mali deo prilicno inteligentne populacije. Ako su Ameri bili spremni da plate nekome da radi kod njih - to nije nasilje, to je upravo ono sto Ameri znaju da rade - da stvore uslove za preduzetnistvo/inovaciju. Pa sto je N Tesla otisao iz Srbije? Zato sto mu ovde nisu dali ni stipendiju, a kamoli mu omogucili da radi nesto. Nasilje bi bilo naterati ga da ostane. Ali takav smo mi narod - prvo ga oteramo, a posle ga slavimo ko naseg kad uspe.

Sto se tice tvog stava da Ameri nece da budu vise prvi itd itd, pitam se ko ce biti prvi kako ti to kazes. Rusija? Ne daj Boze, njome vlada 8 ljudi koji drze 70% kapitala. Kina? Jos gore. Evropa? Nece vladati, u vecem su problemu od Amera jer su nekonkuretni zbog velike drzavne potrosnje i slicnih problema kao Ameri (outsourcing udario srednju klasu, vecina zemalja ima trgovinski deficit). Arapi? Pa ajde, neka vladaju, bar ce da procveta industrija feredzi i burki sirom sveta. [/quote]

Comment

• X9
      CBC Senator XXL
      • 28.06.2005
      • 3179
      • Wien-Sabac
      • RX-8 i X-9

Originally posted by AlNik
      Ne interesuju me tvoji politicki stavovi i rusofilija. Samo iznosim cinjenice. Modernizacija i ono na cemu kucas i preko cega komuniciras sa mnom je americki izum, kao verovatno i operativni sistem koji koristis. Americka silikonska dolina je od 50ih do danas izvela najveci tehnolosku revoluciju u istoriji covecanstva. Broj americkih brendova i proizvoda koji je preplavio svet u drugoj polovini proslog veka je nevidjen.

Sa druge strane, Rusi su napravili Ladu, Arapi nikad nista, a Kinezi iskopirali sta god su stigli, pa i BMW X5. Dakle, priznaj cinjenice, a bas me briga sto si ti ljut na Ameriku.
      sada procitaj ponovo moj post i pronadji gde sam velichao rusiju...pa sebi postavi pitanje da li ti nisi mozda ono za sta mene optuzujes...
      napisa za nekog da im je smisao da prodaju naftu pa kupe fudbalski klub..pa sta tu ima lose?prodali su SVOJU naftu...sada tu istu rechenicu primeni na tvoje miljenike ne verujem da ce se zavrsiti sa rechenicom kao u mom sluchaju.
      @bax76
      srbija vec odavno nema takozvanu srednju klasu...i ne propada srednja klasa samo u srbiji vec skoro svugde
      @alnik
      prijatelju niti sam ljut na amere,niti sam rusofil,jer da jesam ziveo bih i radio u rusiji.ali da ameri imaju izopachen pogled na zivot i izokrenute vrednosti to stoji ma koliko njihova bila ova tastatura sto kucam po njoj,a nije- pise na njoj made in china kao i 99%proizvoda koji se prodaju sirom amerike i sveta
      reche ti meni da oni kupe "mozgove".pa normalno kada prethodno "ubiju "svu konkurenciju,bilo politichki bilo ekonomski.skoro imadoh neki susret sa ljudima iz Philips Austrije i sami priznaju da su kinezi chitaj BROJ 1 u LED tehnologiji u svetu,i da zbog kojekavih regulativa ne mogu da saradjuju sa njima i da njihove proizvode dalje prodaju(ovo zadnje vazi za neke moje liferante)..ovo ti samo navodim,kao primer,kinezi jesu kopiranti,ali ajde da prebacimo prichu unazad nekih 60-70 godina...ko je koga tada kopirao?odgovor je jednostavan-ameri evropu.sada je doslo vreme kineza.sutra mozda rusa,prekosutra mozda arapa.na ovoj planeti postoji zivot i dalje osim Americhkog kontinenta.ista situacija im je i sa auto industrijom.
      a sad nazad na temu
      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Koliko gluposti, ljudi... Polako, stanite!!!!

Vreme će pokazati koće biti u pravu, ALI povratko na staro nema!!!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

Originally posted by AlNik
          Ne interesuju me tvoji politicki stavovi i rusofilija. Samo iznosim cinjenice. Modernizacija i ono na cemu kucas i preko cega komuniciras sa mnom je americki izum, kao verovatno i operativni sistem koji koristis. Americka silikonska dolina je od 50ih do danas izvela najveci tehnolosku revoluciju u istoriji covecanstva. Broj americkih brendova i proizvoda koji je preplavio svet u drugoj polovini proslog veka je nevidjen.

Sa druge strane, Rusi su napravili Ladu, Arapi nikad nista, a Kinezi iskopirali sta god su stigli, pa i BMW X5. Dakle, priznaj cinjenice, a bas me briga sto si ti ljut na Ameriku.
          Ispade da nije bilo te Amerike mi bismo josh uvek visili sa granja...

Amerika je danas to shto jeste samo iz jednog razloga - ekonomije. Medjutim, ta ista drzhava na vojsku daje godishnje vishe nego ceo svet ZAJEDNO, i tako ochigledno stavlja do znanja kako i chime misli da upravlja ostatkom sveta. A neko pametan je jednom napisao da "kome zakon u topuzu lezhi, tragovi mu smrde nechovjeshtvom".
          Mislim da ne treba dalje nishta reci osim da su SAD danas jedina "civilizovana" drzhava u kojoj postoji koncentracioni logor, u kojem se dokazano krshe sve humanitarne povelje i konvencije, i gde su usput zatochena i deca. I kad danas od njih chujem da se zalazhu za poshtovanje tudjih prava ne bude mi dobro ni malo...

A SAD su ekonomski to shto jesu danas iz vishe razloga, neki od kojih su delo odredjenih interesnih grupa i pojedinih "interesantnih" lichnosti iz americhke istorije, dok su drugi razlozi bili rezultat odredjenih momenata u novijoj svetskoj istoriji. U principu se mozhe reci da su smishljeno i sa predumishljlajem radili na svojoj buducnosti a da su im odredjene stvari ishle na ruku (npr. drugi svetski rat iz kojeg su izvukli debelu strateshku korist), tako da je ispalo i bolje nego shto su "americhki oci", od Washingtona pa nadalje, i zamishljali.

Medjutim, SAD ne bi bile to shto danas jesu da nije bilo otkaza "Zlatnog standarda" 1976. godine. Naime, Amerika je svojevremeneo svoju valutu vezala za zlatne rezerve, tako da je svaki dolar imao protivvrednost u zlatu. Sa tim garantom oni su od celog sveta kupovali sve i svashta, uglavnom josh zlata ali i energenata pa su chak i Aljasku kupili od Rusije, placajuci dolarima koji su bili "zlata vredni". Tako je ceo sve mislio da dolarima mozhe uvek da kupi proporcionalnu kolichinu zlata i da ta valuta ne mozhe da devalvira ili propadne. A onda su se jednog dana ameri lepo "setili" da ukinu tzv. "Zlatni standard", tako da su po sistemu "pike-pujke" zapravo prevarili ceo svet postupkom kojim su sami sebe oslobodili obaveze da bilo kome garantuju za svoju valutu zlatom.
          Kako im valuta ne bi postala totalno obezvredjena i kako bi imala nekakvog garanta, ubrzo su je vezali za novo, ali "crno zlato". Otuda se od opec-a nafta jedino kupuje za dolare, otuda se i cena nafte iskljuchivo formira za dolar kao valutu. Na taj nachin je dolar opet "pokriven" i ima jaku fiktivnu vrednost, tako da shtancovanje istog ima smisla. Jer onolike ratove valja nekako isfinansirati. Ako neko misli da je sve do sad bilo pokriveno trgovinskim suficitom i da je samo izvoz mogao da pokrije sve, grdno se vara. Vishe od svega drugog, oni kao i ranije, i danas najvishe prodaju - maglu...

PS. Kad si vec pomenuo... Ti Arapi su dali vishe modernom i civilizovanom drushtvu i uopshte napretku civilizacije u jednom periodu (dodushe beshe to davno) nego ameri tokom ovih par stotina godina svog postojanja. Matematika, astronomija, fizika, geometrija... Temelji ovih nauka su "udareni" upravo na srednjem istoku, stara Persija je bila jedna od kolevki nauke i kulture. Druga je stvar shto su tokom istorije iz mnogih interesa i opshte poznatih razloga te civilizacije unishtene ili unazadjene do te mere da se nikad vishe nisu oporavile i vratile na puteve stare slave. Nishta ne tvrdim, samo kazhem da to shto je napisano u citatu nije tachno jer istorija ne pochinje pre 100 godina...
          http://www.bmw.tv

Comment

• X9
            CBC Senator XXL
            • 28.06.2005
            • 3179
            • Wien-Sabac
            • RX-8 i X-9

trenutno evropljani razmisljaju da uvedu jos vecu kontrolu nad bankarima ...nemci razmisljaju da otkupe opel i da bude drzavna firma.jos uvek nema velike krize ,najavljuje se tek posle Bozicnih praznika

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• AlNik
              CBC Veteran
              • 18.07.2008
              • 144
              • Beograd

Originally posted by X9
              napisa za nekog da im je smisao da prodaju naftu pa kupe fudbalski klub..pa sta tu ima lose?prodali su SVOJU naftu...sada tu istu rechenicu primeni na tvoje miljenike ne verujem da ce se zavrsiti sa rechenicom kao u mom sluchaju.

prijatelju niti sam ljut na amere,niti sam rusofil,jer da jesam ziveo bih i radio u rusiji.ali da ameri imaju izopachen pogled na zivot i izokrenute vrednosti to stoji ma koliko njihova bila ova tastatura sto kucam po njoj,a nije- pise na njoj made in china kao i 99%proizvoda koji se prodaju sirom amerike i sveta
              reche ti meni da oni kupe "mozgove".pa normalno kada prethodno "ubiju "svu konkurenciju,bilo politichki bilo ekonomski.skoro imadoh neki susret sa ljudima iz Philips Austrije i sami priznaju da su kinezi chitaj BROJ 1 u LED tehnologiji u svetu,i da zbog kojekavih regulativa ne mogu da saradjuju sa njima i da njihove proizvode dalje prodaju(ovo zadnje vazi za neke moje liferante)..ovo ti samo navodim,kao primer,kinezi jesu kopiranti,ali ajde da prebacimo prichu unazad nekih 60-70 godina...ko je koga tada kopirao?odgovor je jednostavan-ameri evropu.sada je doslo vreme kineza.sutra mozda rusa,prekosutra mozda arapa.na ovoj planeti postoji zivot i dalje osim Americhkog kontinenta.ista situacija im je i sa auto industrijom.
              a sad nazad na temu
              Pitanje je ciju naftu je Abramovic (i ekipa) prodao. Realno gledano on je pokrao te pare od Rusije i umesto da se te pare uloze u razvoj neke odrzive industrije, te pare arci 8-9 oligarha za svoje izivljavanje. Narod ce ostati siromasan, oni ce ostati bogovi, a kad nestane nafte - to ce biti kraj drzave. Postoje 2 tipa drzava - one koje prodaju resurse i one koje prave proizvode (stvaraju dodatnu vrednost). Ove druge ce uvek proci bolje na duzi rok.

Reci mi kako su to Ameri unistili Univerzitet u Beogradu, pa da je isti odlucio da ne da sansu Tesli da studira? Ne mozes da prebacujes odgovornost za nesposobnost svoje drzave ili drugih drzava na Ameriku. Ja uvek gledam ovako - za sve lose sto ti se desava uvek si ti kriv 90%, a drugi mozda do 10%. Ako uradis sve sto mozes da sebe unapredis, sigurno da tih 10% nece moci mnogo da te potrese. Upravo o tome se radi.

Kinezi su broj 1 u kopiranju i nicemu vise. Kada im skoci standard i kada nestane mogucnost da rade za saku pirinca, nestace im i prednost.

Opet ti govorim - gledaj realno na svet i batali emocije. Kinu tek cekaju politicka trvenja i to ludilo jedva cekam da vidim jer, kako standard raste - tako raste i zelja ljudi za slobodom i njihova emancipacija, time puca i KP Kine. A sto mi neki kinez rece u Engleskoj - kad se to dogodi - zemlja ce da se pretvori u pakao. Shvati - ovi sa resursima stvaraju oligarhicne privrede u kojima je narod potlacen i takve drzave su same po sebi nestabilne.

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

Originally posted by overspeed
                Ti Arapi su dali vishe modernom i civilizovanom drushtvu i uopshte napretku civilizacije u jednom periodu (dodushe beshe to davno) nego ameri tokom ovih par stotina godina svog postojanja. Matematika, astronomija, fizika, geometrija...
                zamoravio si da dopises i medicinu

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Da, to sam smetnuo s uma... Sve u svemu poenta je jasna...
                  http://www.bmw.tv

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

sta mislite da li je za Opel bolje da bude drzavna firma ili privatna?

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• AlNik
                      CBC Veteran
                      • 18.07.2008
                      • 144
                      • Beograd

Super, Arapi su zapoceli neke nauke, svaka im cast, ali vidis, neko pravi alat, a neko zna da ga koristi. Arapi su odlucili da im je cool da maltretiraju zene i oblace se kao pingvini umesto da rade nesto pametno. I dok bude nafte, zivece tako kako zive. Ali opet - u svemu ostalom su bili totalno neproduktivni i nicim nisu unapredili ovaj svet u poslednjih 50 godina. Sto se ne moze reci za Ameriku.

@X9:
                      Privatno je uvek bolje od drzavnog. Aksiom.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

I dodje šumar i istera sve iz šume....
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                        X