Ford Mondeo 2.0 TDCi....vase misljenje!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Ford Mondeo 2.0 TDCi....vase misljenje!?

Danas sam sasvim slucajno svratio do jednog auto placa posto mi je bio usput. Od 20-tak vozila koja su bila na placu jedan auto mi je privukao paznju jer se po spoljnoj ocuvanosti razlikovao od ostalih.
    Naime u pitanju je Ford Mondeo, 2002god., 2.0 TDCi sa Ghia opremom. Spolja je veoma dobro ocuvan, jedino na zadnjim levim vratima ima neko malo ulegnuce ali farba je ostala netaknuta i naravno sitne ogrebotine na branicima. Nigde nisam primetio da eventualno postoji zazor na mestima gde se spajaju delovi karoserije pa da mi to moze reci da je auto negde lupan, farovi su kao novi, crne plastike koje se nalaze na spoju retrovizora i samih vrata obicno izblede od sunca kao i krovni nosaci ali to u ovom slucaju nije tako. Znaci na prvi pogled auto je kao casa!
    Onda je usledio vizuelni pregled unutrasnjosti gde sam se prijatno iznenadio jer za ovo malo vremena koliko posecujem auto placeve ne mogu da se setim da sam negde video auto tog godista, a da je sto se unutrasnjosti tice tako dobro ocuvan (naravno po mojoj skromnoj proceni). Naime obruc upravljaca koji je presvucen kozom nema tragove ostecenja, nigde nije izlizan,...rucica menjaca koja je takodje presvucena kozom deluje kao nova. Sedista koja su kozna imaju 'bore' ali kontam da je to neminovnost kod koze jer kuci imam koznu garnituru staru svega 3 god. pa vec ima dosta 'bora' pogotovo fotelja na kojoj se i najcesce sedi. Zadnja klupa je u izuzetnom stanju, tako i tapacirung u gepeku deluje kao nov, vadio sam rezervni tocaki sve je u fabrickom stanju, nema deformiteta. Nikada ranije nisam razmisljao o Mondeu jer mi je Focus bio prihvatljiviji po gabaritima i obliku ali mi se ovaj Mondeo svideo, pogotovo ako je u odlicnom stanju kaosto i sam prodavac kaze.
    Kada smo pokrenuli motor sve deluje ok, barem meni koji sam lajk da po zvuku istog nesto korisno mogu reci. Jedino sto sam ocekivao jeste da bude ipak malo tisi ali je mozda razlog njegove izrazenije buke taj sto je napolju hladno...jednostavno ima slican zvuk kao komsijin A4 TDI iz '98god.
    Prodavac ko prodavac me je ubedjivao da je auto ko casa, da je u super stanju, nikad udaran i da ima servisnu knjizicu. Takodje pristaje na sve preglede vozila, dijagnostiku, servis...., a auto mogu i da probam u voznji. Inace u konverzaciji i propitivanju o samom autu bio sam veoma pesimistican prema prodavcu pogotovo sto mi je rekao da je auto presao 127k km. Rekao sam mu da mi je bas cudno da auto star 6-7god. + dizel i + tako jedan veliki, jak i opremljen auto predje tako malo obzirom da po logici onaj ko kupuje grdosije ujedno se i vozi njima i godisnje predje min 30-40k km pa i vise. Prodavac je rekao da je tih 127k km stvarna kilometraza, a ja se nisam setio da pogledam sta pise na kilometar satu mada znam da se i to cesto zbog manjih troskova carine menja. Cak mi je spominjao kocione diskove i pokazivao kako nisu izlizani, izgrebani ili sta vec sto je odlika auta koja iza sebe imaju 200+k km.
    Sve u svemu ja sam se prijatno iznenadio bar onim sto se na oko moglo videti pa zato sve ovo i pisem. Posle placa pravac Grand Motors. Dobar dan, dobar dan, interesuje me to i to. I sad covek koji radi u servisu kaze sledece. Taj motor ima 'manu' da mu posle 100k km ode set kvacila sa plivajucim zamajcem koji kod njih sa rukama kosta 100 000din, kao i neki PK kajs (ako sam pogresio ne zamerite) i nesto jos vezano za radilicu sto ukupno kosta 35000din. Sve ostalo je kaze manje vise redovno odrzavanja, a cena osnovnog servisa za taj auto (ulje filteri i sta jos sve spada u to) je 15000din. Inace u toku je neka akcija gde je besplatna dijagnostika, a pregled bi me dosao nesto vise od 1000din.
    Ono sto mene zanima jeste da li se tom dijagnostikom moze utvrditi u kakvom je stanju set kvacila i globalno koliko jos moze da pregura pri normalnoj exploataciji vozila. Takodje da li se moze utvrditi u kakvom je stanju turbina i sve ostalo tj. da li mogu biti potpuno siguran kad mi u servisu kazu da je motor ok!?? Sta jos da pogledam, pregledam i obratim paznju!? Cena auta je 8100eur pa ne znam da li je i ovo trzisno realna cena ili postoji mogucnost korekcije!? Meni iskreno ne treba toliki auto ali ako je zaista sve na svom mestu onda mi to nije neki problem.
    Jos jedna stvar koju sam zapazio jeste da su zadnje gume Tigar pa se prosto pitam odakle u Italiji Tigar guma!? Odmah sam pomislio da je auto mozda ovde neko prvo vozio pa stavio te gume ili su mozda one sa kojima je dosao bile u boljem stanju i onda su ih skinuli i stavili neke Tigrove! Kad smo vec kod istih sve 4 gume su zrele za zamenu tako da je i tu u startu trosak...
    Evo i nekih slika:

• srdjanissan
    CBC Senator XXL
    • 20.11.2008
    • 720
    • beograd

Re: Ford Mondeo 2.0 TDCi....vase misljenje!?

malo sumnjivo to 130000+km,to za volan papucice menjac i ostalo nista ne mora da znaci(sto o5 ne kazem da je na tom autu tako,kazem ti uopsteno) na mom autu od 160000+km su papucice pojedene ali to je stvarna kilometraza,volan blago izlizan na levoj strani i kad mi dodje neko i uvati se papucica i pametuje mi kako je 150tkm nestvarno,bar je 300tkm ,muka me uvati,naterao bi ga da mi lize i pusi papucice u isto vreme...sve zavisi ko je vozio taj auto cime se on bavio,normalno kakvu obucu koristi itd...

sumnjam da moze dijagnostikom da se potvrdi sta ce mu riknuti...zagrejes auto na radnu temperaturu proveris da li duva i to ti je merka...pogledas da na farbi nema nekih tackica u laku od prasine ,sto bi znacilo da je farban,pogledas jos po neki detalj....mada ako ti njega oteras na servis oni ce ti reci sve.Po meni bolje uzmi limuzinu,nemoj karavan ili pak fokusa o5 ne karavan,mondeo je ruzan za karavana,uzmi volvo v40ako oces karavan cena manje vise realna ali onako blago jaca
    kad koči,cepa gume i prevrće se!
    papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Stanje enterijera sam naperno spomenuo jer sam na skoro svakom mestu procitao kako ono moze mnogo vise da kaze o exploataciji vozila nego neki tamo servis i dijagnostika! Mada kao sto si i sam rekao ne mora da znaci da je to tako ali to su one tantalove muke kad kupujes auto! Gledao sam recimo Lagune po ostalim pacevima i u 60% slucajeva enterijer je katastrofa, izlizano ,pohabano, deluje jednostavno dotrajalo, staklo-plastika farova zuta, sva plastika koja je spolja na autu crne boje je usled sunca promenila boju... Opet kazem, nista ne mora da znaci ali eto....rekoh samo sta sam primetio.
      Jeste malo ruznjikav ali ako je auto stvarno ok lepota mi je negde na rubu misli, a i kad sam seo unutra zaboravio sam na spoljasnjost! Naravno da bih voleo da je limuzina za 4 ili 5 vrata ali eto nije.
      Takodje sam zaboravio da pitam da li je dijagnostikom moguce utvrditi stvarnu kilometrazu kao i poslednji servis, naravno ako je radjen u ovlascenom servisu!??

Comment

• srdjanissan
        CBC Senator XXL
        • 20.11.2008
        • 720
        • beograd

ako su ti servisi u ovlascenom odes bilo gde u ovlasceni (oni imaju bazu podataka jelte,bar je kod mene za nissan tako) das im broj motora,sasije,sta im treba i izbace ti listing servisa kada i sta je radjeno u ovlascenom servisu...bez obzira da li je i gde radjen servis,to je mreza i zajednicka baza podataka.(o5 napominjem tako je kod mene za nissan valjda i za svaku drugu marku automobila)
        a sta fali volvou,cak mozda i jevtiniji ,ford ga drzi ,sigurnost na prvom nivou ...razmisli o tome,ne mnogo manji ali skladniji auto
        I kilometraza ako je uradio neko ko to iole zna ne moze da se provali na takav nacin (barem ne lako i dijagnozom)

Comment

• mishio
          CBC Senator XXL
          • 29.05.2007
          • 1204

lep primerak, samo bih ja te nove fordove pogotovo TDCI motore izbegao u sirokom krugu. Drug mi vozi focusa tdci, za godinu dana ako nije za 20tkm dao 2000evra na kvarove, a auto je bio pri kupovini u super stanju. Ajde zamajac, kvacilo, pa posle dizne, pa opet dizne, pa elektronika neka, malo pa ga ostavi na putu. Jos jedan drug taxista ga vozi po bg, uzet pre 4godine sa 120000km, sad je presao 250+km, ali opet manja konjaza verzija od 90ks, i njemu je zadavao muke, ne toliko cesto koliko ovaj tdci sa 115ks, ali odlazile su stvari koje se ne dese na starim fordovima starim 20godina.
          To nikako nisu male pare, tako da se ja ne bih uhvatio za forda, ne pljujem nista, nego jednostavno ovi novi modeli, nikako ne mogu da se porede sa starim dobrim fordom.
          A ako bi vec uzimao forda, ja bih izbegao dizele, cak sta vise generalno sam protiv kupovine modernih polovnih dizela sa 120tkm iz Italije Jako skupi kvarovi, sve cesci, i nigde nemas tada ustedu pa makar i 100tkm godisnje prelazio. Benzinac sigurno pametnija investicija za polovnjaka, pa ako ti je skupa voznja, onda plin u rez. tocak i eto.
          Jer samo dizne na modernim dizelima koliko kostaju, bukvalno da te to uhvati pa sve sto si "ustedeo" na gorivu ode na to. Remont tih dizni na tdci se radi, ali totalno neuspesno, ko god je radio, na kraju je opet kad tad uzeo nove, a remont je nekih 500evra.

Znachi po meni dobro bi pre trebao da sve stavis na papir, nego da se zalepis na kozu, dizel i reci preprodavca, ali vidis da si oprezan vec u samom tvom izlaganju tako da uzmi u obzir i ovo sto sam ti napisao, pa makar ja i ne bio upravu.

Comment

• NemaN
            CBC Senator XXL
            • 29.11.2004
            • 1560
            • munze

i mom drugaru na focusu zamajac otisao ....

mozda je isti
            I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• MOSLER
              CBC Senator XXL
              • 27.05.2005
              • 1064
              • Niš

Originally posted by mishio
              Jer samo dizne na modernim dizelima koliko kostaju, bukvalno da te to uhvati pa sve sto si "ustedeo" na gorivu ode na to. Remont tih dizni na tdci se radi, ali totalno neuspesno, ko god je radio, na kraju je opet kad tad uzeo nove, a remont je nekih 500evra.
              Remont dizni je 100- 150e po komadu ali pitanje je kako ce ih odredeti. Inace nova dizna za TDCI sa zamenom kosta 500 eura u ovlascenom servisu, provereno

Comment

• mishio
                CBC Senator XXL
                • 29.05.2007
                • 1204

ovaj drugar je sa vozdovca, ne verujem da je isti jer se to redovno desava kod dizela novije generacije koji su iz uvoza
                njega je izasao kod nekog majstora sa delovima 60000din tada, stim sto je po tom kursu bilo nekih 800evra.

dizne je platio 550evra, remont, a nove imaju i jeftinije od 500e komad, 350evra je valjda delphi A tek da ne pricamo o prici npr za novi passat VW sto ima onaj pametni filter paktikularni ili kako vec, sto smanjuje zagadjenje, kada sam cuo cenu originalnog koja je kad se nisam slogirao. Ja prosto ne vidim koju bi racunicu neko mogao da ima sa ustedom goriva kada su prvo ti dizeli jako osetljivi na nase turbo gorivo, kada su vecinom presli vec brdo preko, pa taman stigli na ulaganje, gde je tu na kraju usteda, jer kapiram da ko vozi dizela prvo ide da bi ustedeo a ne zato sto bas voli dizela da vozi, mislim sve to super, izolacija na novijim vozilima stvarno cini cuda da nemas pojma da si u dizelu, ali opet benzin pa npr jos +turbak, ma milina

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Ima smisla sve sto kazete, zato i tolika opreznost prilikom kupovine! Ne smem ni da zamislim kako izgleda kad se isprsis za auto i krenu popravke Ja sam samo hteo da prezentujem ono sto sam video i sto mi se svidelo, a na vama je da mi pomognete koliko mozete!
                  Sto se Vovloa tice mislim da nisam za tu varijantu, jer ipak mislim da je on tek skuplji za odrzavanje, a iskreno nesto ih i ne vidjam po placevima! Mondeo benzin mi je takodje ok varijanta ali cini mi se da mi je neko vec rekao da u njega ne moze plin ili i ako moze da je nesto komplikovano nego sto je to slucaj sa ostalim motorima iz te klase!??

Comment

• mishio
                    CBC Senator XXL
                    • 29.05.2007
                    • 1204

ima ovde na forumu tema za forda benz. i plin, pa vidi sta se pise

Nego nije da sam protivnik same marke, ali ne znam sto si se zalepio bas za forda, bilo sta japan/koreja nemas greske, nemci vec za te pare tesko, jer za te pare tesko da mozes uzeti auto mladji od 10god. Ako ti je do prostora, pogledaj mitsubishi carismu, benzince naravno, mesta ima bruka, sta sve u taj auto moze da stane u mog karavan mercedesa ne moze, to se ne kvari bas tako lako, a mislim da za 7000evra+ mozes da nadjes 2001-2002 da bude u vrh stanju. Dizel verzije bih izbegao, reno pravi taj motor.

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Nisam se zalepio za Forda nego u poslednje vreme nailazim na bas dosta primeraka, a konkretno Focus mi se svidja! U principu su po placevima sve Lagune i Megani kojima je cena bas visoka ukoliko su u ok stanju. Vecinu Laguni recimo koje sam gledao su katastrova, bar unutrasnjost, a dobrim delom i spolja, a o onome ispod haube ne smem da pomislim.
                      Takodje sam par puta video Alemre ali su sve 2.2 dci i tu je opet problem sa polovnim dizelom, a i cena registracije. U prvo vreme sam gledao Stila ali citajuci iskustva onih koji su ih kao polovne upovali sam odustao od gledanja istih. Nemce svakako ne gledam kako zbog precenjenosti tako i zbog povecane potranje lopova za njima. Potraga se nastavlja pa cemo videti....

Comment

• srdjanissan
                        CBC Senator XXL
                        • 20.11.2008
                        • 720
                        • beograd

jaooo,zaboravih,moj karavan broj 1,nissan primera imas u varijantama 1.8benzin i 1.9dci i 2,2dci imas i limuzine za oko mozda 8500 bih mogao da uvezes,imala je kod nas primera limuzina za 8500eura 2004 1.8i ,auto boli glava,gledao sam na servisu,ekstra je kamera za rikverc,silni senzori i pomagala,pregrade.....To ti je preporuka,mozes iz inostranstva da ih uvezes za oko 8000hiljada kod nas su malo skuplje ,ako ti treba nesto za uvoz,sigurno javi mi na pm da ti dam broj coveka preko koga ja sam uzeo poslednja 3automobila.

Comment

• Dragon
                          CBC Senator XXL
                          • 15.11.2006
                          • 963
                          • Beograd

Mondeo je odlican auto, potcenjen ovde, pa za relativno dobru cenu moze da se uzme fin primerak. Konkretno taj TDCi motor jeste osetljiviji na lose gorivo, ima problema sa diznama mozda malo vise od npr. JTD. Mada sklon sam misljenju da je to malo uvelicana prica.

Plivajuci zamajac je deo koji jednom mora da se zameni i, ako se toga plasis, bolje odmah odustani od CR dizela jer ga imaju gotovo svi, osim recimo HDI 90 KS. Opasnost se javlja na 150+ hiljada kilometara sto uglavnom imaju svi dizeli koji dodju ovde. Jedino sto mozes da ucinis da se pomolis onom gore da to ne rikne dok je auto kod tebe. Zato cesto cujes komentare tipa nikad vise Stilo, nikad vise Mondeo, nikad vise VW bla, bla.

Ja sam se odlucio za TDDi varijantu bas zbog te price o osetljivosti TDCi motora. Radi se o klasicnom turbo-dizelu (ima plivajuci nazalost), malo je bucniji, ali sasvim pristojno povuce. Za godinu i po dana nisam imao vecih problema, a dobar je sto on ima lanac, tako da prakticno radis samo male servise, ako je taj lanac OK. Sad, TDCi, posebno od 130 Ks, je dosta bolji motor gde Mondeo prosto leti, a na otvorenom putu ne verujem da neko moze da mu izadje na crtu u tom cenovnom rangu.

OVDE se polemisalo o Mondeu.

Meni da treba takav auto uzeo bih ga u uzi izbor, ali svakako i Lanciu Lybru jer mi se vise svidja JTD.

Ako budes kupovao Mondea, mozes da odes u GAGA servis na Vidikovcu. Ja kad sam prodavao auto otisli smo gore i tamo sve kazu, znaci, nema skrivanja bilo cega. Taj pregled je oko 20 evra.
                          Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Prica je uvelicana iz razloga sto ima vise onih koju kupe primerke koji imaju dosta km iza sebe ili misleci da kupuju ok auto na kraju se ispostavi da je krs! Inace serviser u Grand Motorsu mi je rekao da i ovaj Mondeo ima lanac u ravodu! U svakom slucaju hvala za info

Comment

• mupe
                              CBC Senator XXL
                              • 05.10.2006
                              • 822
                              • bg
                              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Ja gledam ove tvoje slike i nikako da vidim da volan nije izlizan... Pa ovo je totalno ispolirana koža! Čak je i suvozačevo sedište izlizano... Ja bih, na tvom mestu, pretpostavio duplo veću kilometražu za ovaj auto od one koja ti je rečena. Servisnim knjižicama ne veruj, lako se falsifikuju.

Osim toga, na ovoj slici na kojoj je pogled sa strane - čini mi se da prednje krilo ima drugačiju boju od vrata. Ok, ne mora to da znači ništa spec, možda je čuknut pa prefarban, ali možda je i demoliran...

Ne znam da li za forda možeš da dobiješ servisnu istoriju, tj. da preko ovlašćenog servisa saznaš kilometražu na kojoj je auto poslednji put bio na servisu. Kod renoa je to moguće.

Comment

Working...
                              X