Ja sam imap pre par meseci situaciju da mi nije stigla potvrda za parking iako sam poslao regularno SMS, naravno napisali su mi kaznu. Prijaovio sam to na onaj telefon za žalbe što piše na samoj kazni, rekli su mi da ih zovem za par dana, a kad sam ih zvao rekli su mi da je sve u redu i da je kazna poništena.
Dok sam brinuo o placanju parkinga, imao sam dve situacije na koje sam isao da "molim za razumevanje".
Oba puta sam ja bio krivac, ali su mi oni ipak izasli u susret i ponistili kazne.
Prvi put sam vozio sestrin auto a po navici poslao poruku za moj. Naravno, kad sam se vratio zatekao sam kaznu na kolima.
Otisao sam pravo tamo i "alo covek, vidi, razumi", pokazao mu obe saobracajne i ladno mi je lik obrisao kaznu.
Drugi put sam poslao poruku za crvenu zonu a parkirao sam u zelenoj. Valjda mi logicnije da je prva jeftina, a treca skupa, sta li.
Okacili su mi kaznu za brisac, jos jednom sam otisao do njih, jos jednom su imali razumevanja i obrisali kaznu.
Naravno da sam bio prijatno iznenadjen oba puta, ali me to ipak nije inspirisalo da im ubuduce placam parking.
Ljudi, sta ja da radim. Auto sam kupio u Sep. je jos uvek na prethodnom vlasniku. Za sada mi se dogodilo jednom da su me kaznili za parkiranje i poslali su njemu tj prethodnom vlasniku. Ja sam platio 1000din jer mi je on rekao da njemu mogu da skinu sa racuna a nisam takav da me boli q... za coveka a tokodje su rekli i u Parking servisu da skidaju sa racuna ako se ne izmiri preko tekuceg na vreme.
Zatim sam zvao Parking servis i pitao ih da li nekako mogu da sredim da se kazne salju na mene. Po operaterki ispadne da ja moram da prebacim vozilo na sebe pa tek onda cu moci, sto ne planiram da uradim pre registracije ili ni opste. Meni to zvuci prilicno glupo jer prethodni vlasnik je mogao da bude ko zna gde. Tako reci ja sam njima hteo da ucinim uslugu da bi slali pravom vlasniku kazne. Sustina ovoga je da ako bi mi stigla kazna ne bi placao. Uplacujem uglavnom redovno ali se dogodi da zaboravim da uplatim ili produzim i tada su me kaznjavali
Otiđi u prvu banku i uplati čoveku direktno na tekući preko naloga građana, odnosno ako si u Intesi, Komercijalnoj ili nekoj trećoj banci koja dozvoljava elektronsko plaćanje, takođe sa svog na njegov račun možeš da prebaciš novac preko elektronskog naloga.
Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
a tokodje su rekli i u Parking servisu da skidaju sa racuna ako se ne izmiri preko tekuceg na vreme.
Niko ne moze da skine pare ni sa cijeg racuna , osim suda, poreske, i slicnih. Parking servis je javno preduzece, kao komunalno npr. To bi bilo isto kao da ne platis struju, pa ti EPS skine pare, ili vodovod...
Kao sto nije tacno da ne moze da se registruje auto ako postoje obaveze prema parking servisu.
Originally posted by Valent Vudriga
ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
Drugar mi rece da nije moguce da Parking sevis dobije na sudu za slucaj kada niste platili parking. Navodno, oni ne mogu da propisuju visinu kazne (a to rade) tako da to glatko pada kod sudije za prekrsaje, trebalo bi da postoji u zakonu takav prekrsaj i da je propisana neka kazna za njega, onda sudija moze da te kazni, ovako ispada da neko van zakona provodi pravdu. Jedino gde mogu da te sacekaju je slucaj kada ti pauk odnese kola, tada ti mogu usloviti vracanje kola sa izmirenjem svih kazni.
Kaze da je slicna prica je za slucaj kada te uhvate bez karte u GRAS-u, jel znate nekoga ko je bio kod sudije za prekrsaje zato sto nije platio kartu u autobusu ?
Jel ima advokata ovde da ovo potvrde ili opovrgnu, da ne pricam dalje ako ovo nije istina.
Oni to ne zovu "kazna" nego "doplatna karta" ili tako nesto, to su te pravne zavrzlame.
Na nasoj lokalnoj TV "belle amie" se bas sinoc prikazivala sema parking servisa u bliskoj buducnosti : svako zadrzavanje pesaka duze od 5 sec na trotoaru povlaci obavezno placanje STAJANJA, i to slanjem SMS-a na poznati 16-to cifreni broj (u kome 9-ta cifra oznacava zonu ) . Radnici parking servisa idu po gradu i kredom crtaju obrise stopala po svim trotoarima, tako da moras da stanes tacno u taj oblik (sve ostalo je nepropisno STAJANJE), inace zovu sleper koji tovari sve pesake i na kraju dana ih vozi u gradsku kafileriju (dok se ne napravi poseban "smestaj") i sve dok ne izmire kazne ne idu kuci !
Na taj nacin se resava guzva na trotoarima koju prave ljudi koji razgovaraju ili stoje ispred trafika
Originally posted by Valent Vudriga
ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
Pre nedelju dana, auto mi je bilo parkirano ispred Merkatora u N.Sadu (Opel). Pored mene je bio parkiran Dzip Porshe crne boje, nije imao nikakvu nalepnicu, (mozda je poslao SMS ali cisto sumnjam da takvi salju SMS-ove). Naravno, meni je odvalio kaznu ili kako se to vec zove, iako sam stvarno zaboravio da posaljem SMS, a razlika je bila samo 1 minut, kada sam ja poslao SMS. Zvao sam u parking servis, a odvratna zenska osoba me je drsko otkacila. Mozda ove pare koje treba da platim, ne znace nekom puno, ali meni znace, i dok idem bulevarom oslobodjenja pesice, stvarno sam zapazio da samo starijim, neuglednijim i jeftinijim autima lupaju kazne, takodje, najbolje je stati na pesacku zonu na bulevaru autom, jer tamo ne moze da te slika ili da naplati kaznu.
Drugar mi rece da nije moguce da Parking sevis dobije na sudu za slucaj kada niste platili parking. Navodno, oni ne mogu da propisuju visinu kazne (a to rade) tako da to glatko pada kod sudije za prekrsaje, trebalo bi da postoji u zakonu takav prekrsaj i da je propisana neka kazna za njega, onda sudija moze da te kazni, ovako ispada da neko van zakona provodi pravdu. Jedino gde mogu da te sacekaju je slucaj kada ti pauk odnese kola, tada ti mogu usloviti vracanje kola sa izmirenjem svih kazni.
Kaze da je slicna prica je za slucaj kada te uhvate bez karte u GRAS-u, jel znate nekoga ko je bio kod sudije za prekrsaje zato sto nije platio kartu u autobusu ?
Jel ima advokata ovde da ovo potvrde ili opovrgnu, da ne pricam dalje ako ovo nije istina.
Upravo tu priču je pokrenuo jedan pred Ustavnim sudom navodeći da PServis nije ovlašćen da uteruje doplatne karte( Jer to je to, a ne kazna ) već može samo da traži naknadu štete zbog prekoračenja vremena u odnosu na osnovnu cenu, što bi bilo mizerno.Sudija je prekinula postupak dok ustavni su razreši i svi su se smrzli, a mi poradovali. Međutim ustavni sud je naravno, odbio ,ipak je nenormalna lova u pitanju. Pa znate li koja je prva investicija u Beogradu bila posle 5 Oktobra ? Nabavka pauka..Inače, tu se i ne ide na parnični postupak, već odmah na izvršenje na osnovu verodostojne isprave, posle par opomena , a kao ispravu tretiraju izvod iz njihove evidencije.
ja svake godine imam oko tridesetak kazni - jednostavno kancelarija mi je u drugoj zoni, a treba mi više vremena. Kad imam sastanak, ne mogu da ostavim nekog i da kažem čekaj sad pola sata, vratiću se. Hoću da platim koliko treba, ali sam onemogućen.
Doplatne karte za parking iznad zakona!
Građanski list četvrtak, 11. decembar 2008.
Građanski listPo tvrdnjama novosadskih advokata Javno komunalno preduzeće "Parking servis" nezakonito naplaćuje doplatne karte. Velika polemika o ovom pitanju ovih dana vodi se i u Beogradu. Slučaj je dospeo u javnost nakon što je jedan Beograđanin zbog doplatne karte podneo tužbu protiv tamošnjeg "Parking servisa". Sudski postupak je obustavljen dok se, na zahtev oštećenog, ne dobije stav Ustavnog suda Srbije. Advokat oštećenog smatra da samo državni organi imaju pravo da naplaćuju kazne, što nije slučaj s ovim javnim preduzećem, a da svoja potraživanja u vidu eventualne štete preduzeće može zatražiti samo sudskim putem. U beogradskom "Parking servisu", pozivajući se na gradske odluke, ističu da će nastaviti s dosadašnjom praksom naplate doplatnih karti.
– Doplatna karta predstavlja kaznu, a "Parking servis" nema pravo da kažnjava, te se zakonom ova situacija mora urediti, kako radi prava "Parking servisa", tako i radi prava građana na parkiranje. Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a u ovome slučaju ne postoji ovlašćenje javnog preduzeća da naplaćuje kazne. Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada, ali to u ovome slučaju nije dovoljno da bi predstavljalo pravo na naplatu doplatne kazne jer nije povereno zakonom – izjavio je za "Građanski list" novosadski advokat Željko Marović.
Sudovi su, međutim, prema njegovim rečima, prihvatili pravo "Parking servisa" u slučaju doplatne karte, iako za to ne postoji nijedan obavezujuć pravni stav unificiran sudskom praksom. Marović ističe da "Parking servis" ima pravo na limitiranje vremena parkiranja, ali je doplatna karta i sve ostalo potpuno zakonski neregulisano, te je neophodan stav Ustavnog suda Srbije s jedne strane, i s druge, zakonsko regulisanje situacije u slučaju neplaćanja parkinga ili probijanja roka, kao i eventualne kazne. Marović ističe da "Parking servis" svoje pravo na doplatnu kartu ima po gradskoj odluci o javnim parkiranjima, međutim, prema Zakonu o obligacionim odnosima, oni imaju pravo na iznos cene parkiranja sa zateznom kamatom i eventualno pravo na naknadu štete, ako je ta šteta veća od obračunate kamate, i to samo ako se nastala šteta dokaže.
– Zakon o prekršajima takođe ne reguliše nepropisno parkiranje, ali je doplatna karta prihvaćena u pravnom sistemu duže vreme i sudovi uglavnom prihvataju ovo pravo "Parking servisa". S druge strane, postavlja se pitanje kako bi ova javna preduzeća regulisala pravo na naplatu i vremensko limitiranje parkinga bez određene sankcije. Bez toga nastao bi potpuni haos s parkiranjem u gradu – ističe Marović.
Identičan slučaj je, recimo, i s naplaćivanjem doplatne karte u vozilima gradskog prevoza.
U novosadskom "Parking servisu" uporište za naplatu doplatnih karti od 950 dinara, kao i u Beogradu, pronalaze u odlukama Skupštine grada o javnim parkiralištima i Gradskog veća o utvrđivanju cena parkiranja i uklanjanja motornih vozila.
– "Parking servis" je u obavezi da poštuje odluke osnivača i dok god osnivač to ne promeni, tako ćemo raditi. Ako se Ustavni sud izjasni o tom pitanju, onda će i osnivač morati promeniti odluke – rekao je za naš list direktor Sektora za pravne i ekonomske poslove u "Parking servisu" Nenad Vucelja. Dodaje da dosad niko od Novosađana nije tužio ovo preduzeće zbog doplatnih karti.
– Bilo je neformalnih pretnji i upozorenja da će nas tužiti, ali ne i tužbi. Pritom je "Parking servis" dosad u 90 odsto slučajeva dobio sporove na sudu. To nije bilo jedino moguće kada se nije moglo doći do tačne adrese tuženog i u tim slučajevima se obustavljao postupak – rekao je Vucelja.
I pauk nedodirljiv
Advokat Željko Marović kao poseban problem s "Parking servisom" ističe odnošenje vozila paukom, što je, tvrdi on, apsolutno nezakonito uslovljavanje preduzeća da vlasnik vozila plati iznos koji mu oni imperativno postave pa da tek posle toga može da preuzme vozilo.
– To je klasična ucena i potpuno nezakonit akt. Da stvar bude gora, kada građanin i plati ovu nezakonitu obavezu, čak ni tada ne može da preuzme vozilo, već je za to potrebno i da od radnika SUP-a koji je učestvovao u odvoženju vozila preuzme obaveštenje za pokretanje prekršajnog postupka. Dakle, nezakonito se postavljaju dva imperativa i kumulativna uslova građaninu, koji je unapred priznao da je "Parking servis" pravilno odneo vozilo samim tim što je isplatio obavezu koju je tražio "Parking servis". U praksi vlasnici vozila budu ljuti i ogorčeni ovakvim postupkom, ali kasnije nemaju vremena i mogućnosti da pokreću postupke – kaže Marović.
Comment