Moracu da se "umesham" u ovu prichu, pre svega da razjasnim par stvari u vezi cele ove "fame" oko registracije na "kosovske table" jer se tema provlachi kroz vishe mesta na forumu (i na ostalim koje redovno posecujem). Moram da kazhem da se u vecem delu javnosti stekao pogreshan zakljuchak o svemu ovome, i da su mnogi u zabludi u vezi cele ove priche.
Dakle, kao prvo: dozvolu registracije vozila starijih od 6 tj. 3 godine (nakon nove Uredbe) su lica koja trenutno zhive na Kosovu, ili imaju status interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, chekali celih 5 godina, i pored mnogih glasina i shushkanja o istoj, i tri "lazhnjaka" da ista (registracija) "tek shto nije..." Konachno, nakon pet godina je Uredbom Vlade dozvoljena registracija, ali tek shto ista prodje - eto najava o liberalizaciji uvoza polovnjaka!!! Malo mi mnogo to sluchajno... Ako mene pitate, cilj je bio pokupiti neku kintu od tog naroda, kad liberalizacija ionako sledi pa ce veca zarada biti ovako, nego da se naplacuje po 20 % carine na nekog tamo polovnjaka iz uvoza koji koshta 1500-2000 evrica. Ovako je "carinjenje" pri registraciji bilo po kubikazhi i godishtu (15 din/kubik od 1990.-1993.; 30 din/kubik 1994-1997; 40 din/kubik 1998-2000). U proseku to znachi 600-700 evra po vozilu (pa sad, uporedite to sa onih pomenutih 20% carine za polovnjaka od 1500-2000 evra ). Zakljuchak jasan... Dinkic je to bre, ej!!! Toliko o "dobroj volji" i "blagonaklonosti" Vlade prema narodu sa tog podruchja (kom i ja, uostalom, pripadam) u smislu nashe "povlashcenosti" da registrujemo vozila van Urebe do 3 god.
Kao drugo: nema ni teoretske shanse da ponovo bude dozvoljen uvoz tj. registracija vozila "na istu foru" iz prostog razloga shto sledi liberalizacija koja se, dok je Kosovo i Metohija (barem pravno-formalno, po Rezoluciji 1244 UN ) deo Srbije odnosno SCG, dakle ista (liberalizacija) ce vazhiti i za Kosovo i Metohiju pa nema potrebe za nekim vanrednim merama tipa nova Uredba za registraciju ili neshta slichno...
Kao trece: puno je ljudi koji su ovu dozvolu registracije shvatili apsolutno pogreshno, stavljajuci znak jednakosti izmedju dozvole narodu sa Kosova i Metohije da registruje vozila bez ogranichenja na Uredbu Vlade (do 6 tj. 3 god.) i Kosovskih tablica, koje su tablice koje izdaje Kosovska Policijska Sluzhba koja radi pod okriljem UN policije, i chije tablice niko u svetu ne priznaje, osim Albanije i Crne Gore (iz chisto ekonomskih interesa, turizam itd), jer iza tih tablica ne stoji nijedna drzhava, niti MUP, vec privremena administracija UN-a na Kosovu. Dakle, najveca zabluda je da su ljudi u nedavnoj registraciji dobili "Kosovske table", jer njih ne bi uzeli ni da nam ih daju za "dz" ! Uostalom, shta (gde) bi sa njima?! Dakle, tokom ove registracije na Kosovu i Metohiji su ljudi dobili tablice i saobracajne dozvole koje je izdao MUP Srbije, i od prvog dana sa tim tablicama se moglo putovati "kud je kom volja". Dva meseca koje pominje Wartburg ovde su rok za zabranu otudjenja vozila, ali to ne znachi da isto mora biti parkirano i da se ne mozhe voziti po Srbiji itd i da se nakon toga mozhe prebaciti na "regularne" table, jer su te, vec izdate od MUP Srbija, 101 % "regularne", bar shto se Srbije i SCG tiche, i sve ono shto vazhi za automobile sa tablicama BG, KG, NS, NI itd vazhi (shto se MUP Srbija tiche) i za one izdate za narod sa Kosova i Metohije (dakle, tablice PR, KM, PZ, UR itd)Cela pricha oko registracije i jeste bila zhelja naroda sa Kosova i Metohije da dobije tablice kojima se mozhe putovati u Srbiju, jer Kosovska Policijska Sluzhba je potencirala registrovanje vozila na "Kosovske tablice" (btw. chiji je "format, npr: 270-KS-035), kojima se u Srbiju ne mozhe, i chijim bi dobijanjem praktichno izgubili automobil jer bi isti u tom sluchaju mogao biti vozhen samo na teritoriji Kosova i Metohije , barem dok je UN josh prisutan...
Morao sam da razvezhem , ali iz dobrih namera , jer usled dezinformisanosti mnogi nisu razumeli celu tu prichu o registraciji i osecao sam potrebu da podelim informacije i informishem one koje je interesovala ova nedavna registracija, i koji imaju josh pitanja u vezi iste. Dakle, verujem da je sad bar poneshta jasnije , jer je ovo sve iz lichnog iskustva i iskustva mnogih mojih prijatelja koji su nedavno registrovali vozila a zhive trenutno, ili su raseljeni sa Kosova i Metohije.
Sve je tacno,ali moras da kazes da se ta"privilegija" koristila i za zaradu i uvoz velikog broja stranaca,jedan takav automobil sam i ja isao da kupujem(ne licno za sebe)
Ja moram da dodam da je posle uredbe u Novi Sad zadnjih mesec dana dovezen ogroman broj stranaca(i to ne po 1 pojedinacno nego po 30 kom)...mislite da je to slucajno..na odluku vlade ce uticati uvoznicki lobi ako vide da imaju interesa...a ne vlada kao sto ljudi misle..pa zar jos uvek neko misli da vlada radi za narod
Overspeed ja sam cuo da je bilo dozvoljeno do 15 godina starosti automobil da se uveze i registruje na tvz ,,Kosovske table".
Znam posto je ortak hteo da kupi jedan Audi '92 god, ali nije zato sto je kasno cuo za to. Poslednji da je cuo za taj uvoz.
Sve je tacno,ali moras da kazes da se ta "privilegija" koristila i za zaradu i uvoz velikog broja stranaca,jedan takav automobil sam i ja isao da kupujem(ne licno za sebe)
@ Wiz:
Apsolutno tachno, mnogi su registrovali i po nekoliko desetina automobila ovom prilikom, pa ih sad prodaju na auto pijacama od Novog Pazara do Bubanj Potoka. Lichno sam se u to uverio pre tri nedelje na auto pijaci u Kraljevu. Znam choveka iz Kosovske Mitrovice koji je sa dva "ortaka" registrovao 70 automobila , ovo vam garantujem! Nije bilo nikakvih ogranichenja u smislu broja vozila koje jedno lice mozhe registrovati, samo 60 dana zabrane otudjenja, pa oni koji su imali "da udju u posao" ce dobro zaraditi, bash kao i Vlada, a najgore opet prodju "obichni smrtnici", tj. barem nekih 95 % naroda. "Nekom rat - nekom brat"... Zashto Vlada nije ogranichila kvantitativno broj registrovanih vozila po licu je drugo pitanje - izgleda je bilo vazhnije zaraditi shto bolje nego sprechiti "zelenashenje" i "ekstraprofitiranje" pojedinaca, ali je za to vec kriva Vlada...
Uvoz je bio pusten pre od prilike nedelju dana i pre nego sto je iko nesto nacuo o tome opet je obustavljen a sve to za napaceni narod sa Kosova
@ MOSLER:
Dozvola registracije vec uvezenih vozila je bila "na snazi" od 30. aprila do 14. maja, a ne pre nedelju dana, i nije, niti ce biti ponovne dozvole. Ja sam lepo sve objasnio u predjasnjem postu, i sve navodim "iz prve ruke", "sa lica mesta" .
Overspeed ja sam cuo da je bilo dozvoljeno do 15 godina starosti automobil da se uveze i registruje na tvz ,,Kosovske table".
Znam posto je ortak hteo da kupi jedan Audi '92 god, ali nije zato sto je kasno cuo za to. Poslednji da je cuo za taj uvoz.
@ Wartburg:
Bilo je dozvoljeno registrovati vozilo koje ili:
- ima odjavu iz zemlje porekla (brif, targa i sl) i originalnu saobracajnu dozvolu ILI
- ima originalnu saobracajnu dozvolu i original tablice iz zemlje porekla (naravno, one navedene u saobracajnoj dozvoli).
Vozilo je moralo biti starosne dobi izmedju 1990. i 2000. godishta i NIJE bilo moguce registrovato auto 2001. godishta!!! Ne znam zashto...
O "kosovskim tablama" sam pisao ranije, da se ne ponavljam. U principu, dozvolu registracije vozila je Uredbom odobrila Vlada, i MUP Srbije je sproveo celu akciju, te su i tablice i dozvole iz MUP Srbija, i nema NIKAKVIH problema u smislu prenosa vlasnishtva, ili preregistracije auta na druge tablice izdate od strane MUP Srbija. Dakle, ista administrativna z*jebancija pri prenosu vozila sa npr. KG na BG tablice se odnosi i na prenos vozila sa bilo kojih tablica izdatih nedavno za narod sa KiM na tablice BG, KV, VA... "Kosovske tablice" nemaju nikakvih veza sa MUP Srbija i celim normalnim svetom, jer ih niko i ne priznaje (osim pomenute Albanije i Crne Gore ).
I jos jedan mali dodatak, opet ako me ne laze jos ove nedelje je moguce uvoz preko ,,kosovskih".
@ Wartburg:
Pazi, shto se "ljudi bliskih pandurima" ili njih (pandura) samih tiche - rupa u zakonu je uvek bilo, i bice... Znam ne mali broj koji nemaju nikakve veze sa Kosovom i Metohijom, pa su "zavrshili" po neki auto za sebe, koristeci celu ovu guzhvu... Zvanichno je registracija zavrshena 14. maja. Tachnije, tad je zavrshen prijem vozila (stranaca) na tehnichki pregled, nakon chega su vozila upucivana na registraciju. Bilo je i onih koja nisu zadovoljila pa im je pravo na preregistraciju sa stranih tablica na domace uskraceno. (Ali bilo je i raznoraznih drugachijih primera i "odradjivanja" ) ...
Opet razvezah, ali opet iz dobre namere ... Ovo su informacije "iz prve ruke",od "specijalnog dopisnika sa lica mesta" , tako da ih mozhete uzeti za ozbiljno.
Comment