Imam mazdu 323 f 1990. g, 1600, 62 kw čuje mi se pumpa za vodu, zvuk je kao da su otišli ležajevi. Interesuje me dali ima servis koji remontuje te pumpe.
Servis za remont pumpi
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Re: Servis za remont pumpi
Znam da nije odgovor na tvoje pitanje ali možda ti informacija pomogne. Naime, ukoliko je u pitanju B6E motor, firma za koju radim (ne znam da li smem da pomenem ime zbog reklame) zastupa nemačku firmu Ruville (Egon von Ruville) u čijem proizvodnom programu postoji pumpa vode za taj motor. Cena bi joj bila negde oko 30 EUR. Problem je to što je mi nemamo na stanju a detalji oko poručivanja su isuviše široki za postovanje na forumu.
Evo i slika pumpe pa vidi da li je to to.
-
-
ja sam menjao na mojoj mazdi pumpu za vodu. BP motor je u pitanju, bila je 3600 din, cini mi se "GMB japan" tako da verujem da bi za tvoj model trebalo biti nesto jeftinija, mada nije puno ni ovo sto je -cybland- rekao.
@cyblan: tako je slicno izgledala i moja, ako ne i isto...
Comment
-
-
Našao sam servis kod Bogoslovije cena remonta pumpe iznosi 2000 dinara i daju garanciju 1 godinu (na lageru imaju već remontovane i može da se zameni ili da se moja remotuje), takođe sam našao na Zvezdari cena remonta pumpe 2500 dinara plus 1500 dinara montaža- demontaža , mislim da i oni daju 1 god. garancije. U Formi nova pumpa je takođe 3600 din i za moju mazdu plus 3000 dinara montaža- demontaža. hvala Vam na informacijama
Comment
-
-
E sad kad vidim cene koje si naveo prosto mi žao što je nemam u mojoj firmi. Mislim, nova pumpa od kvalitetnog proizvođača za nekih 3000 din. naspram remontovanih za 2000-2500. A to oko garancije mi je najgore. Znači, ako ti pumpa procuri u narednih godinu dana doneseš je kod njih a oni ti daju drugu. Super zvuči ali ima jedan mali problem, ko plaća ponovnu demontažu i montažu? To mu dođe mogući trošak od još dodatnih 1500 din (da ne pominjem maltretiranje). A šta ako procuri za 1 godinu i 1 dan (ipak govorimo o polovnoj pumpi)?
Neznam, po meni novo je ipak novo a razlika u ceni je zanemarljiva (nemože čovek ni pošteno da se napije za te pare).
Comment
-
-
nemoj da placas montazu bezveze, to mozes da odradis sam... jednino moras da skidas zupcasti, i da ga posle dobro uzubis...to je jedina muka...ostalo je smesno...
ako neko ima neka posalje coveku kako treba da stoje bregaste (ili jedna) da moze da odradi, naravno ako hoce... iz "hajnesa" ili auto date. da si negde blize odradio bih ti ja, stvarno nije veliki posao... ja sam kod mene sam menjao, ustvari sve sam i sam do sada radio, kako skines tako i vratis... samo je pitanje ako hoces da se zezas sa time...
Comment
-
-
pitanje je da li ce prodavac tog dela uvaziti montiranje od strane nekog "univerzalnog" majstora, priucenog ili tako nesto... najidealnije bi bilo otici u ovlasteni servis, platis pa se klatis... ali mislim da je to suvise skupa ceremonija... bar je vodena pumpa nesto se da dosta lako odraditi... mislim, covek naravno ne mora ako nece...
ja sam sam rasturao i kad sam vracao nisam dobro uzubio kais, za jedan zub, ali nikakva muka, skinuo uzubio kako treba i gotovo... eto jedino na to treba paziti... mislim da je korisno da sam odradis nesto na svom autu, bar nece svako moci da te vuce za nos. znam dosta slucaja gde su "majstori" zeznuli stvar... pa nikom nista. a ovako bar znas sta si radio. naravno pitanje je da li covek ima vremena, da li zeli da umasti ruke itd... ako radis polako i smireno mislim da nema razloga za brigu...
Comment
-
-
Slažem se da treba ponekad uprljati ruke, ko to voli. U tu svrhu evo šeme zupčenja iz Autodate.
A evo i teksta u vezi montaže i demontaže zupčastog kaiša:
Skidanje
1. Skinuti:
-Unutrašnji lim blatobrana desno.
-Alternator.
-Pogonski kaiš alternatora.
-Remenicu pumpe za vodu [1].
-Remenicu radilice [2].
-Podlosku vođice ozubljenog točka radilice [3].
-Gornji poklopac razvodnog zupčastog kaiša [4].
-Donji poklopac razvodnog zupčastog kaiša [5].
2.Okrećite radilicu u pravcu kretanja kazaljki sata sve dok se oznake pretpaljenja ne poravnaju. [6] & [7].
3. Olabavite zavrtanj zatezača [8]. Odspojite oprugu zatezača.
4. Skinite razvodni zupčasti kaiš.
Instalacija
1. Proverite da li su poravnate oznake pretpaljenja [6] & [7] .
2. Povežite oprugu zatezača. Pomerite zatezač da proširite oprugu. Pritegnite zavrtnje.
3. Postavite razvodni zupčasti kaiš.
4. Okrenite radilicu dva okreta u pravcu kretanja kazaljki sata.
5. Proverite da li su poravnate oznake pretpaljenja [6] & [7] .
6. Olabavite zavrtanj zatezača [8] . Pustite da zatezač radi.
7. Pritegnite zavrtanj zatezača [8] . Moment pritezanja: 19-25 Nm.
8. Dodajte opterećenje od 10 kg na kaiš na ▼. Kaiš treba da se ugiba 12-13 mm.
9. Ukoliko ne: Ponovite operacije 4-6.
10. Okrenite radilicu dva okreta u pravcu kretanja kazaljki sata.
11. Proverite da li su poravnate oznake pretpaljenja [6] & [7] .
12. Instalirajte komponente obrnutim redom od onog kojim su skidane.
PAZNJA: Postavite podlosku vodjice tako da konkavna strana bude okrenuta prema remenici radilice.
13. Pritegnite zavrtnje remenice radilice [9] . Moment pritezanja: 12-17 Nm.
Comment
-
-
Hvala vam, još uvek se samo ležajevi čuju. Za ove kod Bogoslovije sam čuo da su veoma dobri i da rade veoma dugo i dobro. Nisam baš veliki sručnjak, ali ako se ugradi kvalitetan ležaj i semering mislim da će i pumpa biti dobra i da neće praviti problema u radu.
Comment
-
-
OK. Tvoj izbor. Želim ti da ti remontovana pumpa potraje što duže. Ja sam jednostavno skeptičan prema reparacijama (naročito odrađenim kod nas) pogotovo ako razlika u ceni između repariranog i novog dela nije značajna.
Comment
-
-
cybland je u pravu. pumpa nije nesto mnogo skupa da bi je reparirao, a nije ni neka razlika u ceni. racunaj da su peraja od pumpe pojedena od kamenca, da je leziste peraja isto pojedeno (svi kazu da nije, da je sve super), a kad repariras pumpu, pa procuri na zimu onda ko je kriv
Comment
-
-
Nisam siguran šta da radim, mnogi kažu da novi delovi nisu kvalitetni. Ja sam uzeo kablove za svećice Nipp parts i naravno užasnog kvaliteta. Nisam prešao ni 25000 km morao sam da menjam (naravno kupio sam u Formi gde bi trebalo da budu kvalitetni delovi). Pa sam uzeo polovan homokinetički i naravno prešao sam se, jer je to veliki rizik. zamenio mi je vlasnik otpada ali sve je to veliko zezanje. Ko može da garantuje da bilo koji deo odgovara dekleraciji.
Comment
-
Comment