Nemogucnost produzenja registracije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TheWickerMan
    CBC Senator XXL
    • 11.09.2007
    • 791
    • DE
    • AR Giulietta TCT

Nemogucnost produzenja registracije

Moj auto (Punto Mk1 '96 ) registrovan je do sad na Bg tablice,na sestru jednog prijatelja,od koje sam ja i kupio auto pre malo vise od godinu dana...
    Prosle godine auto registrovan bez problema...A sad...posto nemam ovlascenje (boodala sam,znam ),ja odradim tehnicki u KV-u,zavrsim papire,posaljem joj u BG,ona tamo overi saobracajnu i to je to...Ali ove godine (pre par dana) njen brat mi kaze da ne moze da se registruje na nju jer je u odnosu na proslu godinu promenila prezime (udala se) i da moram da prevedem auto na sebe...Logicno razmisljam da to nije moguce...Kako ne moze da registruje svoj auto(ja sam nebitan jer SUP ne zna da je auto promenio vlasnika)...Ona je vlasnik ,nebitno da li je promenila prezime,jel da? malo glupo pitanje,ali ne mogu da skapiram...
    Sad,da li je to neka njegova laz(u sta verujem) ili treba da se plati jos neka taksa pri registraciji (koju on nece da plati pa me laze da ne moze da se registruje na nju...)
    Hvala unapred...
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Nemogucnost produzenja registracije

Ne moze da se registruje jer se ne poklapaju podaci iz lk i saobracajne. Tj, moze, ali da se menja saobracajna. Znaci, na finjaka te teraju da uradis prenos
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Zar nije lakse da uradis prenos? Komsija, ne verujem da ti je nesto preterano skupo za taj auto, prevedi auto na sebe mirno spavas.
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Apsolutno tačno!! Srbije je retka zemlja u kojoj se dobar deo vozila vozi na ovlašćenja, sa nejasnim vlasništvom. Pa kad prethodnom vlasnku dođe kazna za nepropisno parkiranje, a onda ovaj mora da čuva ugovor (potpisan pre više godina) i da objašnjava da je prodao vozilo. Zemlja čuda.

Comment

• TheWickerMan
          CBC Senator XXL
          • 11.09.2007
          • 791
          • DE
          • AR Giulietta TCT

Originally posted by sri98
          Ne moze da se registruje jer se ne poklapaju podaci iz lk i saobracajne. Tj, moze, ali da se menja saobracajna. Znaci, na finjaka te teraju da uradis prenos
          znaci,tacno je... a saobracajna je ionako bila za menjanje,uplatio sam i za to... hvala na info-u...

Originally posted by Dzoni_mkv
          Zar nije lakse da uradis prenos? Komsija, ne verujem da ti je nesto preterano skupo za taj auto, prevedi auto na sebe mirno spavas.
          ma hteo sam da uradim prenos nego rekoh sledece cu godine...nije prenos mnogo,milsim nekih 5-6000 dinara,a nisu pare problem nego me mrzelo... zato cu sad da ga uradim i da ne razmisljam vise... A ionako plainram da prelazim granicu ove godine,pa je bolje da je na moje ime auto...

Comment

• slavko_bgd
            CBC Senator XXL
            • 24.03.2009
            • 771
            • Batajnica
            • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by tomamega
            Originally posted by Dzoni_mkv
            Apsolutno tačno!! Srbije je retka zemlja u kojoj se dobar deo vozila vozi na ovlašćenja, sa nejasnim vlasništvom. Pa kad prethodnom vlasnku dođe kazna za nepropisno parkiranje, a onda ovaj mora da čuva ugovor (potpisan pre više godina) i da objašnjava da je prodao vozilo. Zemlja čuda.
            E, a kad prodavac kaže da je prodao auto a nije prijavio promenu u roku od 15 dana, onda pandur napiše prijavu prodavcu i pošalje ga kod sudije za prekršaje.
            Meni je kupac napravio sranje pre par godina. Ćapili ga panduri, on svojeručno napisao i potpisao izjavu kako je pre pola godine (napisao 180 dana!) kupio auto od mene.Meni je stigao poziv kod sudije za prekršaje. Da skratim, kažnjen sam novčano sa 3600,00 dinara plus sudski troškovi.
            Dakle, može da nahebe i prodavac,itekako...

Slučaj 2: komšija kupio Kadetta od nekog čičice tu iz kraja, na ovlašćenje do registracije. Prodavac nažalost umre. Komšija ode posle par meseci u SUP da registruje vozilo i da ga prevede na svoje ime ali se ispostavi da MUP ima informaciju da je vlasnik pokojni, a datumom smrti prestaju da važe sva ovlašćenja po bilo kom osnovu.
            Epilog: deca pokojnika čekaju završetak ostavinske rasprave i pravosnažnost rešenja, i tražiće od komšije da ponovo plati ili vrati kadetta jer komšija nema nikakvog dokaza da ga je kupio.

Prevedeš auto na sebe i voziš se dignutog k....!!!
            Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715

Auu, Slavko, pa situacija je mnogo ozbiljnija nego što sam mislio. Znači na prodavcu je da uradi sve da se zaštiti.

Reci mi, kako se i gde "prijavljuje promena", s obzirom da prodavac posle prodaje kupcu daje saobraćajnu dozvolu?

Comment

• Gavra
                CBC Senator XXL
                • 06.03.2008
                • 2031
                • Beograd

Promena se ne prijavljuje.

Kupoprodajni ugovor je sve sto treba i kupcu i prodavcu.

Kupac ima zakonski rok od 15 dana da plati porez na prenos apsolutnih prava.Nakon toga krece racunanje KAMATE i nista vise......kada se 1 kopija ugovora overi i potvrdi da je kupac platio porez on POSTAJE vlasnik,cak i ako ne zameni saobracajnu.

Sa zamenom saobracajne ne mora da zuri opusteno moze da ceka sledecu registraciju.

Ako prodavac i izgubi svoj primerak ugovora treba samo da se ajvi agenciji koja je pravila ugovor da mu izda novu kopiju....

Kada prodavac preda auto bez ugovora koji je overilo pravno lice onda moze da naj....e
                Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• gti16v
                  CBC Senator XXL
                  • 05.08.2007
                  • 343
                  • BGD
                  • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Originally posted by Gavra
                  ...Kupac ima zakonski rok od 15 dana da plati porez na prenos apsolutnih prava...
                  Porez na prenos apsolutnih prava placa prodavac. To sto je u praksi drugacije i sto se on obicno prevaljuje na kupca (koji opet mora da popuni uplatnicu na prodavcevo ime..) nece osloboditi prodavca odgovornosti kod poreznika ako porez nije uplacen u roku od 15dana,..

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715

Ovo je apsolutno tačno. Velika je zabluda kod nas da je plaćanje tog poreza obaveza kupca. Svako ko je kupio polovan auto od vlasnika iz Srbije, a hoće da prenese auto porez plaća na ime prodavca, u upravi prihoda u opštini iz koje je prodavac.

Comment

• Gavra
                      CBC Senator XXL
                      • 06.03.2008
                      • 2031
                      • Beograd

Originally posted by tomamega
                      zabluda kod nas da je plaćanje tog poreza obaveza kupca
                      Kako bre mozete da pisete tako.....Svako moze da ode u AMSS i da PROCITA kako izgleda STANDARDNI kupoprodajni ugovor u kome lepo pise da sve TROSKOVE preuzima KUPAC i to postaje punovazno istog momenta kada se potpise....

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

obavezu placanja poreza propisuje drzava i to zakonom, a ne AMS, a po zakonu tu obavezu ima prodavac, sto je sasvim logicno jer je on ostvario neku "zaradu".
                        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Gavra
                          CBC Senator XXL
                          • 06.03.2008
                          • 2031
                          • Beograd

Originally posted by sri98
                          a po zakonu tu obavezu ima prodavac
                          I KUPAC kada potpise ugovor preuzima tu obavezu na sebe....

Procitajte ugovor u bilo kojoj agenciji,AMS ,opstini ili sudu.....

Comment

• tomamega
                            CBC Senator XXL
                            • 19.03.2009
                            • 715

@Gavra

Čak i da to piše u kupoprodajnom ugovoru, svako bi trebalo da zna da Zakon ima veću snagu od bilo kog ugovora. Isto kao što je Ustav iznad svakog zakona. Dakle, čak i da to piše u kupoprodajnom ugovoru, kupac bi to mogao da obori ako je Zakonom drugačije regulisano.

P.S. Evo proverio sam, Gavra je u pravu. U jednom članu ugovora stoji da su svi saglasni da troškove poreza snosi kupac.

Comment

• slavko_bgd
                              CBC Senator XXL
                              • 24.03.2009
                              • 771
                              • Batajnica
                              • Stilo 1.6 16V MW

P.S. Evo proverio sam, Gavra je u pravu. U jednom članu ugovora stoji da su svi saglasni da troškove poreza snosi kupac.
                              Tako je, ali poresko rešenje o plaćenom porezu stiže i GLASI UVEK NA IME PRODAVCA.
                              U praksi, u tipskim ugovorima stoji član po kome troškove overe ugovora, poreza i drugo snosi KUPAC.
                              AKo Ugovorom nije drugačije regulisano, po svim zakonima obavezu plaćanja PPAP ima PRODAVAC.
                              Poresku prijavu UVEK PODNOSI PRODAVAC, bez obzira na to ko plaća porez (rok 15 dana od dana overe kupoprodajnog ugovora);
                              Kada se izmiri porez na prenos apsolutnih prava (PPAP), kupac iz kupoprodajnog ugovora postaje novi poreski obveznik na predmetnom dobru sa pravom raspolaganja.

....Onda jednog dana taj kupac postaje novi prodavac a njegov kupac plaća porez kad kupi auto...Onda taj kupac postaje novi prodavac...pa sledeći kad kupi taj auto postaje prodavac....jebote, ko da trguju sa mojim autom!

Pozdrav svima!
                              Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

Working...
                              X