Češanje sa drugim autom prilikom obilaženja ...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Češanje sa drugim autom prilikom obilaženja ...

Zanima me vaše mišljenje za ovu situaciju. Obilazim čoveka i pred sam kraj obilaženja čujem da smo se malo očešali. Stanem, stane i on. Izađem napolje, kad na mom autu nema nijedne jedine ogrebotine. Zakačio sam ga ono plastikom crnom sa blatobrana i ostavio mu crne boje po braniku prednjem, ispred tocka odmah. Sad mene zanima ko je tu kriv? Ja mogu da se kladim da mu nisam prilazio blizu, jer znam taj put odlično i auto mi je ležao u kolotrazima. Da sam prišao beloj liniji, osetio bih kako prelazim preko njih. U prillog mojoj tvrdnji ide i to da sam išao neko vreme iza njega i gazio je nekad po beloj liniji i uopšte bio joj je blizak i više nego što bi ja to voleo da sam u njegovom autu.
    Nismo zvali miliciju, mada je on 2,3 puta to pomenuo da će zvati, ali nije zvao. Da smo zvali miliciju kako bi oni utvrdili ko je kriv?

Edit: inace razresili smo to tako sto sam mu ja rekao da cu mu ispolirati taj deo branika. Mislim da se moze lako skinuti poliranjem, posto nije izgrebano, valjda
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Re: Češanje sa drugim autom prilikom obilaženja ...

Originally posted by nikaragva
    Obilazim čoveka i pred sam kraj obilaženja čujem da smo se malo očešali. Stanem, stane i on.
    Meni iskreno nije jasno sta se zapravo desilo, jer si u ove dve recenice izneo dva kontradiktorna pojma. Mogao si da ga "obilazis" ako nije bio u pokretu. Ako je auto ispred tebe bio u pokretu mogao si samo da izvrsis preticanje. Dva sasvim razlicita pojma koja sa sobom nose razlicite smernice i odredbe kad su saobracajna pravila u pitanju.

Posto si naveo da su se oba vozila kretala, ti si dakle preticao coveka. To sto si ga tom prilikom "ocesao" tako kako jesi (zadnjim delom, prakticno si se "ubacio" ispred njega) automatski znaci da je greska tvoja jer preticanje nisi izvrsio shodno pravilima saobracaja i obzirom na bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju, otprilike tako glasi zvanicna formuliacija. Da je cesanje bilo negde u levoj traci u momentu kad si ti preticao, tj. da je on u tom trenutku presao liniju i da je do kontakta doslo na taj nacin, ishod bi bio drugaciji. Osim ako preticanje na toj deonici nije dozvoljeno Ovako kako si opisao situaciju, on je bio pasivan "posmatrac", ti si pokrenuo akciju i zavrsio je lose. Bolje po tebe sto plavi nisu dosli. Napakovali bi ti mozda jos nesto, narocito ako si preticanje izvrsio na deonici gde je to zabranjeno, a verovatno bi duvao i alkotest i slicne gluposti. U svakom slucaju bolja ti je solucija sto si se sa covekom tako dogovorio. Prema onome kako sam ja razumeo po tvom opisu situacije, ti si krivac a ne ovaj ispred tebe.

PS. To sto bi ispricao plavima da si "siguran da mu nisi prilazio blizu" ne bi pomoglo ni malo, kao sto ne bi pomoglo ni da im ispricas da je pre toga gazio belu liniju i vozio ne znam kako. Njih bi jedino interesovalo cinjenicno stanje na licu mesta, ne ono sto se desavalo 10 ili 30 kilometara ranije. Izvadio bi se jedino da su dosli a da je ovaj ispred bio "pod gasom" (tecnim ili bas gasovitim ) i da je duvao, ali to sad nije vise ni bitno...
    http://www.bmw.tv

Comment

• nikaragva
      CBC Senator XXL
      • 03.06.2008
      • 521
      • B. Palanka

Ok, tako sam i ja kontao. Put je inace dosta uzak na tom delu i nisam siguran da sam bas ja kriv, ali stete prakticno nema tako da ...
      Jedno hipoteticko pitanje, da sam ja preticao sve po propisu i da sam drzao rastojanje normalno, a da je on prisao meni blizu i na taj nacin da smo se ocesali, znaci on je kriv po pravdi. Kako bi to plavci utvrdili? Opet bi bilo kao sto si ti napisao?
      I druga hipoteticka situacija, ja ga preticem i on ubrzava (sto ne sme) i u jednom trenutku ja procenim da mogu da se vratim u traku, ali posto je on stisnuo gas, prisao mi je blizu i ja sam ga ocesao. Kako ovde utvrditi ko je kriv, odnosno kako bi plavci ovde utvrdili ko je kriv?
      Naravno u oba slucaja lik u preticanom autu tvrdi da nije kriv.

Comment

• Zloca
        CBC Senator XXL
        • 21.12.2005
        • 510
        • Novi Sad
        • Astra bertone turbo

Pazi, to da ti neko pridje dok ti pretices nimalo nije nemoguce. Ja redovno srecem ljude, narocito ujutru, da li zbog sanjivosti, koji lelujaju po putu i uopste ne primecuju da ih neko pretice. A vidim da me ne primete jer se priblize beloj, pa i nagaze je, a ja onda (obicno malo brze:-)) ih preteknem, i oni naglo cimnu volan udesno, dodju do kanala. To mi se desi bar jednom nedeljno.
        Ali druga situacija, kada bi on dodao gas, opet si ti napravio gresku, krenuo si da pretices, a vracas se u desnu traku zavisno od situacije. Ne traje preticanje npr. 3 sekunde, pa ti se posle 3 sec vracas u svoju traku, ali on je dodao gas pa ste se zakacili. Ti moras da napravis rastojanje pre nego sto se vratis u desnu traku, znaci pratis ga u retrovizoru. Ako je on toliki majmun da daje gas, a ti nemas dovoljno snage da zavrsis preticanje, ne preostaje ti nista nego da prikocis i vratis se iza njega. Tada ti je psovanje dozvoljeno.
        Uglavnom, odredjivanje krivice u takvim situacijama nije lako. Skoro je vozac iz moje firme na kombiju razbio retrovizor, tj. na otvorenom putu dva kombija su u mimoilazenju medjusobno porazbijala retrovizore. Svako tvrdi da je bio na svojoj strani. Na kraju pozvali policiju, ovi dosli, pogledali i rekli da svako plati svoju stetu i otisli.
        I tako je i bilo...
        MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• nikaragva
          CBC Senator XXL
          • 03.06.2008
          • 521
          • B. Palanka

Pa dobro pratim ja u retrovizoru da li mogu da se vratim u traku naravno, ali uvek ima majmuna, a i pitanje je bilo hipoteticke prirode. Posto koliko ja znam onaj koga preticu ne sme da ubrzava, jel tako? To je po nekom saobracajnom pravilu ili zakonu, barem sam ja tako ucio u skoli. Pa me samo zanimalo kako ce policija da utvrdi da je on zaista to radio. Ali iz situacije sa kombijima sam dobio odgovor Elem, sve je dobro proslo, u pitanju su bukvalno bili milimetri i da ja nisam imao tu plastiku na zadnjem blatobranu, mozda se ne bi ni dotakli, viri ona dobrih par centimetara u stranu od branika. Srecom savitljiva je kao guma neka, pa sam mu se samo potpisao na braniku

Comment

Working...
          X