odakle informacija da su BP i Shell jedna te ista firma? Jer, na berzi imaju VRLO odvojene akcije ...
Koliko znam Shell je mesovito britansko-holandsko akcionarsko drustvo (pa se i zove Shell/Royal Dutch), dok je BP uglavnom britanskog porekla, mada ima neke znacajnije akcionare i u SAD.
Koliko znam Shell je mesovito britansko-holandsko akcionarsko drustvo (pa se i zove Shell/Royal Dutch), dok je BP uglavnom britanskog porekla, mada ima neke znacajnije akcionare i u SAD.
vlasnik Shella je formalno brtianska kraljica kao i jos poneka lica, sustinski vlasnik je engleska drzava i britanska Vlada odnosno premijer upravlja stretegijom firme. naravno dnevno poslovanje je potpuno odvojeno i dostupnije javnosti dok je ovaj drugi deo price malo bolje uvijen u oblande.
svih tih 6 firmi ima manje ili vise medjuosbno ukrstene akcionarske odnose preko istih lica/ grupa koje su povezane.
jos pre mnogo godina imao sam sticajem okolnosti priliku da se druzim sa sefom jedne od big boy naftnih kompanija iz zemlje koja je jedna od ovdecih onda i sada u OPECu i bitno utice na globalno poslovanje sa naftom u svakom pogledu.
ne mislim naravno da je u svakoj firmi svaka akcija pa i malecnih anonimnih ulagaca u nekakvoj sprezi ali glavnina kapitala i komplet odlucivanje je sve drugo samo ne transparentno sto bi se danas reklo... a iza tih naftnih konglomerata stoje drzave ili obrnuto drzave su podanici naftnog udruzenja.
nema niti jedne drzave na svetu gde je nafta slobodan biznis i gde nije do guse drzava upletena direktno ili manje direktno vidljivo. pitanje je forme, mislim na formalnosti registracije i berzi koje su strogo kontrolisane btw.
Ne salzem se da su 6 sestara seli za sto i dogovorili cene. To je isuvise pojednostavljena slika, ne ide to tako.

A to sto se slazu nije nikakvo cudo, oni i te kako prate stanje i trendove i imaju veoma jake i dobre sluzbe koje ih hrane prognozama; ako se te prognoze pokazu losim, ili nedovoljno dobrim, gube se lepi poslovi u takvim sektorima, pa ti ljudi i te kako paze sta rade.
doduse desi se da neki put dozive neko iznenadjenje ili da ih neki neposlusni (vladar neke zemlje) izneveri pa privremeno izgube pare ali oni to vrlo brzo pokusaju da nadoknade a sredstva nemaju granica shodno visini uloga/profita.
naftne kompanije tih danasnjih 6 a nekada i vise sestara NIKADA jos do sada nisu gubile pare i uvek posluju profitabilno posmatrano srednjo i dugorocno. jeste ima pokoji mesec ili koji kvartal da kao nesto gube sitno ali to odmah nadoknade u sledecem ciklusu.
jeste, kada imas takav globalni monopol uz globalnu silu (vojsku uvek iza ledja) lako je pojednostaviti sustinu odnosa. naravno sitna iskakanja samo potvrdjuju pravilo a neposlusni ne opstaju dugo na vlasti.
Uostalom, ne okruzuje njih Amerika iz sporta i razonode.

jesu i Rusija i Kina danas ogromnog uticaja ali su i totalno blokirane na najvaznijem mestu planete- Bliskom Istoku gde Shell/BP apsolutno dominira. takodje u Svewrnoj Americi je i Kini i Rusiji na sve moguce legalne i nelegalne nacine onemoguceno poslovanje njihovih firmi.
komplikovano, ne bih rekao...
Ostajem pri svojoj tezi da bi uvodjenje novih igraca i ukidanje monopola dovelo do poboljsanja kvaliteta goriva na pumpama putem konkurencije.
ako je tacno (ako ?) da MMF zahteva pod hitno prodaju (predaju) rafinerija a bez otvaranja trzista maloprodaje to znaci da ih zanima odrzanje monopola ali samo sada u njihovim rukama.
uopste nije potrebno prodavati rafinerije niti NIS da bi se ukinuo monopol, dovoljno je totalno liberalizovati uvoz derivata i eto nove ponude na pumpama. samo, tada nema vise poluge kojom moze da se ucenjuje

ja iz iskustva iz malo sire perspektive zivota u zemlji koja pliva na nafti a opet dozivi redove na pumpama (da Shell je i to radio radi profita, ucene drzave da popusti socijalne dizgine cene benzina) znam da u naftnom biznisu pojam konkurencije iz obicnog zivota ne postoji, ili je tek jedva zametljiv u blagim dozama, u tragovima vec po potrebi imitacije i zamajavanja.
upravo tamo gde ima najvise nafte, je kvalitet goriva prilicno los a svuda je tu bas gle cuda neka od tih 6 firmi koja upravlja i sirovom naftom i rafinerijama. dakle, kvalitet nije garantovan.
Primer VW i FSI motora
nije nas benzin uopste toliko los, koliko se prica. on nije energetski dovoljno "nabijen" , dovoljno rafinisan i nema one aditive koji se inace stavljaju.
pa ne misli se valjda da Shell ili bilo ko stvarno proizvodi benzin u rafineriji sa 100+ oktana ? (da li je uopste moguce sa stanovista hemije?)
ima tu i sintetike, dodataka koji oplemenjuju.
Da NIS treba smanjiti, po meni, treba, ali nije ni malo svejedno koliko i jos vise kako. Prosto ga prodati je neozbiljno i neodgovorno, pa se nadam da se nece bas tako raditi.
benzin je samo jedno od goriva, sporedno a tu je jos i mazut i loz ulje dva vrlo vazna artikla za privredu/privredni rast.
Comment