moj drug koji ima Skodu Octavju TDI - kada ga je provozao, rekao je da je ovo prvi benzinski motor koji je ikada vozio koji se na donjem opsegu ponasa kao dizel, ali za razliku od dizela, moze da se zavrti i lepo preko 6.000 o/min.

Jao, tek za to gorivo ti ne verujem, a ne veruje ti ni moj Yugo, sipas to gorivo, a on samo zastekce
A kada mu sipas kantu od 20 litara grckog benzina, nominalno 95 oktana (staro gorivo), ziv se ne cuje i vuce. Hajde sada objasni tu diskrepancu.
evo probaj na svom Yugu, ubacis u trecu krenes i stisnes gas do daske. kazi jel se buni ili ne sa gorivom koje sipas po zelji, to grcko npr.
ili odvezi uz Bubanj Potok u cetvrtoj bez zaleta, najprostiji test za realizaciju.
Yugova glava i komora za sagorevanje je ocajna a motor 1.1 ekstra kratkog hoda i ekstra malog momenta, u prevodu veoma slabasan za datu kubikazu.
, kupim grcki od 98 oktana i on JESTE debelo superioran nasem od 95 oktana.
pa naravno, 98 protiv 95, uvek ce biti bolje iz bilo koje rafinerije..vrlo prosto. fer bi bilo grcki 98 prema nasem 98 porediti, ili 95 prema 95.
Sto je jos gore, grcki od 98 oktana je bolji od naseg nazovi 95 oktana sa STP Octane Booster-om; mozes proveriti kada god hoces, UVEK imam bar po jednu bocicu i u Nubiri, i u Yugu.
Dakle, izvini, ali za mene su tvoji stavovi o nasem dobrom gorivu ipak samo lepa zelja koja neme mnogo veze sa stvarnosti. Ali, ako hoces, mozemo to da proverimo - kratak izlet do Evzonija je dovoljan, eno na grani BP pumpa sa visokooktanskim gorivom, corbiramo i nazad ako treba. Ja dajem auto, ti plati racune, pa da proverimo. Mozemo usput i vratiti nazad par kanistera za lokalne probe.
nema potrebe, jeste.
ja bih pre voleo da ti pokazes ovde na nekom normalnom autu (modernom) da ne moze da radi po fabrickim perfomansama sa nasim gorivom.
ja sam uradio prost test jer za bolje nemam uslova- sipao nas JP super 98, seo u auto i pecao limit maksimalne brzine koju mogu da dostignem.
postigao sam negde oko 3 km/h manje od fabricke deklaracije a sto ne mogu da pripisem (jedino ) gorivu s obzirom da motora ima iza sebe sada oko 220.000km sto ipak utice, i da nisam merio brzinu vetra na trasi pa ne znam da li je postignuta brzina zaista maksimum ili ne.
to bi znacilo da je motor razvio punu deklarisanu snagu, prakticno a to ne bi moglo sa tako losim gorivom.
sa druge strane, redovno se proverava u samoj rafineriji kvalitet goriva i svako ko posumnja moze (po zakonu i u praksi) da uzme na bilo kojoj pumpi nenajvaljeno uzorak goriva i sam izvrsi analizu. za dizel to radi redovno Mercedes i za sada gorivo je bez problema u poslednje 3 godine koilo oni to rade. ili da ne verujemo i njima ?
ja sam u Yuga

Yugo razlicito reaguje vec na meseceve mene i motor razlicito radi zavisno od spoljne temeprature vazduha, od nadmorske visine od oovoga od onoga.
to je jedini auto koji sam ikada u zivotu vozio koji ne moze da se upali okretanjem kljuca iz provg pokusaja a da se ne ugasi odmah potom. niti jedan jedini Yugo sa karburatorom nije mogao da se upali samo iz prvog pokusaja, cak i novi na placu u KG pri preuzimanju...
tako da te price o Yugu ipak zaboravimo- neponovljvo i neproverljivo vise puta.
Procitaj ugovor, lepo pise.
li, pre svega, procitaj danasnju SAT reviju o Zastavi i naknadnom montiranju ubrizgavanja na postojece i stare motore. Yugov 128 blok sa 55 KS dobija 60 KS i ispunjava Euro 3 norme, naravno, uz katalizator. Strana 9, cini mi se. 138 blok, 1,3 litra, sa 65 na 70 KS.
aha, procitao. teska smejurija. je li to neki konkurs za vic decenije

ubrizgavanje na blok 128 je odavno pre mnogo godina serijski ugradjivano i to na traci Zastave. jedan takav sam imao prilike da vozim kratko pre jedno 8-9 godina.
kao drugo, ne pise da ispunjava Euro 3 norme nego da bi MOZDA moglo i to da se dogodi. a uslov za Euro 3 je izmedju ostaloga i lambda sonda PRE i lambda sonda POSLE katalizatora, znaci 2 sonde i adekvatan ECU i sve ostalo. a to Zastava nema, nema ni taj pojedinac, u smislu resursa.
DMB je na svom sajtu odavno prezentirao taj 128 motor sa ubrizgavanjem, a pre 2 decenije se takav motor vrteo po sajmovim aautomobila kao inovacija....jos u doba SFRJ.
Euro 3 je obavezna norma od 2001. danas se radi na Euro 5 i Euro 6 normama u razvojnim odeljenjima..
euro 3 je odavno vec istorija u auto industriji.
Na primer, 127 je imao OHV motor od 903 ccm, a Yugo je od pocetka imao OHC motor sa 1.116 ccm sa pokojnog FIAT 128, vozila godine u Evropi 1968 (ili 1969, ne secam se vise tacno).
razlike 127 i Yuga su kozmeticke prirode- lajsna ovde ili onde, migavac, pepeljara i slicno.
poenta je da su kontruktivna resenja na Yugu iz pocetka 60tih godina (tada je razvoj modela trajao 5-8 godina u proseku bez racunara danasnjice).
127 je prestao da se proizvodi negde 1973 ili 1974, tako nekako
Yugo je od pocetka imao OHC motor sa 1.116 ccm
Eno jednog od prvih 10 komada isporucenih za beograd ispred kuce parkiran, kupio ga je moj pokojni otac. To je bio Yugo 45, sa 127 motorom od 903 ccm i 45 KS, eno i dalje je tamo, original FIAT
bezolovni nikada nisam ni rekao da je neki problem oko kupovine, ima ga gde hoces
za euro dizel, molim te, hajde reci gde ga ima, mene ne zanima,
Ne znam zasto? Sta je tu tako nenormalno? Kakav je to tako veliki uspeh sto rafinerije rade svoj posao najbolje kako umeju? Valjda one od toga zive?
I zaista ne znam zasto je euro dizel koga nema tako veliki uspeh? A ako jeste, zasto je onda dostavnica napravljena za "92-95 oktana"?
euro dizel od 92-95 oktana..nesto si se prebacio.
Za mene je vidis to jako lepa slika niskog, niskog nivoa drustva kao celine,

pa ni smo mi pali sa Marsa, ima malo i nekih razloga zasto je danas tako kako je

Molim da mi se navede neki drugi primer neke druge evropske zemlje (za ostale me bas briga, mi ipak zivimo u Evropi, sto nas uvek potsecaju svi kada treba da dignu cene) gde je tako nesto uopste moguce?
inace benzin se ne naziva u papirima po OB vec po tipu kako je definisano JUS-om, ako je dostavnica i papir regularan.
ne kazem da nema nekih manipulacija, sasvim je moguce samo bih voleo vise jasnih podataka da je to organizovani sistem koji bas tako funkcionise kako si opisao.
a sve i da jeste tako, NIS nije kriv (niti bilo koji pojedinacni pumpadzija bilo kogo imena) vec drzava i njen kontrolni/inspektorski aparata koji (ne) radi svoj posao kako treba.
upravo sam o tome pricao situaciju u HR- OMV je prodavao ocajno gorivo jer drzava niej radila svoj posao. isti taj OMV u Ceskoj ili Austriji to ne radi jer se naucio- proba na mufte i popije zestoku kaznu. tako i drugi treci put pa se "stekne" refleks.
isto bi bilo i kod nas sa Shell/any imenom sve dok je drzava slaba a ne postoji pokret potrosaca..
mi nismo evropska zemlja jos uvek ma sta o tome mislili, tek smo na putu da to sa papira postanemo i u praksi u svim domenima.
a cene jesu evropske i takve moraju biti, prvo idu cene a tek naknadno raste i kvalitet- jedna od osnovnih postavki razvoja sopstvenim parama.
Ko saoseca sa gladnima, neka ide u Afriku i gladuje sa njima
mozemo mi sebi da pricamo bajke i sanjamo lepe zelje, kada se probudimo tu je realnost a snovi ostaju snovi.
da bi se bio bogat kao pojedinac i kao zemlja mora mnogo da se radi, a mi to nismo postovali proteklih decenija.
ok, moze i da se sebicno sve posmatra, ja pa ja po svaku cenu i to je ljudski. ja ne zelim da razmisljam , da kazem tako, jednosmerno bas zato sto ja nisam ugrozen i meni je svejedno ali ja nisam centar sveta i poznajem podosta onih koji nisu u takvoj poziciji.
ja nisam sretan ako ja imam o svi oko mene nemaju nista, sta ces nazovi kako hoces.
nista mi ne bi smetalo da ga oni uvezu i ponude na svojim pumpama, po naravno odgovarajuce visoj ceni.
a u stvari njima bas ovakvo stanje JAKO odgovara ekonomski, jer se losije gorivo vise trosi, pa se cesce svraca kod njih na pumpu
samo kazem da ne moze da se jedna tako komplikovana i skupa strateska grana izgradi za kilo dzeparca u metalu za jedan vikend.
i to je objektivna cinjenica koja vazi i ovde i bilo gde u svetu.
nas je problem sto smo mi ratovali i trosili pare i resurse dok su drugi vredno radili i gradili i ta razlika u ponasanju mora da proizvede i adekvatne posledice.
ako to ne zelimo da shvatimo i prihvatimo tesko cemo nauciti lekciju

ti izvoli razmisljaj o mukama NIS-a, onako masno profitabilnog, a ja cu da razmisljam o mojim malim mukama, koje se zovu nedostatak ozbiljnih goriva.

male muke puta 6 miliona = velike muke buducnosti

mi se sve nekako cini da ili radis u NIS-u, ili si tesno povezan sa njima (sto nije problem, naravno, ali ipak hteo-ne hteo pomalo pomera tvoje stanoviste), a ja sa njima imam veze jedino prekop pumpe i novcanika
nemam ni jedan dan staza u drzavnoj ili slicnoj firmi

Ma nece biti. Molim te, u kojoj se to fabrici 1984. godine pravilo 220.000 automobila mesecno, sto daje 2,64 miliona vozila godisnje
recimo Tojota,
recimo GM,
recimo Ford...
dovoljno ?
btw, u Wolfsburgu je sredinom 80tih izlazio po jedan Golf/Jetta na svakih 8 (osam) sekundi iz samo jednog jedinog pogona.
bio na licu mesta, video.
Samo konkretno, molim te, i nemoj da kao primer spominjes GM ili tako nekoga, u ciju godisnju proizvodnju ulaze i sve pridruzene marke, sto pod njihovim, sto pod drugim imenom (na primer, za Ford, u SAD to bio Mercury)?

bio licno u jednoj takvoj fabrici, video a to nije jedina ni tada ni danas.
posto nisam u durgima bio ostaje mi da verujem zvanicnim statistikama.
Ovo je sada vec mesanja baba i zaba. Poredimo debelo zaostalu Zastavu sa savremenim pogonima u kojima roboti rade 70+% celog posla. Tu sasvim jasno nema poredjenja.
e sad prevedi imena na biznis sa rafinerijama NIS vs Shell...
A zasto Zasatav nije na vreme insvestirala u robotizaciju, koja se nije pojavila juce, nego krajem 70-ih, to neka oni sami kazu.
sada se te i takve zablude placaju.
samo je pitanje da li nam kao zemlji Zastava bas neizostavno treba i moze li se dovesti na nivo moderne fabrike ili ne moze.
identicno vazi i za NIS, procena je (mislim realna) da je naftni biznis veoma vazan za ovu zemlju a da NIS moze uz adekvatno ulaganje da promeni stukturu i kvalitet proizvodnje.
vec sam naveo 2 nove vrste goriva koje se ovde PRAVE a nisu ne nikada ranije pravile.
kao i kristalno jasnu dinamiku uvodjenja novih vrsta goriva a uz podizanje standarda kvaliteta postojecih na nove/vise norme.
nema kvalitetnog auta iz Zastave po zapadnim normama preko noci,nema ni takvog benzina. potrebno je i vreme i pare i znanje.
i jos vaznije- trziste.
bez trzista je svako ulaganja bacanje para. e zato je pitanje NISa bitno za buducnost ove zemlje- sam NIS je bezvredan i ne zasluzuje paznju.
ali ono sto dolazi posle njega ako se ugasi totalno nije nimalo naivno pitanje, o tome sam pokusao da pricamo.
Ne kazem da je NIS jedini i iskljucivi krivac, naravno da nije, ne moze ni biti sa onikvim poslovanjem, on je naprotiv prirodna zrtva beslovesnih politicara koji ce na njega uvek kidisati, jer znaju i oni - stvarnu vlast nema onaj koji je na funkciji, nego onaj koji kontrolise pare.
mnogo veca lova je u igri od samog NISa a to se mozda slabo vidi ako se ne pogleda malo dugorocnije u buducnost i iskustva iz susedstva.
ne smatram bilo kakvim pomena vrednim uspehom to sto su poceli cak i da rade u roku od 5 godina. Ja to smatram normalnim
pa nije 5 godina nego mnogo krace kada se pojavio prvi benzin na pumpama posle 1999.
sta da ti kazem, raspitaj se malo koliko traje u svetu ciklus izgradnje jedne rafinerije dok ne pocne da liferuje proizovde. mozda se iznenadis koliki su rokovi, i da su godine i decenije u pitanju a ne dan, nedelja ili mesec dana.
nije rafinerija bas nesto sto se kupuje svaki dan na pijaci iza coska, nigde u svetu.

ok, ti mislis da je sve to jednostavno, ja mislim da bas i nije.
U suprotnom, sta ce nam?
hocemo li placati na mostu ili na cupriji pitanje je sad

Comment