NIS-i mi smo akcionari ili kupujmo domaće

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jevrem
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2006
    • 948
    • Smederevska Palanka
    • A4 2.0TDI quattro

Re: NIS-i mi smo akcionari ili kupujmo domaće

Bez liberalizacije trzista nase firme nikada nece postati konkuretne na trzistu. Konkurencija je zdrava i tera firme da ponude bolji kvalitet po povoljnijoj ceni. Tako i u slucaju NIS-a, ukoliko bi sto pre doslo do liberalizacije uvoza nafte, tim pre bi NIS morao da se upusti u borbu na trzistu ali ne kao monopolista vec kao ravnopravan konkurent OMV-u, LUKOIL-u... To bi ga primoralo da smanji troskove proizvodnje (modernizacijom postrojenja, smanjenjem radne snage...), da podigne kvalitet proizvoda (sto je za nas najbitnije).
    E kada bi mi i dalje kupovali kod NIS-a (lose gorivo po visokim cenama) a imamo u ponudi kvalitetnije gorivo po recimo istim cenama, mi bi sami sebi cinili medvedju uslugu naime slogana "Kupujmo domace" Ja nisam protiv domacih proizvoda, ali da bi imali bilo kakvu buducnost moramo postati konkuretni na trzistu. A to se nece desiti ako nastavimo sa podrzavanje pogresne ekonomske politike.
    Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
    Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• jevtic
      CBC Senator XXL
      • 26.11.2006
      • 729
      • beograd

I samo zaboravili ste da napomenete da se ta nafta koju NIS prerađuje uvozi iz rusije i da smo za nju u prva dva meseca dali 207 miliona dolara (taman ovaj kredit što nam sad daju). tako da obrni okreni pare idu rusima.

II ovo što ću napisati zalazi malo u politiku ali mislim da je ova tema već debelo zašla.
      u smederevu je trebala da se gradi još jedna rafinerija neke američke kompanije. odjednom se dss koji tamo učestvuje u vlasti pobunio protiv gradnje jer tobože ugrožena je životna sredina iako se ugovorom definisalo da će rafinerija poštovati evropske ili srpske standarde o ekologiji i to one koji su strožiji. ljudi iz dss-a su bili glavni zagovornici prodaje NIS-a rusima. sada ceo ovaj projekat koji je trebao da zaposli hiljadu ljudi plus još ko zna kolko u pratećoj industriji visi u vazduhu. ne znam kako vama ali meni se čini da su ove dve stvari povezane, tj. ne čini mi se nego sam siguran da je neko iz dss primio pare da sabotira ceo ovaj projekat kao što sam siguran da je neko primio pare da se 50% NIS-a proda za 500 miliona (gde je onaj prokleti gasovod).

samo bi dodao da je srbija zemlja u kojoj se još uvek toči olovni benzin i d2.

III što se mene lično tiče ja jedva čekam da se ukine monopol a onda rusi moje pare više neće videti.

IV ne bih se složio da je od nekog velikog značaja za građane da li su gazde firmi u srbiji domaći ili stranci. u oba slučaja za prosečannog čooveka nema velike razlike. odnosno firma mnogo veće pare obrne za vreme svog poslovanja nego što je profit firme. uzmite za primer Telenor koji je plaćen milijardu i po eura i pogledajte koju je dobit prijavio za sve ove godine i onda ćete videti da će morati da prođe još mnogo mnogo vremena pre nego što oni te pare izvuku. ali zato u samom telenoru i firmama koje od telenora žive mnogo ljudi zaposleno, prima platu i slično.

istina je da kod nas uglavnom firme dolaze zbog jevtine radne snage, ali ono što je bitno je da prosečan radnik ima izbor, a to je ako hoće može da radi na poslu koji ne zahteva neku intelektualnu sposobnost i nije mnogo plaćen može da radi a ako neće i smatra da može bolje ne mora. i zato je bitno da takvih firmi ima što više jer na jednog radnika u proizvodnji idu još 4 u pratećim delatnostima.

primera radi ljudi u kuršumliji rade za dva hleba dnevno (link) i ubeđen sam da bi radili za minimalac samo da im neko ponudi.
      ex - fabia 1.9 tdi
      golf 2.0 tfsi

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Slazem se u potpunosti. Osim ovoga za Telenor - izvuci ce oni pare, ne brini, ali ne od dobiti, to se jednostavno ne radi tako, nego isto kao sto su i Karici prvobitno i naduvali vrednost Mobtela, unosenjem opreme sa nenormalno naduvanim vrednostima, koja se, naravno, kupuje od njihove firme. Novac izvukli, naduvali vrednost Mobtela, prsta stvar. Varijacije na temu, discuss

A ovo za radnu snagu - pa gde ces bolji primer kakvi smo "radnici" od onih 50-60, koliko ih je vec, "radnika" Zastave koji su, posle mesec dana rada pod novim rukovodstvom, zatrazili knjizice, u fazonu "ne mozemo mi ovako, ovde se mnogo radi, mi 30 godina dzabalebarili a sad ce neko da dodje da nas konacno upregne, pa ne moze to tako...sklanjam ja ****...". 90% zaposlenih u Srbiji je UPRAVO ovog profila.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

a ja na sve ovo imam pitanje ko je kristina990. evo vec neko vreme drzi banku ovde prvo o LUK-u a sad o NIS-u. doduse obrnu se ploca o LUK-u posle nekog vreemena tako da sad ni oni ne valjaju, videcemo kako ce biti sa NIS-om. nigde ne pise kao prvo odakle je a nije ni nasla za shodno da se predstavi u temi namenjenoj za to. tako da, ja sva ova pisanija shvatam kao provokaciju doticne osobe i namerno kazem ONA jer ne znamo ko je...

Vezano za temu, slazem se sa 206. Zasto bi gradio kucu nekom pumpadziji sa JP-a, seljacini koja nema dva razreda skole a tera A8. namerno kazem seljacini jer su ti isti dok su mogli potkradali firmu a onda im se usladilo pa su poceli da potkradaju i nas dodavajuci vodu ili sirov benzin u tankove. o "puskama" i ostalim forama da i ne govorim. drugo, zasto bi za iste pare sipao na NIS-u i gusio decu mirisom sumpora kad ne moram. pazite, isto gorivo je u pitanju. svaki put kad sam sipao na NIS-u, cisto experimenta radi, smrdelo je na pokvarena jaja. Ovako sipam kod slovenaca (PETROL) i cekam dan kada ce ovi da puknu posto mi je vise pun kufer lopovluka .
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

što se tiče predstavljanja jeste to sam propustio još u početku,ali nenamerno.ali nikad nisam nikome rekao "koja si ti da otvaraš temu".da bi diskusija uspela i privukla pažnju i navela druge da iznesu svoje mišljenje mora da bude pomalo i provokativna,ali to ne znači da je začetnik teme provokator.naravno,kad se radi o temi nevezanoj za čisto tehnička pitanja.
            komentar za ostalo smatram nepotrebnim.

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

druze, upravo se o provokaciji i radi jer provokacija vuce provokaciju. vidis kako si odma reagovao na moju pricu i ako je ruku na srce bila nepotrebna. ono sto sam ja teo da napisem a ti ne znas da citas izmedju redova je da si brate mili dosadan. ko o cemu baba o ustipcima. non stop vrtis jednu te istu pricu. reko bi covek da ti je dosadno do bola pa se zanimas ovde. ok, u jednu ruku forum i sluzi za te stvari, da se malo ubije vreme, ali brate mili ti ga pretera. prvo sa pricom o uljima da bi sam sebe demantovao nakon nekog vremena a sad si okrenuo na pricu o corbi i mlatis li mlatis. misim, daj da pricao o kurvama ako ti je vec do price, batali ovo... cuj ti si sad pametan i sipas na jugopetrolu i sad ces ti da ozivis srpsku privredu i da pomognes industriju da do kraja godine pocne da pravi 100 oktana... ili je tebi sve jedno sta i gde sipas posto vozis traktorce. e ako je u tome stvar onda pozdravljam posto imaju mur od mercedesa
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

Working...
              X