SUPER

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: SUPER

Aha, znaci da se ne igramo politicara i njihovih zapazanja kako nam je u regionu sve najjeftinije, nego da se igramo druge vrste politike zvane "ocuvanje socijalnog mira po svaku cenu"? Drugim recima, narod nema para da vozi bolja auta, pa daj da im obezbedimo djubre da sipaju u njih da bi sirotinja imala cime da se vozi?

Pod 1, receno vec milion puta, nasa najgora kukavna beda na socijalnoj pomoci i dinara u dzepu moze se odreci svega osim automobila i cigareta, mora da se vozi i bez pusenja se ne zivi. Nije problem, neka voze ako bas treba, ali zasto ocekivati da iko pravi ustupke oko toga, kao da MORAS da se vozis, po svaku cenu, i svi su duzni da ti obezbede uslove za to. Nije nego, gde to ima?

Pod 2, postoji resenje, po treci put govorim, a to je ADITIV, pa po nasoj miloj tamnici moze i to da se sipa pored bezolovnog i vozi se bez problema, bas kao sto je to uradila i sirotinja u ostatku sveta gde je bezolovni izbacen iz upotrebe.

Pod 3, ugradite gas, jeftinije nego bilo koji benzin. Eto dodatnog razloga da se predje na njega.

Pod 4, veliki broj automobila projektovanih za olovni bez prepravki ionako moze da se vozi na isti taj bezolovni jer im sicevi i nisu toliko nezni, jer sumnjam da veliki broj onih koji vec voze na gas koriste ili imaju potrebu za Flashlube aditivima, pa nemaju nekih problema.

Pod 5, jednostavno je komercijalno neisplativo proizvoditi isti taj benzin, umesto da se rafinerijski kapacitet iskoristi za bezolovni koji ionako nadmasuje traznju olovnog benzina za 10:1, jer to je otprilike odnos koliko kog ide.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• RANK
      CBC Senator XXL
      • 28.02.2007
      • 1635
      • Beograd
      • FIAT MAREA WEEKEND 1

Ma kakav aditiv, kakvi bakraci?! Pretproslim 'olovnim' autom sam presao 200.000km na 'bezolovni' TNG sto je ukupno 370.000km, i motor jos radi... Sipanje bezolovnog u starija vozila je samo jos jedan mali licni doprinos da nasa deca ne umiru od raka kao nasi roditelji.

Posledica udisanja olova u detinjstvu je da je IQ kod osoba koje su u mladosti u organizam unosile olovo bilo kojim putem 20-30% manji od onih koji nisu...
      "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Pa eto, vidi pod br. 4. Istini za volju, ima automobila kojima on jeste potreban, mada vecini nije, niti uopste motor dozivi tu starost da pored drugih problema pocne da propada od degradacije izazvane nedostatkom podmazivanja od strane olova u benzinu.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• tomamega
          CBC Senator XXL
          • 19.03.2009
          • 715
          • Beograd / Crna burma, prim. prev.
          • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by lancia
          ma daj molim te sad smo svi kao neki ekolozi i vodimo racuna o ekologiji i zagadjenju
          Verovao ili ne, i u Srbiji ima ljudi koji su svesni posledica koje ostavljamo na ekologiju. Neki od nas čak i čitaju, prate naučne emisije o projekcijama i već zabeleženim promenama temperatura mora i vazduha, i uticaju na biljni i životinjski svet. Jeste da smo još uvek "zemlja trećeg sveta", ali srećom ima pojedinaca koji daju svoj mali doprinos.

@206 je ionako sve lepo opisao.

Izvinjavam se za off. Bilo je jače od mene

Comment

• misar
            CBC Član
            • 20.10.2007
            • 62
            • Novi Sad
            • Fiat Bravo 1.8GT

Kada je uvođen bezolovni, u svetu, u upotrebu moglo se pročitati da dodatci za povećanje oktanskog broja u bezolovnom benzinu daju produkte sagorevanja koji su otrovniji od sagorevanja benzina sa olovom tj. tetraetil olovom(ako se tako piše pravi naziv). Zbog toga je morao da se uvede katalizator tako da je krajnji rezultat manje zagađenje kada se koristi bezolovni u motorima sa katalizatorom.
            Kada se koristi bezolovni u motorima bez katalizatora zagađenje je gore nego kada se koristi olovni benzin.

A što se tiče aditiva za nadomeštanje olova, čini mi se da je Ford kod nas dao nekakavo uputstvo da ti aditivi samo usporavaju propadanje siceva ventila.

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Povlačenje olovnog benzina je odličan potez i krivo mi je što se nije desilo ranije. Ja smatram da zarad par desetina hiljada vozila predviđenih da se voze isključivo na olovni benzin, treba žrtvovati zdravlje miliona ljudi trovanih olovom?! Iovako spadamo u jednu od najbolesnijih evropskih nacija, za zdravstvo se izdvajaju pare koje nemamo, pa opet nije dovoljno, a mi gledamo samo LIČNE interese.

Jedva čekam dan da nestane i D2, pa da prodišem punim plućima. Nisam pušač, pa mi izduvni gasovi UVEK smetaju. Obišao sam dosta evropskih zemalja i nema nijednog grada koji je toliko zagađen kao Beograd.

A ako sirotinja iovako nema para da vozi nešto proizvedeno u svetu 80tih godina kada se trošio bezolovni, onda neće imati ni za više od jednog rezervoara mesečno goriva, a tako može da tera svoje vozilo bez štetnih posledica još 20 godina. A ako ima za više od jednog rezervoara, onda se ugradnja plina od 250 evra isplati za 6 meseci!!!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Damn86
                CBC Veteran
                • 24.02.2010
                • 182
                • SKADARSKA kaldrma

plin ni pod prisilom ne bih ugradio
                Japanci su mali ali su ludi do kraja!

Comment

• Puzo81
                  CBC Senator XXL
                  • 04.08.2009
                  • 687
                  • Novi Sad/Prijepolje

Plin u bubu vazdusaru

Pre bih rekao da ne moze al moze za 300e kao sto je ugradio kolega Marko Dancer na njegovu

Nego kako se zove taj aditiv za dodavanje BMB-om,koja mu je cena i dje ima da se nadje, zna li ko?

Comment

• madic
                    CBC Senator XXL
                    • 07.10.2007
                    • 844
                    • Beograd

Znaci super-a definitivno vise nema ni na jednoj pumpi?
                    Dobro je da je konacno ukinut, mada je zagadjenje koje se proizvodilo
                    sagorevanjem super-a nista u odnosu na D2.

Comment

• Puzo81
                      CBC Senator XXL
                      • 04.08.2009
                      • 687
                      • Novi Sad/Prijepolje

Nije nestao totalno,ima ga jos na pojedinim pumpama

Comment

• madic
                        CBC Senator XXL
                        • 07.10.2007
                        • 844
                        • Beograd

OK, nadam se da su to neke preostale zalihe, odnosno da je ukinuta proizvodnja.

Comment

• Kenno
                          CBC Senator XXL
                          • 21.08.2006
                          • 460
                          • Zenica, BiH

Ja u Yugu sipam INA ViG aditiv i za nekih pola godine (3000-3500 km) sam potrošio čitavu bočicu, a nije ni skup, jedno pakovanje košta 2,4 €.

Comment

Working...
                          X