Odrzavanje automobila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Odrzavanje automobila

Da verovatno su zato male kilometraže
    Htedoh reći i što je brzo to je kuso (aljkavo), pa moraju često da idu, ali naravno najbolje je sporo i aljkavo!!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

@Stratos Nikad mi nije bila jasna logika da je neko mehanicar a da odrzava auto kod drugog majstora... i moj mehanicar to isto radi...u ovlasceni servis idem samo kad je elektronika u pitanju ili kad ne mogu sam da otklonim problem...i ti majstori u ovlascenom servisu imaju polovne delove,pa probaju ovo ili ono(metodom eliminacije)dok ne ubodu sta je u pitanju...sve sto moze covek sam da uradi treba da uradi(makar to trajalo i par dana)-svaki sledeci put je sve krace i krace...ja operem u nafti ili benzinu svaki sraf i podmazem ga...ulje cedim po pola sata i cistim mesto na koje ide filter ulja...svaki dzek i svaki kontakt podmazem sa kontakt sprejom-koji ce to mehanicar ili ovlasceni servis da uradi...kad sam radio generalnu na ladi,3dana sam prao delove i posle toga je presla 180.000km...evidenciju o zamenama redovno vodim,ne interesuje me koliko kosta po km niti se time opterecujem...verovatno da sam do sada racunao ne bi h ni vozio auto

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Znam napamet sigurno 10 stvari koje bi trebalo da se poprave, zamene, očiste ili ofarbaju na mom autu ali kao što već reče Chubbs finansije ne dozvoljavaju. Iako mnogo stvari oko auta radim sam u svojoj garaži mnogo više stvari ne umem ili nemam odgovarajući alat pa moram da angažujem majstora. Auto je star 20 godina i potrebna mu je često pažnja koju mu ja nesebično poklanjam ali eto fali još malo finansijskog momenta Uglavnom znam da su kočnice sigurno dobre, gume su nove, letva volana ne pušta nigde, ulje je uvek na maksimumu, amortizeri solidni i mogu uvek da krenem na put

Comment

• Stratos
          CBC Senator XXL
          • 10.09.2008
          • 2594
          • Novi Sad

@ Legenda
          Moj posao je relativno usko specijalizovan,što zbog potreba,što zbog "jer ja tako hoću",pa neke druge stvari za koje je potrebna specijalizacija prepuštam proverenim expertima,sa punim poverenjem.
          Tehnika primenjena na ladi,ne ljuti se,je iz kamenog doba,a ja vozim tehnički malo savršeniji auto od lade,pa mu pristupam sa tim saznanjem.
          Osim toga,posvećenost mom poslu mi ne dozvoljava da bilo koji posao radim tri puta duže nego što je neophodno za datu radnju i takav postupak "odugovlačenja" je za mene čista neproduktivnost koju ne podnosim i ne isplati mi se.
          Takođe,takvim pristupom poslu zaradim dovoljno da popravku u servisu sa extra uslugom sebi mogu da priuštim,a vreme koje bi ti izgubio za,recimo,veliki servis na savremenom automobilu ja radije potrošim da odvedem svoju sitnu decu na prooooduženi vikend.
          Specijalne alate i da ne pominjem.

Stvar je u rezonu i pristupu igri koja se život zove .
          Ne tvrdim da je moj rezon ispravan ali sam mu dosledan.

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Meni to predstavlja zadovoljstvo...ladu sam naveo samo kao primer,mada ni stilo nije cudo tehnike...ako mozes za vreme servisa da zaradis dosta vise nego sto to kosta,onda je ispravno 100%...podrzavam te u tome sto deci posvecujes paznju...ipak je auto samo kanta lima

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Originally posted by legenda
              @Stratos Nikad mi nije bila jasna logika da je neko mehanicar a da odrzava auto kod drugog majstora... i moj mehanicar to isto radi...
              Zato sto ne moze sam sebi da naplati
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

To Eme kralju

Comment

• gorans
                  CBC Senator XXL
                  • 09.03.2010
                  • 1525
                  • Beograd

Vozim Nissan Sunny N13 1,7d iz 1987god.
                  Imam set zimskih i set letnjih guma,pre mesec dana sam zamenio antifriz i kociono ulje,paknove,diskove i plocice.
                  Pre 10 dana ulje i sve filtere (ulja,vazduha i nafte).Proverio grejace i remontovao dizne.
                  Radim u firmi koja ima i tehnicki pregled na kojem mi je sef prvi komsija i bar 2 puta u toku meseca momci mi detaljno pregledaju auto od kocnica,preko trapova i signalizacije pa do izduvnih gasova i zaptivenosti creva i cevi i skrenu mi paznju ako bi nesto trebalo da se zameni.U junu sam zamenio oba kraja spone i obe kugle iako jos nisu bile za zamenu ali nisam ih menjao 50hkm pa rekoh ajde!
                  Imam dete od godinu dana i hocu da bez razmisljanja mogu u bilo koje doba dana da sednem sa porodicom i krenem na put od 1000km.Takodje necu da razmisljam hoce li mi na -20 upaliti ili nece pa da zovem nekoga da me slepa.
                  Hocu da kazem da i auto star vise od 20 god moze da se odrzava da bude bez greske.
                  viewtopic.php?f=15&t=50470

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

@ M-power i legenda

Nemam volje kad nemogu da oderem mušteriju!
                    Napisah u nekom od prethodnih postova.

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

E ovako: imam auto star 30 godina, i na njemu sve besprekorno funkcionise, do detalja. Neki to zovu ljubav, hobi, zadovoljstvo, neki bolest. Moguce da je bolest, ali vreme i novac mi dozvoljavaju da se bavim ovakvim hobijem. Sve sam odrzavam, uz pomoc majstora (prijatelja), kada nesto zagusti. Radi se o cistom zadovoljstvu, a ne zelji za ustedom.

E sada, fora je u tome, da je auto prost ko voda, ali verujte ljudi, da nikada, dok me ima, vise, necu voziti moderne automobile, ne zato sto nemam novac vec zato sto je u pitanju ljubav prema savrsenstvu prostote. Vozio sam, ranije, mnoge moderne automobile, sa compovima, injection sistemima isl., ali vise nikada. Ovo je Dora u nekoj temi lepo opisao i definisao, ne mogu sada da trazim.

Vise puta sam na forumu citao o pljuvanju po karburatorima, kao necemu sto pripada praistoriji. Ovo jednostavno ne stoji, jer u svetu postoje milionski karburator fan-clubovi, i ja sam jedan od njih - injection nikada vise i to je moj stav. Stvar je u ezoteriji, isto kao kod pojava Cd-a, i prici da je vinil gramofonska ploca propala, sto jednostavno nije tacno, verujte mi, u toj sam materiji do grla, ali ne bih sad to posebno objasnjavao.

Poenta je da sam odrzavam pomenuti auto vec 5 godina uz pomoc ovog foruma, i neopisivo uzivam u tome. Bolest se ogleda u momentima da ne mogu da spavam i docekam sutra, kada i najmanja sitnica zakaze, kao sto je neki prekidac isl.

Prednost je sto se BMW-i iz tog perioda zaista retko kvare - na mom autu osim viska, sve je u fabrickom izdanju.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Za vinil i CD si 1000000% u pravu. Posle flaširane vode najveća prevara moderne industrije. No to sad znaju i ptice na grani a krajem osamdesetih su pravili na budale nas koji smo to tvrdili (i da ni za 100 godina neće biti bolje).
                        Slično je i sa karburator-indžekšn. Drugi je tehniči savršeniji, omogućava finiji radu u širem opsegu uslova, pa čak i samanjuje potrošnju, možda i 10% ali ne više a na otvorenom tek možda 5% ali nije ni od značaja jer se motori specijalno konstruišu, u detaljima, za ovaj sistem pa se ne može stvarno i uporediti (nije samo uticaj sistema za ubrizgavanje goriva).
                        Ono što je takođe činjenica je da motori sa karburatorom imaju duži vek trajanja. Nekad i do 50%.
                        Čuveni primer je Nissan (zaboravih koji motor) sa karburatorom (iz XXI veka) kome fabrika daje 'rok trajanja' od 500k km a njegovom savremenijem kolegi tek 300k km (ili su ovo min. trajanja u smislu 'garancije'). U svakom slučaju detalje sam zaboravio ali tako je nekako.
                        I da ne dužim:
                        Svako će izabrati po svom ukusu i potrebama, noviji automobili su sigurno tehnološki savršeniji ali kao i kod CD ne mora da uvek budu i bolji bar ne po svim osnovama.
                        Koliko ćete posvetiti automobilu zavisi od toga koliko ga (i za šta) koristite i koliko slobodnog vremena imate. Pozdravljam sve koji prekomerno održavaju automobil (ja sam tek na nijansi preko fabričkog) ali je porodica i slobodno vreme (kao što je Stratos rekao) nešto ipak važnije. Znam da je ponavljanje ali moram da navedem i legendino da je (u odnosu na porodicu) automobil ipak samo hrpa lima (pleha, gvožđa).
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Slazem se da je porodica vaznija od automobila (naravno) ali treba voditi racuna o toj porodici tako sto je necete voziti u raspalom autu na kojem neznate kada ce ispasti kugla ili spona ili ce vas po vejavici i pljusku ostaviti na putu da se mrznete.Ja bezprekorno odrzavam svoj auto bas zbog porodice jer necu da rizikujem da ih vozim u krsini.Takodje zbog porodice nebih zeleo da se meni dogodi neka nesreca u neispravnom autu jer ja sam taj koji ih hrani i oblaci.Ne kazem da bi bez mene bili gladni,goli i bosi ali samnom su bezbrizniji.Razmislite malo i u tom pravcu! (vazi za one koji voze dok se ne raspadne).

Comment

• banekg
                            CBC Senator XXL
                            • 06.09.2010
                            • 1274
                            • Nis
                            • Toyota Carina e 2.0

"Da imamo kola, nesto bi tu prckao, ne bi jurio za zenama", ili tako nekako, Mira Banjac u filmu Varljivo leto 68.
                            Trudim se da ne zapostavim porodicu zarad ljubavi prema kolima i vreme posveceno autu je ono vreme koje moj pasenog provodi u kafani, a surak u svaleraciji. Auto i cigare su mi jedini "poroci".
                            Svestan sam i preterivanja, ali jbg...skoro mi majstor stelovao ventile, a ja za to vreme detaljno oprao i ispolirao poklopac, kad se vec skida, sto da ne. E onda ja pitam majstora (inace smo dobri prijatelji), da skinem karter, i odozgo lepo operem glavu i isteram stroku napolje, na sta mi on rece da sam nenormalan. Da li sam?
                            Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

ne znam, ali da sam to uradio na mom puntu, oprao karter i pumpu ne bi mi auto zaribao...
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• banekg
                                CBC Senator XXL
                                • 06.09.2010
                                • 1274
                                • Nis
                                • Toyota Carina e 2.0

Ima li neko iskustvo, cime bi bilo dobro isprati glavu, na gore navedeni nacin. Da li sme nafta ili benzin ili pak, nesto trece?
                                Long Live CBC!!!

Comment

Working...
                                X