Maglenke kao dnevna svetla!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shone190
    CBC Senator XXL
    • 10.12.2004
    • 1877
    • Beograd
    • Dodge Charger 8.1l

Maglenke kao dnevna svetla!

Vidim da se dosta po forumu prica o dnevnim svetlima, ali nigde nisam nasao da li smeju da se koriste maglenke kao dnevna svetla? U principu nije mi problem da ukljucim kratka/oborena svetla na GSI-ju, ali na Pontiac-u koji uskoro treba da registrujem, smor mi je da non-stop podizem i spustam farove, a i auto izgleda 5 puta ruznije kada se farovi podignu. Interesuje me da li bih ikako mogao da iskoristim postojece maglenke ili barem taj prostor za neka dnevna svetla koja se vidim prodaju na svakom cosku?

Koliko sam video u zakonu stoji ovako:

Pravilnik o teh. uslovima. cl. 55.
    Дневно светло на моторним возилима, када је уграђено, мора имати светлећу површину од најмање 40 cm2 и емитовати најмање 400 cd светлости за нова возила, односно 200 cd за возила у употреби, у правцу референтне осе. Светлост двневног светла мора бити беле боје. Дневно светло може бити уграђено у друге фарове. Дневно светло се на возилу уграђује према правилима која важе за главне фарове возила.

Sve ovo mi je jasno osim ove poslednje recenice, tacnije, koja su to pravila koja vaze za glavne farove?

Evo i slike auta, a ovo u braniku su naravno maglenke

• Mirror
    CBC Senator
    • 29.01.2009
    • 206
    • Novi Sad

Re: Maglenke kao dnevna svetla!

Procitaj clanove 49 i 50... Po njima znaci da postoje posebno "glavni farovi" i "dnevna svetla". Ali dnevna svetla ne moraju biti sastavni deo glavnog fara, sto znaci da mozes da ih ugradis u neko drugo svetlo. Ali pre toga moraju zadovoljiti neke uslove. Svetlost bele boje, povrsinu 40cm2 jacinu svetla itd.... I ono sto se odnosi na tvoje pitanje: Ugradjivanje prema pravilima za glavne farove: Najmanje rastojanje izmedju dva svetla 0,6m i najvise rastojanje od bocno najisturenije tacke vozila 0,40m. JEDINI problem (bar kako vidim sa slike) je da se navodi i najmanje rastojanje donje ivice fara od puta, a ono je 0,5m.
    "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• somi_kac
      CBC Senator XXL
      • 03.04.2009
      • 796
      • Kać

Mene su po starom zakonu, kad svetla nisu bila obavezna, zaustavili posle naplatne rampe na autoputu. Obrazlozenje: "Decko, kazna ti je 3000, zna se za sta sluze maglenke, a ne da ih palis kad 'oces"!
      OPEL Astra 1.6i
      OPEL Kadett 1.6
      ŠKODA Favorit

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

po zakonu nista ne pise za prednja svetla za maglu

samo za zadnja

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

Ja sam jednom već ovde pitao za maglenke kao dnevna svetla i rekoše stručnjaci da ne sme. A ja i dalje ne vidim zašto jer maglenke se od fara i recimo oborenog svetla razlikuju po načinu i pravcu rasipanja svetla, tako nekako. Bacaju samo na put i malo šire, znači ne smetaju nikome tj. manje smetaju od oborenog. Poenta dnevnog svetla je da budeš viđen i to je to.
          Čak su me nedavno zaustavili u Inđiji sa upaljenim svetlima. Bila magluština od Čortanovaca još i kad sam ušao u Inđiju nisam gasio. Manja magla u mestu jeste bila, ali opet je smanjena vidljivost zbog magle, a i nastavljam dalje... Jedva sam se ubedio s policajcem da me se okane... Tražio 3000 kazne.
          San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Mirror
            CBC Senator
            • 29.01.2009
            • 206
            • Novi Sad

Navedeno je u zakonu sve lepo. Samo treba da ispostuje uslove.

Danas sam bas izmerio kod mene na Astri (za sada samo prazno) mesto gde idu maglenke. Ono je, grubo izmereno izmedju 30 i 40cm od tla, i time se uklapa u clan koji definise svetla za maglu. Isto je toliko na Mazdi 2, od 30 do 40cm, kao i na Astri H gde je negde od 35-40cm... Tako da se uklapa u ono sto pise na papiru, ne nalaze se ispod 25cm.

Nalaze se suvise nisko da bi ih koristio kao dnevna svetla.
            "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• jomini
              CBC Senator XXL
              • 11.03.2007
              • 490
              • Novi Sad

Originally posted by Mirror

Pa dobro, ako je svrha dnevnih svetala da budeš viđen, onda ta stavka o visini i nema nekog smisla.

Comment

• Mirror
                CBC Senator
                • 29.01.2009
                • 206
                • Novi Sad

U pravu si. Mada eto tako su osmislili zakon, a pretpostavljam da je tako i u Evropi. Jer je nas pravljen po uzoru na taj.
                Pokusavam da vidim kako stoje pravila za ugradjivanje dnevnog svetla za ostale drzave... bas me interesuje kako je kod njih to regulisano.

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

'ajd malo i ja da masim temu.

na golfu 6, dnevna svetla su resena tako sto duga svetle sa pola inteziteta i samo ona, sve ostalo je ugaseno. cim se upali pozicija, dnevna se gase. kada blicnes nekome, samo se upale na trenutak pun intezitet i to je to. e sad, kako mi, koji imamo 4 fara napred, da izvedemo isto to?
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• shone190
                    CBC Senator XXL
                    • 10.12.2004
                    • 1877
                    • Beograd
                    • Dodge Charger 8.1l

Navedeno je u zakonu sve lepo. Samo treba da ispostuje uslove.

Danas sam bas izmerio kod mene na Astri (za sada samo prazno) mesto gde idu maglenke. Ono je, grubo izmereno izmedju 30 i 40cm od tla, i time se uklapa u clan koji definise svetla za maglu. Isto je toliko na Mazdi 2, od 30 do 40cm, kao i na Astri H gde je negde od 35-40cm... Tako da se uklapa u ono sto pise na papiru, ne nalaze se ispod 25cm.

Koliko po zakonu moraju da budu dnevna svetla odignuta od zemlje? Mozda ti se cini, ali kod mene ima 31-32cm od maglenke do zemlje, merio sam

Comment

• shone190
                      CBC Senator XXL
                      • 10.12.2004
                      • 1877
                      • Beograd
                      • Dodge Charger 8.1l

Procitaj clanove 49 i 50...
                      Gde si video ovo, u ZOBS-u clanovi 49 i 50 nemaju veze sa svetlima?!?!

Član 49.
                      Vozač ne sme vozilom da uđe u raskrsnicu, iako ima prvenstvo prolaza ili mu
                      je semaforom to dozvoljeno, ako će se zbog gustine saobraćaja zaustaviti na
                      raskrsnici ili pešačkom prelazu, i time ometati ili onemogućiti saobraćaj vozila,
                      odnosno pešaka.

Član 50.
                      Vozač ne sme da vrši polukružno okretanje vozila u tunelu, na mostu,
                      vijaduktu, podvožnjaku, nadvožnjaku, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, odnosno
                      na mestu gde je nedovoljna preglednost, kao i na delu puta koji nema dovoljnu širinu
                      za polukružno okretanje tog vozila.

Comment

• Mirror
                        CBC Senator
                        • 29.01.2009
                        • 206
                        • Novi Sad

U istom dokumentu koji si ti citirao u prvom postu. Pravilnik o tehnickim uslovima
                        http://doku.mi.gov.rs/dokumenta/bezbedn ... A%20MI.pdf

Tu vidi od clana 49. pa dalje... ima o svetlima, maglenkama, dnevnim svetlima itd.
                        Ustvari ono sto tebe interesuje je u Clanu 50, poslednja dva pasusa.
                        Ono sto navode tamo da bi dnevna svetla trebala da budu minimum 50cm od tla. Znaci fali ti jedno 18-19cm.

Comment

• Mirror
                          CBC Senator
                          • 29.01.2009
                          • 206
                          • Novi Sad

Jedinu ideju za sada koju bih ti ja predlozio je da dnevna svetla stavis gde sam obelezio:

Ali prvo izmeri kolika je povrsina, jer treba 40cm2 (mada ne vidim da li oba ukupno ili pojedinacno???). Zatim koliko se nalaze spoljne ivice od ivice auta, i kolika je razdaljina izmedju unutrasnjih ivica... Pa vidi da li odgovara. Ako je sve to ok, onda ostaje samo jos da nadjes prozirno staklo, jer to narandzasto ne zadovoljava ono sto su ovi nasi naveli u Pravilniku.

Comment

• jomini
                            CBC Senator XXL
                            • 11.03.2007
                            • 490
                            • Novi Sad

Ljudi, visina nema veze, pa setite se gde se nalazi toliki broj dnevnih svetala, na kojoj visini...

Comment

• GTX
                              CBC Senator XXL
                              • 13.09.2008
                              • 422
                              • Subotica
                              • Nexia 1.5 16v

To su fabricka dnevna svetla i stvarno bi bilo glupo da pandur zaustavi doticnog vozaca Mercedesa i naplati mu kaznu jer visina ne odgovara nasem zakonu Rekao bih da se doticne tacke u zakonu odnose na naknadno ugradjena dnevna svetla.Inace,u Subotici sam video par automobila sa diodama u farovima koje rade bez oborenog svetla i policija ih ne smara,bar ja nikad nisam video.

Comment

Working...
                              X