Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dris
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 172
    • Novi Sad

Re: Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

lepo je poznavati zakon, jos lepse ga je postovati.... neko obilazeci takve traktore- masine daje zmigavac a opet neko misli da za time nema potrebe...

ali to je individualna odluka....

Mene vise brine odgovornost tj. neodgovornost onih koji projektuju i\ili postavljaju signalizaciju i jos slag na tortu onih koji odrzavaju navedeno...

za ostale gradove ne znam ali za NS okvirno (utisak-nisam brojao) mogu da kazem sledece:
    da barem 10-15% od ukupnog broja znakova pored puta nisu "od pomoci", jer se ne uocavaju na vreme ...
    i to zbog:

1. krosnji drveca
    2. nedostatka znakova (ukradeni ili nesto trece)
    3. izokrenuti znakovi (ili isarani autolakovima)
    4. kontradiktornost 2 ili vise znakova
    5. nepravilno parkiranih kamiona, i ostalih visljih vozila
    6. reklame postavljene gde im mesto nije (cak i na samim znakovima)
    7. upraznjeno za sada.

A sada spektakularna najava pobednika pod rednim brojem 0.

Nisam ocima mogao da verujem, i do kraja TE voznje sam ugrozavao ostale ucesnike u saobracaju RAZMISLJAJUCI O VIDJENOM IDIOTIZMU.

ajmo sada malo preciznije o cemu se to zapravo radi: NS, iz Partizanske se skrene levo (ka zeleznickoj je cilj) nakon 150-200 m se prolazi podvoznjak (valjda se tako kaze ) ODMAH iza podvoznjaka stoje 2 znaka 2-3 metra jedan od drugog i ovaj drugi je naravno mnogo bitniji jer se prema njemu vrsi prestrojavanje pri ulasku u raskrsnicu, a naravno ne vidi se dobro pri normalnoj brzini kretanja zbog ovog prvog. A taj prvi nam govori na srpskom i engleskom gde je npr. tvrdjava i jos neke novosadistima drage lokacije.
    zivi bili i prosli tuda pa cete videti o cemu vam pricam.

Vec 10-ak dana razmisljam da se zaustavim usred bela dana (najveca guzva) i slikam to....
    ma sta bre da slikam, vezacu oko sebe dinamit i istovremeno cu zapoceti strajk gladju, pa sta pre upali. Jer vec odavno nije OK biti vozac u gradu zbog drugih "vozaca", a ovo sa znakovima je vec previshe...

znaci vetrenjace....zar opet...
    I posle kazu nema posla u Srbiji, itekako ima i to pred nasim ocima... al treba boze moj platiti 3-4 coveka da mlate motornim ili obicnim testerama i vec jednom srede srede taj problem.

uf, vec sam se iznervirao i nemerem spavati

Comment

• Stratos
      CBC Senator XXL
      • 10.09.2008
      • 2594
      • Novi Sad

Džaba ti dinamit oko sebe! Ako ne pripališ neki fitilj/štapin ostaćeš gladan.

Comment

• cici_ban
        CBC Početnik
        • 19.02.2011
        • 6
        • Irig

A moze li traktor da obilazi drugi traktor na punoj liniji?
        Niko nije razmisljao o ovome.
        Sta da sam isterao sada vec bivseg Vladimirca i raspalim po drumu sa njegovih 25km/h i sve zivo da obidjem?
        Zaboravljate da ZOBS ima u naslovu BEZBEDNOST.
        Kada natovarim prikolicu sa slamom, ko moze da vidi sta se ispred mene desava? Ili pogotovo sto vecina novih traktora ne krece nigde bez dve zmajevke. Ako ces da takav traktor obilazis na punoj liniji, neka ti je bog u pomoci, bili dozvoljeno ili ne.

Comment

• StudentBGD
          CBC Senator XXL
          • 18.12.2007
          • 1027
          • Beograd

Ja barem 3 takva u koloni obilazim
          Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

Ja obilazio traktor, preko pune, brzinom od 15km/h, i popio kaznu. Mesto dogadjaja - negde izmedju Topole i Mladenovca. Vreme - pre oko godinu dana.
            Long Live CBC!!!

Comment

• Desmo
              CBC Senator
              • 27.06.2010
              • 280
              • Vrsac
              • VW Mk2 1.8

Znam za slučaj kad je vozač automobila pretekao traktor i automobil koji se vukao iza traktora i popio kaznu za nasilničku vožnju.
              Iskreno, ja uvek pretičem traktore i kultivatore, ali ako je nepregledna krivina, usporim, zalepim se iza traktora pa ga obiđem kad sam 100% siguran da neću napraviti neki karambol.
              Inače, ako vozač traktora odluči da skrene levo u trenutku dok ga vozač putničkog ili teretnog vozila pretičete na punoj liniji, mislim da se loše piše tog vozača koji pretiče.
              2008. godine je tako nastradao jedan motociklista u Vršcu, srećom nije se mnogo povredio. Preticao je automobil na punoj, koji se u tom trenutku odlučio da skrene na parking.

SAFETY CAR:
              Traktor na magistralnom putu, iza koga se načička pedeset automobila, a ne mogu da ga preteknu zbog pune linije.
              Aspirazione naturale!

Comment

• nikolicji
                CBC Veteran
                • 26.06.2007
                • 133
                • Beograd

Čitam sve ovo i ne znam šta da kažem.

@Desmo vozač traktora može isto tako da skrene levo i ako je isprekidana linija. (Tad u stvari jedino i sme)

Ako se dobro sećam u starom zakonu je postojao član koji je govorio da se brzina kretanja, na magistralnim i putevima rezervisanim za saobraćaj motornih vozila, ne sme ograničiti na manje od 20Km/h, osim u slučaju radova.

Interpretacija ovog problema, koju sam ja dobio gos. Cvetkovića (bivši načelnik saobraćane policije), je da, nemamo pravo svojevoljnog preticanja na punoj liniji, već je vozač pomenutog traktora (ja sam vazda mislio da je reč traktor izvedena iz Traction Torque, nalik Kombajnu Combine) u obavezi da na prvom proširenju omogući prolaz vozilima višeg ranga. Trebalo bi da isto važi i za kamione koji su opterećeni sa više od 75% max nosivosti.

Doživeo sam da na putu policija pod rotacijom pretiče kolonu do kamiona i navodi ga da se skloni na proširenje da propusti ostale, nastavljajući da dalje vožnju normalno kada je prošla kolona, nisu mu pisali kaznu, ali sam bio u prilici da čujem pandura viče vozaču kamiona MORAŠ DA PROPUSTIŠ KOLONU

Ja lično pretičem traktore i sve što ide ispod 20Km/h, to ne znači da vozeći 80Km/h manevrišem oko njega već usporim i uverim se da mogu da prođem.

Pozzz.
                Lud za Prelude

Comment

• Desmo
                  CBC Senator
                  • 27.06.2010
                  • 280
                  • Vrsac
                  • VW Mk2 1.8

Mislio sam na ono skretanje u levo preko one male isprekidane linije preko koje nije dozvoljeno preticanje,
                  ona koja služi samo da omogući prelazak preko pune
                  Aspirazione naturale!

Comment

• nikolicji
                    CBC Veteran
                    • 26.06.2007
                    • 133
                    • Beograd

Opušteno šalim se skrećem pažnju da i oni imaju određenu odgovornost prema vozilima višeg ranga
                    Lud za Prelude

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Eto a meni nesto ostalo u secanju kad sam polagao testove jos 1996. da vozila na motorni pogon koja po svojim tehnickim karakteristikama ne mogu da predju 40 km na sat smeju da se obilaze preko pune linije. E sad secam se i da nesmeju da se obilaze ispred raskrsnice, ispred ukljucenja sporednog puta i u nepreglednoj krivini.

Opet policajac moze da kaze da je bilo nepregledno.

To je bilo po starom. Po novom neznam.

Comment

• banekg
                        CBC Senator XXL
                        • 06.09.2010
                        • 1274
                        • Nis
                        • Toyota Carina e 2.0

nesmeju da se obilaze ispred raskrsnice, ispred ukljucenja sporednog puta i u nepreglednoj krivini.
                        Ispravljam se. Tacno je ovo moj slucaj. Policajac je tako obrazlozio prekrsaj, jer je nakon zaobilazenja sledila neka vrsta raskrsnice, mada, nije bas bila blizu, ali platio sam... Hvala na podsecanju.
                        Long Live CBC!!!

Comment

• NShappy
                          CBC Senator
                          • 09.03.2005
                          • 261
                          • Novi Sad
                          • Ford Focus 1.8TDCi

Preticanje sporog vozila nije dozvoljeno preko pune linije, koliko ja znam, a poseban problem je što to nije baš najjasnije objašnjeno u novom zakonu. Ali to ne znači da to ne radim kada se "mora" a to je varijanta veeooooma dugačke isprekidane linije i preopterećenog i sporog, bilo čega ispred mene. ALI!! Ipak ne treba biti debil i preticati "to" po svaku cenu. Naravno da se to radi kada preglednost pored, ispod ili iznad preticanog "vozila" omogućava da se preticanje započne i završi bezbedno. Ali i tada treba biti načisto s' time da postoji rizik da se popije kazna. Da to se u praksi radi, ali dozvoljeno nije. A ako već to radite, budite pametni pa ne žurite previše sa takvim preticanejm. Sačekajte da vidite da je stavrno bezbedno. Pa makar se vukli dva tri minuta za traktorom/motokultivatorom/zapregom. **

Verovatno će se svi setiti onog nesrećnog autobusa punog putnika koji je završio u Tisi jer je neki kamiondžija preticao traktor po sred mosta između NS i ZR. Kamiondžija bi bio kriv i da je isto to uradio na mestu gde je preticanje dozvoljeno. Preticao je k'o debil tamo gde se na vidi šta je napred. Puna linija je obaška...

** BTW, da se ja pitam, zaprege bih zaista totalno zabranio da izlaze u saobraćaj. Mogle bi to da rade sa posebnim dozvolama od strane policije u slučajevima proslava, festivala, kulturnih manifestacija il' sličnog. Mislim da je tako nekako u nekim zapadnim zemljama (ne svim).
                          Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

Working...
                          X