Zimske gume

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • halo
    CBC Član
    • 31.07.2010
    • 60
    • Kruševac

Zimske gume

Čuo sam da od ove godine tokom zimskog perioda, tj.od 1 novembra do 1 aprila obavezno korišćenje automobila sa isključivo zimskim gumama, a za one koga uhvati policija da tokom zime voze sa letnjim ili univerzalnim radijalnim gumama biće rigorozno novčano kažnjeni.

Da li je to istina?
  • mobbdeepqb
    CBC Senator XXL
    • 19.07.2009
    • 383
    • beograd

Re: Zimske gume

To sam i ja cuo,ali neki to i dalje demantuju.Kazna je 3 000.Zanima me da li bi naprimer kada bi me zaustavila policija u Martu na 20 stepeni pisala kaznu?Letnje gume ne valjaju ispod 7 stepeni,a zimske iznad....

Comment

• IlijaGM
      CBC Senator XXL
      • 02.12.2008
      • 313
      • Gornji Milanovac

da istina je da ce zimske gume biti obavezne od 1. novembra do 1. aprila.Imalo je detaljno u tome u sat +,o tome kako se koje gume ponashaju u razlicitim uslovima ali kazne nisu poinjali da ce kaznjavati vozace.Cak su sproveli i neku anketu medju vozacima i velika vecina ce na smojim kolima imati zimske gume tokom cele godine
      Originally posted by zoranbg
      nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

To sam i ja procitao u SAT-u i ne vodim zbog cega je medju ljudima nastalo negodovanje,normalno da tokom zime moramo da imamo zimske gume jer na snegu ni najbolja letnja guma nece uspeti ni da ubrza ni da prikoci makar imala i 10mm duboku saru.Slazem se da je glupo da u martu na +20 bez veze gulim zimske gume ali sa druge strane i u martu zna da napada ozbiljna kolicina snega.

Comment

• IlijaGM
          CBC Senator XXL
          • 02.12.2008
          • 313
          • Gornji Milanovac

pa zato shto velika vecina vozaca vozi ili sve 4 zimske gume preko cele godine,ili imaju po 2 zimskei 2 letnje gume,pa biraju koje ce aa stavljasu na pogonske tockove zavisno od sezone.Velika je besparica zato se narod i buni,najbokje je imati po 4 tetnje i 4 zimske guume na felnama,pa menjaj zavisno od sezone,al...jbg
          Originally posted by zoranbg
          nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Kako li smo do sada vozili zimi sa letnjim gumama ako je od sada neizvodljivo?

Comment

• halo
              CBC Član
              • 31.07.2010
              • 60
              • Kruševac

Zato što je tek sad stupio na snagu deo zakona o saobraćaju o obavezi primene zimskih guma za gore navedene periode.

Comment

• YUgisa
                CBC Senator XXL
                • 05.06.2008
                • 793
                • Subotica
                • Yugo 1.1 EFI

Mozda cu malo da skrenem sa teme ali ovi zakoni oko guma su jedna totalna idjostska stvar u zemlji Srbiji... Sve je to ok jedan set zimskih i jedan set letnjih negde u inostranstvu gde ljudi imaju para da te gume redovno menjaju, ali u ovakvo nesto ce kod nas da bude katastrofalno, jer ce ljudi da kupuju 10 godina stare zimske gume koje imaju samo neku kao saru i nista drugo i tako stara guma nije ni guma nego plastika i licno mislim da je ipak bolja jedna redovna nova letnja guma sa sarom od 4+mm nego neka zimska od 10+ godina... A da nekazme sto ce mnogi onda da voze sa zimskim gumama cele godine ili ce da stede i na letnjim gumama da mogu da kupe jos jedan set zimskih guma... a ako se nevaram uz te zimske gume je propisano da treba da imate obavezno i lance u gepeku? Ko da zivimo u Sibiru a ne u Srbiji gde realno lanci trebaju samo u planinama...
                Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

ma cisto izivljavanje nad narodom.Ajd razumem da su doneli da mora jedan par zimskih na pogonskim tockovima,ali ovoliko foliranje na ovu bednu ekonomsku situaciju je cisto licemerje.
                  Vozim 22 godine.nikad zimske gume nisam ni imao ni kupio.A vozio sam i automobile i sa zadnjom vucom.
                  Da je bolje jeste,da je sigurnije jeste ..ali bi bilo i bolje da su plate vece ,ali nisu.
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• nickname
                    CBC Veteran
                    • 01.07.2009
                    • 116
                    • Beograd
                    • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Ko nema para za zimske gume, ne treba da vozi. Šipka-trans pa se vozi tako.

Ako će tih 20 hiljada dinara za zimske gume mom ili bilo čijem detetu promil šanse više da ne bude povređeno ili nešto još gore, onda na tome treba insistirati. Nije sve u kretanju po snegu, ima nešto i u skretanju i zaustavnom putu, a tu su sve 4 zimske nezamenjive.

Baš me briga što vam treba, baš me briga što nemate, baš me briga što je frka. Oćeš da voziš, moraš da uradiš sve što je do tebe da budeš ispravan i u skladu sa vremenskim prilikama. Naravno ni to neće nekad biti dovoljno, ali treba sve uraditi da se nezgode preduprede.

Ko hoće da svi imaju 100 hiljada plate pa da se onda uvode oštriji propisi po pitanju bezbednosti u saobraćaju taj je licemer i izbegava problem. Samo se traži izgovor i da se okrivi neko drugi za sopstvene propuste. Koliko ljudi treba da izgine zbog dotrajalih vozila pre nego što se srbi saglase da treba da se vozi na novim zimskim gumama.

@zoranbg, ovo se ne odnosi direktno na tebe, pisali smo u isto vreme, a ja sam pisao "generalno". Ispada da ti baš spadaš u grupu kojoj se obraćam, ali nisi jedini.

Comment

• YUgisa
                      CBC Senator XXL
                      • 05.06.2008
                      • 793
                      • Subotica
                      • Yugo 1.1 EFI

Ja bih licno ovde pitao koliko ljudi daje 100e za jednu letnju gumu, a kroz to bi se videlo kakve ce se zimske gume koristiti kod nas... Ja nisam protiv toga da se ovako nesto uvede i treba to, letnja guma za leto, zimska za zimu, ali sam protiv jer cu samo "ja" da na****m jer ce se zakon i dalje selektivno primenjivati... A to ako stavim zimske gume postoje sansa da cu nekome mozda jednom sa time spasiti zivot je i kao a sto nekupujemo svi onda neke letnje gume od par stotina evra nego pola ljudi u srbiji voze profi specijalne gume trajalke od plastike koje imaju 6mm saru i posle 5 godina i 30.000km... Njalakse reci ako nemas para nemoj voziti... I izvlaciti se na fazon pa to moze u nekim situacijama koje niko ne bih pozeleo da mu se dese da pomogne... Pa onda tom logikom bolje da dajemo na sve sklopove automobila tone para za unapredenje i tjuniranje jer ako doradite kocnice, brze ce te se zaustaviti, ako stavite bolji trap bolje ce se ponasati i slicno...
                      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• kapitalac
                        CBC Veteran
                        • 06.08.2010
                        • 107
                        • Banjaluka

Jeste teško kupiti nove gume i još 4 komada, i oni što voze većinom po BG ili NS ne vide potrebu za tim, ali ko neće radi sebe da stavi gume mora radi drugih, šta meni vrijede moje zimske ako me udari neko ko ne može da zakoči sa ljetnim. Ja sam x puta doživio da ne mogu da prođem semafor zato što je neko stao sa mercedesom 190 i ne može da krene na zeleno jer na tom dijelu i bude najklizavije pa moram ja izaći da ga guram, tako isto i na uskim uličicama koje su na strmini a slabo se čiste (u jednoj takvoj živim). Na planinskim prevojima su najčešći kamioni ti koji voze dok ne stane pa onda montira lance tri sata ali desi se i poneki automobil, a kad staneš iza njega nije lako krenuti.
                        Ovo pričam jer dok sam radio kao trgovački putnik za jednu firmu iz Viteza, svake subote sam išao za Vitez preko Vlašića a dva puta mjesečno preko Manjače pa sam se svega nagledao.
                        Uostalom ko ne može da obezbjedi i ljetne i zimske imaju cjelogodišnje koje su više zimske sa ojačanim bokovima i odgovaraju zakonskim propisima t.j. imaju planinu sa pahuljicom i oznaku m+s
                        I dragsteri koriste alkohol

Comment

• nickname
                          CBC Veteran
                          • 01.07.2009
                          • 116
                          • Beograd
                          • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Super, znao sam da će da budu takve reakcije. Sve je preče od onoga što bi normalno bilo da je prioritet. "daj mi da stavim Brembo kočnice, pa ću posle toga da stavljam odgovarajuće gume".

I ko je pominjao kretanje na semaforu i gužve itd. Zaglaviš se pa šta. Šta kad izleti neko pred tebe iz bilo kog razloga, spreman si da ga nosiš na duši. Sve će da bude izgovor, samo ne da se uradi ono što treba.

Comment

• YUgisa
                            CBC Senator XXL
                            • 05.06.2008
                            • 793
                            • Subotica
                            • Yugo 1.1 EFI

Znas sta, ja sam za mog Yuga platio 400e gume, a panduri me smaraju kako imam presiroke gume i kako treba da stavljam na Yuga trajalke jer su te gume mnogo bezbednije na Yugu... I ljudi me gledaju blsavim kad kazem da sam kupio nove gume, pa kao sta ce mi to, pa nevozim ja mecku od 50.000e da mi trebaju nove gume od 400e, mogao sam iste takve sa 6mm sarom naci polovne sto donose iz Nemacke... Vozio sam sa tim letnjim gumama preko zime ni nisam imao nikakvih problema sa kretanjem i skretanjem kao i zaustavljanjem... Od ljudske gluposti vas nece nista spasiti, pa ni te zimske gume... Ja opet kazem, nemam nista protiv uvodjenja zimskih guma, ali mislim da to nece dovesti do povecanja bezbednosti jer ce samo oni savesni koji su uvek i vodili racuna o bezbednosti da nadrljaju a oni koji su bahati ce i dalje da budu bahati... No nadam se da moderatori nece zameriti sto sam otisao u off, necu se dalje upustati u raspravu nevezanu za temu...

Comment

• kapitalac
                              CBC Veteran
                              • 06.08.2010
                              • 107
                              • Banjaluka

Originally posted by YUgisa
                              mogao sam iste takve sa 6mm sarom naci polovne sto donose iz Nemacke... .
                              Zar nije i u Srbiji zabranjen uvoz polovnih guma? Nisu te polovne i protektirane neko ekonomično rješenje sa njima pređeš deset petnaest hiljada a sa gudjerom šezdeset i još imaš maju potrošnju i nemaš defekta kao sa starim gumama (moj pašo u ladi vozi uvijek dvije rezervne i ne bez razloga )
                              I dragsteri koriste alkohol

Comment

Working...
                              X