Zimske gume

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Re: Zimske gume

Originally posted by gorans
    Kao prvo, treba jednu stvar razgraniciti, nije isto kupiti gumu proizedenu pre mesec dana pa je njakati 7 godina ili kupiti gumu koja stoji 5 godina u nekim idealnim uslovima skladista (govorimo u inostranstvu, ne o Srbiji gde se to samo eto tako nabaca na gomilu) i bez habanja pa je onda voziti 2 godine... Tamo sto pricaju na linku je to koliko ta guma moze da stoji u skladistu pa da mogu kasnije da ti je uvalile u prodavnici... Gume starije od 6 meseci kao nove netreba kupiti... Guma svakako stari, ali nije isto ipak da li se koristi odredjeno vreme neprestalno ili je prvo stajala u skladistu gde je to starenje usporeno jer nema habanja i onda montirano i vozeno...

Pa kao sto neko pita, kako mozete opravdati to da vam se zaustavni put zimi produzava za 10m jer vozite na letnjim gumam tako cu ja sad da pitam kako neko tu moze sebi da opravda da vozi staru plastiku (ne gume) na tockovima i da u svim uslovima produzava sebi zaustavni put? A bacimo pogled na oglase samo ovog foruma, koliko ljudi kupuje polovne letnje gume i mozemo samo ocekvati da ce za zimske potraznja samo jos vise da procveta...

U svakom slucaju, mislim da neka niska podrucija u Srbiji kao sto je Vojvodina nemaju neku realnu potrebu za zimskim gumama jer zima traje 2 meseca, snega ima svake prestupne godine, dovoljno su neke kvalitetne letnje gume i to bi sigurno poboljsalo bezbednost jer ce im sigurno biti bolji jedan kvalitetan set letnjih guma nego dva nekvalitetna seta guma, jedan za leto a drugi za zimu, a tek ne vidim potrebu da imaju lance u gepeku...
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Izvini YUgisa ali vidi se da si mlad i zelen,lupas ko otvoren prozor.Da bi kupio gumu mladju od 6 meseci moraces da je cekas ispred fabrike a to sto ne vidis potrebu za zimskim gumama u Vojvodini gde prilikom naj manjeg vetra i snega nastaju takvi nanosi da nemogu ni putari da prodju ukazuje na to da slabo izlazis iz SU kada padne sneg.Kada kao i ja predjes preko milion km shvatises neke stvari.Ja kada sam imao 20 god. bio sam naj pametniji a od zimske opreme imao sam samo duge gace ispod pantalona jer moze i sa slikovima da se vozi po snegu.

Comment

• Uzelac
        CBC Senator XXL
        • 03.12.2006
        • 1717
        • munZe

Tigrice se mogu naci par meseci stare, sve ostalo je najcesce 6-12 meseci, egzoticne dimenzije do 2 godine.
        Guma ako se skladisti na primeren nacin, moze da se stavi na auto i nakon 5 godina i vozi par godina bez problema.
        work in progress

Comment

• Ji 4Tze
          CBC Senator XXL
          • 04.05.2006
          • 806
          • bg
          • Honda CR-V 4WD

niska područja kad zabrije košava ne pomažu ni zimske

Comment

• Damir_K
            CBC Član
            • 26.03.2009
            • 83
            • Beograd

U tom "Pravilniku" (koji je na snazi ili nije to vise niko ne zna, cak sam i pitao druga koji radi u ministarsvru infrastruktire - i on kao i ostali koji rade u ministarstvu ne znaju!!?) stoji da su na pogonskim tockovima u zimskom periodu obavezni pneumatici za zimsku upotrebu (M+S), ili gume sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance.

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

Ta kombinacija sa letnjim gumama i lancima u gepeku je ******stina.Lanci mogu da ti pomognu ako ne mozes da se iscupas iz snega ali ako se nalaze u gepeku a ti imas letnje gume pa naletis na sneg ili led i izgubis kontrolu tada ti lanci koji su u gepeku mogu da ti posluze samo da ti razbiju glavu kada se isprevrces.Odgovorno tvrdim i stojim iza toga da samo sve 4 zimske gume mogu da budu bezbedne za zimsku voznju,naravno uz pazljivu i sporu voznju.Nikakve alternative ne dolaze u obzir.Moj savet za zimsku voznju je ZIMI KORISTITI ISKLJUCIVO SVE 4 ZIMSKE GUME A VOZITI KAO DA IMATE CELAVE LETNJE i nema problema.

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

Evo kako je reseno u Evropi : U vecini zemalja nisu KALENDARSKA obaveza nego obaveza u odnosu na trenutne vremenske prilike. http://www.rhinocarhire.com/Drive-Smart ... -them.aspx
                Koga interesuje neka procita.
                Kod nas je na snazi isti zakon kao i za Sloveniju :
                In Slovenia it is a requirement to use winter tires between November 15 and March 15, and you must use two winter tires per car (although we recommend four winter tires for optimum safety). If you only have radial tires and not winter tires, they must have a tread depth of four millimetres.
                prevod: U Sloveniji je obaveza koriscenja zimskih guma izmedju 15 Novembra i 15 MArta,morate koristiti najmanje DVE zimske gume po automobilu ( iako se preporucuje da imaju sve cetiri zbog optimalne bebednosti) . Ako imate samo radialne gume (letnje) a ne zimske , onda one moraju da imaju dubinu share od 4 milimetra.

Pa ako to njima propisuju kao zakonski minimu bezbednosti,dovoljan je i nama ovde.

A u mnogim zemljama koje su severnije od nas ,nema uopste nikakvih odrednica prema gumama u zimskom periodu, napriemr :
                In countries such as the United Kingdom, Belgium, Demark, The Netherlands, Poland, The Czech Republic and Spain there is no requirement to have winter tires.
                ovde su preporucene ali nisu obavezne : Winter tires are recommended in Denmark. Poland and The Czech
                u Francuskoj i Italiji nisu obavezne , jedino kod izrazenih vremenskih uslova ako Vlasti najave da je u nekim regionima obavezno dok traju neki uslovi koji ih preporucuju i zahtevaju .
                U nemackoj i Svajscarskoj takodje nisu obavezne,ali u slucaj usudara u zimskim uslovima (sneg,led) ,vozac koji nije imao zimsku opremu moze da snosi vece posledice i da bude vise kaznjen,nego da je imao opremu prilikom sudara.
                i tako dalje ..
                Tako da je nas trenutni zakon, sasvim primeren i rigorozniji nego u mnogim severnijim i hladnijim zemljama.I bilo bi smesno poostravati ga.

Kao sto sam negde procitao..tipicno za Britance naprimer..oni zele da ih vozilo sluzi CELE godine,takovo kakvo je.Nevole da se smaraju sa cetiri tocka ili gume na zadnjem sedistu ( u vecinu automobila nemoze da stane 4 tocka-gume u gepek), da idu svakih 6 meseci kod vulkanizera,i vracaju iste te prljave tockove gume nazad.Da prave skladiste guma po stanovima itd...
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

you are not obliged to use winter tires, though for insurance purposes they are usually a safe bet
                  tacno, nije obavezno ali ako napravis neko sranje imas problem sa osiguranjem. isko kao na nemackom autobanu, mozes da vozis koliko hoces ali ako napravis sranje preko 130kmh, beri kozu na siljak.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Puzo81
                    CBC Senator XXL
                    • 04.08.2009
                    • 687
                    • Novi Sad/Prijepolje

Originally posted by halo
                    Originally posted by Puzo81
                    ...... nove zimske Fulda CM3 .........Za ovu zimu OBAVEZNA kupovina jos jednog para zimskih Fuldi(naravno nove) i voznja sa sve 4 zimske.Dva seta guma,letnje na alu,zimske na celicnim i mirna Bachka
                    Zašto baš Fulda CM3 (prvi put čujem)?! Šta fali TRAYAL-ovim ili TIGAR-ovim zimskim gumama, pošto su pretpostavljam najjeftiniji na tržištu?

Zašto letnje gume baš na aluminijumske felne? Šta fali čeličnim felnama?
                    Zato sto je Fulda CM3 Cristal Montero 3 prebolesno dobra guma po svim testovima na snegu prosle godine (u dimenziji 13 i 14).Simetricne lamele jedu sneg,izasao sam dje su mnogi drugi posustali pa nabijali lance. Slika od prosle zime govori sve

Da se razumemo Tigrovu Winteru sam vozio 4 zime na pogonskim i extra se pokazala .Ali samo na snegu dok je na vlaznom i suvom onako.Uzgred Fulda CM3 bila je samo nekih 600din po gumi skuplja od Wintere u dimenziji 13.Moze i Tigar i Trayal samo ne letnja koja je tvrda ko kamen ispod nula a grip problematican

Ne fali nista celicnim.Skoro svi zimske stavljaju na celicne,nisu valjda ludi da im so i rizla unistava alufelne zimi (ako ih imaju).

Jeste da nam je ekonomska situacija katastrofalna al i dalje sam pobornik dva seta guma,zimske i letnje i tacka.Nema veze da li se vozi samo po gradu ili se ide po brdima (kao ja,Divcibare,Zlatibor,Jabuka,Zlatar,nekih 40% zime) zimske gume su preko potrebne i osecas da imas kontrolu nad vozilom u svakom trenutku bez bojazni da neces nedje izaci ili na vreme ukociti.E sd,druga je stvar sto ima debila pa ne znaju da voze po snegu i ledu pa im ni gume sa spajkovima(nisu dozvoljene naravno) ne bi pomogle da se izvuku iz teske situacije.

Comment

• YUgisa
                      CBC Senator XXL
                      • 05.06.2008
                      • 793
                      • Subotica
                      • Yugo 1.1 EFI

Originally posted by gorans
                      Izvini YUgisa ali vidi se da si mlad i zelen,lupas ko otvoren prozor.Da bi kupio gumu mladju od 6 meseci moraces da je cekas ispred fabrike a to sto ne vidis potrebu za zimskim gumama u Vojvodini gde prilikom naj manjeg vetra i snega nastaju takvi nanosi da nemogu ni putari da prodju ukazuje na to da slabo izlazis iz SU kada padne sneg.Kada kao i ja predjes preko milion km shvatises neke stvari.Ja kada sam imao 20 god. bio sam naj pametniji a od zimske opreme imao sam samo duge gace ispod pantalona jer moze i sa slikovima da se vozi po snegu.
                      Ja kupio nove gume i jedan par guma je bio star 2 meseca i drugi par je bio star 3 meseca... Pa ako je nanos 1m onda neces proci nikako... Istina da slabo izlazim iz Subotice jer nemam uopste potrebe za time, ali imao sam priliku da u ponoc za novu godinu idem kroz grad gde nijedan auto nije prolazio i da se probijam kroz 10-15cm snega (poceo da pada oko 22h) i nisam imao nikakvih problema... No ustini ja mogu da se iskljucim dalje iz ove rasprave, vidim da nije fazon imati novu gumu i kvalitetnu nego bilo kakvu gumu, vazno da je ona letnja za leto i zimska za zimu.... I da je i dalje samo vazno da ona ima neku duboku saru....
                      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• gorans
                        CBC Senator XXL
                        • 09.03.2010
                        • 1525
                        • Beograd

Niko nije ni rekao da treba voziti bilo kakvu zimsku gumu,naravno da treba uzeti sto mladju ali ti ga bas pretera da guma starosti 3-4god treba da se baci bez obzira na dubinu sare i predjenu kilometrazu.Uglavnom,meni ni jedan zakon netreba da kaze da mi je bezbedno voziti sa 4 zimske gume jer to vec uveliko praktikujem.Sto se mene tice,neka vozi kako ko hoce i kako mora ali neka ne ugrozava mene i moju porodicu jer ako me bude u toku zime udario neki pametni sa letnjim gumama ima da ga nema.

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Treba ne treba, treba ne treba...potrebno ili nije, obavezno ili ne. Gluposti.

Imajuci u vidu da zimske gume nemaju veze sa kolicinom snega vec vanjskom temperaturom, ja bih se samo zapitao - ako nema potrebe za zimskim gumama zimi i ako neko stalno izmislja argumente da za njima nema potrebe, zasto one uopste postoje, zasto se uopste prave? Zasto se ne proizvode samo letnje?
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Uzelac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.12.2006
                            • 1717
                            • munZe

Originally posted by YUgisa
                            ....vidim da nije fazon imati novu gumu i kvalitetnu nego bilo kakvu gumu, vazno da je ona letnja za leto i zimska za zimu.... I da je i dalje samo vazno da ona ima neku duboku saru....
                            Pa pazi kad si 90% u pravu.
                            Treba imati letnju leti, zimsku zimu, ako su pristojne (sa propisano dubokom sarom) i ako se vozi shodno uslovima na putu, covek zaista tesko moze imati probleme.
                            A koja je sara, ko ju je potpisao, da li je guma stara 2 ili 4 godine je manje bitno u toj prici.
                            work in progress

Comment

• halo
                              CBC Član
                              • 31.07.2010
                              • 60
                              • Kruševac

Originally posted by Uzelac
                              Treba imati letnju leti, zimsku zimu, ako su pristojne (sa propisano dubokom sarom) i ako se vozi shodno uslovima na putu, covek zaista tesko moze imati probleme.
                              Stalno svi pričate i o letnjim gumama i o zimskim gumama, a niko nije spomenuo o univerzalnim gumama tj. gumama za sve sezone. Pošto imam na sva 4 točka univerzalne gume - od kojih 2 napred marke CONTINENTAL CONTIECOCONTAKT EP 165/70 R14 81T (made in Portugal), a 2 pozadi marke SAVA ADAPTO 165/70 R14 81T (made in Poland).

Pre 10 dana su mi ukrali zadnje točkove i nisam mogao na brzinu naći odgovarajuće CONTINENTAL radial tubeless gume. Da li sa tim gumama mogu koristiti i zimi i leti?

Comment

• Uzelac
                                CBC Senator XXL
                                • 03.12.2006
                                • 1717
                                • munZe

Originally posted by halo
                                Originally posted by Uzelac
                                Da li sa tim gumama mogu koristiti i zimi i leti?
                                To nisu zimske gume, shodno tome nemaju ni performanse niti se smeju voziti tamo gde su zimske gume obavezne.
                                Ipak, bolje su zimi od letnjih, i leti od zimskih. Ako neko moze da si priusti samo jedan set, bolje da ima samo univerzalne nego samo letnje.
                                work in progress

Comment

Working...
                                X