Zimske gume

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

Re: Zimske gume

...fitted with all season tires which are good in every type of weather except snow
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kapitalac
      CBC Veteran
      • 06.08.2010
      • 107
      • Banjaluka

Continental contiecocontact nije univerzalna već čisto ljetna guma a sava adapto jeste univerzalna što možeš vidjeti po oznakama na boku gume. Ja na jednom svom vozilu imam gujer vektor 5 i ima oznaku m+s i snježnu pahulju na brdu što znači da zadovoljava uslove za zimsku gumu, istina da je na snijegu nešto lošija od čisto zimskih renomiranih proizvođača ali je na nivou tigar wintere, baruma, i ostalih iz druge lige, ali je na suvom asfaltu pri bilo kojoj temperaturi . E sad mana-skuplja i od ljetnih i od zimskih.
      I dragsteri koriste alkohol

Comment

• subicd
        CBC Senator XXL
        • 20.06.2008
        • 463
        • Novi Sad

Continental EcoContact EP neces ni naci nigde u prdodaji(bar kod nas, a verujem da je nema ni preko), jer se iskljucivo isporucuje na Punto Classic.
        Inace to je cisto letnja guma.

Comment

• halo
          CBC Član
          • 31.07.2010
          • 60
          • Kruševac

A ja, bez ikakve provere misleći da su u pitanju univerzalne gume, vozio celu zimu svaki dan i po snegu i ledu sa letnjim gumama. Hvala Bogu da mi se nije ništa desilo zimi sa letnjim gumama mada sam imao nekoliko puta proklizavanje prilikom kočenja ili menjanja pravca kretanja.

Stvarno mi nije jasno zašto je FAS-Kragujevac montirala letnje, a ne univerzalne gume na vozila PUNTO? I sad ne znam šta da radim - pored 4 obaveznih zimskih FULDA CM3 guma - sa kombinovanim univerzalnim i letnjim gumama? Da li da dokupim još 2 univerzalne SAVA gume ili 2 letnje gume?

Comment

• Laguna 2002
            CBC Senator
            • 13.12.2009
            • 297
            • Bačka Palanka

Tresla se gora, ... Ništa od tog zakona. Mirko Alvirko pustio buvu jer nije imao ništa novo da kaže, pa ajde neka se priča. Ja još nigde nisam uspeo da pročitam nešto slično. Uglavnom se piše o tome ali sa velikim ? na kraju. Poznavajući našu državu ( novi pasoši, nove tablice i sl. ) od toga možda nešto bude ali za 4-5 godina. Do tada živeli slikovi na snegu i zimske čarolije.

Comment

• halo
              CBC Član
              • 31.07.2010
              • 60
              • Kruševac

Onda znači da ovu zimu neću voziti sa FULDA CM3 gumama jer neću svoju bezbednost da dovedem u pitanje krivicom drugih učesnika u saobraćaju koji voze sa letnjim gumama.

Comment

• kapitalac
                CBC Veteran
                • 06.08.2010
                • 107
                • Banjaluka

Da ima dovoljno ovakvih razmišljanja ne bi ni morali da uvode nove i oštrije zakone.

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

kako je zakonski reseno u BiH ? ,posto vidim da tamo zivis ?

BTW: dobro je sto se nece nista menjati,sadasnji zakon je dobar i u skladu sa Evropskim zakonima.
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Još uvek svi pravilnici nisu donešeni, a oni koji su donešeni, rok za stupanje na snagu je i preko 12 meseci. Moje lično mišljenje je zimska guma uvek na sva 4 točka na temperaturi ispod 7 stepeni, ali u svakom slučaju srbin je pametniji od celog sveta.

Što se tiče zimskih guma i ako budu obavezne u nekom zimskom periodu, neće pre jeseni 2011.

Zamislite, kako bi država pokupovala zimske gume za sva policijska, vojna i sl. vozila. Onda imamo razne agencije, lokalne samouprave, fondove... Pa otišao bi 0,1% budžeta na sve to.

A ja i dalje odgovorno tvrdim da svako ko sedne na temperaturi ispod 7c u vozilo sa letnjim gumama predstavlja latentnog ubicu kao i samoubicu, pa makar vozio 30km na čas. A to da se nema, ebiga, kada nemaš gorivo ne voziš, kada nemaš ulje ne voziš, pa kada nemaš ni adekvatne pneumatile opet ne voziš.

Prošle godine kod Energoprojekta, negde u decembru, neka Corsa B je vrlo malom brzinom naletala na mene otpozadi, jer je bilo malo jače kočenje, a klizavo. Mučio sam čoveka sat vremena, pozvao pandure, onda je pandur došao i rekao da je sitno i da se dogovorimo, a čoveku održao lekciju. Ja sam mu uzeo pare i to daleko više od štete ili 2 zimske gume i te pare prosledio nekome kome treba. E sada, da li je nekome potrebno ovako cimanje ili ne, neka odluči sam.

I ja sam dugo vozio sa letnjim gumama zimi, pa onda samo sa parom napred i posle nekih zanošenja po Vojvodini i u Sloveniji, rekao nikada više.
                    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• kapitalac
                      CBC Veteran
                      • 06.08.2010
                      • 107
                      • Banjaluka

kako je zakonski reseno u BiH ? ,posto vidim da tamo zivis ?
                      Po novom zakonu koji je na snazi neke tri godine zimske gume su obavezne na sva četiri točka od 15.11. do 15.03. Na autima i jesu zimske gome ali ih malo ko skida ljeti. Ja dosad nisam čuo da su ljeti obavezne ljetne, tako da kad hoćeš da kupiš ljetne, pogotovu ako su trineske propisno se namučiš da nađeš nešto. Inače 80 % tržišta drže tigar wintera i sava eskimo s3. Možda bi držali i više ali ih proizvode u svim dimenzijama

Comment

• offline_sam
                        CBC Početnik
                        • 21.09.2010
                        • 5
                        • beograd

da li je bitno koje je godiste guma?

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Sto se tice zakona,nije propisano.Sto se tice tebe i tvoje bezbednosti,nebih ti preporucio da vozis gumu stariju od 6-7 god

Comment

• low rider
                            CBC Senator XXL
                            • 03.04.2006
                            • 613
                            • Beograd

Odlozena je primena pravilnika po pitanju guma do 1. maja.
                            Znaci nisu obavezne 4 zimske!

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

da ne pisemo na vise mesta iste informacije, i bespotrebno sirimo diskusiju, ovu temu cu zakljucati a nastavak na sledecem linku:

viewtopic.php?f=220&t=50611&p=773374#p773374
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                              X