pa to je sasvim normalno da benzinci idu mnogo bolje i da su snazniji od dizela ali stvarno novi dizeli su u poslednjih nekoliko godina toliko razvijeni da prosecnom vozacu(onima koji nisu clanovi canona) je sasvim dovoljno snage na raspolaganju sa dosta ustede na potrosnji u odnosu na benzinca.
sto se tice goriva imao sam prilike da se uverim u isto tj.kupio(uvezao) sam auto pre nekih godinu i po iz nemacke.Golf III tdi 90ks u kome je bilo nekih 10 litara nemackog goriva auto je isao kao lud e a onda sam nasuo nase gorivo i pomislio sam da mi je negde otpala turbina!toliko o nasem gorivu
a sto se tice audija to je sigurno onaj sa 150ks koji je tek
pa to i kazem, svaki turbo benzinnac, ako se poredi sa tim modernim turbo dizelima po perfomansama je vise nego dovoljan prosecnom vozacu sto se efekta motora tice.
pa i vecina klasicnih atmo benzinaca od 2 do 2.5 litre zadovoljava vecinu obicnih vozaca.
jedino sto taj razvoj dizela u atmo varijanti nije doneo nista vise od efekata ranije poznatih, i dalje su dizeli tromi.
VW SDI je tipican dizel novijeg godista za poredjenje za benzincima slicne atmo varijante.
dizeli uvodjenjem turbina masovno jesu postali upotrebljivi za moderni gusti saobracaj samo im se i pouzdanost drasticno smanjila, kompleksnost uredjaja za ubrizgavanje povecala a cena probila sve pojmove vezane za ekonomicnost.
vozio sam 130KS i nasviranih 180KS (ista osnova ali dosta jake modifikacije) i stvarno fino ide... ali ipak benzinac mi je drazi!
a seat je ugradjivao (ugradjuje) 1.9 163KS u ibizu i 180KS u leona (mislim da je bio limitovan)
Nije u pitanju konkretno BMW, vec najmoderniji Common Rail dizel motori sa "Piezo" brizgaljkama, shto u kombinaciji daje izuzetne rezultate u efektivnom iskorishcenju goriva, tj. u pogledu performansi i ekonomochnosti! Uskoro ce isto biti i kod Fiat korporacije sa njihovim JTD motorima, Mercedes je vec blizu sa njihovim CDI, Renault sa dCi, Peugeot sa HDI... Jedino je BMW prvi "izbrisao granice", jer uvek jedni predvode a drugi prate...
Nedavno sam na Top Gear-u gledao test BMW-a 530d (twin-turbo). Motor proizvodi nekih 240-ak konja (koliko se secam) i 500 Nm obrtnog momenta na 2000 rpm! To je bio PRVI DIZEL ikada na testu U TOP GEAR-u, jer su hteli da provere navode BMW-a da ima iste performanse kao benzinac, tih i kultivisan rad motora, i, naravno, manje troshkove u smislu potroshnje, ALI da je istovrmeneo i dotichni model (530d) jeftiniji od modela iste zapremine sa benzinskim agregatom!
Bio sam zaprepashten kad su, tokom vozhnje na nekih 120 km/h, izmerili "uzhivo" da je buka u autu 68 decibela, shto je MANJE od buke koju proizvodi benzinac (74 decibela)! TO je danas moderni dizel motor, kultivisan i tih, efikasan i potentan... Shto se ubrzanja tiche ide do 100 km/h za 7 sekundi, a maksimalno postizhe 240 km/h!
Na test-stazi koju Top Gear koristi je test-vozach sa BMW-om 530d "izvozao" krug BRZHE od jednog Focusa ST, ISTO kao Miata RX8, i brzhe od jednog Golfa V GTI!!! Jeste u pitanju 3000 ccm, ali je isto tako u pitanju dizel kao pogonsko gorivo, auto znatno tezhi od navedene Miate ili Golfa V(samo uzmi u obzir tezhinu dizel motora, a tek konstrukcija...), tako da ovi rezultati predstavljaju pravu malu revoluciju...
Tako da, nemoj da te chudi to shto se trenutno deshava sa modernim Common Rail dizelashima: koliko god sportski segment bio rezervisan za "chistokrvne" benzince - buducnost je upravo u modernim, visoko efikasnim i kultivisanim dizelashima, koji svakom sledecom generacijom ne samo da brishu razlike u performansama, vec i ceni izvedbe i trzhishnoj vrednosti. Sport ce uvek ostati to shto jeste - trka za rekordima, ali je praktichna, svakodnevna upotrebljivost, ekonomichnost i funkcionalnost ono shto moderni Common Rail (moderni dizel) motori sve vishe ispunjavaju, pa samim tim chine i cve racionalniji izbor za ogromnu vecinu stanovnika ove planete.
Manufacturer BMW BMW 530d
Type S-6
Wet sumped
DOHC
24 valves total
4 valves per cylinder
Main bearings
Construction
Bore × stroke 84.00mm × 88.00mm
3.31 in × 3.46 in
Bore/Stroke ratio 0.95
Displacement 2926 cc
(178.555 cu in)
Unitary capacity 487.67 cc/cylinder
Compression ratio 18.00:1
Fuel system
Aspiration Turbo D.
Compressor type
Intercooler
Catalytic Converter Y
Max. output 183.5 PS (181.0 bhp) (135 kW)
@4000 rpm
Max. torque 390.0 Nm (288 lbft) (39.8 kgm)
@1750 rpm
Manufacturer BMW BMW 530i
Type S-6
Wet sumped
DOHC
24 valves total
4 valves per cylinder
Main bearings
Construction
Bore × stroke 84.00mm × 89.60mm
3.31 in × 3.53 in
Bore/Stroke ratio 0.94
Displacement 2979 cc
(181.79 cu in)
Unitary capacity 496.5 cc/cylinder
Compression ratio 10.20:1
Fuel system EFi
Aspiration Normal
Compressor type N/A
Intercooler None
Catalytic Converter Y
Max. output 230.2 PS (227.0 bhp) (169.3 kW)
@5900 rpm
Max. torque 300.0 Nm (221 lbft) (30.6 kgm)
@3500 rpm
Znaci : benzinac 230ks diesel 183ks
ista kubikaza...isti proizvodjac (redak primer koji obezvredjuje svaku raspravu tipa: zvezda vs partizan )
e sad, ako su dieselu dodali jos 15 turbo punjaca ...onda ok...
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Uzmete lepo motor iz -a ili S 2000,uporedite sa bilo kojim dizelasem i prestanete da se zamlacujete da je dizel bolji.120ks(100) po litri zapremine motora i to bez turba.To dizel nece moci u narednih 100 godina.Jedina svetla tacka dizela je potrosnja.
UVEK je turbo u prednosti, nezavisno od goriva po samoj prirodi, dakle zakonima hemije i fizike nezavisno od modela, proizvodjaca, goriva, bilo cega jer se tu radi o kolicini KISEONIKA koji je osnova svakog procesa sagorevanja u SUS motoru.
dakle, turbo od 2000 kubika primi u sebe vise kiseonika, vecu masu vazduha nego atmosferski od 2000 kubika, uvek i stoga ima vec potencijal sagorevanja, momenta, efekta, snage motora u odnosu na istu zapreminu atmosferskog motora.
ta 2 tipa i vrste motora nije moguce uporedjivati...
to je kao porediti bicikl i motorcikl, oboje imaju 2 tocka i tu je sva slicnost iscrpljena.
novinari, pa i ti nemacki olako bez ulaska u sustinu zasto i kako nesto radi, pricaju o spoljasnoj formi necega, i porede sasvim razlicite stvari.
jabuke i kruske i onda lako se stigne do cudjenja i nejasnoca.
da, ponovim atmo i turbo motor su potpuno razlicite "mazge" i potpuno su razlicita ponasanja u odzivu motora u voznji. ukljucujuci i perfomanse.
upravo zbog toga su dizeli prakticno odumrli, oni atmo i postali su veoma retka ponuda u novim automobilima.
moderni Common Rail (moderni dizel) motori sve vishe ispunjavaju, pa samim tim chine i cve racionalniji izbor za ogromnu vecinu stanovnika ove planete
mislim da praksa pokazuje malko drugacije odnose u svetu, moderni CR dizeli su veoma redak izbor vecine stanovnika ove planete i u ukupnom broju automobila koji se danas koriste cine manje od 20%.
znaci benzinaca ima 4 puta vise u upotrebi.
i u samoj Evropi gde ih je najvise, udeo svih (bas svih tipova) dizelasa je dostigao jedva 40%.
recimo, u VW koncernu koji je kod nas pojam vezan uz dizel motore je udeo CR ili TDI PD motora u ukupnoj prodaji nekih 6% a svih dizela ukljujucui SDI i TDI je nekih 17%.
to su zvanicni VW podaci za 2004., dakle cak i kod tako mocnog imena vezanog za dizele benzinci su i dalje daleko pozeljniji kod kupaca.
moderni CR su dosta preskocili od mana dizela kao pogonskog goriva, ali su nazalost od pouzdanih dizela ranijeg doba napravili nepouzdane i skupe lako kvarljive motore koji zahtevaju ekstremno kvalifikovane servise, posebno gorivo koje je i dalje u svetu globalno vrlo retko i tesko nabavljivo a sama proizvodno/prodajna cena gotovo potpuno brise prednosti ekonomicnije potrosnje.
pri tome, ti moderni CR Turbo dizeli danas dostizu prosecne perfomanse atmosferskih benzinaca od pre 20 godina, sa indirektnim ubrizgavanjem.
kada se poredi sa turbo i direktnim ubrizgavanjem benzina CR dizeli su i dalje tromi, spori, neefikasni i veoma ogranicenog opsega upotrebljivih obrtaja motora. pri cemu vecina turbo dizela jako slabo povlaci iz niskih obrtaja, sto je nekada bila najveca prednost dizela.
mislim da je ogromna marketinska udela u promociji turbo dizela danas, fabrikama to donosi daleko vise para jer takve aute bitno skuplje prodaju a i direktno vezuju vlasnike auta za svoj (pre)cenjeni obavezni servis jer usled kompleksnosti nema gotovo nikakave sanse da vlasnik sam bilo sta popravlja ili podesava na svom CR dizelu.
ja ne vidim tu finansijsku prednost dizela, a ni superiornost u perfomansama pri poredjenju sa adekvatnim benzincima.
a znam iz prakse da je vecini vozaca 150Nm i 100KS mera do koje idu u voznji i da im vise i ne treba, bilo da su benzinci ili dizeli sa ili bez turbine u pitanju...drugim recim svaki moderan auto ima sasvim dovoljno snazan motor za normalnu voznju po danas zakrcenim putevima i u okviru postojeceg sistema ogranicenja brzine.
Comment