Neka mu je laka crna zemlja, realno i nije bila loša novina. Ali Alvirko je Alvirko, i kad počne da maše ručicama... Mislim... NAVAK... NAVAK... NAVAK... isto kao i Autobild za nemačka kola. Ali ipak Autobild je imao mnogo ozbiljnije testove nego npr pomenuti SAT. Posebno mi se sviđao onaj supertest gde posle 100k rastave ceo auto na param-parčad i mere šta je dobro a šta ne.
Baš tako.
Dobro, za zemlju Srbiju i SAT nije loš (mora se priznati) a svakako su to bila dva najpopularnija časopisa (sada će SAT za nijansu lakše da diše). Doduše nije SAT samo forsirao NAVAK ali jeste ko god mu se reklamira. Doduše i kod drugih je tako pa ne treba biti baš previše oštar po tom pitanju.
Koncepcijski je Autobild bio zaista daleko ispred, supertestovi su bili super (čak su jednom okrpili i BMW X3).
VW je pobeđivao tako lako da bi i Polo bio bolji od Lexusa. I ostale Nemce su forsirali. Kao i celu VW grupu.
No to je bilo toliko vidljivo da jednostavno je to trebalo ignorisati i mogli su i testovi da prođu (ostali protiv ostalih).
Bodovanje je bilo zanimljivo ali zaista ne baš zasnovano i prilagođeno, zna se, Golfu.
Moram samo da podsetim da su ipak u jednom testu utvrdili da stari Golf I nije vredan dodatnih ulaganja (iako savršeno očuvan i sa samo 86k km) jer treba mnogo uložiti u kočioni sistem. O tome je i bio tekst. A Nemci ko Nemci, napraviše mu kočioni sistem da bude bolji od novog (i uz promenu guma i amortizera postigli izuzetne rezultate) ali za 2000€ (idi begaj!).
To je zaista bilo za Nemačku. Kod nas bi taj primerak vredeo bar soma evra, gume bi turili Trayal, radni sat kod "majstor Milojka" 10x manji nego tamo, delovi falš ali opet 3x jeftiniji, te bi za 200-300€ prošao i novi tehnički (onaj tek najavljen) a neko bi ga slatko izvozao još makar 5godina.
Uz Nemce su NENORMALNO forsirali i Dacia modele. Naročito Sandero. Da li su pomešali da nije VW kupio dačiju nego reno ili ne nije mi bilo jasno, ali osim Golfa sve je drugo pobeđivala kao od šale
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Kakve veze ima SAT sa ovim Pre nešto dana iz pouzdanih izvora sam čuo da je otpušten glavni za Autobild jer je radio malo na svoju ruku i da je konsolidacija u toku, dokle će trajati nemam pojma ali ne verujem da će ispustiti tržište ma kakavo ono bilo.
Uvek su malo naginjali ka nemcima, ali ne toliko preterano. SAT je u odnosu na AB đubre, jer je bilo mnogo promašaja sa tekstovima, pogrešnih interpretacija i sl.
Pošto dosta čitam i strane auto magazine, iznenadili biste se kakvi su USA časopisi ili talijanski, britanski..., pa i franscuski.
Ono što je neverovatno je da se to sve isto tako tamo prodaje, a da ljudi kritikuju, ali opet čitaju.
Pošto ovde ima fanova japosa, koreanaca, francuza i sl., normalno da im to bode oči. Ali jbg, siguran sam da bi vozači npr nekih drugih marki radije vozili Golfa, ali nema se para, pa se pljuje.
SAda ću da čekam dalji razvoj situacije i siguran sam da će tema da ode u pogrešnom smeru, jer ne umemo da se kontrolisano izražavamo kao nacija.
Šteta je štose u Srbiji gubi konkurencija po pitanju časopisa, jer pored SATa i AB ove druge ne smem ni da spomenem da su vredni tih novaca.
POmenuću samo da jedan časopis koji se deli džabe predstavlja isključivo reklamni prostor, a cene su mizerne za isti. A tekstovi su kao objektivni.
poredite dva kluba iz beton lige bez briga, koji je bolji.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Jedan test nisu napravili,
Golf žuti,golf beli,golf u duginim bojama,golf plav metalik!
Živo me zanima koji bi od njih pobedio?
Zbog toga sam prestao da kupujem Auto bild još pre godinu dana?
Možda je sad da se zovu V.A.G BILD!
Meni je jedan test (pozajmljen iz centrale) ostao u sećanju.
Jednog od novinara nervirali prijatelji i kolege iz redakcije koji voze 90km/h autoputem da uštede gorivo.
Onda su uzeli jednog (ili 3) automobila (da li je potrebno da se napomene da je u pitanju bio ... Golf).
Ne sećam se ali mislim da je benzinac 1.4 TSI ili tako nešto.
1. Voženo da se ne prekorači 90.
2. Voženo da se ne prekorači 130.
3. Voženo bez ograničenja, prosečnom brzinom od preko 160 (180 ili 190), znači do daske!!
Ovo treće traži koncentraciju, opasno za prosečnog vozača i troši 11 ili 12litara benzina.
Sa max. 90 potrošeno nešto oko 6 litara (mislim da je 5,5) uz kilometarske kolone kamiona prilikom preticanja sporijih kamiona, znači i opasnije nego bar malo brže, bar na Nemačkom autoputu. Sa max. 130 i prosečnih oko 110-120 potrošeno je bilo nekih litar više nego sa prosečnih 85 i max. 90km/h.
To je bilo u stilu TopGear-a.
Slažem se da bi Golf bio izbor većeg broja ljudi da mogu da ga priušte ali ono iz Build-a vas prosto tera da zamrzite VW u celini a posebno Golf-a. Kontraproduktivno i za časopis i za marku automobila koju forsiraju.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
POmenuću samo da jedan časopis koji se deli džabe predstavlja isključivo reklamni prostor, a cene su mizerne za isti. A tekstovi su kao objektivni.
@Eon, i taj besplatni "časopis" reklamnog tipa je odavno ugašen. A što se tiče cena reklamnog prostora kod njih su bile jako velike, u odnosu na cene časopisa za automobilizam gde sam ja saradnik novinar.
Drugar dok je bio direktor prodaje jednog brenda znao je gde i šta prolazi. U AB nije bilo lako uraditi naručeni tekst, kod Alvirka je morala da se uzme serija tekstova i reklama, ali je koštala jedan auto, a časopis reklamnog tipa dve strane dobiješ za tepsiju ribe.
Nije ovo ni bitno.
Bitno je da je časopis imao odlične tekstove i da je bio najbolji kod nas.
Da li iko misli da japanski časopisi ne favorizuju svoje brendove?!
Časopis koji ste voleli i kupovali zbog off-road reportaža, poslednji put je izašao 22. decembra 2010. godine. Licenca i ime Auto Bild prešli su u ruke medijske kuće Ringier, čijem se menadžmentu nimalo ne dopada kako je Auto Bild do sada izgledao, i koji će ga zbog toga na neko vreme ugasiti, kako bi čitalačka publika "zaboravila" na njega. Nekoliko meseci kasnije, nakon detaljne analize tržišta, ponovo će ga pokrenuti, kako kažu, vraćenog svojoj izvornoj (totalno populističkoj) koncepciji. Kažu da oni za to imaju sasvim dovoljne stručne i kreativne resurse i da im nije potrebna pomoć bilo koga sa strane. Koliko će tu, gde je profit i hladna poslovna logika alfa i omega, biti mesta za entuzijazam, za kreativnost, za nešto originalno i različito, ne znam, ali imam razloga da budem skeptičan.
Niko. Ringier I Axel Springer (vlasnik Autobild-a) su pre nekoliko meseci grupisali svoje aktivnosti u Istocnoj Evropi (50-50% vlasnistvo nad novom firmom), pri cemu je uprava nad zajednickim poslovima u svakoj zemlji presla pod uticaj onog partnera koji je na odredjenom trzistu jaci. Posto je Ringier zbog Blic-a dominantniji kod nas, verovatno ce zbog toga da bude nekih promena u uredjivackoj politici
Nadajmo se da će na ovom našem neizvesnom tržištu "AutoBild" opstati, pa makar i sa drugačijom uređivačkom koncepcijom.
Već godinama izlazi hrvatsko izdanje uglednog dvonedeljnika "Auto Motor und Sport", bilo bi dobro da se pojavi i srpsko.
Comment