Trajanje svecica na automobilima

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • llakii
    CBC Član
    • 01.02.2008
    • 18
    • Bg

Re: Trajanje svecica na automobilima

Ja sam recimo pre neki dan promenio svecice posle 50.000 preventivno.
    Nikakvih problema nisam imao i cak su solidno izgledale kad su skinute.
    Ali zasto bi se zezao za 20 eur pa da me ostave nedge kad se najmanje nadam?
    Svecice, kapa, ruka, kablovi i ne razmisljas.
    Kaze jedan moj poznanik ti si lud, ja to nikada nisam menjao a presao sam sa autom 150.000. Rekoh mu, ni ja ih ne bih menjao, da vozim dizela kao ti, jer ih dizel nema

Comment

• bax76
      CBC Senator XXL
      • 07.11.2006
      • 605
      • BG

ZAmenio sam svecice na Puntisi na 40.000km, kao po knjizici. Uzeo sam NGK Ricambi po katalogu u Delti..
      Imam dva pitanja za znalce.

Prvo je verovatno pomalo cudno. Naime kad sam pogledao te nove svecice u motoru, videosam da su sve krivo usrafljene, tj nekako idu \ \ / / ovako.
      Prvo sam se istripovao da je majstor promasio navoj, mada opet ne bi kod svih omasio... Jel mu to normalno, da nisu pod pravim uglom u motoru?

Drugo pitanje, iako sam bas insistirao da uzmem svecice u Delti da bi izbegao razne zabune, opet imam nejasnocu. Ove nove svecice, su pomalo nemirne dok je motor hladan, a kad se zagreje na radnu temp, ler se umiri, tj nema blagih trzaja. MAda nisam siguran da li je to bilo sa starim isto tako, jer nisam toliko obracao paznju, da li je normalno da hladan motor bude nemiran, napominjem da je sada toplo, i da je inicijalni ler dosta nizi nego zimi...

U svakom slucaju zamenom nisam osetio nikakve znacajne povoljne efekte, tako bih rekao da su i stare bile OK...

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Probaj da vratiš stare pa vidi da li stoje \\ // i da li trese kad je hladan,a nove staviš u rezervu...

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

Za široke narodne mase i one koji pitaju kad se svećice menjaju, odgovor je:Svećice se menjaju kad im je vreme, i isključivo po katalogu. Nema mesta pitanjima da li sa dva ili tri pipka da li sa brojem većim ili manjim, da li do otkaza voziti i sl. Onaj ko štedi na svećicama, nek se oprosti od vožnje jer za isto nije.
          Za drugu grupaciju, grupaciju poznavalaca, konstruktora, eksperimentatora motora i vozila koji imaju ogromno znanje, ovo pitanje je izlišno. A i sve što rade rade na sopstveni rizik i retko u komercijalne svrhe.
          Video sam svašta-zalomljene svećice, zavarene svećice u glavi, polomljeni porcelani, razbijeni klipovi, oštećeni ventili..........
          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• bax76
            CBC Senator XXL
            • 07.11.2006
            • 605
            • BG

Originally posted by Stratos
            Probaj da vratiš stare pa vidi da li stoje \\ // i da li trese kad je hladan,a nove staviš u rezervu...
            Mozda bi to i probao kad bi bilo moguce skinuti ona srednja dva kabla koji su duzi, ali se mnogo zilavo drze, imam utisak da ce puci pre nego sto spadnu sa svecice...

Comment

• bax76
              CBC Senator XXL
              • 07.11.2006
              • 605
              • BG

Gledao sam sad kod drugara na Pandi 1.1, i kod njega je ukrivo, bar ona jedna sto se vidi. Aj bar sam to resio, takva im je izgleda konfiguracija, a i da je majstor omasio navoj, ne bi moglo to toliko da se vizuelno iskrivi, vec bi samo razbucao navoj....

Comment

• ragazzoni
                CBC Senator XXL
                • 24.02.2009
                • 774
                • Obrenovac i okolina
                • Opel Omega 2.0i-16v

Svećice i stoje pod uglom koji je različit od 90 stepeni u odnosu na uzdužnu osu motora-glave. Koliko, taj podatak nemam. Da li je majstor zeznuo sve 4 svećice, koliko i kako, to odavde teško da iko može da zna. Mada ne verujem.
                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Da to sam i pretpostavio, jer i da je promasio navoj ne bi mogla toliko ukrivo da se usrafi, vec bi samo unistio navoj.
                  Pokusao sam da skinem kablove da vidim da nisu nesto buksnice otisle, ili u krajnjem slucaju da vratim stare svecie, jer je motor nemiran sa ovim novim, i to narocito kad je hladan. A nove su uzete u Delti po katalogu...

Ali sam udario u zid
                  Srednja dva kabla nece da spadnu pa nece, imam utisak da ce pre sve da popuca.
                  Jer ima neka fora za skidanje tih kablova ili vuces pa sta bude...

Comment

• bax76
                    CBC Senator XXL
                    • 07.11.2006
                    • 605
                    • BG

Imam jos jedno potpitanje za znalce, sad sam pogledao stare svecice.
                    Ono sto je zanimljivo, da je deo svecice koji je u kontaktu sa kablom, na dve u dobrom stanju, tj sjaji se, a na druge dve je sav oprljen, kao da je tu preskakala varnica.

Da li to moze da bude nesto uvezi sa neravnomernim radom motora, mozda je povezano to sto su oprljene te stare svecice. Mozda su i ta sva kabla takodje oprljeni?

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Ako je tu preskakala, nije imala dobar kontakt!

Comment

• bax76
                        CBC Senator XXL
                        • 07.11.2006
                        • 605
                        • BG

Uspeo sam da skinem kablove, moralo je sa kljestima.
                        Premerio sam otpore kablova, i u skladu su sa duzinom kablova.
                        Malo sam prsnuo wd 40, da malo ocistim kontakte, i sve lepo vratio nazad.

Svecice, su stegnute, da ne moze jace, tako da ih nisam dotezao.

Sve sam lepo vratio nazad i provozao auto, lepo ide, samo sto i dalje malo trza na leru.
                        Mislim da nista vise pametno ne mogu da uradim.

Treazio sam varnice u mraku, cackao kablove, i nista se ne desava.

Mozda su mi i dizne prljave pa je zato nemiran, primecujem da i na turiranju nije onako vise rezak kao nekada, vec ima malu knedlu u startu...
                        Sipao sam neki STP cictac dizni, pa ce mozda malo da popravi stvri...

Comment

• jeronimo
                          CBC Senator XXL
                          • 27.10.2005
                          • 390
                          • beograd
                          • ваз 21214-20

za pocetak probaj da sipas neki malo bolji benzin ima i ovoh novijih uvoznih(po vecoj ceni)...
                          auto ima ili nema plin? i predpostavljam da sve filtere menjas na redovnom servisnom inervalu
                          prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

I probaj da jos malo dotegnes svecice, cisto da SKROZ betoniraju i popucaju ili iskrive navoj u glavi. Zasto ljudi dotezu svecice, pogotovo na aluminijumskim glavama, kao da bodu ankere u beton nikad mi nece biti jasno
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Stratos
                              CBC Senator XXL
                              • 10.09.2008
                              • 2594
                              • Novi Sad

I meni se činilo da treba dotegnuti svećice,ali nisam bio siguran. Znači stegnute su fest?
                              A ti kablovi što si skidao klještima,jel su možda bili zalepljeni da nebi spali ili je stavljena veća svećica pa se glavi kabel?

Comment

• bax76
                                CBC Senator XXL
                                • 07.11.2006
                                • 605
                                • BG

Ma svecice nisam dotezao, jer nije moglo vise, a sto se tice kablova, spali su oni, nego sto ne mogu da se lepo uhvate jer su nedostupni, vise je to bio problem...
                                Auto nema plin, filtere menjam uvek oko 8000km zajedno sa uljem. Sigurno 5 servisa do ovih 40.000km sam imao.

Poz.

Comment

Working...
                                X