Ono sto me vise brine, je kada posle 10 godina bez ijedne ogrebotine, prodas auto, ides iz pocetka. Mada i nije neki popust, ali opet, zasto iz pocetka majku mu
Zato što je osiguranje smišljeno da od tebe (nas) uzme pare i da lagodno živi od toga. Uostalom, kao i banke. Privid da oni nama čine neku veliku uslugu je jako bitan u svemu tome. Komplikovanje nečeg što bi moglo da se uradi mnogo jednostavnije stvara dobru osnovu za mešetarenje i varanje na olovku. A na olovku se kradu ogromne pare koje ni jedan džeparoš ili pljačkaš ne može ni da sanja. Nisam čuo ni za jednu osiguravajuću kuću ili banku da su poslovali sa gubitkom, osim ako su (na olovku) naštimovali taj gubitak.
E sad, u banku nas niko ne tera (bar za sada), ali u auto osiguranje nas tera.
Odg: Poskupljuje auto-osiguranje, uvode se bonusi i malusi
Au, pa znas li sta znaci uopste ta polisa koju moras da imas, sta se time osigurava?
Niko te ne tera da osiguravas sebe i svoj auto ako to neces. Ono sto je obavezno je osiguranje DRUGIH od TEBE, i to je ono sto polisa koju si obavezan da imas osigurava, i veruj mi da ne bi zeleo da snosis materijalnu odgovornost za tudji auto koji slupas svojom krivicom, pored toga sto ces morati da popravljas i svoj. Takodje ti je veoma drago kad, ako se neko zakuca od tebe, stetu mozes da naplatis od njegovog osiguranja umesto da je placas sam ili sam juris krivca da ti plati, zar ne?
The difference between men and boys is the price of their toys
Ono sto je obavezno je osiguranje DRUGIH od TEBE...
Izdvojio sam ovo jer je prethodna priča krenula baš u tom smeru, odnosno o bonusima i malusima.
Hajde ovako- ako ja 20 godina nisam napravio ni jedan udes svojom krivicom, zbog čega bi mi osiguranje činilo toliku milost i dalo mi bonus od bednih 15 % umesto da naprave moju sliku u prirodnoj veličini i drže je u holu svoje zgrade, a usput i pozivaju na svaku proslavu godišnjice firme. O davanju neke novčane nagrade i ne razmišljam.
Pri tom, kod prvog udesa mojom krivicom, 'ladno će zaboraviti sve ove godine u kojima su mi samo uzimali pare i rebnuti me naredne tri (!) godine.
E da...ako već osiguravaju druge od mene, zašto onda taj drugi, kao neko ko nije kriv a platio je osiguranje, uopšte mora da se cima i troši svoje vreme natežući se sa njima oko isplate štete i da razmišlja da li će i njega da rebnu po malus tarifi.
Tako dolazimo do onog što sam već napisao u prethodnom postu.
p.s. Pre mnogo godina je moj kum u Nemačkoj imao udes sa BMW-om 520 u kom nije bio kriv. Kako mu je auto trebao za odmor, osiguranje mu je dalo na korišćenje BMW, doduše onaj manji, dok se njegov ne popravi. To mi već liči na svrhu osiguranja.
eee "putuj Europo"...
da se vratim na moj problem... bio danas do DDOR-a da mi izracunaju dazbine za produzenje registracije i usput opet porazgovarao sa "šalterušom" kako neko rece par postova napred... tera ona i dalje svoju pricu a ja je i dalje mrcvarim i ubedjujem kako to sto ona meni prica nema blage veze sa mozgom, niti zdravim razumom... na kraju je sateram uza zid, iako je matora a i nije moj tip, i nateram je da pozove nekog od onih "gore" u NS-u i proveri tacnost svoje tvrdnje, tj moje tvrdnje...
Guess What!!!??? I WIN!!!!!!!!!!
Ja sam ipak bio u pravu i moje poimanje pravde. Njen komentar je bio u fazonu " e pa znas... ja vise ne radim taj deo posla oko dodatnog osiguranja, pazi molim te a obavezno radis mmcu ti tvoju, pa sam malo ispala iz fazona, al eto sad znam sta je i kako je pa bas dobro sto sam zvala NS za slucaj da jos nekome zatreba..." Nije ona normalna definitivno... Pa ako prodje 12 iljadarki umesto 9 prodje, a ako ne prodje nikom nista...
Al zato je bata nju onako na finjaka , msm ti ces meni da tumacis sta i kako...
PS I samo da znate drage kolege da je tako u svakoj osiguravajucoj kuci. Nemojte da vas navuku kao sto su i mene probali. Nasao sam negde na internetu potvrdu moje pretpostavke al trenutno ne mogu da nadjem gde.
Pozdrav i napred u borbi protiv šalteruša i činovnika čiji je glavni zadatak da nam olaksaju dzep na sve moguce nacine!!!
EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T
Re: Poskupljuje auto-osiguranje, uvode se bonusi i malusi
pa lepo. znaci dodatno osiguranje stakala u situaciji protiv nn lica nema veze sa bonusom ili malusom kod sledece registracije.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Dodatno osiguranje stakala je, u stvari, delimicno kasko osiguranje.
Nema veze sa obaveznim osiguranjem u smislu bonus-malus, ali kad prijavis stetu, sledece godine gubis popust koji si imao do tada (ako si uopste imao), jer je to kasko osiguranje.
I nadoknadice ti staklo u svakom slucaju,osim ako ne napises da si ga sam namerno slomio.
ako sam ja vas dobro shvatio, tj, ono sto Dora kaze, ako mene lupi NN lice, tipa zateknem udaren auto na parkingu, meni poskupljuje obavezno auto osiguranje?
Ne. Od koga ces naplatiti stetu, ako je u pitanju NN lice? Ako imas kasko to je druga stvar, ali obavezno osiguranje koliko ja znam u tom slucaju nema nista sa tim, jer je pocionoc nepoznat i ne znas od koga da naplatis stetu.
Naplatu stete od NN lica, ako imas samo polisu obaveznog osiguranja, mozes naplatiti od Garantnog Fonda ali samo u slucaju povreda ili narusenog zdravlja.
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment